• Anonym (vet inte)

    Jobba för 8 kronor i timmen?

    Det här inlägget kommer provocera, förmodligen, på ett eller annat sätt.

    Det är så här att jag lever på sjukersättning. Grattis alla skattebetalare, ni betalar för mig. Alla dryga 9000 kr jag får, bostadstillägg inräknat.

    Jag har tillfrågats om jag vill ha en daglig verksamhet, men varje gång jag tänker på det känns det som att jag helt enkelt är för medveten för att vilja. Ersättningen jag skulle få är ca 8 kr i timmen.

    Det är ett skolcafé.
    Arbetstiden är 8 till 16.30, lunch inräknat. En viss flexibilitet finns, men inte mycket, mest för bussarnas skull. 8-bussen kommer 8.10 och bussen innan kommer 7.20. samma på eftermiddagen.
    Teamet, dvs brukarna, bakar mjuka kakor, småkakor, muffins, bullar och bröd och brer smörgåsar som är färdigt när det kommer ut i caféet, samt gör kaffe, te, smoothies, varma mackor mm när det efterfrågas, med hjälp av 2 handledare. De i teamet som är mer självgående förväntas hjälpa de som är långsammare eller behöver mer vägledning om handledarna hjälper någon annan.
    Alla måste stå i kassan minst 1,5 timme per dag, med eller utan handledare.
    Lunchen ätes i skolans matsal, av skolans mat, och betalas av brukaren, det finns ingen möjlighet att ta med egen mat.
    Det är nog mer, som jag inte är på det klara med för att jag inte varit där.

    Jag känner mig tudelad inför det här. Jag höll på att utbilda mig till konditor när jag drabbades av de saker som gör att jag idag har sjukersättning, och känner dels att ja! jsg får göra det jag älskar! och samtidigt nej! jag skulle aldrig ta ett riktigt konditorsjobb med den ersättningen och de villkoren.

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?
  • Anonym (Fia)

    Känns som om du skulle orka det borde det finnas möjligheter för dig att inte ha full sjukersättning utan kanske i alla fall 25% subventionerad anställning. Finns varianter som är extremt subventionerade för arbetsgivaren för de anpassningar som behöver göras. 

    (har själv tidigare haft en där jag kostade arbetsgivaren ca 1000kr i månaden för halvtid och så fick de en ganska kvalificerad anställd men där närvaron inte var helt pålitlig och de inte fick göra för mycket förändringar)

    Nu lutar det tyvärr åt att jag nog får acceptera att 75% sjukersättning behövs snarare än 50% - men även för det jobbar jag med arbetsträning osv tillsammans med försäkringskassan och SIUS från arbetsförmedlingen. Samhall skulle jag verkligen inte platsa på utan det handlar om relativt kvalificerat arbete på individuell plats. 
    Daglig verksamhet skulle jag nog orka i än mindre utsträckning än faktiskt arbete då det är själva biten att överhuvudtaget ta sig dit och vara på plats som är mitt problem och inte själva arbetet. (tyvärr fungerar inte arbete hemifrån så mycket bättre heller). 

    Det finns väldigt mycket fler olika varianter av anpassade anställningar än folk tror. 

    Däremot är ju daglig verksamhet rätt om man mest behöver konstant handledning och/eller "övervakning" - eller kanske inte kan koncentrera sig alls så att närvaron fungerar men produktiviteten närmare noll. 

    Sen kan det vara bra att veta att man faktiskt kan få individuell daglig verksamhet där bara du är placerad ute hos ett privat företag (som då får betalt för handledningen istället för att betala någon lön och du inte förväntas egentligen producera något alls). Det du beskriver här skulle jag inte klara ett dugg mer än ett vanligt heltidsjobb (det vill säga inte alls)

  • fornminne

    Ts, det är bra att du får sysselsättning, men med så låg ersättning kan de inte ställa några som helst krav på dig. På din beskrivning låter det mer som ett riktigt jobb och så ska det inte vara. Det ska i så fall vara helt anpassat efter dina behov och önskemål. Dessutom ifrågasätter jag starkt att det är heltid. Kan du inte få prova deltid? Eller hitta någon annan daglig verksamhet, där risken är mindre att du blir utnyttjad. Det är säkert bra att komma ut i arbetslivet men du ska inte göra samma jobb som en vanlig anställd, inte med den låga ersättningen.

  • Whitehorse1979

    Flitpengen är pinsamt låg, jag skäms röven av mig när jag hör hur låg den är.

    I alla fall, du kan få ersättning till busskort.

    Men jag tänker att du borde kunna ha lönebidrag?
    Är du inskriven på arbetsförmedlingen?

  • Ess

    Skulle aldrig hoppa på ett heltidsjobb utan lön.
    Klarar ts av detta jobbet så kan hen lika bra ta ett jobb på en vanlig cafeteria och få riktig lön.

    Ett par timmar om dagen för den sociala biten hade däremot varit ok.

  • fornminne
    Ess skrev 2017-10-13 08:25:11 följande:
    Skulle aldrig hoppa på ett heltidsjobb utan lön. Klarar ts av detta jobbet så kan hen lika bra ta ett jobb på en vanlig cafeteria och få riktig lön. Ett par timmar om dagen för den sociala biten hade däremot varit ok.

    Det är så jag också tänker. Varför heltid och varför de kraven som verkar ställas i TS? Klarar man det klarar man ett riktigt jobb och ska därmed ha riktig lön. Några timmar om dagen 3-4 dagar i veckan hade varit rimligare, plus att det i så fall är helt individanpassat.
  • TQR735

    Men snälla!!!

    Detta är en daglig verksamhet! Inte ett jobb.

    Inte riktigt rätt men det bästa jag kan komma på just nu är att jämför det med att du fått en arbetsskada och blivit sjukskriven. Du har då er sjuklön, för att du ska kunna återgå i arbete får du en rehabplan med sjukgymnastik. Med samma logik som fler i denna tråd skulle du då vägra gå på din sjukgymnastik för att du inte får full lön.

    Alternativ två, du vägrar låta ditt barn gå till skolan för att denne inte får lön för att vara där hela dagen. Om ditt barn är på skolan i 8 timmar per dag borde ju den får lön för att de får du när du är på jobbet.


    Daglig verksamhet

    Daglig verksamhet är sysselsättning för personer med funktions­nedsättning ? utvecklingsstörning, autism eller hjärnskada med begåvningsmässigt funktionshinder som orsakats i vuxen ålder. För att få daglig verksamhet ska du vara mellan 18 och 65 år, inte utbilda dig och inte ha något annat arbete.


    Du erbjuds meningsfull sysselsättning, miljöombyte, delaktighet och gemenskap samt en verksamhet som är anpassad till dina behov, förutsättningar och intressen.


    Daglig verksamhet innebär sysselsättning och aktiviteter i grupp eller enskilt. Du kan arbeta på café, måla, montera, sköta djur, arbeta i trädgård eller laga mat. Personalen på daglig verksamhet har kunskap om funktionshinder och kan ge rätt stöd


    Verksamheten utformas tillsammans med dig eller/och dina företrädare och dokumenteras i en genomförandeplan. Den innebär inte ett anställningsförhållande, semesterlagen och andra arbetsrättsliga lagar gäller därför inte.


    Ersättning och avgift

    Du får en mindre ersättning, habiliteringsersättning, när du deltar i daglig verksamhet. Habiliteringsersättningen räknas inte som inkomst och är skattefri.


    Att delta i daglig verksamhet är kostnadsfritt men du betalar själv för resor, lunch och mellanmål.

  • Anonym (men...)

    Men daglig verksamhet, det ska väl inte vara heltid på det viset? Det låter ju som att ni utför ett riktigt arbete som någon annan skulle kunna få lön för att göra och det är ju inte ok. Och hur tänker de att du ska klara av denna dagliga verksamhet när du inte kan jobba 'på riktigt' med riktig lön? Jag menar, du har ju sjukersättning av en anledning.

    Jag tolkar det som att du får din sjukersättning PLUS 9000 kr som 'lön' för att du deltar i daglig verksamhet eller får du bara 9000  kr och inget mer för att du deltar?

    Kan du försöka höra med ett konditori om du kan få komma till dem några dagar per vecka och sedan höra med kommunen om de kan godkänna det som din dagliga verksamhet?

  • Jemp
    Anonym (men...) skrev 2017-10-13 09:58:30 följande:

    Men daglig verksamhet, det ska väl inte vara heltid på det viset? Det låter ju som att ni utför ett riktigt arbete som någon annan skulle kunna få lön för att göra och det är ju inte ok. Och hur tänker de att du ska klara av denna dagliga verksamhet när du inte kan jobba 'på riktigt' med riktig lön? Jag menar, du har ju sjukersättning av en anledning.

    Jag tolkar det som att du får din sjukersättning PLUS 9000 kr som 'lön' för att du deltar i daglig verksamhet eller får du bara 9000  kr och inget mer för att du deltar?

    Kan du försöka höra med ett konditori om du kan få komma till dem några dagar per vecka och sedan höra med kommunen om de kan godkänna det som din dagliga verksamhet?


    9000 I sjukersättning. Ca 1400 för att hen deltar. Räknar på 8kr i timmen.
  • Jemp
    Anonym (Jag vill) skrev 2017-10-13 00:05:56 följande:

    Jag har jobbat på daglig verksamhet i 4 år fast för personer med psykiska problem. Eftersom det inte står i lagen att kommuner måste ha en sådan verksamhet har jag jobbat gratis. Det har inte varit något problem för mig för att jag gjort detta för MIN skull. Komma ut och träffa människor och känna att man är en del av samhället har varit guld för mig. Sen tänker jag på att du måste bo ihop med någon eller har du en svinlåg hyra om du bara för ut 9000kr.


    Ingen aning om hur ts bor men 9000 är ungefär vad studenter har också, så visst går det att klara sig på även om det knappast är gott om pengar.
Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?