• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-11-07 11:03:15 följande:

    Absurt uttalande (och likaledes absurd tolkning av smittskyddslagen) av FHMs nya GD rörande kommissionens kritik gällande den uteblivna breda testningen. Inte klokt!


    Jaha. Snarare någon som äntligen säger det lite klarare:


    "Att testningen inte kom igång snabbare beror på att det inte fanns kapacitet, enligt henne."

    www.gp.se/nyheter/sverige/folkh%C3%A4lsomyndigheten-om-coronakommissionens-kritik-har-sett-till-hela-h%C3%A4lsan-1.58654241

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-07 12:13:46 följande:
    Och det här förstår det svenska folket först nu? I Finland har det varit självklart för alla att det inte fanns testningskapacitet, det sades tydligt och klart i mars 2020. Man rapporterade t.ex. såhär:

    www.hbl.fi/artikel/mehilainens-coronaprover-analyseras-i-sydkorea-hus-jobbar-dygnet-runt-med-sina-analyser/

    Medan testkapaciteten i februari var 250 test per dygn är den nu 1 000 test per dygn.

    ? Vi har äntligen kapacitet att analysera fler prover än vi får in, säger diagnostikchef Lasse Lehtonen vid HUS.

    Vårdbolaget Mehiläinen har gått in för att skicka sina coronatester till Sydkorea för att analyseras. Kristina Hotakainen som är chef för Mehiläinens laboratoriesektor säger att grundidén är att spara på de inhemska resurserna samtidigt som man vill öka testkapaciteten.
    Jag förstod det från början och många andra också. Men det finns alltid folk som inte tänker så mycket. Och jag förstår ärligt sagt inte varför man inte har varit mer öppen med att möjligheterna var begränsade och att det tog tid att utöka dem.

    Jag tror att Sverige skickade en del tester till Tyskland i början. Men de flesta länder har ju fullt upp med att testa sin egen befolkning. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-11-08 14:22:26 följande:

    Svårt och testa när inga prover finns och knappt för den medicinska nyttan.
    Men det fixade man sen.


    Precis. Jag menar, jag antar att man gjorde så snabbt man kunde. Eventuellt blev det lite krångel, tyvärr så är svenska myndigheter inte alltid super snabba/effektiva, men generellt tror jag inte att man har sölat mycket. Att det inte fanns mycket kapacitet för testning i början, det är väl säkert. 
  • AndreaBD
    Intressant. Jag har läst en del nu, får ta det andra senare. Visserligen man har fortfarande inte tillräckligt med labbkapacitet, men det har ju ökat en hel del. Den här situationen är ju inget som man har haft tidigare. Andra länder har också haft brister på material och liknande. När hela världen behöver material och resurser samtidigt så är det inte lätt att alltid skaffa tillräckligt.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-09 18:59:41 följande:
    Givetvis påverkar antalet vaccinerade antal smittade, men det kommer ju en hel del fall nu i länder som har en ganska stor andel av befolkningen vaccinerad, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Belgien, UK, Österrike osv. Och där är det ju nya åtgärder på gång på sina håll. Där förlitar de sig inte på graden av immunitet utan tittar på alla smittade på sista tiden och drar till med hårdare restriktioner igen samt ger tredje sprutan till äldre så fort de kan.  
    Tyskland har 67 % vaccinerade, Frankrike och UK 68 % (och Sverige 81 %). Och länderna har ganska stora befolkningar, så det är då inte så konstigt att det finns många kvar som kan hamna på sjukhusen. Sedan skyddar ju vaccinen också sämre mot delta-varianten, men mot svår sjukdom skyddar de bra ändå, så man skulle förvänta sig fler smittade, men inte allt för många svåra fall. Men som sagt, det är ju då mest dem ovaccinerade. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-10 12:53:02 följande:
    Men jämför nu inte äpplen med falukorv!

    Det beror på hur man räknar, om man tex tar med alla 18år och äldre, 12 år och äldre eller om man räknar på hela befolkningen. På länken nedan verkar de räkna med totala befolkningen och då ligger AT, DE, FR, NL, UK och Sverige alla på runt 67%. BE ligger lite högre på 75%.

    Om man räknar på alla 18år och äldre, ligger alla dessa länder på 80-85% (tror det är lite mindre i FR, orkar inte kolla). I min kommun är 90% av alla 18 år och äldre vaccinerade. 

    https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL
    Av de som är inlagda på sjukhus här, är runt 40% vaccinerade, men gamla och svaga. Av de som har svår Covid och ligger på intensiven är det däremot bara runt 3% som är vaccinerade. Men för en hyfsat pigg och vaccinerad 85åring är det naturligtvis en pärs även med mildare Covid, så nu ger de tredje sprutan här till äldre och en del  sjukvårdspersonal så snabbt de hinner. De vill inte stå utan vårdplatser på sjukhuset om några veckor. 
    Okej. Tack för infon. Varför måste de krångla till det så mycket! 

    Jo, tredje sprutan får ju här också de gamla och vårdpersonal. Min svärmor hade redan fått när vi hälsade på henne för 2 eller 3 veckor sedan. 

    Och alla andra vuxna kan också få tredje sprutan snart, men jag hörde av en tysk expert ... nja, han tyckte att det inte gör någon skillnad för vanliga vuxna, att det bara gör nytta för de gamla. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-11-10 20:06:26 följande:
    Tyska experter i all ära men vi kommer nog alla att behöva förnya vaccinationen lite då och då med uppdaterat vaccin.

    Detta inte enbart mot bakgrund av att graden av immunitet försämras över tid, viruset förändras också och det kommer fortsatt att finnas ett selektionstryck mot virus som förmår infektera redan vaccinerade.

    Men så småningom blir det nog som den tyske experten tror, men först när viruset blivit betydligt mindre farligt men mer smittsamt.
    Jag håller med dig där faktiskt. Förresten så var experten inte Drosten den här gången utan Hendrik Streeck. Och han kan ha lite avvikande åsikter ibland. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-11-11 06:57:40 följande:
    Jag tror inte att det är särskilt annorlunda här. En mig närstående äldre kvinna fick sin tredje dos för cirka en månad sen, blev sen smittad av ovaccinerad personal men lyckligtvis inte särskilt sjuk.

    Men för mig är det en gåta att man inte ser till att knäppgökarna får jobba med sådant de duger till, till exempel plocka fimpar, snus, munskydd och annat skräp folk har för vana att slänga utomhus.
    Nej, jag förstår inte heller varför man inte kan ställa krav på personal. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-11-11 14:29:17 följande:
    Ja, hur det verkligen kommer att bli vet vara sig experter eller vi amatörtyckare.

    Men tydligen är en allt större andel av dem som dör äldre och fullvaccinerade - det stör mig mycket att Sverige inte under den här långa pandemitiden har kunnat se till att befria sjuk- och äldrevård från livsfarliga ovaccinerade anställda tomtar.
    Jo, det verkar så. Det kan förstås vara så att det var såna som hade dött ändå, men det vet man ju inte säkert. Man borde undersöka detta, hoppas bara de gör det! 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-11 23:11:50 följande:
    Nej man borde inte undersöka detta, man borde ge tredje sprutan till de äldre och inte tillåta ovaccinerad personal till äldre. 
    Det ena utesluter väl inte det andra.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin