• JakobK

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Med idéer från en annan tråd ("Alla män är potentiella våldtäktsmän") så startar jag här en tråd där vi kan diskutera och ge förslag på vad som kan göras för att minska antalet våldtäkter i samhället.


     
  • Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?
  • S c h n a
    Tecum skrev 2016-05-03 20:08:13 följande:

    Ja det är en särskild och ganska ovanlig typ. De flesta män är helt ofarliga, eller hur? Men tyvärr är de farliga inte helt lätta att känna igen, det är därför jag talar i termer av risk. Är det flera män ökar risken med kvadraten på antalet... 

    Men en stor flicka som du klarar säkert att sålla agnarna från vetet...


    Tror du att man kan sålla agnarna från vetet?
  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-03 20:56:19 följande:
    Tror du att man kan sålla agnarna från vetet?
    Bra fråga. Jag tror att ibland kan man det, ofta får man en magkänsla om en person även vid ett kort möte.

    Vad tror du? 
  • Tecum
    JakobK skrev 2016-05-03 20:13:06 följande:
    Det är väl inte säkert. Det kan ju snarare vara så att fler män i sällskapet kan minska risken för våldtäkt om det bara är en av männen som har sådana tankar. De flesta män är som sagt emot våldtäkt. 

    Ordet "ansvar" verkar vara ett ord som många har olika definitioner på i det här sammanhanget. 
    Nja iofs. Men om jag var seriöst intresserad av en tjej, inte ville jag ha en massa polare med hem...
  • Asirna

    Men TS!
    Tycker detta är en väldigt bra tråd och det är verkligen en fråga som bör tas upp oftare!

  • S c h n a
    Tecum skrev 2016-05-03 21:02:01 följande:

    Bra fråga. Jag tror att ibland kan man det, ofta får man en magkänsla om en person även vid ett kort möte.

    Vad tror du? 


    Jag tror det är ett oerhört trubbigt instrument, och att en blivande våldtäktsman kan ge en väldigt bra magkänsla inledningsvis.
  • Tow2Mater
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-03 08:30:51 följande:
    Fast dessa våldtäkter är ju inte de som är vanligast så varför koncentrera sig på dem?
    Jaha, så du vill tråden ska inskränkas till "de vanligaste typerna av våldtäkter"?

    Vilka är vanligast då? Det är definitvt inte överfallsvåldtäker, inte kvinnliga våldtäktsmän heller, eller de som blir inlåsta i källaren eller bortrövade av ISIS, eller hållna i horhus mot sin vilja i åratal. Fast de finns. Men vi kan ju strunta i alla dessa, då de är ju inte i majoritet, eller? Definiera vilka typer vi får lov att diskutera i tråden.
  • Anonym (gottegris)
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-03 10:14:39 följande:
    Det är klart att hon har. Fast skillnaden är väl att en man kanske inte får stånd om han verkligen inte vill ha sex. Om din tjej tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och tjatar och förlöjligar dig och på alla möjliga sätt försöker övertala dig och du verkligen inte vill - då har du ju sex mot din vilja (och då har du kanske inte stånd så det blir ju svårare för henne att ha sex med dig mot din vilja).
    För det första fungerar inte stånd på det sättet. Det kan man få utan att vilja ha sex.

    För det andra sa jag inte "tjatar och förlöjligar" jag sa "tjatar". 

    Scenario:
    Fru: Jag vill ha sex
    Jag: Låt mig diska färdigt först
    Fru: Nej jag vill nu
    Jag: Men... jag har ingen lust
    Fru: Kom igenrååå!
    Jag: Jaja, okej..

    Våldtäkt? Eller är jag bara schysst och ställer upp trots att jag inte riktigt vill? Finns det gråzoner? Eller är ALLT ALLTID våldtäkt?

    Gråzonerna är min hela poäng. Jag försvarar inget, jag är inte för våldtäkt. Jag säger bara att ibland ar det svårt att bedöma om något är våldtäkt eller inte.

    Och du Anonym(Eh!) är alldeles för hård och svartvit i din bedömning. Tur vi inte har jurysystem i svenska domstolar.
  • Anonym (Eh!)
    Pentagram skrev 2016-05-03 15:50:04 följande:

    Om det vore som så att det funnes specifika situationer som visat sig vara särskilt riskfyllda vad gäller att utsättas för våldtäkt och de vore lätta att undvika, visst, då kan en ju upplysa potentiella offer om att undvika situationerna (motsvarande att inte jogga på motorvägen eller åka båt berusad och utan flytväst) men eftersom våldtäkter förekommer i alla slags sammanhang så blir rådet rimligtvis bara "undvik män". Det känns en smula absurt att hävda att  kvinnor skall ta eget ansvar för att undvika våldtäkter når riskerna finns överallt... Du borde inte druckit, du borde inte joggat utan sällskap, du borde inte följt med på resan, du borde inte blivit ihop med honom, du borde inte ha klätt dig som du gjorde (oavsett vad för klädsel du hade), du borde inte isolerat dig från vänner, du borde inte varit så utåtgående, du borde inte ha sminkat dig, du borde inte ha snäst av honom, du borde inte ha uppmuntrat honom, du borde inte låtit honom se dig, du borde inte gått där ingen kunde se dig, du borde inte litat på honom, du borde inte verkat så misstänksam... Agerar kvinnor för att försöka undvika våldtäkt bedöms de hata alla män och behandla alla killar som potentiella våldtäktsmän och anklagas för det, gör de det inte får de skylla sig själva om de blir våldtagna...


    Just så! Om man ska undvika alla situationer där det finns risk för våldtäkt innebär det att man måste behandla alla män som potentiella våldtäktsmän - men om man gör det anses man vara manshatare. Damned if you do... damned if you don't

    En del hävdar att det räcker att unvika de mest riskabla platserna. För oss i Sverige anses det vara att inte gå ensam hem på mörka stigar på natten (även om risken är mycket mindre där än att bjuda hem sitt ex på fika) eller att bli dyngrak på en fest med majoritet killar. I Egypten kan det räcka att som kvinna visa sig på stan mitt på dagen i fullt dagsljus.
  • Anonym (Eh!)
    Tecum skrev 2016-05-03 20:08:13 följande:
    Ja det är en särskild och ganska ovanlig typ. De flesta män är helt ofarliga, eller hur? Men tyvärr är de farliga inte helt lätta att känna igen, det är därför jag talar i termer av risk. Är det flera män ökar risken med kvadraten på antalet... 

    Men en stor flicka som du klarar säkert att sålla agnarna från vetet...
    Jag har ett antal killkompisar som jag känt länge. De och jag träffas en gång i veckan hemma hos varandra och fikar och kollar film. Förutom dessa killar är en eller ibland två tjejer med. Alla kan inte alltid vara med på grund av resa eller sjukdom. Det händer att det bara är jag och dessa killar. Tycker du då att jag ska åka tillbaka hem när jag märker att jag blir den enda tjejen där? Tycker du att jag tar en risk som är ensam med dem? Det är ju så att kvinnor även kan bli våldtagna av vänner de känt länge - det händer hela tiden.
  • Anonym (Eh!)
    Tecum skrev 2016-05-03 21:02:01 följande:
    Bra fråga. Jag tror att ibland kan man det, ofta får man en magkänsla om en person även vid ett kort möte.

    Vad tror du? 
    Nej man kan inte sålla agnarna från vetet. Om en man verkar skum följer man såklart inte med denne hem. Om en manlig kurskamrat verkar skum, låter man honom inte skjutsa en hem från kursen. Om en manlig kollega verkar skum...

    Det verkar som du har svårt att fatta att det inte går att se på en man om han kan bli en våldtäktsman eller inte. Det var ingen som hade kunnat ana att Hagamannen var en serievåldtäktsman. Han var ju "en vanlig trevlig familjefar". Han förekom i utredningen liksom en massa andra men polisen kunde inte drömma om att det var han och så är fallet väldigt ofta - hur tror du då att vanliga kvinnor kan se på en man att han kommer att våldta???
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?