• Anonym (Less)

    Min pappa tror att han forfarande bestämmer över mig

    För några veckor sedan fyllde jag 18 år.

    Jag växte inte upp med några speciellt hårda regler. Fick göra det mesta. Mamma har väl varit bäst, men pappa har alltid försökt få sin egen vilja igenom.

    För några veckor sedan fyllde jag som sagt 18 år och min pappa verkar inte inse att jag är myndig nu. Han lägger sig i mycket som han inte har att göra med.

    Bland annat så tror han att han kan bestämma hur jag ska äta. Jag tycker inte om frukost och äter aldrig det, han säger att jag MÅSTE äta frukost och att när jag är hos honom så ska jag äta frukost med hela familjen. Blir helt galen på honom. Tror han verkligen att han kan bestämma när jag ska äta?

    När jag säger till honom att jag bestämmer själv vad och när jag ska äta så blir han arg. Detta ska man ju kunna bestämma själv även fast man är under 18 år också. Det är ju bara småbarn som brukar ha matregler.

    Sen tror han också att han kan bestämma när jag ska komma till honom. Jag är mest hos min mamma (bor här och studerar här). Under veckorna så ringer han flera gånger och säger "Du kommer väl hit i helgen?" Och om jag säger nej så säger han att jag måste komma, att de vill träffa mig osv.

    Om jag köper lite chips/godis så börjar han genast klaga på att jag borde äta annat än sötsaker (och det gör jag ju), men han tror sig ha nån rätt att bestämma vad jag ska äta och det är otroligt jobbigt.

    Sen lägger han sig i min klädsel också.

    För några dagar sedan var det riktigt varmt och då hade jag på mig en topp som var ganska genomskinlig. Då sa han genast att jag inte kan ha den, att det ser billigt ut.

    Ungefär såhär är det.

    Han lägger sig i saker han inte kan bestämma över och så har det varit långt innan jag blev 18 år. När jag var 17 så trodde han att han kunde bestämma hur jag skulle klä mig.

    Jag har markerat att jag inte uppskattar när han håller på såhär och att hans kontrollbehov irriterar mig. Han verkar inte fatta.

    Hjälp!

  • Svar på tråden Min pappa tror att han forfarande bestämmer över mig
  • Anonym (SuckitUp)
    KlunsSmurfen skrev 2017-06-13 09:23:43 följande:

    Jag tycker att Kuddeb­arn går till överdrift, som om han hade fakta på något extremt men jag tycker ändå att du är lite rolig.

    Du skriver som om du har lång erfarenhet av livet, har ett barn på minst 18-20 år eller har erfarenhet av äldre barn. "Sucki­tUp" snorunge men


    Nej mitt barn är inte 18-20 år, han är under året men jag har erfarenhet kring barn i äldre åldrar. Och jag var nyss tonåring så nog är det färskt för mig hur bekanta tänkt och betett sig.
  • Anonym (SuckitUp)
    Kuddebarn skrev 2017-06-13 11:31:29 följande:

    Är inte du 20 år? Ganska kul att du snackar som om du har en väldans stor erfarenhet av livet och barn då...

    Jag förstår hur pappan tänker, men jag förstår också att ts finner detta jobbigt. Därför borde han backa och inse att dottern klarar sig själv. Detta förstår du uppenbarligen inte.


    Vi växer upp på olika sätt, gör olika val och har därefter olika erfarenheter. Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna :)

    Klart såna här situationer är jobbiga för alla parter, en relation är svår att hantera i många lägen. Vi har sagt vårt kring ämnet så jag är färdig med diskussionen nu.
  • Kuddebarn
    Anonym (SuckitUp) skrev 2017-06-13 12:25:42 följande:

    Vi växer upp på olika sätt, gör olika val och har därefter olika erfarenheter. Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna :)

    Klart såna här situationer är jobbiga för alla parter, en relation är svår att hantera i många lägen. Vi har sagt vårt kring ämnet så jag är färdig med diskussionen nu.


    Och ditt barn är under året, dvs du har ändå inte så mycket erfarenhet av barn. Jag har också erfarenhet av barn, även fast jag inte har egna barn. Mycket erfarenhet, dessutom.

    Tack för diskussionen.
  • Anonym (Nej)
    John22 skrev 2017-06-06 15:37:31 följande:
    En pappa som inte vill att hans dotter ska se billig ut, gissar jag. En förälder är inte en polare som ska sitta och säga vad man vill höra.
    Hade aldrig - aldrig - accepterat att min pappa sa så till mig. Vare sig som arton eller någon annan ålder.
  • Anonym (Nej)
    KKarate skrev 2017-06-06 17:20:56 följande:

    Din pappa vill ditt bästa och är troligen långt långt smartare än din mamma.

    Men du är bortskämd och bortklemad av mamma och det svenska samhället "girlpower" lol *facepalm*.

    När du blir säg 50 så kommer du tittat tillbaka på sig själv idag och se fyfan vilken odräglig dumskalle jag var.


    =)
    Den ensamma mannen som hatar kvinnor är tillbaka igen. Har inte sett dig på flera dagar;)
  • NomenNescio
    nihka skrev 2017-06-08 08:11:24 följande:

    Låter som din pappa försöker styra dig i en väldigt vettig inriktning och att han bryr sig tillräckligt mycket om dig för att vilja ta striden med dig när du tar mindre bra beslut. Du vill behandlas som vuxen för att du är myndig. Myndig blir man automatiskt vid 18. Att bli vuxen kan ta betydligt längre tid och din pappa slutar ju inte att vara din förälder bara för att du fyller 18.

    Visst, han kan inte "tvinga" dig att äta frukost mm men han kan försöka påverka dig i rätt riktning. Det är ju inte snällt att bara låta dig göra som du vill i alla lägen utan slappt och ansvarslöst.

    Det är ju inget snack om saken, att äta frukost är bättre för orken och hälsan än att låta bli. Det är dessutom bättre för humöret eftersom det ger stabilare blodsockernivåer. Prata med din pappa om vad du skulle kunna tänka dig att äta så han kan se till att det blir inköpt. Kanske kunde ni handla ihop? Nästan vad som helst är bättre än inget alls till frukost.

     


    Lite OT:
    Googla "myter om frukost" så kommer du se att det är långt ifrån bäst för alla att äta frukost.
    Jag är 34 och gör det aldrig. Därför att min kropp och min mage inte klarar det. Många människor som är mer kvälls- än morgonorienterade har en mage som inte klarar av frukost.

    Och trots att jag är 34 kan min pappa slänga ur sig kommentarer om det ibland, även fast det blir mer och mer sällan och mer muttrande än uttalanden högt numera=)
  • KlunsSmurfen
    Anonym (SuckitUp) skrev 2017-06-13 12:25:42 följande:
    Vi växer upp på olika sätt, gör olika val och har därefter olika erfarenheter. Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna :)

    Klart såna här situationer är jobbiga för alla parter, en relation är svår att hantera i många lägen. Vi har sagt vårt kring ämnet så jag är färdig med diskussionen nu.
    Ifrågasätter inte dina kunskaper eller hur bra förälder du är men
    "Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna" passar illa ihop med "Nej mitt barn är inte 18-20 år, han är under året" när man diskuterar någon som är lika gammal som du.

    Jag kan garantera att jag har mer erfarenhet av både livet och barn än vad du har men det är ett dåligt argument. Man kan inte lägga någon tyngd på min påstådda erfarenhet och man blir inte expert på andras barn för att man sett ett men man blir inte heller automatiskt expert för att man har ett så att ens åsikter väger tyngre.
    Det är vad man lärt sej som räknas och i ett forum kan man inte göra annat än att dela med sig av det och diskutera.

    "4 åring med vredesutbrott", Alexis barn är inte ens det och tycker att man ska välja sina konflikter av en uppenbar anledning, man kan inte bråka om allt och gör man det kan det bli värre så man måste vara den vuxna och lära sig att bita ihop och mycket handlar om barnets utveckling till en egen individ med en egen personlighet. Vill man att barnet ska få göra det kan man inte räkna med att få sin vilja igenom och bråka om småsaker.

    Ditt barn kanske inte riktigt att få den personlighet du räknat med, "barnet" kan vara tvunget att få prova på vuxenlivet länge själv utan att någon lägger sig i för att det ska inse att föräldern kanske hade rätt men bråkar man om småsaker kommer det antagligen att bli mer envist och det tar längre tid så föräldern får försöka vara den vuxna. "jag växte inte upp med några speciellt hårda regler" + "men pappa har alltid försökt få sin egen vilja igenom" kan man undra om det är för TS bästa eller om det bara passar pappa bättre, rätt för mej är inte alltid rätt för dig, som förälder kommer du inte alltid att få som du vill Sucki­tUp.

    Har man inte lyckas lära sitt barn att äta frukost på 18 år är det ingen mening att man fortsätter att gnälla om det, man kommer ändå inte att lyckas med det.
    Är det värt konflikterna?
    Anonym (SuckitUp) skrev 2017-06-09 13:10:43 följande:
    Jag är jättenöjd, var jobbigt i början av tonåren men sen jag flyttade hemifrån har det varit skönt att få små konkreta bevis på att de bryr sig om mig :) Hade varit bättre att tänkt så innan jag flyttade, mindre bråk och tjafs!
    Men du tänkte inte så, du flyttade hemifrån först. Kom det kanske för att det blev mindre bråk, tjafs och du fick prova själv?
    Om ens föräldrar lyckats lära en något bra ska man hålla kvar vid det men det betyder inte att deras sätt att lära ut det på var optimalt.
    Alexi skrev 2017-06-08 21:31:48 följande:

    Vår son har haft en miljard utbrott kring allt, från 2-årsåldern och uppåt. Nu vid sex år är det dock oerhört mycket bättre.

    Vi har valt våra strider oerhört noga, eftersom annars orkar man inte. Krävs det lite curlande för att slippa ett utbrott så fine. MEN, vi har ändå satt gränser för oss själva. Dvs barnet får bestämma saker osv men jag bestämmer över mig och min kropp. Barnet ska absolut inte bestämma vilken vuxen som går med upp på morgonen, det har barnet inte med att göra. Dvs ni fattar beslut om era egna gränser och fattar vuxenbesluten, men därutöver underlättar ni för er själva så mycket som möjligt och undviker strider. Hjälp henne med småsaker just nu, toabesök, påklädning osv., låt henne få vara liten där (4-åring är inte så stor) men hon bestämmer inte om du ska byta plats (återigen, sätt gränser för din kropp)

    Några blandade råd vi fick när vi var hos en familjeterapeut just pga detta:


    1) Ha inte så mycket fokus på vad barnet gör (sparkar, slåss, skriker). Det är meningslöst att fråga om varför han gör som han gör.  Han vet inte det själv. Fokusera framåt. Vad ska vi göra nu - klä på oss, gå hem och äta äpple..  Avled


    Tänk att barnet är 1,5 år när han blir arg.


    2) Bekräfta hens känslor. Vi förstår att du blir arg. Är det jobbigt att gå från dagis? Vad jobbigt att ärmen fastnat. Vad tokigt att du ritade utanför.


    3) Fem gånger mer positivt än negativt


    4) Ta emot och krama. Beröm när hen mjuknat efteråt.


    Identifiera triggers (trötthet, stress, kyla, kläder) och försök Parera i förväg så att situationer inte inträffar. 


    Om han blir riktigt arg, använd lågaffektivt bemötande. Prata och förmana inte för mycket.  Försök ta honom ur situationen och avleda. Förmedla att Det här ordnar sig, jag märker att det blev fel nu. 


    www.familjeliv.se/forum/thread/77739082-4-aring-med-vredesutbrott
    Anonym (Nej) skrev 2017-06-13 13:10:46 följande:
    =)
    Den ensamma mannen som hatar kvinnor är tillbaka igen. Har inte sett dig på flera dagar;)
    Ibland blir barn som inte kan bete sig bestraffade med datorförbud.
    NomenNescio skrev 2017-06-13 13:20:18 följande:
    Lite OT:
    Googla "myter om frukost" så kommer du se att det är långt ifrån bäst för alla att äta frukost.
    Jag är 34 och gör det aldrig. Därför att min kropp och min mage inte klarar det. Många människor som är mer kvälls- än morgonorienterade har en mage som inte klarar av frukost.

    Och trots att jag är 34 kan min pappa slänga ur sig kommentarer om det ibland, även fast det blir mer och mer sällan och mer muttrande än uttalanden högt numera=)
    Jag är mer nattuggla med någon släng av DSPD, blir sällan frukost för mej.
    Attempting to force oneself onto daytime society's schedule with DSPD has been compared to constantly living with jet lag

    en.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_disorder
  • NomenNescio
    KlunsSmurfen skrev 2017-06-13 13:59:32 följande:
    Ifrågasätter inte dina kunskaper eller hur bra förälder du är men
    "Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna" passar illa ihop med "Nej mitt barn är inte 18-20 år, han är under året" när man diskuterar någon som är lika gammal som du.

    Jag kan garantera att jag har mer erfarenhet av både livet och barn än vad du har men det är ett dåligt argument. Man kan inte lägga någon tyngd på min påstådda erfarenhet och man blir inte expert på andras barn för att man sett ett men man blir inte heller automatiskt expert för att man har ett så att ens åsikter väger tyngre.
    Det är vad man lärt sej som räknas och i ett forum kan man inte göra annat än att dela med sig av det och diskutera.

    "4 åring med vredesutbrott", Alexis barn är inte ens det och tycker att man ska välja sina konflikter av en uppenbar anledning, man kan inte bråka om allt och gör man det kan det bli värre så man måste vara den vuxna och lära sig att bita ihop och mycket handlar om barnets utveckling till en egen individ med en egen personlighet. Vill man att barnet ska få göra det kan man inte räkna med att få sin vilja igenom och bråka om småsaker.

    Ditt barn kanske inte riktigt att få den personlighet du räknat med, "barnet" kan vara tvunget att få prova på vuxenlivet länge själv utan att någon lägger sig i för att det ska inse att föräldern kanske hade rätt men bråkar man om småsaker kommer det antagligen att bli mer envist och det tar längre tid så föräldern får försöka vara den vuxna. "jag växte inte upp med några speciellt hårda regler" + "men pappa har alltid försökt få sin egen vilja igenom" kan man undra om det är för TS bästa eller om det bara passar pappa bättre, rätt för mej är inte alltid rätt för dig, som förälder kommer du inte alltid att få som du vill Sucki­tUp.

    Har man inte lyckas lära sitt barn att äta frukost på 18 år är det ingen mening att man fortsätter att gnälla om det, man kommer ändå inte att lyckas med det.
    Är det värt konflikterna?
    Anonym (SuckitUp) skrev 2017-06-09 13:10:43 följande:
    Jag är jättenöjd, var jobbigt i början av tonåren men sen jag flyttade hemifrån har det varit skönt att få små konkreta bevis på att de bryr sig om mig :) Hade varit bättre att tänkt så innan jag flyttade, mindre bråk och tjafs!
    Men du tänkte inte så, du flyttade hemifrån först. Kom det kanske för att det blev mindre bråk, tjafs och du fick prova själv?
    Om ens föräldrar lyckats lära en något bra ska man hålla kvar vid det men det betyder inte att deras sätt att lära ut det på var optimalt.www.familjeliv.se/forum/thread/77739082-4-aring-med-vredesutbrott
    Anonym (Nej) skrev 2017-06-13 13:10:46 följande:
    =)
    Den ensamma mannen som hatar kvinnor är tillbaka igen. Har inte sett dig på flera dagar;)
    Ibland blir barn som inte kan bete sig bestraffade med datorförbud.Jag är mer nattuggla med någon släng av DSPD, blir sällan frukost för mej.
    Attempting to force oneself onto daytime society's schedule with DSPD has been compared to constantly living with jet lag

    en.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_disorder
    Första gången jag hört någon annan än jag prata om DSPD=) Är ett rätt okänt syndrom.
  • KlunsSmurfen
    NomenNescio skrev 2017-06-13 14:02:10 följande:
    Första gången jag hört någon annan än jag prata om DSPD=) Är ett rätt okänt syndrom.
    Det var inte länge sen jag upptäckte att det jag länge försökt att beskriva finns på riktigt Skrattande
  • Anonym (SuckitUp)
    KlunsSmurfen skrev 2017-06-13 13:59:32 följande:

    Ifrågasätter inte dina kunskaper eller hur bra förälder du är men

    "Mer erfarenhet kring barn kan jag nog garantera att jag har även om du är äldre då jag har mitt egna" passar illa ihop med "Nej mitt barn är inte 18-20 år, han är under året" när man diskuterar någon som är lika gammal som du.

    Jag kan garantera att jag har mer erfarenhet av både livet och barn än vad du har men det är ett dåligt argument. Man kan inte lägga någon tyngd på min påstådda erfarenhet och man blir inte expert på andras barn för att man sett ett men man blir inte heller automatiskt expert för att man har ett så att ens åsikter väger tyngre.

    Det är vad man lärt sej som räknas och i ett forum kan man inte göra annat än att dela med sig av det och diskutera.

    "4 åring med vredesutbrott", Alexis barn är inte ens det och tycker att man ska välja sina konflikter av en uppenbar anledning, man kan inte bråka om allt och gör man det kan det bli värre så man måste vara den vuxna och lära sig att bita ihop och mycket handlar om barnets utveckling till en egen individ med en egen personlighet. Vill man att barnet ska få göra det kan man inte räkna med att få sin vilja igenom och bråka om småsaker.

    Ditt barn kanske inte riktigt att få den personlighet du räknat med, "barnet" kan vara tvunget att få prova på vuxenlivet länge själv utan att någon lägger sig i för att det ska inse att föräldern kanske hade rätt men bråkar man om småsaker kommer det antagligen att bli mer envist och det tar längre tid så föräldern får försöka vara den vuxna. "jag växte inte upp med några speciellt hårda regler" + "men pappa har alltid försökt få sin egen vilja igenom" kan man undra om det är för TS bästa eller om det bara passar pappa bättre, rätt för mej är inte alltid rätt för dig, som förälder kommer du inte alltid att få som du vill Sucki­tUp.

    Har man inte lyckas lära sitt barn att äta frukost på 18 år är det ingen mening att man fortsätter att gnälla om det, man kommer ändå inte att lyckas med det.

    Är det värt konflikterna?Men du tänkte inte så, du flyttade hemifrån först. Kom det kanske för att det blev mindre bråk, tjafs och du fick prova själv?Om ens föräldrar lyckats lära en något bra ska man hålla kvar vid det men det betyder inte att deras sätt att lära ut det på var optimalt.www.familjeliv.se/forum/thread/77739082-4-aring-med-vredesutbrottIbland blir barn som inte kan bete sig bestraffade med datorförbud.Jag är mer nattuggla med någon släng av DSPD, blir sällan frukost för mej.


    Nu vet jag inte om du försöker dra parareller med mitt föräldraskap och Alexis, men i mitt hem är nära föräldraskap det enda sättet. Vårt barn är inte för oss att kontrollera och skapa, vi är här för att stötta honom i hans vilja och beslut.

    Mycket av det du skrev känns inte menat för mig, men jag kan förtydliga att hela tonåren "arbetade" jag bland pedagoger med barn mellan 1-6. Studerat barnpsykologi i teorin och praktiskt. Utöver det vanliga erfarenheter kring barn, framförallt mina syskon som nu är runt 10 år och jag har en väldigt nära relation till.

    Så ingen nu tror att jag anser mig själv kunna mycket om barn för att jag "tycker jag kan det" eller för att jag har ett eget. När det gäller TS så har jag varit i liknande sits i tidig tonår med mina föräldrar, men så mycket mer än vad TS beskrivit. Våra problem handlade inte heller om mitt frukostätande eller vad jag klädde mig i, jag försökte endast ge min syn på situationen. Att man kan inte beskriva pappan som kontrollerande och elak.
Svar på tråden Min pappa tror att han forfarande bestämmer över mig