• Anonym (Mamma)

    Får skolan kräva att läxorna görs?

    Nu börjar jag lessna hårt. Vi är inte hemma förens runt fem och då ska det hinnas laga middag, umgås, varvas ner och sen nattas på två timmar och på nåt sätt ska läxorna göras också. Oftast två i veckan som de får guldstjärna på vid alla rätt.

    Mitt barn går i fsk-klass och det här känns helt sinnes. Har varit så sen start, men nu har jag fått nog av den här stressen.

  • Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?
  • Anonym (Mamma)
    Fia 28 skrev 2018-03-06 09:08:56 följande:

    Att gå från noll läxor till 1-2 i veckan är ju just det att vänja sej gradvis! Vad tycker du är rimligt då? 1 läxa i månaden?


    Att vänja sig vid att gå i skolan och ha krav på sig öht?
  • Anonym (ace)

    Självklart har skolan rätt att berömma barn som gör läxan, och som får alla rätt. Själva idén med skola är att lära eleverna saker, och guldstjärnor är ett sätt att motivera.

    Om du känner att ni inte hinner med två futtiga läxor per vecka, så undrar jag hur ni prioriterar er tid. Det borde inte vara omöjligt att klämma in 15-20 minuter per dag med den typen av läxor som förekommer i nollan. Nu gör jag antagandet att läxorna inte ges på måndag och ska vara klara på tisdag, utan de ges på måndag och ska vara klara på torsdag t. ex.

    Hur ser barnets dag ut i övrigt? Hur långa skoldagar? Vad gör barnet efter skolan, innan ni hämtar? Finns det möjlighet att lägga in läxläsning på fritids/hemvist/vad det nu kan kallas? Hur många vuxna finns i hushållet? När kommer de hem? Hur många ungdomar? När kommer de hem? Finns det far- eller mor-föräldrar i bilden? Vad säger de andra föräldrarna i klassen?

    Jag kan tänka mig 100 lösningar till att få loss ca 30 min läxläsning per dag, men om inställningen från början är att skolan gör fel som ställer krav på sina elever så är det inte läxorna som är problemet.

  • Anonym (Äsch)

    Det där är knappast mycket.

    I flera anglosaxiska länder är det skolstart vid fem år (prep, year 0) och då läxor varje dag. Omdömen första året (i prep), därefter betyg från första klass. Betyg även i ordning och uppförande. På morgonen uppställning utanför klassrummet och läraren hälsas med "miss" eller "mister". Skoluniformer så att barnen ska få tänka på annat än mode och kläder när de är i skolan.

    Men så lär sig ungarna där något också, medan Sverige tappar.

    Till ämnet: använd läxorna som nedvarvning, en mysig stund tillsammans. Gör det till något positivt.

  • jeanette02

    Varför avsätts inte tid på fritids till att göra läxorna?

    Hade varit en bra idé, eftersom barnet ändå är där på eftermiddagen.

    Visst har man högre krav tidigare i de flesta andra länder, men då har ofta barnen inte så långa dagar som många barn i Sverige har. Men oftast lite mer strukturerad/koncentrerad utbildning. Min uppfattning iaf.

    Aktiv skol/lärtid är ganska kort vanligtvis i fsk-klass men de flesta barn är ju på fritids både före och efter. Så det finns ju potential.

  • AndreaBD

    Två läxor i veckan??? Herregud! Jag trodde det var två om dagen! När jag hör det här börjar jag förstå varför en del äldre barn prioriterar skolan så lågt. Det är NU som ni föräldrar avgör om ert barn värderar skola och utbildning. Och ni kanske undrar sedan när de kommer i mellanstadiet och i högstadiet varför det inte går lika bra för ert barn som för andra? Där har ni svaret. Ni bör genast se till att ge ert barn bättre förbild, annars kommer de inte att prestera mycket!

    Och jag vet vad jag prata om, har själv suttit med flera av mina barn på kvällarna, och de har delvis även haft speciellt svårt för sig och behövt mycket hjälp. Den tiden bör man verkligen ta sig som förälder! Det handlar om ditt barns framtid. Och bland annat också om arbetsmoral. 

  • sextiotalist

    Självklart kan de inte kräva detta, läxorna är inte obligatoriska och förskoleklass är frivilligt (än så länge).
    Får väl skriva som jag gjort tidigare, att jag inte är ett dugg emot läxor. Men det verkar gått inflation i läxor.
    Läxor är jättebra för repetition, innötning och lära sig självstudier, så visst finns det mycket bra med läxor.
    Men läxor bara för att?

    Jag fick min första läxa när jag gick i andra klass, då var det multiplikationstabellen, när jag sedan gick i fyran kom nästa läxa, då var det glosor i engelska. Och ändå var vi betydligt bättre i skolan än dagens elever är. Så nej, läxor behövs inte för inlärningen på det sättet, däremot för repetition (och vad är det för läxor man har i fsk-klass)

  • Anonym (Mamma)

    Läxorna är INTE fjuttiga, utan tar minst en timme per läxa.

    Ibland mer än två läxor, ibland en, men oftast två och de görs över flera dagar för att hon inte orkar hela på en gång.

  • Dennadagdettaårdennastund
    Anonym (Mamma) skrev 2018-03-06 08:47:10 följande:

    Nu börjar jag lessna hårt. Vi är inte hemma förens runt fem och då ska det hinnas laga middag, umgås, varvas ner och sen nattas på två timmar och på nåt sätt ska läxorna göras också. Oftast två i veckan som de får guldstjärna på vid alla rätt.

    Mitt barn går i fsk-klass och det här känns helt sinnes. Har varit så sen start, men nu har jag fått nog av den här stressen.


    Jag tycker att allt skolarbete ska göras i skolan. Under en skoldag ska de hinna göra allt. Så jag håller med dig helt TS. Det ger bara stress för både barn och deras föräldrar. De bör kunna lära sig allt under skoltid som sagt. Jag tror inte att de enligt lag får kräva det egentligen. Tycker du ska ta upp detta med skolan och säga att det funkar inte för er. Då får de lösa det tycker jag.
  • Dennadagdettaårdennastund

    Vissa skolor har något som heter fokustid, det är en lektion i skolan som är till för att göra just läxor, mycket bättre alternativ!!

  • zdudmwml

    Det är absurt att tycka att man kan skippa skola och utbildning för att man själv som förälder känner sig lite stressad. Det är bara söndercurlade människor som inte klarar av minsta ansvar som tyckeet är självklart att alla i omgivningen ska rätta sig efter mig, mig, mig. 

    Varför låter du det ta TVÅ timmar med läggning? Bara här kan du kapa en timme, få tid för läxor na TVÅ gånger i veckan och ändå ha minst 45 minuter till att pilla naven.

    Det är helt sinnes och absurt när vuxna människor inte klarar av att ta ansvar över sina egna liv utan kräver att alla andra ska fixa det åt dem. Väx upp TS.

Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?