• New  Dawn

    Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare

    I tråden "Pressa ner magen på tjejen under penetration" kommer debatten att handla om den artikel som en barnmorska skrivit, som handlar om att unga kvinnor söker för att sex gör ont. www.svd.se/barnmorskans-larm-unga-pressas-till-hart-sex. Artikeln handlar om att vissa tjejer ställer upp på sex, på hårt sex, samt att sex blivit allt hårdare.

    Några killar kände igen den sexuella jargongen och svarade på detta genom att göra en film.

    "

    "





    Varför har det blivit så här?

    Varför får tjejer ont av sex?

    Har det alltid varit så här?

    Vad har porren för roll?

    Hur ska vi komma till rätta med detta?


    Anyone can hate. It costs to love.
  • Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare
  • Anonym (Dumt med förbud)
    Anonym (porris) skrev 2020-09-07 21:09:07 följande:
    Eventuella frågor om ålder är fortfarande frivilligt från företagens sida. Det finns ingen laglig ålder för när man får börja kolla på porr.
    Det vore ganska dumt, ska du straffa en 15 åring med ungdomsvård bara för att hen valde att titta på porr, det går inte att lagföra något sånt. Det är inte heller brottslig att förtära alkohol om man är under 18.
  • New  Dawn
    KlantSmurfen skrev 2020-09-06 10:18:06 följande:

    " Många killar blir irriterade, besvikna, deppiga och ledsna om de får ett nej. Det har du väl ändå inte missat. "

    Precis som tjejer, ska man låta dem få som de vill bara för att de tjurar?

    " Så porrmissbruk finns inte? "

    Porrberoende finns inte, den så kallade doktorn i "dokumentären" snackar skit.

    porrmissbruk ger inte de symptomen han påstår att hans patienter haft, det verkar som han ljuger.

    Får de andra strategier att hantera sina problem med brukar det gå till sig, inte jämförbart med alkoholmissbruk.

    Porr är inte ett nytt fenomen som är ett outforskat område, de säger en hel i "dokumentären" som saknar stöd i forskning.

    Det drar iväg så pass att jag har svårt att förstå varför inte skitsnacket i "dokumentären" genomskådas.

    " Varför ökar potensproblem bland unga? "" Har du missat alla inlägg på FL där människor beskriver att de vill ha mer kinky sex av alla de slag? "

    Du har läst några inlägg på ett forum...

    " Vadå porrsnacket är självskrivet. Varför är det självskrivet? Vad säger ni när ni "porr snackar". Varför snackar ni så? "

    Killar + internet = Spel & porr.

    Jag har inga barn så jag har inte behövt ta det snacket.

    Tjejer + internet = Sociala medier, nätmobbning, psykisk ohälsa, kroppskomplex och i vissa fall anorexia.


    Ja, man ska låta tjejen få som hon vill om hon säger nej till en sexuell handling.

    Om en tjej blir tjurig för att mannen inte ställer upp med sex han inte vill ha, och/eller som gör ont på honom, ska inte heller tjejen få som hon vill.

    Vissa människor beskriver att de har ett porrberoende. Att de mår dåligt av detta beroende Ska vi bara strunta i det? Konstatera att det bara är en lögn och att han eller hon har fel?

    Tror du inte på spelberoende heller?

    Nej, det går inte riktigt att jämföra med alkohol eftersom det finns ett "kemiskt" beroende i droger, men faktumet att personen är deprimerad gör inte att man kan bortse från ett beroende.

    Efterfrågan på potensmedel från unga har definitivt ökat.

    Det handlar inte om "några inlägg" utan ganska många. Så det är bara jag som missuppfattat detta? Varför har då vaniljsex blivit ett skällsord? Jag köper att det inte är helt representativt på ett forum, men ändå.

    De unga killarna som gjort filmen beskriver att de känner igen sig i barnmorskans uppfattning om den sexuella utvecklingen. Det är ändå anmärkningsvärt många som delar denna upplevelse.

    Okej, först trodde jag att du menade att porrsnack var något mellan killar, men nu fattar jag att du menar mellan barn och föräldrar.

    Så vad skulle du säga till barnen då om du hade porrsnacket. Vad behöver de veta?
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (porris)
    Anonym (Dumt med förbud) skrev 2020-09-08 17:20:49 följande:
    Det vore ganska dumt, ska du straffa en 15 åring med ungdomsvård bara för att hen valde att titta på porr, det går inte att lagföra något sånt. Det är inte heller brottslig att förtära alkohol om man är under 18.
    Alltså finns det ingen åldersgräns för porr, vilket var det påstående jag reagerade på.
  • Anonym (Dumt med förbud)
    Anonym (porris) skrev 2020-09-09 14:48:56 följande:
    Alltså finns det ingen åldersgräns för porr, vilket var det påstående jag reagerade på.
    Åldergräns finns det, precis som åldersgränsen på alkohol. Grejen är att det är inte straffbart att konsumera varken alhokol eller porr om man är under 18.
  • Anonym (porris)
    Anonym (Dumt med förbud) skrev 2020-09-09 17:35:35 följande:
    Åldergräns finns det, precis som åldersgränsen på alkohol. Grejen är att det är inte straffbart att konsumera varken alhokol eller porr om man är under 18.
    Nä det finns ingen åldergräns för att vare sig köpa eller konsumera porr. Vem som helst, i vilken ålder som helst kan köpa en porrtidning på kiosken. 

    Eller, eftersom du hakar upp dig på porr på internet specifikt: surfa in på porr-twitter och som mest mötas av "Varning, den här profilen kan ha känsligt innehåll".

    Detta skiljer sig från alkohol där du inte får köpa förrän tidigast när du fyllt 18.

    Tänkte du fortsätta påstå att det finns åldergräns på porr?
  • Anonym (Inflikning)
    Anonym (porris) skrev 2020-09-09 21:20:47 följande:
    Detta skiljer sig från alkohol där du inte får köpa förrän tidigast när du fyllt 18.

    Tänkte du fortsätta påstå att det finns åldergräns på porr?

    Det finns absolut åldersgräns på porr, men det hanteras generellt sett som övrig kultur/film/media och inte som alkohol eller tobak.

    För att exemplifiera så är det förbjudet för en biljettkontrollant på en biograf att släppa in någon som inte uppfyller åldersgränsen. De åldersgränserna i sig sätts av en statlig myndighet (Statens medieråd, tidigare Statens biografbyrå) och ska således följas. Filmer utan granskning blir per automatik barnförbjudna vid offentlig visning.

    Eftersom visningar genom internet, i hem etc. inte är offentliga faller ansvaret hos målsman eller användare men mig veterligen finns det inga lagar att förhålla sig till då (bortsett från rentav olagligt material såsom barnporr, men då spelar åldern hos åskådaren ingen roll).

    Litteratur i form av böcker saknar åldersgränser, men jag vet inte hur det är med porrtidningar. Finner det osannolikt att en kioskföreståndare skulle sälja en sådan tidning till minderårig, om det nu ens finns några sådana att köpa idag...

    En åldersgräns i sig är inte nödvändigtvis en lag i konsumentsammanhang. I många fall handlar det snarare om EULA. Alla porrsidor och bolag jag känner till är tydliga med att innehållet endast är avsett för myndiga.

    Eftersom porr inte kan likställas med beroendeframkallande substanser, nikotin, alkohol etc är det också svårt att göra juridiska gränsdragningar som får uppföljning för ren konsumtion och således kan man inte på statlig nivå sätta åldersgräns på porr utan det är i så fall upp till producenter eller granskare att göra avvägningar.

  • Anonym (Inflikning)
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Nej det är dumt att göra saker man inte vill, men ändå gör tjejer det för de tror att män vill ha det som de tittar på.

    Och tjejer ställer upp på sex för män förväntar sig det när man är tillsammans som par. Många killar blir irriterade, besvikna, deppiga och ledsna om de får ett nej. Det har du väl ändå inte missat? Att ha sex, vaginalt sex, riskerar att göra ont om man inte är kåt (tillräckligt kåt)
    Det är allas ansvar att vara tydliga med vad de vill eller inte vill göra, likt hur alla har ansvar att ta in vad motparten säger eller på annat vis signalerar. Om jag har sex med någon som gladeligen går med på det, men innerst inne inte vill, är det svårt för mig att veta eller ta ansvar om jag inte märker att något ligger fel till.
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Så porrmissbruk finns inte?

    Om deprimerade missbrukar porr är inte porr ett missbruk? I så fall är inte alkoholmissbruk heller alkoholmissbruk om personen är deprimerad, eller?
    Mig veterligen finns det inget specifikt porrmissbruk, men det kan vara en effekt av att man exempelvis inte har några sociala kontakter eller arbete. Då är lösningen per se inte att sluta titta på porr (såvida det inte utgör all ens vakna tid men då har man nog rätt svåra diagnoser) utan att i ovan nämnda fall se över möjligheter till sociala kontakter eller jobb (alternativt annan sysselsättning såsom studier).
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Varför ökar potensproblem bland unga? Är alla dessa killar deprimerade?
    Jag vet inte om fler unga har potensproblem nu än "förr", men viagra används för mer än att bara få erektion. Det kan finnas flera skäl till varför man inte kan få erektion - exempelvis att man är nervös eller inte känner något egentligt sug efter att ha sex.
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Vadå porrsnacket är självskrivet. Varför är det självskrivet? Vad säger ni när ni "porr snackar". Varför snackar ni så?
    Mycket av "porrdiskussionen" i Sverige idag styrs av personer som inte är intresserade av sakliga argument eller ens vill ta kritik utan vill närmast regissera debatten. Porrfri Barndom är ett utmärkt exempel på det. För mig är det mycket problematiskt eftersom porren har varit ett tabubelagt ämne under lång tid och när det väl pratas om så ges så mycket utrymme till folk som inte besitter någon reell kunskap.
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Har du missat att vaniljsex anses väldigt tråkigt?
    Läs längre ner.
    New Dawn skrev 2020-09-06 09:22:56 följande:
    Men om nu porr inte är på riktigt hur ska man då förstå varför det är så viktigt och spännande. Hur ska man veta som förväntas /önskas vara "på riktigt"

    Jag vet inte vad män förväntar sig och jag är ändå vuxen. Har hört för många män som tycker vaniljsex är jättetråkigt, så vad ska man då göra för att inte vara tråkig?

    (Nu rör det inte mig personligen för jag har ett underbart sexliv.)
    Porren förmedlar en bild av sex som vanligtvis är väldigt förvriden och sällan speglar hur sex vanligtvis går till. Av det skälet skulle jag säga att porr till största delen är fiction, men det i sig hindrar mig inte från att uppskatta innehållet i en del porr (folk verkar vara avskräckta av sådant som inte är "verkligt" i största allmänhet, vilket jag finner absurt).

    Vad folk behöver göra för att få bukt på sina sexliv är högst individualistiskt. Bra sex är heller inget som man får serverat på silverfat utan det kan vara något man får kämpa efter och anstränga sig för länge. Ibland passar man inte ihop alls. Jag skulle nog aldrig stå ut med vanilla utan vidare omväxling. Inte för att vanilla behöver vara tråkigt utan för att det finns så mycket, mycket mer att upptäcka.
  • Anonym (porris)
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-10 18:37:54 följande:

    Det finns absolut åldersgräns på porr, 


    Så först finns det åldergräns.
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-10 18:37:54 följande:

    Eftersom visningar genom internet, i hem etc. inte är offentliga faller ansvaret hos målsman eller användare men mig veterligen finns det inga lagar att förhålla sig till 

    Litteratur i form av böcker saknar åldersgränser, men jag vet inte hur det är med porrtidningar. Finner det osannolikt att en kioskföreståndare skulle sälja en sådan tidning till minderårig, om det nu ens finns några sådana att köpa idag...

    Eftersom porr inte kan likställas med beroendeframkallande substanser, nikotin, alkohol etc är det också svårt att göra juridiska gränsdragningar som får uppföljning för ren konsumtion och således kan man inte på statlig nivå sätta åldersgräns på porr utan det är i så fall upp till producenter eller granskare att göra avvägningar.


    Sedan finns det inte.
  • New  Dawn
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-10 19:02:12 följande:

    Det är allas ansvar att vara tydliga med vad de vill eller inte vill göra, likt hur alla har ansvar att ta in vad motparten säger eller på annat vis signalerar. Om jag har sex med någon som gladeligen går med på det, men innerst inne inte vill, är det svårt för mig att veta eller ta ansvar om jag inte märker att något ligger fel till.Mig veterligen finns det inget specifikt porrmissbruk, men det kan vara en effekt av att man exempelvis inte har några sociala kontakter eller arbete. Då är lösningen per se inte att sluta titta på porr (såvida det inte utgör all ens vakna tid men då har man nog rätt svåra diagnoser) utan att i ovan nämnda fall se över möjligheter till sociala kontakter eller jobb (alternativt annan sysselsättning såsom studier).Jag vet inte om fler unga har potensproblem nu än "förr", men viagra används för mer än att bara få erektion. Det kan finnas flera skäl till varför man inte kan få erektion - exempelvis att man är nervös eller inte känner något egentligt sug efter att ha sex.Mycket av "porrdiskussionen" i Sverige idag styrs av personer som inte är intresserade av sakliga argument eller ens vill ta kritik utan vill närmast regissera debatten. Porrfri Barndom är ett utmärkt exempel på det. För mig är det mycket problematiskt eftersom porren har varit ett tabubelagt ämne under lång tid och när det väl pratas om så ges så mycket utrymme till folk som inte besitter någon reell kunskap.Läs längre ner.Porren förmedlar en bild av sex som vanligtvis är väldigt förvriden och sällan speglar hur sex vanligtvis går till. Av det skälet skulle jag säga att porr till största delen är fiction, men det i sig hindrar mig inte från att uppskatta innehållet i en del porr (folk verkar vara avskräckta av sådant som inte är "verkligt" i största allmänhet, vilket jag finner absurt).

    Vad folk behöver göra för att få bukt på sina sexliv är högst individualistiskt. Bra sex är heller inget som man får serverat på silverfat utan det kan vara något man får kämpa efter och anstränga sig för länge. Ibland passar man inte ihop alls. Jag skulle nog aldrig stå ut med vanilla utan vidare omväxling. Inte för att vanilla behöver vara tråkigt utan för att det finns så mycket, mycket mer att upptäcka.


    Ja, man har ansvar att säga hur man vill ha det och ta in hur den andre vill ha det. Vi är överens om det. Frågan jag ställer är VARFÖR personer ställer upp på sex när de inte är sugna, eller på olika typ av sex som de egentligen inte vill ha.

    Jag själv har gjort det utan att ens tänka på det. Trots att jag fick väldigt mycket problem, var det som att jag bara var inställd på att det var "normalt" att ställa upp, att samlag är den viktigaste delen, den centrala delen, av sex. Jag är ändå inte så svag. Jag kan säga ifrån osv. Nu menar inte jag att denna syn med samlagsfokus endast kommer från porr. Men hursomhelst behövs debatten om problem med att människor har sex för att det tror, eller vet, att det förväntas.

    Porr missbruk finns eller porr beroende, där personer är beroende av att titta på porr och inte kan sluta fast de vill. Att de blir styrda av porr. Som vissa blir av spel.

    Du skriver att det finns andra orsaker till att använda potensmedel. Tex att man är nervös eller egentligen inte har något sug efter sex. Det är inte konstigt att bli nervös för att ha sex, men varför blir det så att de känner att de måste ha potensmedel i allt yngre åldrar? Hur kommer det sig?

    Du skriver att en anledning att ta potensmedel är att mannen inte egentligen har suget. Kanske är män så pressade att prestera. Varför?

    Du är kritisk mot porrdebatten, men skriver samtidigt att "

    Porren förmedlar en bild av sex som vanligtvis är väldigt förvriden och sällan speglar hur sex vanligtvis går till"

    Vad är förvridet? Hur ska människor veta vad som är förvridet och vad som är eftertraktat. Eftersom att så pass många män, och en hel del kvinnor, verkligen gillar porr är det ju rimligt att man vill vara lika upphetsande/kul/sexig som porren är.

    Vad är förvridet? Vad ska vi säga till 10 åringar som växer upp med porr som den främsta bilden av hur sex går till?
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (Inflikning)
    Anonym (porris) skrev 2020-09-14 08:40:17 följande:
    Så först finns det åldergräns.
    Anonym (Inflikning) skrev 2020-09-10 18:37:54 följande:

    Eftersom visningar genom internet, i hem etc. inte är offentliga faller ansvaret hos målsman eller användare men mig veterligen finns det inga lagar att förhålla sig till 

    Litteratur i form av böcker saknar åldersgränser, men jag vet inte hur det är med porrtidningar. Finner det osannolikt att en kioskföreståndare skulle sälja en sådan tidning till minderårig, om det nu ens finns några sådana att köpa idag...

    Eftersom porr inte kan likställas med beroendeframkallande substanser, nikotin, alkohol etc är det också svårt att göra juridiska gränsdragningar som får uppföljning för ren konsumtion och således kan man inte på statlig nivå sätta åldersgräns på porr utan det är i så fall upp till producenter eller granskare att göra avvägningar.


    Sedan finns det inte.
    Nej, det är du som inte förstår skillnaden mellan åldersgränser gjorda genom stiftade lagar (t.ex. alkohol, tobak, soft air gun etc) och EULA. Du kan ha en åldersgräns genom EULA som inte får några som helst följder om den inte uppfylls.
    New Dawn skrev 2020-09-14 18:36:40 följande:
    Porr missbruk finns eller porr beroende, där personer är beroende av att titta på porr och inte kan sluta fast de vill. Att de blir styrda av porr. Som vissa blir av spel.
    Ett sådant scenario är ju möjligt, men jag är ändå lite tveksam. Dels är ju mycket porr ganska monoton och den absoluta majoriteten tröttnar nog rätt fort. Och om man nu blir beroende i den grad att man får problem med jobb, sociala kontakter, mat, hushåll etc. så behandlar man det nog rimligtvis på samma vis som när man spenderar för mycket tid på sociala medier. Undantag förstås om det finns grava störningar i en sexualitet såsom pedofili.
    New Dawn skrev 2020-09-14 18:36:40 följande:
    Du skriver att det finns andra orsaker till att använda potensmedel. Tex att man är nervös eller egentligen inte har något sug efter sex. Det är inte konstigt att bli nervös för att ha sex, men varför blir det så att de känner att de måste ha potensmedel i allt yngre åldrar? Hur kommer det sig?
    Det är väl läkare som väljer att skriva ut potensmedlen hellre än att unga frågar om det? En faktor kan vara att unga länge har haft problem som de först nu söker hjälp för, varpå utskrivningarna ökar.
    New Dawn skrev 2020-09-14 18:36:40 följande:
    Du skriver att en anledning att ta potensmedel är att mannen inte egentligen har suget. Kanske är män så pressade att prestera. Varför?
    Prestationsångest kan absolut vara en faktor, vilket jag tror hör ihop med mansrollen i överlag. Men jag tror knappast att du löser det enbart genom att ta bort porr ur ungas liv, eftersom påverkan är så pass mycket större än så.
    New Dawn skrev 2020-09-14 18:36:40 följande:
    Vad är förvridet? Hur ska människor veta vad som är förvridet och vad som är eftertraktat. Eftersom att så pass många män, och en hel del kvinnor, verkligen gillar porr är det ju rimligt att man vill vara lika upphetsande/kul/sexig som porren är.
    Nu är ju porr inte en homogen kategori (det vore typ lika dumt som att säga att all serietidningar är detsamma som Kalle Anka) men mycket kommersiell porr ger en väldigt begränsad, märklig bild av hur människor och sexualitet fungerar, samt vilken påverkan ens sexliv har på en som person. Där tänker jag inte ens gå in i mer detalj.

    Jag ser porr som fiction. Kan själv tycka det är skitcoolt att se när någon slänger sig genom en glasruta i en actionfilm men absolut inget jag skulle vilja prova själv. Däremot kan jag förstås vilja göra något som känns lika energiskt, och då kanske jag nöjer mig med att åka fritt fall. Ganska svävande exemplen, men lite samma ser jag på porr.

    Jag är inte per automatik kritisk mot porrdebatten, utan snarare att man ger utrymme till vad som kan liknas med konspirationsteorier och utelämnar sexologer, forskare m.m. vilket ger en väldigt märklig diskussion. Rekommenderar verkligen den här artikeln av Tanja Suhinina.
    www.aftonbladet.se/debatt/a/WOLO3L/vaga-soka-hjalp-om-du-ar-beroende-av-porr
    New Dawn skrev 2020-09-14 18:36:40 följande:
    Vad är förvridet? Vad ska vi säga till 10 åringar som växer upp med porr som den främsta bilden av hur sex går till?
    Barn ska lära sig (i skolmiljö, naturligtvis) resonera kritiskt kring förlegade könsroller och även få förståelse för samtycke samt säkert sex. Att lägga ner resurser på det tänker jag har mycket bättre effekt än att försöka måla upp porren som någon slags hälsorisk.
Svar på tråden Larm om att tjejer pressas till sex och att sex blivit allt hårdare