Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 11:59:26 följande:
    Jag tycker för övrigt att det är bra att Alliansen och MP I Hultsfred markerar mot kommuner (dessa är framförallt moderatledda) som inte tar ansvar för de flyktingar som Migrationsverket anvisar.
    Det är samtidigt en markering mot den ohållbara migrationspolitik som förts.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 11:59:26 följande:
    Jag tycker för övrigt att det är bra att Alliansen och MP I Hultsfred markerar mot kommuner (dessa är framförallt moderatledda) som inte tar ansvar för de flyktingar som Migrationsverket anvisar.
    Tom Araya skrev 2017-01-14 15:02:03 följande:
    Det är samtidigt en markering mot den ohållbara migrationspolitik som förts.
    ...och ironiskt nog, även en markering mot den migrationspolitik mp och c förespråkar.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 15:17:27 följande:
    Hur menar du då?

    Problemet för Hultsfred är att de tar emot väldigt många fler flyktingar än de som Migrationsverket anvisar (per capita tar Hultsfred emot flest flyktingar i Sverige). Om flyktingmottagandet var jämt fördelat över Sverige skulle en kommun som Hultsfred inte ha några problem med flyktingmottagandet.

    Nej markeringen är riktad mot EBO lagen och mot en hel del rika kommuner (t.ex. Täby, Nacka och Ekerö) idag inte ens tar emot de flyktingar som Migrationsverket anvisar.
    Finns det något som säger att fördelning är tillräckligt för att lösa problemen?

    Vad beror det på att EBO-lagen fortfarande finns kvar?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 18:07:27 följande:
    Om Hultsfred bara hade tagit emot det antal flyktingar som Migrationsverket har fördelat så hade den kommunen inte haft några problem med sitt mottagande.
    Det tror jag är optimistiskt tänkt.
    KillBill skrev 2017-01-14 18:07:27 följande:
    En förklaring till att EBO lagen finns kvar är att det är tveksamt om det finns majoritet i riksdagen för att ta bort den. Vad jag förstår så är M, L, C, MP och V positiv till EBO  och då kan det vara svårt att få till en förändring. 
    Men m var ensam om att införa EBO-lagen?

    Man kan alltså med fog säga att de som är för EBO-lagen inte står för att ta dess konsekvenser!?

  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2017-01-14 20:01:05 följande:
    Gäller det ett gemensam fråga som berör hela Sverige, så ska givetvis alla/hela Sverige vara med att dela på förlusten eller vinsten.
    Så behöver en kommun hjälp av oss andra, i föhållande till det ansvar dom tagit i frågan, så ska dom givetvis ha rätt till bidrag i samma storleksordning.

    Det är fulständigt åt helvete när en kommun fösöker komma undan sina skyldigheter.., tala om att splittra vårt Sverige.
    Och när det gäller att ha ruinerat glesbefolkade områden i Sverige och lägga beslag på vinsterna från deras enda inkomstkälla, råvarorna, i allt från el till skog och malm, då har det aldrig varit nån som helst opinion från de tätbefolkade områden, inte ord att fördela vinsterna rätt.
    Men nu gäller det utgifter, och då skriks det från deras håll som stuckna grisar, inte ens den lilla skatteutjämningen som sker, får vara ifred för deras giriga fingrar.

    Dom borde skämmas, för dom drar enbart skam över Sverige, och alla förfäder som slitit för att bygga upp allas vår välfärd med solidariteten som ledstjärna.
    Frågan är vilka skyldigheter kommuner egentligen ska anses ha för konskevenserna av politik som förts på riksplanet...
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2017-01-14 20:19:48 följande:
    Exakt, men försök tala till döva öron, det går inte lär du snart märka.
    De enda som vägrar och som smiter undan sitt ansvar, det är nästan bara de rika kommunerna.
    ...det är kanske är orsaken till att de är rika...
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-01-14 21:18:28 följande:
    Knappast. Kommuner som Danderyd, Nacka, Lidingö var rika långt innan Sverige var ett land som tog emot många flyktingar.

    Jag tror det handlar om moral. Om politiker (moderater) som inte har i ryggraden att man ska göra rätt för sig, bära sin del av den gemensamma "bördan".
    ...och fattiga kommuner var fattiga även innan?

    Kan det vara så att de anser att bördan inte är gemensam då moderaterna i princip enbart under Reinfeldt varit så immigrationsvänliga som de var, medan s och mp haft en annan inställning under längre tid?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 21:11:37 följande:

    Jag hämtade information från migrationsverket om hur många flyktingar landets kommuner tog emot 2016 och kopplade ihop uppgifterna med hur många innevånare varje kommun har för att sätta mottagandet i relation till kommunernas storlek.  

    Hultsfred tog emot drygt 7 gånger så mycket flyktingar som Nacka, nästan 9 gånger så mycket flyktingar som Ekerö och nästan 11 gånger så mycket flyktingar som Täby. Det är anmärkningsvärt att Nacka, Ekerö och Täby som är några av landets rikaste kommuner tar emot så få flyktingar.


     


    Om alla landets kommuner skulle ta emot flyktingar i förhållande till sin folkmängd år 2016 så skulle alla kommuner ha tagit emot 5,9 flyktingar per 1 000 innevånare. Det hade för Hultsfreds del inneburit att 312 (av 396) av de flyktingar som de tog emot år 2016 hade blivit placerade i andra kommuner. 


    Själv tycker jag antalet invånare är en dålig mätare för flyktingfördelning.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-14 21:40:22 följande:
    Självklart behöver man även beakta andra omständigheter exempelvis bostads- och arbetsmarknad men kommunens folkmängd säger ändå någonting om resurserna i en kommun (skattebas, skola, omsorg etc).

    Att det är orimligt att lilla Hultsfred tar emot 11 gånger fler flyktingar än Täby (landets 3:e rikaste kommun) tror jag att de flesta håller med om.

    Hur tycker du att landets flyktingar ska fördelas?
    Jag tycker att man bör se sammantaget på yta, befolkningsstorlek och tillgängliga bostäder, möjligtvis även till ekonomi men då med lägre prioritet än de förstnämnda faktorerna.
    Arbetstillfällen anser jag är sekundärt i sammnhanget och istället bör man satsa på att öka antalet arbetstillfällen där man vill att folk i högre grad ska bosätta sig (enligt nämnda kriterier, oavsett om det är infödda eller invandrade).

    Vad som är rimligt för Hultsfred... tja, det är ju fortfarande ett kommunstyre av EBO-förespråkare, eller hur? Det ju rimligt att politiker tar konsekvenserna av den politik de för, i någon ände, trist bara när även medborgaren drabbas av det.
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?