• Anonym (väldigt orolig)

    Tror min fru har 30-årskris

    Jag och min fru har bara varit gifta ca 8 månader, men tillsammans i snart 9 år. Vi har alltid haft en stark relation, mycket humor, relativt lite bråk. För nästan två månader sen kände jag att något var lite off med henne. Hon verkade inte lika gullig när vi skrev till varandra. Vi hade planerat att börja försöka få barn i februari, men hon verkade plötsligt inte intresserad av att vara intim.

    I början försökte jag tänka att det bara var i mitt huvud. Men en kväll började mitt hjärta slå fort när vi såg på film ihop. Tankarna började snurra runt i huvudet och det kändes som att hjärtat skulle hoppa ut ur bröstet. Tror det var någon slags panikångest. Jag tänkte då att jag ska säga något och det gjorde jag. Men det kom ut med darrig, nedbruten röst. Hon kände ingen sympati i den stunden utan verkade nästan irriterad över min reaktion. Men jag lugnade mig och vi pratade igenom allt.

    Hon började förklara saker som hon stört sig på hos mig. Jag köpte det för stunden och vi lät det vara. Men därefter blev allt värre. Hon ville inte hålla min hand längre när vi gick någonstans tillsammans. Efter ett tag slutade hon pussa mig på munnen som vi alltid gjord när vi hälsar på varandra. Jag försökte under den här tiden bara vara ett stöd, inte prata om saken och allmänt vara en kul person att hänga med. Men hennes beteende fortsatte att ändras. Hon gick allt oftare ut med sina singelvänner på helgerna, stannade ute sent och kom hem till mif runt 3-4 på natten. På vardagarna var vi vänner som normalt, bara inte intima med varandra. Till slut frågade jag henne vad som orsakat det här. Hon svarade att hon inte vet vad det beror på, men hon tror att det kommer gå över. Hon sa att hon känner att hon håller på att bli gammal, att hon vill umgås med vänner oftare och att hon borde börja träna mer.

    Jag tror inte att hon är otrogen(än) eftersom hon inte är hemlighetsfull med mobilen eller så, hon kommer alltid hem till mig. Men efter ett tag började jag googla 30-årskris. ALLT stämde in med min fru. Precis ALLT!

    Problemet i den här situationen är att hon är helt beroende utav mig för att kunna bo någonstans. Jag tjänar bra med pengar, bor i en stor hyresrätt(förstahandskontrakt) i Stockholms innerstad och är ganska framgångsrik inom mitt yrke. Skulle det ta slut mellan oss så skulle hon inte ha någonstans att ta vägen. Hennes familj bor inte i Sverige. Hon har sina bästa vänner här, men de bor antingen med pojkvänner eller i små lägenheter. Hennes inkomst är så pass låg att hon inte skulle klara av något annat än att hyra ett litet rum någonstans ute i förorterna och det vill hon förstås inte.

    Jag kan inte förklara hur plågsamt det är att se henne dagligen när det är så här. Vi sover tillsammans, men hon känns så långt borta. Hon säger att hon älskar mig och att hon inte vet vad det här beror på. Och att hon är extremt förvirrad just nu. Det senaste som skett är att jag har bokat parterapi åt oss nästa vecka som hon sagt ok till. Jag kan bara hoppas att det kommer hjälpa. 

    Är det någon som varit i en liknande situation som känner igen sig? Vad gjorde ni för att hantera det?

  • Svar på tråden Tror min fru har 30-årskris
  • Anonym (väldigt orolig)
    Anonym (Carro) skrev 2019-04-19 09:02:47 följande:
    Tack. Jag hoppas min historia ger lite klarhet i dina tankar.

    Och apropå ärlighet och kriser.. Något både jag och min man lärde oss under våra år ihop är att ärlighet är viktigt även om det sårar och att man alltid är beredd på att stå för de konsekvenser det innebär. Att man alltid tänker ett steg längre.

    Din fru måste vara ärlig mot dig och sig själv i det här. Annars kommer krisen fortsätta fast i annan skepnad. Hon måste stanna för att hon vill av egen kraft, inte för att hon känner att hon missar möjlighet till barn och har dåligt samvete gentemot dig. Eller för all del känner att hon måste få barn fast hon kanske börjar ångra sig..

    Vill hon gå måste hon vara ärlig med det också. Oavsett vad det innebär för konsekvenser.

    Verkligen VIKTIG poäng med tanke på att bebistiden är omvälvande och jobbig. Så inte hon sitter med en bebis om nåt år och är djupt deprimerad och förkrossad och har ett liv hon inte alls tänkte sig. Var verkligen noga med att fundera över om er nuvarande kris klarar sig vidare genom en graviditet och baby om ett par år.
    Tack så mycket. Jag tror inte hon har dåligt samvete. Hon beskriver sig själv som ovanligt känslokall just nu så jag tror inte hon skulle stanna för att jag inte ska må dåligt. Men hon har sagt flera gånger att hon inte vet om de här (negativa)känslorna är äkta och att det är därför hon inte tar snabbt beslut om att skiljas.

    Nej, om det här skulle lösa sig mellan oss så lägger vi nog tanken om att skaffa barn på is ett tag tills vi vet hur det är mellan oss.

    Jag återkommer med uppdatering snart!
  • Krackelibrankel

    Vet inte, men de flesta kvinnor vill ha barn i den åldern.

    Kan det vara så att hon vill ha det, men inte kan få det med dig av någon anledning?

  • Anonym (Minikris)

    Jag tror jag fått en mini-kris i samband med att jag blev 30. Vi har hållit ihop i 10 år, har flera barn och plötsligt slogs jag av känslan ?är detta allt!??. Samtidigt som det är allt jag någonsin önskat, egentligen. Ändå fann jag mig funderandes över om jag aldrig skulle bli bekräftad på det sätt igen som man blir när man är nykär. Känna de starka fjärilarna i magen, festa tills solen går upp (fast jag inte ens gillar att festa egentligen). Drömma om en gammal bekant jag kände jag hade bra kemi med. Blivit alldeles kroppsfixerad också, jämför med 20-åringarna och inser att den tiden är förbi även om jag egentligen är nöjd med mig själv. Började också störa mig på min man, speciellt då han också verkade vara i en svacka i julas och vi grälade lite. Det är mycket bättre nu, väldigt bra egentligen. Tänker lite på dessa faktorer fortfarande men har accepterat att det varit en liten kris. Ironiskt nog tänkte jag precis innan jag fyllde att jag känner ingen oro alls inför min ålder...trots allt detta har jag alltid känt att min man en den allra bästa jag kan ha i mitt liv och jag vet att jag vill bli gammal med honom och hade jag förstört detta för en fling hade jag nog hatat mig själv för det resten av livet. Ha förstört det bästa som hänt mig. Mannen. Familjen. Obehagligt att ens tänka på. Men jag kan nu förstå hur man kan hamna där. För det har funnits dagar under denna period där principfasta jag kanske inte hade kunnat motstå en invit från den där flingen. Eller så hade jag det? Jag vet inte. Men ibland har det känts så. Lycka till du, hoppas hon kommer ur det. Tror 30 är en underbar men svår period på så sätt att man är mer grundad, mer vuxen och lämnar det ?unga? bakom sig.

  • Anonym (okoo)

    Hoppas det löser sig så att ni båda får må bra. 

    Har läst hela tråden och förstår att problemet är mycket större än så, men ta på allvar det hon sa om att hon saknat närhet från dig. Det om något är något som min partner gör omedvetet som sårar mig. Om man alltid är den som tar initiativ till att hålla handen, pussas, kyssas osv. utan att sex är inblandat så blir man ledsen tillslut. Min kille vill gärna ha sex mycket, men annan närhet är viktigare för mig. Jag behöver det för att ens bli sugen på sex. Känna mig uppskattad och älskad, att han vill vara nära mig bara för att vara nära mig och inte för att han vill ha sex. Känns ibland som att jag inte kan ta på honom/kyssa/hångla utan att det ska leda till att han vill ha sex. Jag vill bara MYSA ibland, utan händer på bröst och liknande. Vill att han ska vilja ta på mig, bara för att ta på mig och inte för att han är kåt. Väldigt sårande. Tror vi vill ha närhet på olika sätt. Sex är för honom den ultimata närheten - men inte för mig. Eller jo, men behöver mer innan för att nå dit.

    Håller med, tror hon har en 30-års kris. Jag känner igen mig i henne. Jag är visserligen yngre, men jag träffade min partner ung utan att ha hunnit "leka av mig". Även om jag älskar honom och ser mig själv leva tillsammans med honom hela livet så får jag ibland perioder där jag känner mig inlåst och kvävd. Brukar då försöka fokusera på saker jag tycker om/spendera tid själv eller med vänner och då brukar det gå över. 

  • Anonym (väldigt orolig)
    Transan88 skrev 2019-04-19 19:05:20 följande:

    Gör det. Jag ser fram emot den dagen då hon slutligen dumpar dig!


    Så mycket ilska du måste bära på när du önskar en annan människa illa på det sättet. Jag vill alla väl och det gäller förstås henne mer än någon annan. Och om hon blir lyckligare utan mig så stöder jag henne i beslutet att lämna mig också. Men jag hoppas förstås att hon kan vara lycklig med mig.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Krackelibrankel skrev 2019-04-19 19:21:38 följande:

    Vet inte, men de flesta kvinnor vill ha barn i den åldern.

    Kan det vara så att hon vill ha det, men inte kan få det med dig av någon anledning?


    Menar du rent biologiskt? Ja, vi kan få barn. Jag har bra sperma enligt de tester vi gjort.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Anonym (Minikris) skrev 2019-04-19 19:46:38 följande:

    Jag tror jag fått en mini-kris i samband med att jag blev 30. Vi har hållit ihop i 10 år, har flera barn och plötsligt slogs jag av känslan ?är detta allt!??. Samtidigt som det är allt jag någonsin önskat, egentligen. Ändå fann jag mig funderandes över om jag aldrig skulle bli bekräftad på det sätt igen som man blir när man är nykär. Känna de starka fjärilarna i magen, festa tills solen går upp (fast jag inte ens gillar att festa egentligen). Drömma om en gammal bekant jag kände jag hade bra kemi med. Blivit alldeles kroppsfixerad också, jämför med 20-åringarna och inser att den tiden är förbi även om jag egentligen är nöjd med mig själv. Började också störa mig på min man, speciellt då han också verkade vara i en svacka i julas och vi grälade lite. Det är mycket bättre nu, väldigt bra egentligen. Tänker lite på dessa faktorer fortfarande men har accepterat att det varit en liten kris. Ironiskt nog tänkte jag precis innan jag fyllde att jag känner ingen oro alls inför min ålder...trots allt detta har jag alltid känt att min man en den allra bästa jag kan ha i mitt liv och jag vet att jag vill bli gammal med honom och hade jag förstört detta för en fling hade jag nog hatat mig själv för det resten av livet. Ha förstört det bästa som hänt mig. Mannen. Familjen. Obehagligt att ens tänka på. Men jag kan nu förstå hur man kan hamna där. För det har funnits dagar under denna period där principfasta jag kanske inte hade kunnat motstå en invit från den där flingen. Eller så hade jag det? Jag vet inte. Men ibland har det känts så. Lycka till du, hoppas hon kommer ur det. Tror 30 är en underbar men svår period på så sätt att man är mer grundad, mer vuxen och lämnar det ?unga? bakom sig.


    Tack så mycket! Det låter likt vårt förhållande bara att vi inte har barn. Jag hoppas också att vi kommer ur det och det har blivit bättre den senaste veckan. Känns verkligen som att parterapin hjälper, men jag är rädd för att hoppas för mycket.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Anonym (okoo) skrev 2019-04-19 21:23:01 följande:

    Hoppas det löser sig så att ni båda får må bra. 

    Har läst hela tråden och förstår att problemet är mycket större än så, men ta på allvar det hon sa om att hon saknat närhet från dig. Det om något är något som min partner gör omedvetet som sårar mig. Om man alltid är den som tar initiativ till att hålla handen, pussas, kyssas osv. utan att sex är inblandat så blir man ledsen tillslut. Min kille vill gärna ha sex mycket, men annan närhet är viktigare för mig. Jag behöver det för att ens bli sugen på sex. Känna mig uppskattad och älskad, att han vill vara nära mig bara för att vara nära mig och inte för att han vill ha sex. Känns ibland som att jag inte kan ta på honom/kyssa/hångla utan att det ska leda till att han vill ha sex. Jag vill bara MYSA ibland, utan händer på bröst och liknande. Vill att han ska vilja ta på mig, bara för att ta på mig och inte för att han är kåt. Väldigt sårande. Tror vi vill ha närhet på olika sätt. Sex är för honom den ultimata närheten - men inte för mig. Eller jo, men behöver mer innan för att nå dit.

    Håller med, tror hon har en 30-års kris. Jag känner igen mig i henne. Jag är visserligen yngre, men jag träffade min partner ung utan att ha hunnit "leka av mig". Även om jag älskar honom och ser mig själv leva tillsammans med honom hela livet så får jag ibland perioder där jag känner mig inlåst och kvävd. Brukar då försöka fokusera på saker jag tycker om/spendera tid själv eller med vänner och då brukar det gå över. 


    Tack snälla dels för de fina orden, men även för att du tagit dig tid att läsa hela tråden. Jag var aldrig så att jag bara rörde vid henne för att få sex, vi kramades mycket och jag kunde pussa henne på kinden ofta, men det var just att jag sällan tog initiativet till att hålla hennes hand när vi var ute som hon tog upp vid flera tillfällen. Även att jag borde pussa henne på munnen oftare. Det är något jag kommer vara betydligt mer medveten om ifall det löser sig mellan oss.

    Tack för att du även delar med dig om hur du gör för att få de perioderna att gå över. Det gör så att jag blir ännu mer säker på att jag gör rätt genom att hålla mig på avstånd lite så hon har möjlighet att umgås mer med vänner.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Anonym (okoo) skrev 2019-04-19 21:23:01 följande:

    Hoppas det löser sig så att ni båda får må bra. 

    Har läst hela tråden och förstår att problemet är mycket större än så, men ta på allvar det hon sa om att hon saknat närhet från dig. Det om något är något som min partner gör omedvetet som sårar mig. Om man alltid är den som tar initiativ till att hålla handen, pussas, kyssas osv. utan att sex är inblandat så blir man ledsen tillslut. Min kille vill gärna ha sex mycket, men annan närhet är viktigare för mig. Jag behöver det för att ens bli sugen på sex. Känna mig uppskattad och älskad, att han vill vara nära mig bara för att vara nära mig och inte för att han vill ha sex. Känns ibland som att jag inte kan ta på honom/kyssa/hångla utan att det ska leda till att han vill ha sex. Jag vill bara MYSA ibland, utan händer på bröst och liknande. Vill att han ska vilja ta på mig, bara för att ta på mig och inte för att han är kåt. Väldigt sårande. Tror vi vill ha närhet på olika sätt. Sex är för honom den ultimata närheten - men inte för mig. Eller jo, men behöver mer innan för att nå dit.

    Håller med, tror hon har en 30-års kris. Jag känner igen mig i henne. Jag är visserligen yngre, men jag träffade min partner ung utan att ha hunnit "leka av mig". Även om jag älskar honom och ser mig själv leva tillsammans med honom hela livet så får jag ibland perioder där jag känner mig inlåst och kvävd. Brukar då försöka fokusera på saker jag tycker om/spendera tid själv eller med vänner och då brukar det gå över. 


    Tack snälla dels för de fina orden, men även för att du tagit dig tid att läsa hela tråden. Jag var aldrig så att jag bara rörde vid henne för att få sex, vi kramades mycket och jag kunde pussa henne på kinden ofta, men det var just att jag sällan tog initiativet till att hålla hennes hand när vi var ute som hon tog upp vid flera tillfällen. Även att jag borde pussa henne på munnen oftare. Det är något jag kommer vara betydligt mer medveten om ifall det löser sig mellan oss.

    Tack för att du även delar med dig om hur du gör för att få de perioderna att gå över. Det gör så att jag blir ännu mer säker på att jag gör rätt genom att hålla mig på avstånd lite så hon har möjlighet att umgås mer med vänner.
  • Anonym (Carro)

    Ett bra tips vi fick som vi använde oss av var att vara ifrån varandra i perioder under krisen.

    Att komma ifrån varandras påverkan och inte ha kontakt gör massa bra saker med båda två och man kan tänka och fundera ifred utan att bli påverkad av ens partner som ju är den minst objektiva personen omkring en.

    Min man och jag turades om att åka bort 3-4 dagar åt gången och vi hade noll kontakt.

    Då fick vi också testa våra känslor och verkligen känna efter, längtade vi faktiskt efter varandra? Var saknaden personlig eller saknade vi det trygga och invanda? Saknade vi sex och intimitet med just vår partner eller bara med någon? Var kanske jag själv orsaken till att partnern inte har någon lust? Ställer jag för höga och orimliga krav? Etc etc.. Vi fick facea vår innersta känsla och det gjorde ont men var nödvändigt.

  • Anonym (väldigt orolig)
    Transan88 skrev 2019-04-20 10:15:47 följande:

    Gosh, du vet precis vad du ska säga (tror du). Hon ser igenom din falska fasad, precis som jag gör.


    Nej, jag är bara övertygad om att du mår dåligt inombords. En 48 årig transa som stör sig på folk online och vill provocera. Jag kommer inte ödsla mer tid på dig nu. Det finns, som tur är, många här som vill en väl och försöker hjälpa istället för att anta det värsta som du verkar göra. Ha det bra.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Anonym (Carro) skrev 2019-04-20 10:00:47 följande:

    Ett bra tips vi fick som vi använde oss av var att vara ifrån varandra i perioder under krisen.

    Att komma ifrån varandras påverkan och inte ha kontakt gör massa bra saker med båda två och man kan tänka och fundera ifred utan att bli påverkad av ens partner som ju är den minst objektiva personen omkring en.

    Min man och jag turades om att åka bort 3-4 dagar åt gången och vi hade noll kontakt.

    Då fick vi också testa våra känslor och verkligen känna efter, längtade vi faktiskt efter varandra? Var saknaden personlig eller saknade vi det trygga och invanda? Saknade vi sex och intimitet med just vår partner eller bara med någon? Var kanske jag själv orsaken till att partnern inte har någon lust? Ställer jag för höga och orimliga krav? Etc etc.. Vi fick facea vår innersta känsla och det gjorde ont men var nödvändigt.


    Tack för tipset! Det låter rimligt.
  • Anonym (väldigt orolig)
    Smiskmaskinen skrev 2019-04-21 16:33:08 följande:

    Hur går det TS?

    Du kanske är för snäll? Sätt upp en deadline när du vill att detta ska förändras från hennes sida.


    Det är betydligt bättre nu än för ett par veckor sen. Tror parterapin påverkat oss båda till det bättre. Jag läste om Imago här på FL i en annan tråd och jag är verkligen glad att jag gjorde det.

    Det är inte spänt mellan oss längre, hon har inte varit ute med sina vänner lika mycket. Istället har vi umgåtts mer med varandra på sistone även om det fortfarande inte är någon intimitet. Just nu ska jag bara följa råden från parterapeuten som vill att vi ska acceptera att det är så här ett tag och bara leva i det. Näste timme är om ett par dagar så jag återkommer efter det.
  • Anonym (väldigt orolig)

    Jag har hittat ett annat forum mer inriktat på liknande problem så jag kommer inte posta fler uppdateringar här. Om någon som ser det här och går igenom samma sak behöver hjälp eller någon att prata med, maila mig på benjaminlynch2@gmail.com

    Jag har skapat den adressen just för det här. Inget speciellt som har skett tills nu, bara det att parterapin hjälper och jag är glad att vi hittade rätt terapeut. Hört många skräckhistorier.

  • Anonym (Klokt)
    Anonym (väldigt orolig) skrev 2019-05-09 14:27:39 följande:

    Jag har hittat ett annat forum mer inriktat på liknande problem så jag kommer inte posta fler uppdateringar här. Om någon som ser det här och går igenom samma sak behöver hjälp eller någon att prata med, maila mig på benjaminlynch2@gmail.com

    Jag har skapat den adressen just för det här. Inget speciellt som har skett tills nu, bara det att parterapin hjälper och jag är glad att vi hittade rätt terapeut. Hört många skräckhistorier.


    Tråkigt att vi här inte får följa hur det går för er. Kan du länka till det forum du nu skriver på?

    Lycka till!
Svar på tråden Tror min fru har 30-årskris