• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-26 19:48:29 följande:
    Där jag bor har de tydligen resurser att fortsätta testning av vaccinerade med symptom. En del av de personer som insjuknar innebär en stor kostnad och belastning för landet, så kanske är Sverige och Finland dumsnåla här. 
    Var det England som du bor i? Det har ju varit 30 -  40.000 nya smittade per dag där. Det kan förklara varför man vill testa. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-10-27 17:31:32 följande:

    De har även en ~10% mindre fullvaccinerade.

    Vad vi gör med det hela, där är att Sverige har riktat om fokusen till hur det belastar sjukvården och vem det är som belastar.
    Och det är de ovaccinerade och de som inte klarar av att bilda antikroppar, för det är vad datan berättar för oss idag.
    Man jag finner det extremt udda att de helt ignorerar FHM´s uppdrag i grunden, och FHM´s förklaring till ändra sig.
    Precis som de inte ens bryr sig om att läsa vad det står där, kanske om de gjorde så skulle vi ha en annan diskussion, men attackera FHM verkar var mer intressant för dessa svensktalande som inte bor här och vill inte förstå verkar det som.


    Även är inte testsiffror ett verktyg längre som helt funkar för fullvaccinerade(i en grad av 84,8% en dos, 80,5% två doser) länder som Sverige.
    De som belastar sjukvården är idag ett bättre mått, med det sagt är det inte omöjligt att man kan ändra sig längre fram, viktigt att påpeka för de som bara se binära val framför sig.


    Jo, 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-10-28 00:10:18 följande:
    Initialt pratades det om 1-2 procent dödlighet för de som insjuknat, initialt visste få hur snabbt eller långsamt sars-cov-2 spreds, att 15 000 personer skulle dö med covid var ingen överrasking.  Det som överraskat var att smittan spreds i kluster, att smittan var omfattande utanför alp-resenärerna och att det ingenstans i världen fanns skyddsmaterial att få tag på för de länder som inte hade egna beredskapslager eller egen tillverkning.
    Precis! Det var därför jag var lite chockad/deppig i början av pandemin. Så som Norge och Finland har klarat sig genom pandemin hittills - jag trodde inte att det skulle vara möjligt. Så jag är mer förvånad över det än över Sveriges 15 000 döda. Det var förväntat.  

    Och vi kommer antagligen aldrig att få veta varför det var så olika och om det hade kunnat förhindras. Och även om vi får reda på nu att man borde ha gjort si och så, så kunde man inte riktigt veta det då.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-10-28 09:21:10 följande:

    Det som också är intressant, det är att historiskt har vi i Sverige har drabbats hårdare av pandemier där med mot våta grannländer.
    Och som du säger, hade man lyckats ta reda på varför, så hade man hade haft en chans att anpassa sig och göra det bättre.
    Sen om man ska fånga upp pandemier tidigt, så måste man ju implementera en åtgärd som gör att man går och tittar närmare på virusen och lyckas identifiera dessa tidigt och dess effekt.
    För varje år så ropar någon om ett virus kommer, så är det inget virus som kommer som är nått annorlunda mot andra år, och det vet vi även genom pandemier är inte så vanliga.
    Kanske därför den blå röran tog på det viss beredskap, om man nu nödvändigtvis måste peka finger mot någon som har försämrat möjligheterna att tackla pandemier.

    Jag tycker även det är väldigt talande att klustret är ointresserade av frågan hur man ska lösa sånt här i framtiden, jag misstänker att de i grunden och botten inte ens är intresserade från början och att det bara är ett politiskt spel för många av dom.
    För varför annars vägrar man ta in viss fakta för, som tex FHM uppdrag, FHM´s nedgradering av testande till mer medicinsk nytta, den hand vi blev tilldelad oss osv....


    Fånga upp pandemier tidigt - det finns ju uppenbara problem med det. Dels att man gör en stor grej av det, och så blir det inte mycket. Som med svininfluensan. Det kan förstås leda till att folk inte tar det på lika stort allvar nästa gång. 

    Dessutom så vet man inte i förväg hur exakt ett nytt virus beter sig. Med covid visste man ju inte heller i början hur stor risken av kontaktsmitta är. Och det är just sånt  - där förstår jag inte hur man kan bli förbannad på FHM och hur man kan tycka att de borde veta sånt, alla som säger att de har ju "haft fel i allt" - man kan inte veta sånt innan viruset har funnits ett tag och man har gjort undersökningar. 

    Jag tror de försöker ligga före nu genom att observera andra virus som kan kommer att bli problem, t.ex. Nipah-virus. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-10-28 09:21:10 följande:

    Det som också är intressant, det är att historiskt har vi i Sverige har drabbats hårdare av pandemier där med mot våta grannländer.


    Jag minns inte om vi kanske har pratat om det tidigare, men vilka tidigare pandemier tänker du du på då? Pesten? Andra? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-10-28 11:56:01 följande:
    Jag uppfattar det som att de mönster av spridning som finns i olika delar av samhällen beror på sociala faktorer. Hur människor bor och lever och sköter sin vardag är det som bestämmer hur mycket nära kontakter de har. 

    Den stora initiala smittan som kom in vid sidan av alp-resenärerna gav en omfattande smitta och smittspridning, detta tillsammans med en organisation av samhället med stort självstyre, tillsammans med det som kallas ansvarsprincipen, frånvaron av krislagar, frånvaron av kris- och beredskapslager, en omfattande daglönesektor utan sjukersättning inom vård och omsorg.. det är faktorer som tagits upp av coronakommissionen och i KU.
    Många olika saker - det tror jag också. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-29 08:46:44 följande:
    Nja det verkar ju inte så.

    https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers/questions-answers-basic-facts#:~:text=Evidence%20indicates%20that%20people%20become,days%20after%20symptom%20onset.

    Available data indicate that adults with mild to moderate COVID-19 remain infectious no longer than 10 days after symptoms begin and this has not changed with the new variants of concern. Most adults with severe to critical illness or severe immune suppression likely remain infectious for up to 20 days after symptom onset.


    For fully vaccinated individuals who become sick with COVID-19 (breakthrough infections), evidence shows that they can have comparable amounts of virus to non-vaccinated persons. However, they were less infectious overall as their ability to culture live virus was significantly less compared with non-vaccinated individuals.


    Är du inte vaccinerad, eller? För i så fall är man ju inte alls lika smittsam, som det står här också. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-10-29 10:54:04 följande:
    Är det alltså inte längre ett problem att många fortfarande inte är vaccinerade?
    Nu förstår jag inte hur du menar att det skulle hänga ihop? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-29 13:34:14 följande:
    Jo jag är vaccinerad och alltså mindre smittsam om jag blir sjuk.

    Men här vill de inte att någon som kan smitta går till vårdcentral, oavsett om man smittar mer eller mindre. Om jag går dit och har Covid19 smittar jag kanske bara en person, medan en ovaccinerad kanske smittar fyra (vet inte proportionerna, bara ett exempel). De vill undvika att jag smittar den där enstaka personen och vill i stället att jag testar mig. De har inte principen att man får räkna med ett visst svinn hellre än att testa, alla fall av smittade räknas. 
    Hur gör man då "där du bor" om någon måste till vårdcentralen (för något annat än covid förstås) ?  
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-10-29 10:54:04 följande:
    Är det alltså inte längre ett problem att många fortfarande inte är vaccinerade?
    Okej, jag förstod senare vad du menar. Någon ovaccinerad kan gå in på vårdcentralen. Visst. Samtidigt - det är väl knappast möjligt att testa alla innan de går in där.  Då skulle man behöva ha vaccin-pass - vilket jag tycker man skulle kunna ha. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin