• Sommar15

    Portionsstorlek 4 månader

    Jag har en bebis som precis blivit fyra månader och har börjat få smakportioner en gång per dag (grönsakspuré av olika slag). Är utomlands nu men tänkte börja med gröt också (för att introducera gluten) när jag är tillbaka i Sverige om en dryg vecka.

    Enl BVC så ska man inte ersätta ett mål förrän vid sex månaders ålder, vilket jag är med på. Nu får hon lite puré och sedan amning + ersättning (hon blir inte nöjd på enbart amning). Men hur mycket är en lagom smakportion? Tycker jag läser olika överallt i broschyrer från BVC och på nätet - allt från en liten skål till att doppa fingret i sås liksom. Hon älskar maten hon fått och slukar det glatt och bara gapar efter mer. Har nu begränsat det så att inte magen ska reagera (vilket den inte har) men hon vill ha mer och blir arg när vi slutar mata. Är det ok att öka på?

    Till saken hör att jag helst vill sluta amma, i alla fall dagtid. Det är så krångligt och bökigt och hon får ändå flaska efter nästan varje mål så det är bara ett ytterligare moment nu med puré också. Ska jag köra puré+ersättning enbart på dagtid (a la frukost, lunch, middag) och amning+ersättning däremellan? Tycker detta är så svårt med så många olika bud så tar tacksamt emot råd från erfarna mammor!

    Amningsfanatiker undanbedes :) ska börja jobba när hon är 9 månader så då senast måste jag ha slutat, men tänker fasa ut allteftersom nu redan.

  • Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader
  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 23:23:45 följande:

    Sedan tror jag kanske att du missar hur rekommendationerna har varit. När det var 3 månader som gällde, det vet jag inte. Enligt min mamma var det 2 månader på 70-talet. Sedan skriver du att det ändrades på 80-talet, jag antar att det var till smakportioner vid tidigast 4 månader då, som sedan gällde till 2003 när de ändrade till 6 månader.

    Nu har jag ingen källa, men så vitt jag vet så ändrades det till 6 månader pga hälsoproblem hos bebisarna? En teori om varför glutenallergi var så vanligt, förstoppning, magproblem? Jag känner mig helt övertygad om att de sköt på gränsen 2 månader pga forskning som visade att det skulle vara bättre.

    Sedan, 2011, gick de alltså tillbaks till att man om man ville kunde låta barnet få en slick av mat vid 4 månader, orsaken var att varken bvc eller föräldrar följde rekommendationerna. Alltså att man skulle hålla sig helt borta från mat (och gröt också, naturligtvis, eftersom det aldrig gjorts skillnad på mat/gröt/välling) till 6 månader. Inget nytt under solen alltså, fortfarande ska man vänta med mat till 6 månader, men vill man kan bebisen få ta sig en slick från tidigast 4 månader eftersom det verkar vara viktigt för föräldrar (och bvc).


    Man ändrade för att det inkräktade på amningen. Smaksensationer gör inte det. Eller tycker du på allvar att smaksensationer gör det? Glutenintolerans är vanligare idag å ökar hela tiden....därför har Livsmedelverket backat å sagt SENAST introduktion av gluten vid 6 månader...
  • Kvinna30plus
    minerva123 skrev 2016-01-03 00:24:32 följande:

    I denna artikel från Läkartidningen står det bl a

    "Introduktion av tilläggskost före 17 veckors ålder kan medföra negativa hälsoeffekter".

    17 veckor = 4 månader.

    Och vad gäller gluten:

    "En rimlig slutsats är att kvinnor [som planerar att sluta amma] bör upplysas om fördelen med att introducera gluten i små mängder i barnets kost, dock inte före 4 månaders ålder (...)"

    www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx


    Hur kan du få smaksensationer till tilläggskost? Det som menas där är ju att ersätta amning/ ersättning med mat. Och det har det ju aldrig varit tal om här.
  • Kvinna30plus

    I


    Rani skrev 2016-01-03 01:31:55 följande:

    Ju mer jag läser i denna tråd desto mer övertygad blir jag att anledningen till att åsikterna går isär är bristande läsförståelse. Hur kan två människor läsa samma (väldigt tydliga) text och uppfatta den så olika? Våra myndigheter har det inte lätt. Jag upplever samma i den här tråden som när jag går in på försäkringskassans facebook-sida. Informationen går liksom inte fram - hur tydlig den än är.


    Jag tycker det är jättebra med rekommendationerna från Livsmedelsverket när man läser här så behövs det verkligen uppenbarligen. Eftersom det å ena sidan kan bli att folk matar m mat så det konkurrerar ut amningen/ ersättningen eller går tvärtom å andra sidan å undviker mat så långe som möjligt.... WHOs rekommendationer är inte för Sverige utan för att rädda liv på bebisar som växer upp med inget rent vatten etc där det är livsfarligt för sådana små med bara slick på fingret.....forska lite i uppkomsten av det å lägg lite tid på det så kommer du förstå det själv troligtvis. Och jag tror att det är det som förbryllar folk och inte tror på Livsmedelsverkets råd....eftersom de säger olika.
  • Kvinna30plus
    telly skrev 2016-01-02 23:34:30 följande:

    Vi körde:

    Amning + slick på fingret tex lite sås från 4 mån

    Enstaka skedar puré och gröt, utöver amning från 6 mån

    Upptrappning till fulla portioner som långsamt ersatte ett mål. Vid sju månader amning som komplement och hela portioner puré/gröt till frukost/lunch/middag

    Genom att mjukstarta har vi en frisk unge som äter det mesta och aldrig haft problem med magen! Smakprov är smakprov och smakportioner är smakportioner. Fattar inte varför man kallar en tallrik gröt för smakportion...


    Det är ju inte vanlig gröt.........återkommer med svar från Livsmedelsverket så vi får det svart på vitt... Å rentvå en hel yrkeskår som uppenbarligen ger samma råd, å det på inrådan av just Livsmedelsverket...men som sagt jag återkommer med svar på dom.
  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 23:13:51 följande:

    Äh, kan inte låta bli att skriva ett inlägg till... knasigt!

    Det här du upprepar om att just pulvergröten skulle vara undantaget när det gäller mat till 4 månaders och bvc:s rekommendationer - varifrån får du att gröten skulle ha en annan ställning? Jag är rätt påläst ändå, och har aldrig stött på det tidigare? Att om bvc rekommenderar puré eller hemkokt gröt för en 4-månaders så går de emot SLV, men om det är köpesgröt så är det ok?

    Är det för att den på förpackningen är just från 4 månader? Det finns väl annan mat som också har det, tex juicer, grönsakspuréer osv? Likafullt är SLVs rekommendation att inte ge smakportioner innan 6 månader.

    Att det finns barnmat som enligt tillverkaren är från 4 månader innebär inte att SLV rekommenderar det, eller? Det finns ju mycket mat, snacks och godis som säljs i affärerna, inte alls för att livsmedelsverket rekommenderar det utan för att folk själva får ta ställning till att äta det / ge till sina barn, utifrån sin eventuella kunskap eller brist på den.


    Både ersättning och gröten från 4 månader baseras på mjölk. I ersättningen å gröten behandlas detta mjölkpulver till att innehålla mindre protein för att bebisen skall kunna klara att äta det, och jag vet inte hur du ska göra det hemma? Rådet är ju inte att börja med vanlig mjölk förrän 6 månadert....så nej du kan inte jämföra gröt du gör själv med denna..då om du exempelvis gör havregröt enbart består av havregryn å vatten....eller om du blandar det med mjölk så gäller ju också rådet om enbart smakprov, isf finns ju ingen anledning å köpa denna utan man kan ge ngn tsk från sin egna gröt.. Hur man gör måste ju vara upp till en själv att bestämma. Sedan hade det inte fått säljas i Sverige det är betydligt mycket högre krav på barnmat än vanlig mat så det kan du inte jämföra. Är inte insatt i diverse puréer då jag inte planerar ge färdigmat på burk utan göra egen barnmat. Å nu mosar av lämplig egen mat som hon får testa/ smaka. Men givetvis hade det inte heller fått säljas med beteckning från 4 månader om man inte kunnat gett av det. Det är ju Livsmedelsverket som godkänt produkterna å tillåter dem säljas här.
  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 22:58:22 följande:

    sagogrynet.wordpress.com/2011/09/30/vad-sager-livsmedelsverket/

    En bit ner:" ? Aktuell forskning visar att det inte är en nackdel, men inte heller någon fördel, om barnet får smaka små, små mängder mat från tidigast fyra månaders ålder."

    Alltså: Ingen nackdel, eller fördel, med smaksensationer vid ¨TIDIGAST 4 månader. För barnets välmående spelar det ingen roll, men vi pratar då om en slick. Tidigast vid 5 månader.

    Orsaken till att SLV ändrade sina rekommendationer är alltså, enligt dem själva, att folk ändå inte kunde hålla sig från att ge små bebisar på 4 månader mat. Därför öppnade de upp för att ge en slick redan från 4 månader.

    Strategin är minst sagt underlig, enligt mig, och funkar inte heller eftersom många likafullt börjar ge puré/välling/gröt för tidigt.

    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/

    "En del barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av vanlig mat, så länge det är så små mängder att de inte konkurrerar med amningen."

    Det citat som kvinna30plus använder sig av kommer senare i texten, när det handlar om mat från 6 månader. Där stämmer det att man kan gå olika snabbt fram osv.

    Angående gluten:

    "Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant. Senast vid sex månader, och tidigast från fyra månader, bör du därför börja ge barnet lite mat med gluten. Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Däremot finns det bara lite gluten i havre.Du kan till exempel låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan. Om du ger välling i flaska blir det lätt för stora mängder gluten. Efter sex månader kan du långsamt öka mängden."

    Alltså: ingen gluten innan 4 månader. Sedan en liten smakbit några gånger i veckan. Från 6 månader kan man långsamt öka mängden.

    Men diskussionen börjar kännas rätt uttjatad nu? Vi får väl enas om att vi gör olika. Vill man absolut, trots att det gå mot rekommendationerna, börja tidigare eller ge större mängd så finns det ingen lag som förbjuder det.


    texten kommer innan man går över till 6 månader men sak samma. Jag vet inte hur gammal du anser barnet är innan sex månader då dom i texten klart å tydligt skriver att man inte behöver vara orolig om ens barn går lite fortare fram än deras åldersrekommendationer... Det viktigaste är ju att det inte konkurrerar ut ammning/ ersättning...där måste man som vuxen förälder själv kunna avgöra...å förstår man att det inte ska konkurrera ut ammning/ ersättning, vilket Livsmedelsverket idag är tydliga med i sitt råd (som det brustit i innan), så är man kapabel till det att avgöra det för sitt barn.
  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 23:13:51 följande:

    Äh, kan inte låta bli att skriva ett inlägg till... knasigt!

    Det här du upprepar om att just pulvergröten skulle vara undantaget när det gäller mat till 4 månaders och bvc:s rekommendationer - varifrån får du att gröten skulle ha en annan ställning? Jag är rätt påläst ändå, och har aldrig stött på det tidigare? Att om bvc rekommenderar puré eller hemkokt gröt för en 4-månaders så går de emot SLV, men om det är köpesgröt så är det ok?

    Är det för att den på förpackningen är just från 4 månader? Det finns väl annan mat som också har det, tex juicer, grönsakspuréer osv? Likafullt är SLVs rekommendation att inte ge smakportioner innan 6 månader.

    Att det finns barnmat som enligt tillverkaren är från 4 månader innebär inte att SLV rekommenderar det, eller? Det finns ju mycket mat, snacks och godis som säljs i affärerna, inte alls för att livsmedelsverket rekommenderar det utan för att folk själva får ta ställning till att äta det / ge till sina barn, utifrån sin eventuella kunskap eller brist på den.


    Du skulle ju dock kunna göra gröt på modersmjölk/ ersättningen å mosa i ngr enstaka havreflingor etc möjligtvis. Då blir det ju mer lika den gröt du köper för bebisar. Det funkar ju, sedan när de blir äldre, från ca 6 månader behöver d dock få i sig järn på ngt sätt som fabriksgjord gröt innehåller, bara att tänka på.
  • minerva123
    Kvinna30plus skrev 2016-01-03 02:55:47 följande:

    Hur kan du få smaksensationer till tilläggskost? Det som menas där är ju att ersätta amning/ ersättning med mat. Och det har det ju aldrig varit tal om här.


    Tilläggskost är allt som inte är bröstmjölk eller ersättning (och D-vitaminer). Jag vet inte varför du har uppfattningen att gröt skulle inta någonstans särställning jämfört med andra livsmedel.
  • Kvinna30plus
    minerva123 skrev 2016-01-03 08:41:05 följande:

    Tilläggskost är allt som inte är bröstmjölk eller ersättning (och D-vitaminer). Jag vet inte varför du har uppfattningen att gröt skulle inta någonstans särställning jämfört med andra livsmedel.


    Men grötens bas å det mesta i gröten är ju just ersättning, dvs det blir endast lite nytt för bebis som äter ersättning. Men varför ska vi stöta å blöta när vi inte kommer någonstans? . Jag lägger upp Livsmedelsverkets ord sedan.
  • Kvinna30plus
    Kvinna30plus skrev 2016-01-03 08:44:45 följande:

    Men grötens bas å det mesta i gröten är ju just ersättning, dvs det blir endast lite nytt för bebis som äter ersättning. Men varför ska vi stöta å blöta när vi inte kommer någonstans? . Jag lägger upp Livsmedelsverkets ord sedan.


    Med tillägg att Livsmedelsverket vill att man börjar med gluten mellan ca 4-6 månader. Å det finns minimala mängder gluten i gröten just för att passa bebis. Så är ett smidigt sätt å följa deras råd. Man kan givetvis ge en liten liten bit smörgåsrån eller en liten liten brödbit om man hellre tycker så för gluten...
Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader