• voxel10

    Problem med barn

    Min historia är följande: Hittade en flickvän vid 30. Underbar relation, kärleksfull, civiliserad och stimulerande.
    Sedan hände något, jag tänkte mig inte för: Vi skaffade barn. Efter detta blev livet förstört. Jag har försökt på olika sätt men har inte hittat någon anledning till att tycka om barnet överhuvudtaget. Jag betraktar det enbart som ett irritationsmoment.
    Vill även påstå att jag är en väldigt rationell människa, jag tänker betydligt mer än vad jag känner. Jag jobbar med programmering och problemlösning och är intresserad av matematik. Är inte speciellt känslokall utan är en glad och nöjd människa som uppskattar mys och kärlek. Däremot betraktar jag mina känslor mera som en slutprodukt som är det OK att njuta av, än något som bör styra mig.
    Då samhällsnormen i många fall är att "barn är meningen med livet" så har jag intresserat mig för detta då jag inte alls kan relatera till det.
    Jag har nu suttit i flera veckor och läst på forum, läst artiklar, funderat och tänkt. Men jag kommer inte fram till något bra svar på följande: Hur gör man när man "älskar sitt barn över allt annat" vilket verkar vara en vanligt förekommande fras från både mammor och pappor? Jag känner mig nämligen lite udda som inte kan relatera till detta överhuvudtaget.
    Ur min synvinkel är de flesta människor evolutionärt inprogrammerade till att tycka om sina barn. Det verkar vara en väldigt primitiv och grov mekanism som orsakar detta starka intresse för avkomman. På det planet förstår jag eventuellt varför. Men jag misstänker ändå att jag eventuellt missar något. Annars skulle det innebära att majoriteten av människor inte kan tänka förbi denna mekanism.
    Det jag i huvudsak upplever med barn är följande:
    1. Tillvaron blir ociviliserad och ointressant. Ingen tid för intelligenta och lärorika aktiviteter som stimulerar en vuxen hjärna. Inga djupa samtal.
    2. Nästan all tid handlar om att passa upp en egocentrisk individ vars enda drivkrafter är en uppsättning primitiva känslor. De vanligaste tillstånden är exempelvis hungrig, trött, uttråkad. Att tillfredsställa denna varelse ger mig ingen stimulans eller känslomässigt välbehag överhuvudtaget. Jag upplever relationen mellan barn och förälder som asymmetrisk. Jag tycker det är otrevligt att se min vackra flickvän (och mig själv) agera som slavar under bebisen. Samtidigt finns självfallet ett moraliskt ansvar och en väldigt stark samhällsnorm att ta hand om någon som inte klarar det på egen hand. En vuxenrelation är betydligt vackrare eftersom det finns en balans där man ger och tar. Alla beslut fattas tillsammans med omtanke och respekt för den andre och intressanta diskussioner uppstår ofta. Ett barn vrålar tills det får som det vill och struntar i alla andra. Barnet ser sedan "sött" ut och exempelvis ler för att enkelt manipulera sin omgivning. Jag misslyckas totalt med att se något fint i detta beteende. Och att tycka om barnet kommer inte på fråga.
    3. Förstörd relation. Min partner prioriterade ner mig. Detta kan hända med tiden ändå. Och det hade eventuellt varit acceptabelt om vi åtminstone fortfarande hade haft en stimulerande tillvaro.
    Det slutade med att jag lämnade dem för några veckor sedan. Hon får gärna ta barnet på heltid, jag vill inte ha det. Jag lever hellre ett ensamt och civiliserat liv där jag kan göra stimulerande aktiviteter som att läsa böcker och ägna tid åt att tänka och fundera, än ett liv i den där primitiva tillvaron. Jag är lyckligare och mera harmonisk utan dem men saknar självfallet min partner, så som hon var innan barnet kom. Hon blev väldigt förändrad efter att hon fick barn och jag upplever att hon är fast i någon sorts bubbla. Det påminner nästan lite om att umgås med någon som är berusad och inte kan tänka klart längre. Synd på en så fin människa.
    Missar jag något eller är det så enkelt att föräldrar "slutar tänka" och enbart därför står ut med tillvaron eller till och med uppskattar den? Det närmsta jag kan föreställa mig detta tillstånd är då man blir förälskad. Men i fallet med förälskelsen så lär man sig åtminstone något eftersom det är en vuxen människa med erfarenheter som man umgås med. Man får något tillbaka.

    Vill helst inte ha några spydiga/lustiga kommentarer utan är faktiskt genuint intresserad om någon kan förklara. Om det är så att jag missar något. Jag känner mig nämligen någorlunda normal i övriga livet. Men just i detta avseende känner jag mig som en utomjording.
  • Svar på tråden Problem med barn
  • Anonym (Tia)

    Tja, du var ju klar över att du inte ville ha barn och det vill du fortfarande inte. Du bör nog lämna din sambo och ert gemensamma barn för du har inget positivt att tillföra i den relationen. Du är väldigt jag-orienterad och har uppenbart otroligt svårt för att se utanför ditt eget skinn. Aspergersläng???

  • Anonym (Hmmm)

    En strobe life till dig ts, som vågar erkänna och släppa ut de här känslorna.

    Jag undrar om du har någon diagnos? Sättet du resonerar på tyder på detta. Om du inte vet, så tror jag det kan vara en idé att prata med någon och få en utredning. Jag tror att det kan hjälpa både dig själv, men även ditt ex och i framtiden också ditt barn.

    Jag håller inte med om att du ska hålla dig borta från ditt barn. Tvärtom tycker jag att du ska försöka bygga upp en relation från grunden. En dag kommer då ditt barn blir tillräckligt gammal för att ge dug något tillbaka i relationen. Men framför allt kommer säkert barnet att få ut mycket av er relation om du är beredd att jobba slutet på det.

    Sen undrar jag också hur gammalt barnet är nu?

    För även om jag aldrig skulle uttrycka mig som du så kan jag ändå känna igen mig i mycket av det du säger. Just nu. Jag har två barn, 5 och 2. De är oerhört krävande och den äldsta har varit det från dag ett. Och jag kan känna att 5 års sömnbrist och psykisk stress faktiskt börjar ta ut sin rätt på ett gansk skrämmande sätt. Jag känner vissa dagar den där avtrubbningen du beskriver. Att ens egna behov fått stå undan så länge att man knappt vet vem man är längre. Och livet börjar förlora sin tjusning. Det är skrämmande tankar. Men i mitt fall så känner jag mig ganska övertygad om att det beror på utmattning. Att det är tillfälliga känslor som kommer att försvinna bär jag får chans att pausa lite och när barnen blir lite äldre. Hoppas jag iaf...

    Kan det vara så här för dig också? I så fall bör du nog söka hjälp innan dubgpr helt in i väggen. Det har jag gjort, och jag hoppas verkligen jag kommer att få rätsida på allt så fort som möjligt.

  • Anonym (Hmmm)

    När jag läser din historia igen så märker jag hur oerhört mycket du påminner om min styvpappa. Han har Aspbergers.

    Nu har han aldrig uttryckt hur han tänker och känner, men jag har alltid upplevt honom precis så som du beskriver dig själv...

  • Anonym (en dålig mor)

    jag tycker att det är normalt (kanske inte så ofta förekommande), för en vuxen människa att känna att det inte är intressant att umgås med barn,
    jag kan känna många gånger att mitt barn tar mig för egen tjänare och bara kräver o kräver, vård 24/7, oavsett hur man själv mår, och barn tar extremt mkt tid, pengar och energi och det kan vara irriterande.

    samtidigt förstår jag att när jag känner så då är det nog mitt ego som vrålar.
    varför det gör det vet jag inte, kanske jag själv behöver mycket som skulle stimulera mig, ge mig positiva intryck, njutning och sv. och det känns jobbigt att jag måste sätta åt sidan mina egna grundläggande behov.

    sen tror jag att olika människor känner i olika grad kärlek till sina barn..då får man antigen jobba på det med en psykolog eller låta allt vara

  • LauraPalmer

    Jag delar dina känslor och tankar inför barn ts. Tack och lov har jag inga egna. Hade jag haft det hade jag nog knappast orkat med livet som förälder.

  • Anonym (Nöjd mamma)

    Jag hade nog delat dina känslor om det var så att ha barn hela tiden. Men min erfarenhet är att det inte är det. Det är tråkigt, jobbigt och helt hjärndött vissa stunder. MEN, däremellan är det underbart och ger också mycket tillbaka. Det gäller bara att fånga dessa stunder och inte fokusera på det som man tycker är trist. 

    Ang din och mammans relation låter den inte heller som toppen, för självklart kan man ha kvar den relation man hade innan bebisen. Det kräver bara lite mer engagemang. Från båda. 

    Trist att du inte verkar beredd att lägga tid och arbete på att få er familj att fungera. Men med din inställning kanske det ändå är det bästa för mamman och bebisen. 

  • voxel10

    Ni beskriver någorlunda enstämmigt hur man bör bete sig, så eventuellt finns det en stor poäng i det ni säger.Men jag har ingen förmåga att lyckas tycka om barnet. Ser inte heller något sätt att lyckas kombinera barntillvaron med ett intressant liv.


     


    De flesta här tycker lika. Men både jag och LauraPalmer är två undantag. Och det finns också några ytterligare som är lite "mitt i mellan".


     


    Det framkom misstankar att jag skulle ha asperger eller vara psykopat. Vid 20-års åldern var jag nedstämd och fick kontakt med vården. Det gjordes en utredning och då lyckades de endast hitta social fobi. Detta kanske är en indikation på att det är väldigt svårt att sätta diagnoser via ett forum?


     


    Ett alternativ är att bli mera "känslomässig" och leka med barnet. Lära sig tycka om det på något sätt och leva livet på den ?nivån?. Fråga dag ut och dag in om barnet exempelvis vill ha 3 eller 4 köttbullar på tallriken. Säga och göra saker såsom ?nu ska vi ta på stövlarna?. Spendera nästan hela fritiden med att vara en 35-åring som befinner sig på en få-årings nivå. Detta liv tycker få-åringen är spännande och intressant, för en vuxen är det ofta meningslöst. Så det handlar väl om man sätter sig själv först eller om man sätter barnet först? Men riktigt så enkelt är det inte heller. Om man satsar hårt på exempelvis arbetet så har åtminstone vissa av oss chansen att göra något ?större? som påverkar väldigt många människor, dock på ett mera lågintensivt sätt.


    Det andra alternativet är att lämna dem helt och hållet. Vilket också är det jag gjort. Vi har som sagt redan flyttat isär och jag har ingen egentlig kontakt med ungen eller exet förutom något enstaka meddelande som rör något praktiskt. Det blir ett mera ensamt liv. Men katterna fyller denna tomhet. De kräver minimalt arbete och är sällskapliga och man får en hel del fysisk kontakt vilket är hälsosamt. Tycker det är betydligt mysigare att ha en spinnande katt i knät än en bortskämd, krävande unge.


    Är fortfarande nöjd med beslutet. Jag måste ha ett stimulerande liv. Vill inte vara olycklig och sönderstressad i åratal framöver.

  • voxel10
    Anonym (Nöjd mamma) skrev 2016-07-30 19:24:13 följande:

    Jag hade nog delat dina känslor om det var så att ha barn hela tiden. Men min erfarenhet är att det inte är det. Det är tråkigt, jobbigt och helt hjärndött vissa stunder. MEN, däremellan är det underbart och ger också mycket tillbaka. Det gäller bara att fånga dessa stunder och inte fokusera på det som man tycker är trist. 

    Ang din och mammans relation låter den inte heller som toppen, för självklart kan man ha kvar den relation man hade innan bebisen. Det kräver bara lite mer engagemang. Från båda. 

    Trist att du inte verkar beredd att lägga tid och arbete på att få er familj att fungera. Men med din inställning kanske det ändå är det bästa för mamman och bebisen. 


    Relationen med mamman är dålig, ja.

    Vi hade det underbart och "betydde allt för varandra". När hon fick en unge så tappade hon stegvis intresset för mig. Till slut fick jag nog och bestämde mig helt enkelt för att sluta älska henne, vilket det känns som att jag har lyckats med nu.
  • IVFtjejer
    voxel10 skrev 2016-07-30 20:03:16 följande:

    Relationen med mamman är dålig, ja.

    Vi hade det underbart och "betydde allt för varandra". När hon fick en unge så tappade hon stegvis intresset för mig. Till slut fick jag nog och bestämde mig helt enkelt för att sluta älska henne, vilket det känns som att jag har lyckats med nu.


    Hur gammal är barnet? Vad säger dina föräldrar om detta dvs farfar och farmor?

    Mina tankar går också till en aspergers diagnos även om du skriver att du gjort en utredning. Vad har du för tankar kring en relation med din son i vuxen ålder?
  • voxel10
    IVFtjejer skrev 2016-07-30 20:53:55 följande:
    Hur gammal är barnet? Vad säger dina föräldrar om detta dvs farfar och farmor?

    Mina tankar går också till en aspergers diagnos även om du skriver att du gjort en utredning. Vad har du för tankar kring en relation med din son i vuxen ålder?
    Är inte speciellt intresserad av vad farfar och farmor tycker i såna frågor. Och vice versa. Jag är en sån som har kapat navelsträngen för länge sen.

    Den vanliga relationen föräldrarna har med sina vuxna barn består i ett par träffar per år vid diverse högtider. Sen finns det självklart undantag också. Men oftast handlar det nog om tjejer som har en bra kontakt med sin mamma. I det här fallet är scenariot raka motsatsen.

    Tycker inte ens att det är värt att kämpa för en sån framtidsrelation, oddsen är för dåliga. Risken är stor att som förälder bli övergiven och ointressant för sina barn. Speciellt i detta fall då ungen har mina gener. ;)
Svar på tråden Problem med barn