• Anonym (Mamma)

    Får skolan kräva att läxorna görs?

    Nu börjar jag lessna hårt. Vi är inte hemma förens runt fem och då ska det hinnas laga middag, umgås, varvas ner och sen nattas på två timmar och på nåt sätt ska läxorna göras också. Oftast två i veckan som de får guldstjärna på vid alla rätt.

    Mitt barn går i fsk-klass och det här känns helt sinnes. Har varit så sen start, men nu har jag fått nog av den här stressen.

  • Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?
  • zdudmwml
    Anonym (Mamma) skrev 2018-03-06 10:02:22 följande:
    Jag tar skolan på största allvar kan jag garantera dig, men en sexåring ska inte behöva gråta av trötthet på kvällen för att det är ännu mer skolarbete att göra.
    Att jag ifrågasätter din läsförståelse beror på att jag sett dig i många trådar, envist fast vid din tolkning trots att andra försöker förklara för dig att du missförstått.
    Nej det ska hon inte behöva göra.
    Det orimliga i ditt resonemang är att du kräver att andra ska fixa ditt barns problem åt dig.

    Du har tydligt problem med läsförståelsen vilket är förklarligt eftersom du inte tycks förstå det fulla allvaret med utbildning. Jag har aldrig problem med att förstå, däremot tycker jag ofta olika och står för det. Det är precis likadant som många andra på familjeliv. Skillnaden är att jag står för det och aldrig skaffar hundra nya anonyma nick för att bjäbba emot.


  • Anonym (Svensk skola suger)
    zdudmwml skrev 2018-03-06 10:03:16 följande:
    Mycket av kunskapen måste gnuggas in vare sig man vill det eller inte.
    För att läsa och få bra läsförståelse måste man läsa, läsa och läsa än mer.

    Otroligt många föräldrar idag ser skolan mer som en serviceinrättning och därför kan man ställa krav att skolan ska specialanpassa sig just till mitt barn. Själv är man inte beredd att lägga två strå till stacken för det är skolans uppgift att lära barn allt som de ska kunna - inklusive uppfostran.
    Det ÄR dock skolans uppgift att anpassa utbildningen till varje individ, och alla har vi något intresse som kan få igång lässuget, det gäller bara att hitta rätt. Att tvinga in alla på samma bana med samma material och samma tillvägagångssätt är inte en hållbar lösning och då ser man bristande intresse för lärande hos barnen, och en nedgående trend för Sverige som stort.

    Håller med dig om (om jag tolkar rätt) att föräldrarna lägger över allt ansvar för barnen på skolan, inklusive uppfostran, och det är en travesti i sig. Skolan ska lära barnen fakta och information och utmana dem tankemässigt, men uppfostran och liknande är något de ska få hemma. Kan man inte uppföra sig i skolan har man inte där att göra.
  • Mrs Moneybags

    Jag tyckte det var ett bra förslag att prata med läraren om att byta dagar så att läxorna kan göras över helgen. Då blir det ju inte lika stressigt.

    Vad är det för läxor som tar en hel timme att utföra i förskoleklassen? Det låter väldigt länge.

    Min son går i förskoleklass och de har läxor över loven, men inte mer än så. De har å andra sidan musikläxor 2-3 gånger per vecka så det är mycket att lära in ändå.

    När ettan drar igång förväntar jag mig att vi avsätter en stund varje dag åt läxor.

  • LFF
    Anonym (Mamma) skrev 2018-03-06 10:06:29 följande:
    Så att mitt barn gråter av trötthet handlar om vad som är bäst för mig?
    Men om hon är så trött att hon gråter av trötthet så kanske hon ska ta det lugnt när hon kommer hem istället för att leka.

    Och prata med fritids om att ha en stund för läxläsning där.
  • honutannick

    Jag tyckte också att det var svårt att hinna med, är också hemma 17 och läggning vid 19.

    Så här har jag löst det nu, lite jobbigt i början men nu sitter rutinerna :)

    Middagen förbereder jag så långt det går antingen kvällen innan eller på morgonen, när vi kommer hem så är det alltså väldigt lite som behöver göras, medan jag fixar det så sitter barnet i köket och gör läxan, går i 1an så endast högläsning och ett matteblad än så länge. Efter middagen som då är klar runt 18 som senast så har vi en timme att umgås och varva ner, disken tar jag hand om efter läggning.

  • Anonym (ace)
    Niila skrev 2018-03-06 09:49:31 följande:

    Lika lite som vi vuxna känner för (eller bör) dra med oss jobbet hem lika lite bör barnen göra det. I n g e n mår bra av att leva med konstanta prestationskrav. Vare sig föräldrar eller barn. Arbetstid/skoltid bör vara 8-16/17 och resten av tiden bör man få just pilla sig i naveln, umgås med de man älskar eller göra annat man mår bra av. Med detta sagt får mina barn ändå göra sina läxor, för det handlar tyvärr om konformitet. Dom hamnar annars utanför såväl socialt som kunskapsmässigt. Men det är systemet det är fel på- inte föräldrarna eller barnen som inte orkar.


    Jag är 100% säker på att barnet inte går i skola 8-16, utan går i skola några timmar och spenderar resten av tiden på fritids (eller vad det nu kan kallas), där det inte är skola utan "hopp och lek" som gäller.

    Nu vet jag inte vilka läxor TS barn får i nollan, men det känns inte helt orimligt att det kan röra sig om att skriva bokstaven A i en eller ett par rader, klippa ut bokstaven O ur tidningar och kataloger eller liknande nivå. Det kallas mängdträning. Antingen får skolan utöka sin tid för att innefatta mängdträning (dvs längre skoldagar), eller så får barnen en kortare skoldag och göra mängdträningen utanför skoltid.
  • Mrs Moneybags

    Som tur är, har ju förskolebarnen bara "skola" fram till 1-2 och sedan är det fritids med lek och skoj. Då borde barnet inte vara alltför trött på skolarbetet när man väl är hemma.

    Om barnet gråter av trötthet kanske man kan börja med middagen och göra läxorna efteråt när energin börjar komma tillbaka.

    Tala med de andra föräldrarna och se om ni kan åstadkomma en förändring.

  • Anonym (Anonym ADHD)
    zdudmwml skrev 2018-03-06 09:42:42 följande:
    Jag läste fel. Jag förstod inte att ditt barn går och lägger sig kl 19.

    Fortfarande är det DU som prioriterar. DINA val. Varför kräver du att andra ska fixa ditt liv? Har du någon sorts diagnos som gör att du har svårt för att hantera stress, ta ansvar eller att prioritera rätt? Det skulle kunna förklara din ilska mot skolan. Annars vore det mer normalt att fundera på hur man kan prioritera vardagen på ett bättre sätt.
    Även vi som har diagnos OCH har barn med diagnos fixar det, de flesta av oss. Så jag tycker det verkar väldigt onödigt gnäll. Framför allt när det är något som är viktigt för barnet. Annars lär man barnet att vägen genom livet är inte att få saker gjort utan att skrika högt och protestera. 
  • zdudmwml
    Anonym (Svensk skola suger) skrev 2018-03-06 10:06:04 följande:
    Jag skulle nog vilja påstå att det går åt en del timmar för väldigt många när det ska fikas, tas kaffe, pausas, snackas skit med kollegorna, och kollar facebook..
    Sen vet ju jag inte vilken förskola du är bekant med, men i min värld är det inte bara skoj skoj skoj dagarna i ända, just för att de ska förbereda inför skolan.
    Då har du en bra slapp arbetsplats. Nu frågade jag efter snittvuxen och inte din arbetssituation.

    I min värld finns det gråskalor, det är inte antingen eller. Det är inte antingen arbete vareviga minut eller lek hela dagen. Tror du att det är så så tror du fel. Min poäng var att du inte kan jämföra barns situation med vuxnas arbete. Jag inser att det blev förvirrande för det var underförstått att barns dagar innehåller mycket mer än slit med skolarbete. De jobbar helt enkelt inte hela dagen trots att de är borta från hemmet.

    Det vore absurt om man bara ska ta med sig hem arbete läxor som man själv finner intressant och roligt för stunden. Så funkar det inte i ett arbete, inte heller när man kommer uppåt i åren i skolan. Så funkar det inte ens i livet, att man bara kan göra sånt man tycker är skoj.
  • Anonym (A)

    Vilken typ av läxor är det? Är det arbetsblad att fylla i, eller någon annan typ av läxa?

    I förskoleklass har mina barn inte haft några läxor att tala om.

    I ettan hade min son läsläxor, och ibland lite skrivläxor.

    Första frågan jag skulle ställa mig är om det är vettiga läxor som hon lär sig något av.

    Det kan också vara bra att faktiskt stämma av med läraren vad syftet är med läxorna.

    Om det är någorlunda vettiga läxor skulle jag rekommendera att du  be läraren att skicka med dem redan på fredagen. Då kan ni göra dem under helgen när dottern är pigg och utvilad. Troligen går det lättare för henne att arbeta lite själv då, och även om du får hjälpa henne, så är hon antagligen mindre trött och mer effektiv då.

    Jag har ofta modifierat läxorna för min son. T.ex. har vi ofta valt att läsa andra texter än den vanliga läsläxan, speciellt när läxan var att läsa högt 10-15 minuter om dagen.

Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?