• Anonym (Vuxen­barnsd­ilemma­)
  Sön 13 sep 2020 23:03
  456 visningar
  104 svar

  Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n

  Hej, behöver input! Bakgrundsinformation:

  Jag har två barn, 18 och 20 år, som bor hos mitt ex. 18-åringen går sista året på gymnasiet, 20-åringen går på Komvux för att läsa in kurser som h*n inte fick godkänt i på ungdomsgymnasiet. Exet har en lön under genomsnittet. Problemet för exet är, att i och med att 20-åringen gått ut ungdomsgymnasiet, så får exet inte längre några bidrag för 20-åringen (typ bostadsbidraget för h*n eller studiebidraget), och på grund av att 20-åringen inte tagit tillräckligt många studiepoäng, så får 20-åringen inte längre CSN. Jag betalar fortfarande underhåll för 18-åringen, men mitt underhåll för 20-åringen har upphört enligt lag.

  Nu menar mitt ex, att h*n inte längre har råd att försörja 20-åringen ensam. Exet menar, att jag bör chippa in. Till saken hör, att jag ärvde en summa efter mina föräldrar, som kanske låter stor i exets öron. MEN denna summa gjorde att jag äntligen kunde sluta ett träligt jobb och starta en egen firma inom det område, som jag egentligen velat arbeta inom hela livet. Jag sysslar alltså inte med någon lyxkonsumtion för mina arvspengar, utan jag har stoppat pengar i företaget, samt att jag har en del på ett sparkonto som får gå åt till mina hushållsutgifter, månad för månad, tills jag får lönsamhet i mitt företag. 

  Exet och 20-åringen försöker tillsammans få mig att känna dåligt samvete, genom att säga att 20-åringen kanske inte kommer att få den utbildning h*n har tänkt (och som jag också tycker är en bra idé i sig), på grund av hushållets ekonomiska problem. De menar att jag borde chippa in, nu när jag har mina arvspengar. 

  Medan jag tycker, att en 20-åring borde hitta sätt att reda upp sin situation själv, och försörja sig själv. T.ex. genom att överklaga myndighetsbeslut, skaffa sig ett extrajobb, eller skaffa sig ett heltidsjobb och samtidigt genom självstudier beta av de poäng som fattas, tills h*n kan få studiemedel igen. 

  Jag har för övrigt sagt, att jag gärna betalar för något "speciellt" och utvecklande för båda våra barn, nu när jag har pengar, typ några veckor på ett språkinstitut utomlands. Eller att jag kan bjuda på en kryssning, som vi gör tillsammans. Men att jag ska betala rena hushållskostnader för mitt ex' hushåll, månad efter månad, känns övermaga och fel.

  Vem har rätt - exet eller jag?

Svar på tråden Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n
 • Mån 14 sep 2020 18:29
  #80

  Som flera skrivit så tycker jag att det har viss betydelse om tjugoåringen är "lat" eller om hen har det kämpigt med studierna pga svårigheter av något slag.

  Personligen skulle jag ha svårt att börja förverkliga mina drömmar innan mina barn kommit på fötter i livet. Det vill säga, hade jag ärvt en summa pengar hade jag väntat ett tag med att säga upp mig och starta eget tills barnen hade förutsättningar att på något sätt försörja sig. Oavsett vad lagen säger. (Och förutsatt att mitt barn inte bara latar sig, förstås.)

 • Swarls
  Mån 14 sep 2020 19:24
  #81
  Anonym (Hjälpen) skrev 2020-09-14 17:54:12 följande:

  Håller med de andra här. Du är också förälder och det är ditt ansvar att hjälpa sonen och nå den punkten så han klarar sig själv och kan flytta hemifrån. Att erbjuda en lyxsemester men inte kunna hjälpa till med Den dagliga försörjningen, vad är det för fjanteri? Snålt värre. Märks att du inte bryr dig värst mkt om varken ex eller barnen.

  Vill du inte betala exet för uppehälle så får du väl låta sonen flytta in hos dig istället eller hjälpa honom o hitta egen lägenhet så han kan få försörjningsstöd. Men fram till dess är det ditt ansvar att hjälpa till.


   


  Uppenbarligen så är det ju inte det!


   


  Han har inga som helst skyldigheter att lösa situationen som exet har satt barnet i. 

 • Swarls
  Mån 14 sep 2020 19:26
  #82
  +1
  viseversa skrev 2020-09-14 17:41:13 följande:

  jag jag jag. Mig mig mig. Men dina barn skiter du i. Du skiter i att ditt ex knappt går runt pga dina vuxna barn. och även fast du kan hjälpa henne så gör du det inte för du är så jävla ego man kan vara. och JA du är en man så du behöver itne skriva hen osv. det är nästan alltid kvinnirna som får dra kortaste stråt under en separation och sköta och betala för VUXNA barn och du kan glida runt på din jävla räkmacka och lägga pengar PÅ DIG SJÄLV. Ego gris inget annat. tack för mig.


   


  Så innihelvete patetisk inställning. 


  Drar kvinnan det kortaste strået när hon får vårdnaden om barnen?!?!?!


   


  Hatar man barnen så mycket ska man inte heller ha dom. Och kan man inte försörja sina barn utan underhåll från farsan som man kidnappat barnen ifrån så ska man låta farsan ta barnen istället.

 • Anonym (föräl­der)
  Mån 14 sep 2020 19:35
  #83
  +1
  Swarls skrev 2020-09-14 19:24:30 följande:

   


  Uppenbarligen så är det ju inte det!


   


  Han har inga som helst skyldigheter att lösa situationen som exet har satt barnet i. 


  Var får du det ifrån att exet tagit barnen ifrån honom?
  Det står ju ingenstans att ts ville att barnen skulle bo hos honom och inte exet?
  Det står ingenstans om dom tidigare haft varannan vecka, varannan helg eller om hur längesen dom separerade och varför barnen bos hos exet.

  Det står ju ingenstans om det är så att exet nekat ts att ha barnen eller om det är  ts som inte vill eller kan ha barnen boende hos sig.

  Kanske bor dom i olika städer, varför tror du överhuvudtaget att ts ex har tagit barnen ifrån honom? dom kanske har en överenskommelse som passat alla bäst.
  Barnen är väl bägges och bägges ansvar.

  Vad har exet satt barnen i för situation menar du?
 • Swarls
  Mån 14 sep 2020 20:42
  #84
  +3
  Anonym (förälder) skrev 2020-09-14 19:35:28 följande:
  Var får du det ifrån att exet tagit barnen ifrån honom?
  Det står ju ingenstans att ts ville att barnen skulle bo hos honom och inte exet?
  Det står ingenstans om dom tidigare haft varannan vecka, varannan helg eller om hur längesen dom separerade och varför barnen bos hos exet.

  Det står ju ingenstans om det är så att exet nekat ts att ha barnen eller om det är  ts som inte vill eller kan ha barnen boende hos sig.

  Kanske bor dom i olika städer, varför tror du överhuvudtaget att ts ex har tagit barnen ifrån honom? dom kanske har en överenskommelse som passat alla bäst.
  Barnen är väl bägges och bägges ansvar.

  Vad har exet satt barnen i för situation menar du?

  Det är ju exakt det jag sagt tidigare, vi vet ingenting om situationen, då kan man inte förvänta sig att han ska betala heller. Om dom har en överenskommelse att hon tar hand om barnen för att han inte kan/vill så är det en helt annan sak än om båda ville ha vårdnaden om barnen men mamman utnyttjade sitt privilegium och tog vårdnaden. 

  Sålänge vi inte vet detta så är det precis lika rätt att säga att han inte ska betala. 

  Jag har svårt att se framför mig hur en man säger "ta mina barn, jag ger dig pengar för det" det låter absurdt. 


   


  Om vi ponerar att hon haft vårdnaden om barnen senaste åren så är det:


  Hennes fel att pengarna inte räcker


  Hennes fel att ungarna inte klarar skolan


   


  Nej vi vet inte hur det egentligen ligger till, men eftersom de flesta gör antaganden om en överenskommelse och att pappa självklart ska betala, så gör jag motsatt antagande. 

 • Mån 14 sep 2020 20:49
  #85

  När föräldrar frågar vem som har rätt brukar det oftast vara så att båda föräldrarna har en poäng.

  Det är svårt att fortsätta löpande försörja barn som bor i ett annat hushåll, eftersom man inte har insyn i det hushållets ekonomi och att man också vid något tillfälle behöver låta barn bli vuxna.

  Med detta sagt är det ju också bra att stötta sina barn med vad de verkligen behöver! Behövs det en termins stöttning för att klara komvux och bli redo för det som väntar sen är det ju löjligt att bjuda barnen/barnet på en resa.

  Sammanfattningsvis har ni säkert poänger både du och den andre föräldern.

 • Anonym (Curli­ng?)
  Mån 14 sep 2020 22:07
  #86
  +2

  Rent krasst så har inte varken TS eller hans ex har nån skyldighet att försörja deras vuxna barn.

  I min värld vore det mer rimligt om exet istället vände dessa krav mot det nu vuxna "barnet", istället för att gadda ihop sig och försöka manipulera TS.

  Jag har egentligen ingen aning om "barnets" studiesituation, men det lär väl knappast handla om några nån heltidssysselsättning att läsa upp några poäng på komvux?
  "Barnet" får helt enkelt skaffa sig ett kneg på sidan av studierna för att försörja sig, precis som alla andra vuxna. 
  Jag tror även att detta mycket väl kan fungera som den spark i arslet en slapp ungdom som inte lyckades ta sig igenom gymnasiet med godkända betyg behöver.
  Att som förälder i det läget bara dalta och fortsätta servera är att göra "barnet" en björntjänst.

 • Tis 15 sep 2020 07:16
  #87

  Jag förstår helt dina tankar och hur du ser på saken men till syvende och sist så är det ju ditt barn i alla fall som du själv valde att sätta till världen. Du och ditt ex får helt enkelt sätta dig ner och diskutera er fram till en lösning. Kanske 20 åringen kan bo hos dig? I annat fall så tycker jag att ni skriver ett avtal att du bidrar med en mindre summa per månad så länge 20 åringen pluggar och sköter sina studier.

 • Anonym (Maja)
  Tis 15 sep 2020 13:11
  #88
  -2

  Jag tycker TS låter som en väldigt verklighetsfrånvänd förälder. Vad är anledningen till att barnet inte fixat gymnasiet tidigare? Man får inte intrycket av att TS varit nån direkt stöttande förälder. En normalfuntad förälder vill väl det bästa för sina barn. Om exet har dålig ekonomi är det väl inte så konstigt om det blir svårt med en 20-åring i hemmet som vill ha mat/kläder/annat.

  Mitt äldsta barn har just börjat gymnasiet (Natur). Hon är duktig och ambitiös, men jag skulle ändå ha förståelse ifall nåt hände som gjorde att hon kom ur balans och inte orkade ta sig igenom. Och hör och häpna, hon är inriktad även på universitetsstudier där vi föräldrar också tänker stötta henne ekonomiskt. Ev. kanske hon får ta studielånet ändå så vi kan slänga in det i fonder eller nåt som kan få växa över tid så hon får ännu mer till insatsen till lägenhet så småningom. Och trots att vi gör detta är jag övertygad om att hon kommer stå stadigt på egna ben en vacker dag.

 • Anonym (å)
  Tis 15 sep 2020 13:36
  #89
  +2
  Anonym (Curling?) skrev 2020-09-14 22:07:40 följande:

  Rent krasst så har inte varken TS eller hans ex har nån skyldighet att försörja deras vuxna barn.

  I min värld vore det mer rimligt om exet istället vände dessa krav mot det nu vuxna "barnet", istället för att gadda ihop sig och försöka manipulera TS.

  Jag har egentligen ingen aning om "barnets" studiesituation, men det lär väl knappast handla om några nån heltidssysselsättning att läsa upp några poäng på komvux?
  "Barnet" får helt enkelt skaffa sig ett kneg på sidan av studierna för att försörja sig, precis som alla andra vuxna. 
  Jag tror även att detta mycket väl kan fungera som den spark i arslet en slapp ungdom som inte lyckades ta sig igenom gymnasiet med godkända betyg behöver.
  Att som förälder i det läget bara dalta och fortsätta servera är att göra "barnet" en björntjänst.


  Jo de har skyldighet att försörja 
  Man har skyldighet att försörja till barnet har tragglat sig igenom gymnasiestudier, dock max till 21 års ålder
  Många svar i tråden och länkar till skyldigheten
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...