Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    Stig-Björn Ljunggren (SkrH) ger sin syn på saken:

    www.svt.se/opinion/dags-att-prata-med-sverigedemokraterna

    Därför tror jag att Alliansen nu står inför ett vägval. Det är dags att börja tala med Sverigedemokraterna nu.

    Vägvalet ser ut så här. Antingen börjar Alliansen agera som ett regeringsalternativ, som är beredda att ta ansvar, även om det innebär att de får solka ner sig en smula. Ungefär som socialdemokraterna alltid gjort, och därför också kunnat behålla makten så länge.

    Eller så kommer Alliansen att reducera sig själva till en oppositions-Allians. Något som missnöjda röstar på därför att de är förbannade på regeringen. Men utan hopp om att denna kommer att bytas ut. Därför att SD inte får talas med.

    Det finns förstås ett tredje alternativ. Det är att skippa det blockpolitiska tjafset. Och bilda en blocköverskridande regering som tar tag i de stora avgörande frågorna för vårt land. Men det är väl för mycket begärt.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-05-31 19:52:06 följande:
    Är inte S 1:a? Jag undrar vilket parti som var 2 och 3
    Vet inte. Gissade på att C gått om men det är ju inte säkert. M har tappat väljare till C och SD i alla fall samtidigt som S troligtvis också backat.
  • K Markatta

    ...och efter följande klargörande (i kombination med dagens besked från M samt att Björklund rutit ifrån mot Hummerknivsohlsson) är det åter igen i praktiken klart att vi får en borgerlig regering efter valet:

    dn.se/nyheter/politik/akesson-kraver-inga-samtal-for-att-stodja-kinberg-batra

    Åkesson kräver inga samtal för att stödja Kinberg Batra

    "Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss" sa partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i förra veckan i en intervju med Dagens Industri.

    Men enligt Jimmie Åkesson var det uttalandet inte särskilt genomtänkt.

    - Det här så kallade utspelet från Oscar var ett spontant korridorsamtal uppe i kammarfoajén. Jag tror inte att han förväntade sig att någon skulle dra några stora växlar på det, säger han.

    Detta är Jimmie Åkessons besked när Sverigedemokraterna i helgen samlas till valkonferens i Norrköping:

    Partiet kräver inga samtal eller regelrätta förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

  • K Markatta

    Odenberg tänker sig att antingen SD eller S ska stödja en borgerlig regering:

    "Den politiska målsättningen bör vara att alliansen ska bli större än det rödgröna blocket. Då kommer, efter lite initialt krumbuktande av S och SD, en alliansregering att kunna bildas."

  • K Markatta

    Widar Andersson (SkrH) har kommenterat Odenbergs artikel:

    folkbladet.se/opinion/lat-akesson-gora-vad-han-vill-om4697587.aspx

    Mikael Odenberg skriver ut ett slags liberalkonservativt recept på lämpliga förhållningssätt i tidens stora frågor om integration, öppenhet, kontroll och trygghet. Hans grundidé är att M ska bestämma sig för vilka frågor som är viktigast och för vad de vill göra i dessa frågor. Och att låta SD och Jimmie Åkesson göra vad de vill. Både receptet och grundidén är möjliga att anamma för fler partier.

    Personligen ser jag knappt något i Mikael Odenbergs upplägg som inte en Löfvensk socialdemokrati skulle kunna förhålla sig till utan att krevera.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-06-19 23:40:58 följande:
    Problemet med alliansens skattesänkningar var att de totala skatteintäkterna per capita (pga en stor folkökning) minskade...
    Hur kopplar du ihop skattesänkningarna med befolkningsökningen?
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2017-06-20 00:10:42 följande:
    Covfefe 2018 får vi troligast en ren S-regering, alternativt S + MP eller också en mittenregering.

    Det finns egentligen inga andra alternativ, en C + L-regering skulle bli nedröstad, liksom en ren M-regering.
    Enda möjligheten till en ren (nåja) S-regering är att S sneglar på Österrike och gör upp med SD. Kan inte uteslutas i och för sig.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-06-20 00:48:17 följande:
    Om du kollar inlägget som jag svarade på så ser du att vi egentligen pratar om de totala skatteintäkterna. Det jag vill ha sagt är att Sveriges totala skatteintäkter per capita minskade under alliansen och detta var inte bra.
    Förklaringen till det var ju enligt vad du själv skrev att befolkningen ökade.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2017-06-20 00:48:45 följande:
    Tror du.

    Det gör inte jagSkrattande

    Trots allt måste det bildas en regering efter 2018. Alliansen är körd, iofs kan man ju teoretiskt tänka sig att allianspartierna blir större än de rödgröna och att SD inte ställer några krav på allainsens politik utan bara ger dem sitt oreserverade stöd.

    Men jag tvivlar på att SD vill avveckla sig själva, i så fall är det mer rationellt - om de anser att politiken är viktigare än de pengar som flödar in till riksdagsledamöterna och partiet - att de inte ställer upp utan uppmanar sina sympatisörer att rösta M.

    Personligen hoppas jag på en mittenregering som samlar en majoritet av riksdagsmandaten, men jag kan stå ut med en ren S-regering ocksåSkrattande
    Du har fortfarande inte förklarat vilka andra partier som ska stödja en "ren" S-regering. Nu får de ju passivt stöd av C och L men det stödet kommer att dras in efter valet.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten