Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Världs­medbor­gare

    Hur stort är nu Sveriges ansvar i EU's flyktinmottagning? Hur många flyktingar ska Sverige ta emot för att ta det ansvaret?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-17 08:33:17 följande:
    Men du ser väl själv att Sverige har klarat sig långt bättre än andra länder, och det har vi invandringen att tacka för.

    Så inse fakta, du får ju den serverad i enkel grafik, och det är bara att jmf med länder som haft låg invandring, för dom ser det rent bedrövligt ut i de flesta fall.
    Det är väl Finland som får ses som ett undantag, men det kan säkert delvis kopplas till Nokias tidigare enorma framgångar, idag, i nutid ser det inte längre lika bra ut för Finland.
    Det finns inga som helst belägg för att förhållandevis god svensk ekonomi de senaste 20 åren beror på mottagna flyktingar under samma tidsperiod. Du har inget att jämföra med. Att jämföra med andra länder är missvisande då det finns så många andra faktorer som skiljer länder åt och som påverkar ekonomin.


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-12-17 10:25:16 följande:
    Sverige och Tysklands starka ekonomiska utveckling de senaste 20 åren samtidigt som dessa länder har haft Europas högsta invandring talar dock för att kostnaderna för invandring inte är så stora som vissa vill påskina.
    Dock kan det aldrig innebära ett plus och därmed vara en nödvändighet för ekonomin så länge det är en kostnad, oavsett om den är stor eller liten.
    Tyvärr är det flyktingdelen (inkl till flyktingar anhöriga) av invandringen som främst måste minska för ekonomins skull eftersom den ger sämst resultat ekonomiskt. Sedan kan man förstås prata humanitära skäl, men där tycker jag personligen det är bättre att satsa på bibehållen god ekonomi och välfärd och ge färre flyktingar goda förutsättningar och överlåta resten åt andra som inte tar lika stort ansvar. Man får ju ha i åtanke att allt som drabbar Sverige, svenskt samhälle, svensk ekonomi och välfärd samt svenska folket av konsekveser av stor invandring drabbar även invandrade och ibland invadrade betydligt hårdare. Det står väl ganska klart hur det påverkar det politiska klimatet om man offrar mycket mer än bara god vilja för att hjälpa. Jag tycker det är en väldigt olustig effekt att ett parti som Sverigedemokraterna fått sådan framgång p.g.a. en misslyckad migrationspolitik.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2016-12-17 11:42:53 följande:
    Vilket öppnar upp för fusk med anställningsbevis.
    Även det går att lösa genom att man vid ansökan kan uppvisa att man arbetat, fått lön och betalat skatt i låt oss säga ett år innan PUT kan sökas och att man granskar arbetsgivaren så att denne har verksamhet med anställda och inte bara är ett vilande företag.


  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-20 10:54:55 följande:
    Jodå, men jag tycker inte vi ska stirra blint på dessa beräkningar, dom har visat sig bli fel tidigare.
    Och även om tillfälligt boende är dyrt initialt, så är det långt billigare än att bli stående med tomma bostäder i famtiden.

    Så jag hävdar med en dåres envishet, att vi måste ha koll på befolkningsutvecklingen i nutid, och inte göra om samma misstag som tidigare, det kostar för mycket att bygga för att sen tvingas riva ner det igen.

    Vi vet inte hur många som blir kvar, av all de som kommit hit, det kan svänga väldigt fort, lika fort som när dom kom hit, och då står vi plötsligt med några 100.000 färre invånare, som inte längre är i behov av några bostäder.
    Om planerad byggnation inte är efter beräknat "högsta-befolkningsökningstakt" utan mer är ett medelvärde eller kanske t.o.m. lite i underkant så är risken för överskott på bostäder rätt liten.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 16:43:21 följande:
    Men snälla, om vi varit i ett annat mer normalt läge så hade vi kunnat gå mer på prognoser, men nu är det ju allt annat än normalt.
    Eg finns ingenting att lita på just nu, vad gäller vår befolkning, vi vet inte ens var dom kommer att vilja bo om nåt år, ifall dom blir kvar.
    Vi har fått ett några hundratusen nya invånare på extremt kort tid, och vi kan bli av med dom lika fort, så du inser säkert lika bra som nån annan, att vi inte bara kan bygga som tokar för att bli av med bostadsbristen.

    Skulle dessa flyktingar få välja, så stack dom hem fortare än vi hinner sätta upp tillfälliga boenden, och har vi då byggt permanenta boenden på fel orter i Sverige, då står vi där med lång näsa och tomma bostäder som bara kostar pengar.
    Och jag tror du lätt kan gissa, vilka kommunerna då kommer att kräva på pengar för drift och underhåll.

    Så vad jag vill och hoppas på, är att vi skiljer mellan vad vi med någorlunda säkerhet vet behövs av permanenta bostäder, och vad som behövs för att flyktingarna som tilldelats kommunernas ansvar, byggs som tillfälliga bostäder.
    Gör vi det så har vi större chans att göra rätt, även om det betyder att det går långsammare att ordna fram alla bostäder.
    Det är bättre att bygga för många tillfälliga bostäder, dom kan vi åtminstone bli av med ifall det blir fel.
    Det kan t.o.m bli en hyffsat bra affär av felen, med lite tur kan dom behövas på andra ställen i Sverige, och då kanske det inte blir nån förlust utan istället en vinst, för den kommunen.
    Det är faktiskt inte så svårt.

    Man gör såklart en prognos med en normalnivå av invandring och normalnivå av barnafödande, en prognos med stort antal flyktingar och en babyboom. Räknar på ett medelvärde och så bygger man i överkant på detta till en början och sedan ser hur utvecklingen blir för att sedan justera takten vart efter som.

  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 18:42:16 följande:
    Det är ju det jag säger hela tiden, justera vartefter tiden lider., men varför bygga i överkant, det känns riskfyllt och onödigt. 
    För att man måste för att komma ikapp och för att kompensera för den stora invandring vi haft under många år nu.
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 18:42:16 följande:
    Dock vill jag inte bygga permanenta bostäder för den del som avviker från det mest förutsägbara, till dom bygger vi istället tillfälliga bostäder, så slipper vi alla riskera att behöva slösa bort skattepengar i onödan.

     
     
    Problemet är att du ägnar pengar, mark och andra resurser till byggen som inte hjälper någon annan än flyktingar. Den typen av särbehandling i bostadsfrågan kan aldrig slå väl ut politiskt.
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 18:42:16 följande:
    Och varför jag säger så är, om t.ex din kommun skulle bygga i överkant prognoserna, och det sen visade sig att behovet blev i underkant behovet, så att din kommun tvingades stå för underhåll, drift och amorteringar av tomma bostäder.
    Då skulle det bli ett jävla liv på invånarna när deras skattepengar inte kan gå till deras välfärd, och jag är säker på att du skulle bli minst lika irriterad över det.
     
    Då har man ju inte slagit av på takten i tid, alltså gjort en korrekt analys av aktuellt läge. Med den tid det krävs för att bygga ikapp kan man knappast skylla felet på att man byggde för mycket från början, det är gott om tid att justera byggtakten.


  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-22 21:32:25 följande:
    1. Nu är du där igen med att tro att prognoser alltid blir rätt, det tror inte jag.
    Vi kan ta Sveriges ekonomi i nutid som exempel, där ekonomiska experter trots all tillgänglig data, tvingats revidera upp den fler ggr på kort tid.
    Prognoserna har inte ens stämt över ett halvt år, vilket bör vara ett bevis för hur svårt det är att göra prognoser, när tillgängliga fakta snabbt kan förändras, och helt kullkasta en prognos.

    2. Men nu förstår jag inte alls. Jag tycker jag tydligt sagt att vi måste skilja på flyktingmottagandet/invandringen, och bygga både permanenta och tillfälliga bostäder.
    Så varför påstår du då att jag med mina förslag enbart hjälper flyktingarna, när det är precis tvärtom?

    3. Så fort går det inte att rätta till ev fel, så det påståendet att slå av på takten i tid tror jag inte fungerar i praktiken.
    Och min åsikt grundar jag på hur det brukar bli när byggprognoserna slår fel, när man bygger för mycket och för fort.
    Då kan det se ut som i t.ex Spanien, en massa påbörjade byggen som stoppats, och som ingen vet när, eller ens om dom kommer att bli färdiga.
    1. Fast prognoser runt ekonomi och befolkning är ganska långt ifrån varandra i en jämförelse.
    En prognos för bostadsbyggande gäller även en befolkningsökning som redan ägt rum, den är ju svår att räkna fel på, eller hur!?

    2. De tillfälliga bostäderna som är planerade är avsedda enbart för flyktingar, eller hur? Alltså en åtgärd man ägnar resurser åt som inte bättrar på det ansträngda läget med bostadsbrist rent allmänt.

    3. Läs punkt 1 igen.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-24 08:28:43 följande:
    1.Men det är ju det jag säger hela tiden, alltså bara bygga det behov av permanenta bostäder vi faktiskt helt säkert vet finns just nu.  
    Och inte använda oss av prognoser/gissningar, för gissningar blir det om den senaste stora flyktingströmmen används för beräkningar på behovet av bostäder.
    Då hamnar vi i samma situation vi är i idag, ska vi inte undvika det misstaget?

    Du försöker få det till att prognoser inte är vetenskap eller "vetskap", vilket förstås inte riktigt stämmer. Sannolikheten för att födelsetalen i Sverige kommer att understiga 100 000 per år eller överstiga 130 000 är exempelvis så låg att man kan räkna med att den ligger däremellan. Sannolikt kan man krympa spannet ytterligare och fortfarande ha väldigt hög sannolikhet att stämma.


  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2017-01-13 21:35:56 följande:
    Jag har sagt det förut, och säger det igen.
    Kläm åt de kommuner som inte vill ta sitt ansvar jävligt hårt.
    Det ska svida rejält, när dessa svikare parasiterar på den svenska välfärden, och som utan minsta hänsyn lämpar över allas vårt gemensmma samhällsansvar, på andra kommuner.
    Alla ska bli som Malmö va? Överleva genom statliga bidrag....
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?