• AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (felix) skrev 2021-11-17 19:13:07 följande:

    Så nu kommer Sverige per 1 dec att införa vaccinpass till arrangemang över 100 pers som:
    1. bara omfattar vaccination, inte test/antikropp/tillfrisknande intyg
    2. visar namn och ålder på innehavaren
    3. bara visar datum för vaccination och tvingar kontrollören att själv räkna ut giltighetsperiod
    4. saknar visuella indikationer på att det inte bara är screenshotkopia
    5. låter varje arrangör själv bestämma om dom skall användas, eller om denne föredrar att implementera några kommande ännu ospecificerade maxantal/avstånds restriktioner som skall vara gällande efter 1 dec.
    6. tvingar alla användare att själva kontrollera vad varje arrangör bestämt i föregående punkt

    Sist av alla och uslast implementerat av alla.


    2. Vad är problemet? 

    3, Nä, men, vad svårt att räkna månader då! Om någon råkar vara sämre på huvudräkning än vad hen borde vara, så lär de snabbt bli bättre på det av att hålla på med det.

    4. Jag förstår inte hur man skulle kunna fejka det? 

    5. Det är väl utmärkt? Dvs. att man själv får bestämma om man behöver ha kravet att folk måste vara vaccinerade eller om det är bättre att man kör med avståndsregel (det kan ju vara bättre om man inte har mycket folk sammanlagt utan bara är orolig för att det kan vara för många i delar av lokalen). 

    6. Är det så himla farligt? Vore det bättre att införa det överallt? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-17 20:34:11 följande:
    Intressant.
    Tror knappast varken kvinnor eller män bryr sig om i fall dörrvakten eller servitören vet hur gammal man är eller vad man heter. Om man inte är helt desperat på att ragga upp dom kanske. 
    Här ser man datum för vaccin och datum för test. Det står alltså ?vaccin 15 juni? ?negativt test 3 augusti? eller liknande. 
    Och appen funkar bara så länge det gäller i detta land.
    Här måste man använda motsvarande BankID för att ladda ner och aktivera appen, men det är inte låst till bara en mobil, har passet både på privat- och jobbmobil. 
    Ja absolut att det är bedrägeri om det upptäcks att man lånat syrrans mobil och pass, här bötfälls hårt för detta. 
    Så är det ju här också. Förutom att inte test finns med. 
  • AndreaBD
    Anonym (felix) skrev 2021-11-18 17:42:20 följande:
    Varför skall namn och ålder visas för random personal tex. i nöjeslivet? Varför skall man inte snabbt kunna kontrollera ett coronapass på en sekund och på en meters avstånd utan att en stackars kontrollör skall kolla datum, hålla med med huvudräkning och behöva käfta med folk omkring vilka regler som gäller? 

    Man har nog aldrig tänkt att covidpass skulle användas allmänt i samhället utan bara fungera som en helt dum app som kunde downloade ett vaccincertifikat och visa fram det på skärmen inför utlandsresor. Man hade därför minimalt ambitionsnivå för den app. Den skulle inte ens kunna integrera test och tillfrisknandeintyg. Nu har man så ombestämt sig och står med en klumpig app som kommer att göra covidpass extra kontroversiella och irriterande för alla, helt i onödan. 
    Om man visste allting i förväg, så skulle man kunna integrera mycket. Men nu gör man inte det. Och man var inte så säker hur länge vaccinationen ska kunna tänkas vara effektiv. Då är det bättre att ha vaccinationsdatum än att behöva ÄNDRA slutdatum.  Och det skulle ta mig en sekund att räkna hur många månader sedan det är. Du tror väl inte att det blir kö över det?

    Jag antar att namn och ålder är till för att kunna identifiera personen. Det finns säkert bättre tekniska lösningar, men då finns det säkert också argument emot. Det kan vara ännu mer känsligt om man programmerar in folks data i ett kort. Men jag ska inte diskutera det i detalj, jag kan inte så mycket om det. 

    Visserligen är det låg ambitionsnivå på appen, men vet man om det kommer att behövas annat? Kanske bestämmer man sig plötsligt att ha samma i hela EU eller nåt sånt. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-11-24 15:21:04 följande:
    Framförallt var det väl Gieseckes uppfattning.

    Om jag inte minns fel var du inte alltför imponerad av honomGlad
    Nja, han kan vara lite väl drastisk. Jag tror dock inte att han var den enda som trodde det. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-11-24 17:17:12 följande:
    Drastisk? Du anklagade honom för att vara gaggig. 
    Nej, det var Johan Carlsson
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-11-24 17:47:25 följande:
    AndreaBD skrev 2021-11-24 17:42:18 följande:
    Nej, det var Johan Carlsson

    Det kanske är du som är gaggig?
    Löjlig nivå på diskussion.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-24 23:16:31 följande:
    Nu kunde jag inte alls läsa artikeln men att det jämnar ut sig? Menar du att after ett tag finns det lika höga dödsiffror i länderna, som var en populär teori för några månader sedan i denna tråd (maraton, inget sprinterlopp)? Just nu har Sverige 15 gånger fler döda än Norge, så någon utjämning där tror jag inte på. 
    Men Norge och Finland är ju ganska ensamma där. Andra länder, som först klarade sig så bra fick stora problem lite senare, så som Tyskland, Grekland, Polen och många fler. 

    Dessutom så gäller den teorin egentligen tills man har fått vaccin och vaccinerat befolkningen. Nu ser vi visserligen att det finns ändå för många ovaccinerade, några gamla med dålig immunsystem som det inte riktigt biter på och att vi inte är helt säkra när effekten släpper som gör att det ändå sprider sig. Så kanske blir det mer smittspridning i Norge och Finland fortfarande. Men det bör ju inte vara lika mycket. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-11-24 23:39:39 följande:
    Åtta, om man ser till andel i stället för antal - något som underlättar om man jämför länder, regioner eller städer.

    Att det jämnar ut sig över tid som Giesecke påstod i pandemins början blir ju rätt tydligt om man jämför olika länder. Men helt rätt kommer han inte att få, då var det ingen som räknade med att man skulle få fram vaccin så snabbt och kanske heller Gieseckes synsätt inte tog hänsyn till att sjukvården sett över tid blir allt bättre på att behandla svårt sjuka. Då - i pandemins början - var det heller ingen som visste i vilken hög utsträckning covid är en klustersmitta.
    Precis. Dessa faktorer har gjort att Gieseckes prognoser inte stämde helt och hållet. Men utan dessa hade han haft helt rätt. Och jag var övertygad om att han - tyvärr - hade rätt.

    Det som jag ibland tycker är svårt att förstå är skillnaden mellan FHM och tyska Robert Koch Institutet. Båda gör i princip samma jobb, båda ska föreslå rätt strategi för regeringen och informera folk. FHM anses hela tiden ha fel och ursäktar sig jämt och folk förväntar sig nästan inget bra, medans tyskarna har en jäkla respekt för RKI, som också uppträder självsäkert och påpekar att de hade rätt då och kommer att ha rätt med det här också......  

    Ändå skiljer det sig knappt, det som FHM och RKI säger. Det som RKI inte "kan veta", då säger de nämligen rakt ut "det där har vi ingen aning om hur det kommer att bli". Och folk accepterar det, eftersom det så klart finns saker som man inte kan veta. Bara svenskarna förväntar sig att FHM måste veta allt. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-11-25 14:20:55 följande:
    Så nu har han enligt dig inte längre en begynnande demens? Eller är han dement men har trots det rätt?

    FHM ursäktar sig jämt? Det tycker jag verkligen inte att de gör. Inte håller jag med dig om att svenskarna - i alla fall inte den här svensken - förväntar sig att de ska veta allt heller. Jag förväntar mig att de säger att de inte vet när de inte vet och att de inte tycker sig veta bättre än alla andra experter när de facto inte gör det. Jag förväntar mig att de förordar försiktighetsprincipen när de inte vet istället för att vara arroganta och nonchalanta och jag förväntar mig och hade önskat något helt annat än tvärsäkra och totalt felaktiga uttalanden om hur Sverige "peakat" när Sverige verkligen inte alls gjort det. Dylika rent farliga uttalanden tycker jag för min del är åt helvete. 
    Jag har ju där också sagt att han kanske bara inte längre bryr sig vad andra tycker och är lite mer framåt. Som pensionär kan han göra det. 

    Dessutom så är det min erfarenhet att dementa kan ha väldigt klara tankar  - bara inte hela tiden. 

    Det är ju det jag menar - att de har tassat runt lite i onödan. Istället för att säga att man kan veta vissa saker. Men jag är också övertygad om att svenskarna inte skulle godta det utan vidare. Och det har vi ju sett - folk tjafsar ju om saker som inte går att ändra som om de vore barn. Det är helt enkelt bortskämt-faktorn! 

    Som jag och andra sa flera gånger tidigare: Det går inte att gå efter något försiktighetsprincip när man inte vet vilket som är försiktigast. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin