• moaz

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Frågan är alltså om du uppfattar public service som opartiska. Opartisk är att man inte tar ställning för eller emot en vissa sida eller ett visst politiskt parti.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-24 21:19:27 följande:
    Om du undrar varför TT sprider fake news så får du fråga dem. Svårare än så är det inte.
    Nu är det ju ingen annan än NI som påstår att TT sprider fake news, eller att det är praktikanter - helt ogrundat.

    Jag tror att bägge påståendena ovan är uppbyggda på alternativa fakta och således i sig utgör fake news.

    Du har ingen källa för dessa påståenden - svårare än så är det inte.Skål
  • platte
    Padirac skrev 2019-06-24 21:23:40 följande:
    Nu är det ju ingen annan än NI som påstår att TT sprider fake news, eller att det är praktikanter - helt ogrundat.

    Jag tror att bägge påståendena ovan är uppbyggda på alternativa fakta och således i sig utgör fake news.

    Du har ingen källa för dessa påståenden - svårare än så är det inte.Skål
    Orsaken till att staten sprider fake news är naturligtvis för att kunna behålla makten. D.v.s fortsätta låta atbetarna få betalt som om de gick på bidrag.
  • Padirac
    platte skrev 2019-06-24 22:52:11 följande:
    Orsaken till att staten sprider fake news är naturligtvis för att kunna behålla makten. D.v.s fortsätta låta atbetarna få betalt som om de gick på bidrag.
    Menar du att Tidningars Telegrambyrå är statliga - det var inte så bildat - om jag säger så - eller att de som Flash skriver fått dit en praktikant som sprider fake news på ett privat företag. Det var ju sånt där SD höll på med med han den ryska praktikanten på SDs kansli Solig
  • KlantSmurfen
    KillBill skrev 2019-06-20 08:41:26 följande:
    nattuw skrev 2019-06-20 05:22:16 följande:
    Om det är en skröna så är det en rätt väl etablerad sådan:
    "I Norge har man på senare tid börjat landa i den senare slutsatsen. Nyligen beslutade landets vetenskapsråd att frysa alla pengar till genusforskning. Beslutet anses ha utlösts av en dokumentärserie i sju delar, Hjernevask (hjärntvätt), som våren 2010 sändes i NRK."
    Johan Ingerö: Hur går det för Norge utan genusvetenskap?; Publicerad i SVD 2011-12-06 ( www.svd.se/hur-gar-det-for-norge-utan-genusvetenskap ).

    Serien Hjernevask finns att hitta på Youtube.
    Ja Kristdemokraten Johan Ingarö skapade fake news som folk tyvärr tror är sant. 

    https://www.bth.se/rektor-reflekterar/genusvetenskap-och-desinformation/

    "Ledaren föranleddes av ett e-post från 26 genusforskare till landets rektorer, däribland undertecknad, där forskarna uttrycker oro för ämnets framtid. Ledaren i BLT är ett av flera kritiska inlägg som har framförts i olika fora, och som tillsammans ger substans åt forskarnas oro. Tyvärr innehåller den också ett allvarligt faktafel som måste karaktäriseras som desinformation. Det är svårt att tro att detta är gjort medvetet, men visar att vi alla riskerar att medverka till att sprida falska fakta och understryker vikten att vi tar ansvar. Det handlar om påståendet att man i Norge har strypt allt statligt stöd till genusforskning


    Det är lätt att via nätet övertyga sig om att Norge är väl så rikt på forskning i ämnet som vi är i Sverige, med ett flertal forskargrupper, centra, nätverk och en nationell forskarskola. Givetvis är allt detta beroende av statlig finansiering.


    Så vad ligger bakom påståendet? Jo, 2011 avslutades en speciell satsning på genusvetenskap av norska forskningsrådet. Satsningen hade då nått sitt syfte, dvs att bygga upp en stark forskning inom ämnet som kunde stå på egna ben och konkurrera med annan forskning om anslag från forskningsrådet. Alltså snarast motsatsen till vad som påstods redan i en ledare i Svenska Dagbladet 2011, dvs att alla medel från forskningsrådet till genusvetenskap nu hade stoppats och att ämnet var nedlagt.


     


    I forskningsrådets öppna projektdatabas går det idag att hitta flera beviljade projekt med genus-inriktning. På sju år har alltså desinformationen accelererats till påståendet att allt statligt stöd till ämnet är indraget. Det är som bekant inte ovanligt att fakta förvrängs och används i egna politiska syften. Genom den potentiellt virala spridning en sådan ?nyhet? kan få är det i förlängningen ett hot mot demokratin"




    Hur går det för Norge utan genusvetenskap? | Johan Ingerö | SvD

    Beslutet anses ha utlösts av en dokumentärserie i sju delar, Hjernevask (hjärntvätt), som våren 2010 sändes i NRK.

    www.svd.se/hur-gar-det-for-norge-utan-genusvetenskap
    Att det var hjernevask som skulle ha utlöst det är ett missförstånd.
    Är "anses ha utlösts" fake news eller kan det tolkas som "tros ha utlösts"?
    Hur går det för Norge utan genusvetenskap? | Johan Ingerö | SvD (2011)

    Nyligen beslutade landets vetenskapsråd att frysa alla pengar till genusforskning.

    www.svd.se/hur-gar-det-for-norge-utan-genusvetenskap
    Det står inte i SVD:s artikel att "ämnet är nedlagt" det står att de inte får några pengar.

    BTH 2018: Alltså snarast motsatsen till vad som påstods redan i en ledare i Svenska Dagbladet 2011[...]I forskningsrådets öppna projektdatabas går det idag att hitta flera beviljade projekt med genus-inriktning

    ja, idag (2018)  kan man hitta projekt med "genus-inriktning" men det handlar om Ingerös artikel från 2011.

    NIKK 2011: the Institute was closed

    About us | NIKK

    NIKK started out as an acronym for the Oslo-based resource and information centre Nordisk institutt for kunnskap om kjønn (Norwegian for ?the Nordic institute for knowledge about gender?). Internationally, the institute was known as the Nordic Gender Institute. In 2011, following reorganisation efforts by the Nordic Council of Ministers, the Institute was closed.

    In 2012 its successor opened its doors in Gothenburg, Sweden, under the name Nordisk information för kunskap om kön (Swedish for ?Nordic information for knowledge about gender?), leaving the original acronym intact. The international name of the centre is Nordic Information on Gender, although the Scandinavian acronym Nordic Information on Gender is also frequently used. NIKK remains a Nordic co-operative body under the Nordic Council of Ministers.

    www.nikk.no/en/about-nikk/
    I vårt grannland Norge har man sedan många år avskaffat det statliga stödet till forskning om genusvetenskap.

    www.blt.se/ledare/genusvetenskap-ar-politisk-aktivism-lagg-ner-skattefinansieringen-nu/
    "Ja Kristdemokraten Johan Ingarö skapade fake news som folk tyvärr tror är sant"
    Hur många av projekten kan man kalla för genusvetenskap?
    www.nikk.no/material/nikks-publikationer/
    www.nikk.no/en/about-nikk/our-projects/

    Kan du länka till någon norsk skattefinansierad genusforskning utan att vidga begreppet till "genus-inriktning"?


    Genusvetenskap - Wikiwand

    Genusvetenskap är en akademisk disciplin som huvudsakligen fokuserar på att kartlägga och analysera vilken roll kön och genus spelar i samhället. Även frågor om sexualitet, klass, etnicitet eller andra typer av maktförhållanden kan studeras inom ämnet men det är vad man brukar kalla "genusperspektivet" som är den gemensamma nämnaren.

    www.wikiwand.com/sv/Genusvetenskap

    Genus (engelska gender), även Socialt kön, är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende.

    Genus/Socialt kön är baserat på normer och omvärldens förväntningar kring vad som anses vara manligt och kvinnligt. Baserat på kön finns en förutfattad mening kring beteende och vilka intressen och val som fattas. Genus/socialt kön anses konstrueras kring de normer som man växer upp med och därmed forma ens beteende beroende ens könstillhörighet

    www.wikiwand.com/sv/Genus_(k%C3%B6nsbegrepp)
  • KlantSmurfen
    Genusvetenskap och desinformation - BTH (2018)

    Seriösa forskare i genusvetenskap kan knappast hållas till svars för denna blunder. I själva verket finns det en lång ?tradition? med fejkade artiklar inom flera forskningsområden. Ett berömt exempel är tre studenter från toppuniversitet Massachusetts Institute of Technology (MIT), som 2005 konstruerade ett datorprogram som genererade slumpmässiga artiklar i datavetenskap.

    Ingen skulle ens tänka tanken att datavetenskap inte är ett relevant forskningsämne på grund av att sådana fejkade artiklar lyckades leta sig in även i seriösa publikationer. Det finns kanske inte samma politiska sprängkraft?

    www.bth.se/rektor-reflekterar/genusvetenskap-och-desinformation/

    How three MIT students fooled the world of scientific journals | MIT News

    The program was crude, but it did the trick: In April of 2005 the team?s submission, ?Rooter: A Methodology for the Typical Unification of Access Points and Redundancy,? was accepted as a non-reviewed paper to the World Multiconference on Systemics, Cybernetics and Informatics (WMSCI), a conference that Krohn says is known for ?being spammy and having loose standards.?

    news.mit.edu/2015/how-three-mit-students-fooled-scientific-journals-0414
    De gav sig fan på att få den mest idiotiska studien granskad och publicerad, det gick. www.wikiwand.com/en/Grievance_Studies_affair
    Hade de bara gjort några halvkorkade hade de fått publicera flera.

    BTH jämför det med en artikel som inte blivit granskad. Är en ej granskad artikel en seriös publikation? Är inte det en konstig jämförelse?
  • KillBill
    KlantSmurfen skrev 2019-06-25 06:41:21 följande:


    Hur går det för Norge utan genusvetenskap? | Johan Ingerö | SvD

    Beslutet anses ha utlösts av en dokumentärserie i sju delar, Hjernevask (hjärntvätt), som våren 2010 sändes i NRK.

    www.svd.se/hur-gar-det-for-norge-utan-genusvetenskap
    Att det var hjernevask som skulle ha utlöst det är ett missförstånd.
    Är "anses ha utlösts" fake news eller kan det tolkas som "tros ha utlösts"?Det står inte i SVD:s artikel att "ämnet är nedlagt" det står att de inte får några pengar.

    BTH 2018: Alltså snarast motsatsen till vad som påstods redan i en ledare i Svenska Dagbladet 2011[...]I forskningsrådets öppna projektdatabas går det idag att hitta flera beviljade projekt med genus-inriktning

    ja, idag (2018)  kan man hitta projekt med "genus-inriktning" men det handlar om Ingerös artikel från 2011.

    NIKK 2011: the Institute was closed
    About us | NIKK

    NIKK started out as an acronym for the Oslo-based resource and information centre Nordisk institutt for kunnskap om kjønn (Norwegian for ?the Nordic institute for knowledge about gender?). Internationally, the institute was known as the Nordic Gender Institute. In 2011, following reorganisation efforts by the Nordic Council of Ministers, the Institute was closed.

    In 2012 its successor opened its doors in Gothenburg, Sweden, under the name Nordisk information för kunskap om kön (Swedish for ?Nordic information for knowledge about gender?), leaving the original acronym intact. The international name of the centre is Nordic Information on Gender, although the Scandinavian acronym Nordic Information on Gender is also frequently used. NIKK remains a Nordic co-operative body under the Nordic Council of Ministers.

    www.nikk.no/en/about-nikk/
    "Ja Kristdemokraten Johan Ingarö skapade fake news som folk tyvärr tror är sant"
    Hur många av projekten kan man kalla för genusvetenskap?
    www.nikk.no/material/nikks-publikationer/
    www.nikk.no/en/about-nikk/our-projects/

    Kan du länka till någon norsk skattefinansierad genusforskning utan att vidga begreppet till "genus-inriktning"?
    Genusvetenskap - Wikiwand

    Genusvetenskap är en akademisk disciplin som huvudsakligen fokuserar på att kartlägga och analysera vilken roll kön och genus spelar i samhället. Även frågor om sexualitet, klass, etnicitet eller andra typer av maktförhållanden kan studeras inom ämnet men det är vad man brukar kalla "genusperspektivet" som är den gemensamma nämnaren.

    www.wikiwand.com/sv/Genusvetenskap

    Genus (engelska gender), även Socialt kön, är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende.

    Genus/Socialt kön är baserat på normer och omvärldens förväntningar kring vad som anses vara manligt och kvinnligt. Baserat på kön finns en förutfattad mening kring beteende och vilka intressen och val som fattas. Genus/socialt kön anses konstrueras kring de normer som man växer upp med och därmed forma ens beteende beroende ens könstillhörighet

    www.wikiwand.com/sv/Genus_(k%C3%B6nsbegrepp)
    NIKK som du länkar är ett initiativ av Nordiska ministerrådet och inte av Norska staten. Här kan du läsa mer om missförståndet om att Norsk genusforskning skulle ha lagts ner. 

    http://kjonnsforskning.no/nb/2019/04/hjernevask-brukes-til-a-sverte-norsk-kjonnsforskning

    H
    är kan du läsa mer om norsk genusforskning (det länkas till en del norska institutioner där forskning bedrivs):

    https://no.wikipedia.org/wiki/Kj%C3%B8nnsforskning

    H
    är kan du läsa om priser som delats ut för olika typer av norsk genusfoskning under åren  2016-2018

    https://www.stk.uio.no/om/stk-prisen/2013/
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KlantSmurfen
    KillBill skrev 2019-06-25 08:04:56 följande:
    NIKK som du länkar är ett initiativ av Nordiska ministerrådet och inte av Norska staten. Här kan du läsa mer om missförståndet om att Norsk genusforskning skulle ha lagts ner. 

    http://kjonnsforskning.no/nb/2019/04/hjernevask-brukes-til-a-sverte-norsk-kjonnsforskning

    H
    är kan du läsa mer om norsk genusforskning (det länkas till en del norska institutioner där forskning bedrivs):

    https://no.wikipedia.org/wiki/Kj%C3%B8nnsforskning

    H
    är kan du läsa om priser som delats ut för olika typer av norsk genusfoskning under åren  2016-2018

    https://www.stk.uio.no/om/stk-prisen/2013/
    Kan du länka till någon norsk skattefinansierad genusforskning utan att vidga begreppet till "genus-inriktning"?
  • KillBill
    KlantSmurfen skrev 2019-06-25 08:44:59 följande:
    Kan du länka till någon norsk skattefinansierad genusforskning utan att vidga begreppet till "genus-inriktning"?

    Vad menar du? genusinriktad forskning är de facto genusforskning. Senter for kjønnsforskning (SKF) är en fakultet vid universitet i Trondheim. Universitet är finansierat av norska staten.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KlantSmurfen
    Kjønnsforskningens venner og uvenner ti år etter Hjernevask | Kilden

    Peterson kan ikke lage akademisk holdbare sammenligninger mellom hummeren og mennesket.

    Evolusjonspsykologien er også helt sentral for Jordan Peterson. Jeg må presisere at jeg her snakker om faget Evolusjonspsykologi, og ikke den teoretiske ideen om at vår mentale kapasitet er evolvert, noe den selvsagt er, som alt annet.

    Hvordan bygger Peterson sine evolusjonspsykologiske resonnement? Hvordan bruker han forskning på hummer og gjerdesmett til å si sannheter om menneskene? Hvordan forholder han seg til fag som historie og arkeologi for å si noe om mennesker gjennom skiftende tider og på ulike steder? Svaret er at Peterson ikke kan lage akademisk holdbare sammenligninger mellom hummeren og mennesket, og at han ikke forholder seg til fagdisipliner som driver empirisk forskning på faktiske mennesker i faktisk historisk sammenheng. Han er simpelthen bare spekulativ når det gjelder problemstillinger i vårt forskningsfelt.

    kjonnsforskning.no/nb/2018/11/kjonnsforskningens-venner-og-uvenner-10-ar-etter
    Serotonin and aggressive motivation in crustaceans: Altering the decision to?retreat | PNAS
    www.pnas.org/content/94/11/5939
  • KlantSmurfen
    KillBill skrev 2019-06-25 08:53:49 följande:

    Vad menar du? genusinriktad forskning är de facto genusforskning. Senter for kjønnsforskning (SKF) är en fakultet vid universitet i Trondheim. Universitet är finansierat av norska staten.


    Förstår du skillnaden mellan forskning om genus som social konstruktion och en analys av t.e.x. lönegapet?


Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?