• Anonym (Milori)

    Mycket Tabubelagt ämne varning

    Hej... vet att detta kan skapa starka reaktioner och vill inte stöta någon i sidan... men har alltid undrat över hur folk som genomgår massa ivf-behandlingar orkar/tänker.

    Som jag ser det är man generellt sett ganska gammal i Sverige när man börjar försöka skaffa barn. Rent biologiskt är ju det i många fall en omöjlighet och i många fall förknippat med ökade risker för missbildningar och svåra förlossningar. Faktum är att man inte är speciellt ung vid 30 men många tänker att de ska vänta till 35-40 typ.

    Många tänker på att de vill festa, resa, utbilda sig, köpa och renovera hus först osv osv och känner sig inte redo och väntar och väntar och väntar.

    Förutom de risker som finns, kostar detta samhället enormt mycket pengar, plus att barnen får växa upp med onödigt gamla föräldrar. Är själv sladdbarn och tycker det är sjukt jobbigt att mina föräldrar är så otroligt gamla och orkeslösa.

    Nu pratar jag inte om folk som börjar i god tid typ 25-årsåldern och inte kan få barn. De ska få hjälp tycker jag personligen. Är inte emot ivf så men känns som att många 40-åriga gamla par försöker och försöker med ivf utan att lyckas hur många gånger som helst liksom.

    Så min fråga är egentligen

    1) varför skaffar ni inte barn tidigare?

    2) har ni någon idé att måste vara med en rätt partner som är omöjlig att träffa i yngre år?

    3) hur tänker ni kring hälsoriskerna det innebär att skaffa barn så sent?

    4) anser ni att det är etiskt mot barnet att skaffa barn så sent i livet?

    5) anser ni att barn är en mänsklig rättighet?

    6) om ni ser till antalet barn som far illa idag och är föräldralösa - och är beredda att lägga hiskeliga belopp på ivf, varför kan ni inte lägga de pengarna på att omhänderta barn som faktiskt behöver det genom adoptioner istället för att försöka skapa någonting som är lönlöst och inte menat att bli?

    Har personligen själv 4 barn, skaffade första när jag fyllt 20. Jag är klar med barnafödande nu innan 30 års ålder. Har hög utbildning och körkort bil och ett fungerande äktenskap. Jag skaffade barn tidigt för att det var viktigt för mig med barn. Annars hade jag skitit i det. Hade definitivt inte försökt mig på massa svåra behandlingar i 40-årsåldern pga alla de anledningar som jag ställt i frågorna. Jag menar känns som att många i Sverige har svårt att acceptera sin biologiska ålders gång, att det ibland inte är meningen osv. Hur ser ni på detta? Hur tänker ni som håller på med ivf i sen ålder?

  • Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning
  • Anonym (Sofia)
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:39:52 följande:
    Nej det är jag inte. På vilket sätt? Mm om de ens lever då. Det här luktar föräldrars rätt till barn och inte tvärtom.
    Alla skaffar barn av egoistiska skäl, oavsett ålder. Och ja, man har rätt till barn om kan få barn, oavsett ålder. 
  • Anonym (Milori)
    Erika71 skrev 2021-02-23 13:30:04 följande:

    Jag tror att du ska försöka prata med några som har genomgått IVF och på så sätt förstå att det inte på något sätt handlar om att man har prioriterat sig själv och därför behöver få statens dyra hjälp att få barn. För i princip alla är en IVF slutet på en mycket jobbig, psykiskt och fysisk resa med missfall, gynundersökningar, oändliga mängder blod, ångest och slitna relationer.

    Själva IVF-resan är också otroligt slitsam med otaliga sjukhusbesök i gynstolen, sprutor, besvikelser, smärtor, ännu mer ångest, pendlan mellan tvivel och hopp, funderingar över om ens största längtan äntligen ska slå in mm, ännu en gång inget som görs med ett leende och bara så där. 

    Det är ett hån från någon som lyckats skaffa fyra barn i unga år att sitta och fördöma alla oss som slitit, gråtit och längtat och jag är inte heller särskilt intresserad av någon ursäkt om du nu tänkt skriva en sådan, återkom när du blivit äldre och förstått att livet inte bara fungerar på det sättet du känner till. Lite ödmjukhet hade varit passande.


    Jaa det var därför jag vände mig hit för att kunna prata med dessa föräldrar som genomgår detta. Står fast vid att mental mognad kommer med livserfarenhet och behöver inte koarrelera med ålder. Jag frågar här för jag undrar och det är ett sätt för mig att förstå andra som inte har med ålder att göra alls. Be om ursäkt för vad? För jag ställde frågorna?

    Jag hyser all respekt för lidandet i ofrivillig barnlöshet och missfall, tårar och blod. All respekt verkligen.

    Min fråga gällde de som som väntar väldigt länge med att skaffa barn med motiveringen att de är unga och vill fokusera på sig själva för att sedan starta med ivf när de är 40 typ..

    har fått många bra insikter genom tråden och är tacksam att folk tagit sig tid att svara trots att det varit känsligt
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:44:58 följande:
    Jaa det var därför jag vände mig hit för att kunna prata med dessa föräldrar som genomgår detta. Står fast vid att mental mognad kommer med livserfarenhet och behöver inte koarrelera med ålder. Jag frågar här för jag undrar och det är ett sätt för mig att förstå andra som inte har med ålder att göra alls. Be om ursäkt för vad? För jag ställde frågorna?

    Jag hyser all respekt för lidandet i ofrivillig barnlöshet och missfall, tårar och blod. All respekt verkligen.

    Min fråga gällde de som som väntar väldigt länge med att skaffa barn med motiveringen att de är unga och vill fokusera på sig själva för att sedan starta med ivf när de är 40 typ..

    har fått många bra insikter genom tråden och är tacksam att folk tagit sig tid att svara trots att det varit känsligt
    Det är INTE känsligt, men väldigt, väldigt uttjatat. Jag är rätt säker på att dina vänner får säkert detta skrivet i ansiktet var den än vänder sig, så de är säkert också trötta på detta.
  • Anonym (Milori)
    Anonym (Sofia) skrev 2021-02-23 13:42:21 följande:

    Alla skaffar barn av egoistiska skäl, oavsett ålder. Och ja, man har rätt till barn om kan få barn, oavsett ålder. 


    För det första gäller ju hela diskussionen om folk som inte kan få barn längre eller tidigare.

    Då borde fler pensionärer skaffa barn tycker jag. Det är ju trots allt inte ett ömsesidigt val där barnet ska få må bra under uppväxten utan föräldrarnas begäran om ett barn som ska gälla. Hade lilla hjärtats mamma också rätt till barn menar du?
  • Anonym (Dotter)

    Nu är ju inte jag född genom ivf men vill ändå svara dig angående ålder.
    Tråkigt att höra att dina föräldrar är gamla och orkeslösa men det står ju för dom, det gäller ju inte alla föräldrar bara för att dom har fyllt 40 år.
    Föräldrar kan vara olika beroende på många saker.
    Skaffar man barn när man är äldre gör man oftast det av ett val och har då oftast orken annars skulle man inte skaffa barn. 
    Sen kan förstå någon bli gravid och behålla utan att tänka på vad man ger sig in på men det gäller ju alla åldrar.

    Mina föräldrar var bägge gifta tidigare och fick barn på var sitt håll, mamma var 23 första gången. 
    Bägge skilde sig efter 35 årsåldern och träffad varandra och gifte sig.
    Mina syskon har alltid hängt med sina kompisar hemma hos oss, mina föräldrar har alltid varit aktiva och varit ganska så ungdomliga.
    Dom fick mig i 40 årsåldern och jag blev en sladdis.
    Har aldrig mer än till åldern märkt att dom varit äldre, tvärtom som mamma säger man måste hänga med och aktivera sig.
    Mina föräldrar var aktiva i mina idrotts och musik aktiviteter, var klassföräldrar, mina kompisar hängde också ofta hemma hos oss.
    Alltså dom var ju inte ens pensionärer fören jag var vuxen, skaffar du barn vid 40-45 jobbar du ju fortfarande när barnet är vuxet.

    Mina föräldrar blev också farmor och farfar strax efter 50 så vi hade ofta mina syskonbarn hemma hos oss när jag bodde hemma.
    Mina föräldrar hade ofta barnbarn hela veckor på landet, åkte iväg till nöjes och djurparker, äventyrsbad osv.

    Visst till mina barn har dom varit äldre men fortfarande barnvakter och dom har fortsatt vara aktiva som pensionärer, när jag träffade min man sa han oj dom gör ju fler saker än vi.
    Förutom då när det är corona så umgås dom mycketmed vänner, reser, är med i olika föreningar, går på kurser.
    Enligt mamma är det bästa tiden i livet, dom kan välja vad dom vill göra, har ok ekonomi för att resa osv.

    Jag haft kompisar med föräldrar som varit både bra och dåliga precis som alla andra, föräldrar som inte har haft ork att göra något med barnen, inte har haft råd, haft missbruksproblem ja allt.
    Åldern är ju en sak att räkna med absolut men att vara bra förälder är ju många saker. 
    Alla barnbarnen gillar sina mor-och farföräldrar för att dom gillar att göra saker med dom, visst dom blir äldre men många har ju mor-farföräldrar som inte gör saker med barnbarnen.

    Men det är min aktiva föräldrar, min i släkten har det alltid funnit äldre föräldrar, innan 60 talet och p-pillren fick många i min släkt barn när dom var över 40, inga preventivmedel fanns ju då. De flesta levde långt över 80 och viss till över 90.
    Inget konstigt att få barn så länge man är fertil.

    Visst mina syskon kommer ju att få behålla våra föräldrar längre upp i åldern, dom kan ju vara i pensionärer när föräldrarna dör men ingen vet ju när man dör.
    Vi har haft två vänner som gått bort i cancer och barnen varit små.

    Man vet ingenting. Men som sagt ingen har sagt förutom en siffra har inte mina föräldrar uppfört annorlunda än andra föräldrar.
    En av mina bästa kompisar var äldst av sina syskon hon tyckte alltid att hennes föräldrar var "stränga" mot henne eftersom hon var äldst, hennes syskon fick alltid göra saker tidigare eftersom hon var den som allt var nytt för.
    Mina föräldrar hade redan flera barn innan mig och var liksom redan inne i det.

    Alla passar att bli föräldrar i olika åldrar, alla vill inte och passar inte att bli föräldrar i 20 årsåldern, en del vill inte bli föräldrar sent.
    Man blir ju bäst förälder när man själv i vill.

  • Anonym (Milori)
    sextiotalist skrev 2021-02-23 13:46:53 följande:

    Det är INTE känsligt, men väldigt, väldigt uttjatat. Jag är rätt säker på att dina vänner får säkert detta skrivet i ansiktet var den än vänder sig, så de är säkert också trötta på detta.


    Mina vänner håller inte på med ivf. De flesta har bestämt att de inte vill ha barn.
  • Anonym (Milori)
    sextiotalist skrev 2021-02-23 13:46:53 följande:

    Det är INTE känsligt, men väldigt, väldigt uttjatat. Jag är rätt säker på att dina vänner får säkert detta skrivet i ansiktet var den än vänder sig, så de är säkert också trötta på detta.


    Verkar ju iofs känsligt för dig. Men om så inte är fallet kan det fortfarande vara känsligt för andra - du för väl inte deras talan eller?
  • Anonym (Milori)
    Anonym (Dotter) skrev 2021-02-23 13:47:57 följande:

    Nu är ju inte jag född genom ivf men vill ändå svara dig angående ålder.

    Tråkigt att höra att dina föräldrar är gamla och orkeslösa men det står ju för dom, det gäller ju inte alla föräldrar bara för att dom har fyllt 40 år.

    Föräldrar kan vara olika beroende på många saker.

    Skaffar man barn när man är äldre gör man oftast det av ett val och har då oftast orken annars skulle man inte skaffa barn. 

    Sen kan förstå någon bli gravid och behålla utan att tänka på vad man ger sig in på men det gäller ju alla åldrar.

    Mina föräldrar var bägge gifta tidigare och fick barn på var sitt håll, mamma var 23 första gången. 

    Bägge skilde sig efter 35 årsåldern och träffad varandra och gifte sig.

    Mina syskon har alltid hängt med sina kompisar hemma hos oss, mina föräldrar har alltid varit aktiva och varit ganska så ungdomliga.

    Dom fick mig i 40 årsåldern och jag blev en sladdis.

    Har aldrig mer än till åldern märkt att dom varit äldre, tvärtom som mamma säger man måste hänga med och aktivera sig.

    Mina föräldrar var aktiva i mina idrotts och musik aktiviteter, var klassföräldrar, mina kompisar hängde också ofta hemma hos oss.

    Alltså dom var ju inte ens pensionärer fören jag var vuxen, skaffar du barn vid 40-45 jobbar du ju fortfarande när barnet är vuxet.

    Mina föräldrar blev också farmor och farfar strax efter 50 så vi hade ofta mina syskonbarn hemma hos oss när jag bodde hemma.

    Mina föräldrar hade ofta barnbarn hela veckor på landet, åkte iväg till nöjes och djurparker, äventyrsbad osv.

    Visst till mina barn har dom varit äldre men fortfarande barnvakter och dom har fortsatt vara aktiva som pensionärer, när jag träffade min man sa han oj dom gör ju fler saker än vi.

    Förutom då när det är corona så umgås dom mycketmed vänner, reser, är med i olika föreningar, går på kurser.

    Enligt mamma är det bästa tiden i livet, dom kan välja vad dom vill göra, har ok ekonomi för att resa osv.

    Jag haft kompisar med föräldrar som varit både bra och dåliga precis som alla andra, föräldrar som inte har haft ork att göra något med barnen, inte har haft råd, haft missbruksproblem ja allt.

    Åldern är ju en sak att räkna med absolut men att vara bra förälder är ju många saker. 

    Alla barnbarnen gillar sina mor-och farföräldrar för att dom gillar att göra saker med dom, visst dom blir äldre men många har ju mor-farföräldrar som inte gör saker med barnbarnen.

    Men det är min aktiva föräldrar, min i släkten har det alltid funnit äldre föräldrar, innan 60 talet och p-pillren fick många i min släkt barn när dom var över 40, inga preventivmedel fanns ju då. De flesta levde långt över 80 och viss till över 90.

    Inget konstigt att få barn så länge man är fertil.

    Visst mina syskon kommer ju att få behålla våra föräldrar längre upp i åldern, dom kan ju vara i pensionärer när föräldrarna dör men ingen vet ju när man dör.

    Vi har haft två vänner som gått bort i cancer och barnen varit små.

    Man vet ingenting. Men som sagt ingen har sagt förutom en siffra har inte mina föräldrar uppfört annorlunda än andra föräldrar.

    En av mina bästa kompisar var äldst av sina syskon hon tyckte alltid att hennes föräldrar var "stränga" mot henne eftersom hon var äldst, hennes syskon fick alltid göra saker tidigare eftersom hon var den som allt var nytt för.

    Mina föräldrar hade redan flera barn innan mig och var liksom redan inne i det.

    Alla passar att bli föräldrar i olika åldrar, alla vill inte och passar inte att bli föräldrar i 20 årsåldern, en del vill inte bli föräldrar sent.

    Man blir ju bäst förälder när man själv i vill.


    Vilket väldigt bra inlägg tycker jag! Man blir glad att läsa om din familj
  • sextiotalist
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:49:37 följande:
    Verkar ju iofs känsligt för dig. Men om så inte är fallet kan det fortfarande vara känsligt för andra - du för väl inte deras talan eller?
    Inte det minsta känsligt, men jag är så trött på fördomsfulla föräldrar som skaffade barn tidigt och anser sig vara bättre föräldrar ändå. Dina inlägg sprutar fördomar så det är nästan pinsamt.
  • Anonym (Sofia)
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:47:29 följande:
    För det första gäller ju hela diskussionen om folk som inte kan få barn längre eller tidigare.

    Då borde fler pensionärer skaffa barn tycker jag. Det är ju trots allt inte ett ömsesidigt val där barnet ska få må bra under uppväxten utan föräldrarnas begäran om ett barn som ska gälla. Hade lilla hjärtats mamma också rätt till barn menar du?
    Ömsesidigt val, hur ska det någonsin kunna bli det, när barnet inte ens finns när valet görs? Föräldrar gör valet att skaffa barn i det skede av livet när det passar dom. Om barnet har det bra eller dåligt i livet, beror inte på föräldrarnas ålder, hur kan du ens tro det?

    Ja, klart hade Lilla hjärtats mamma rätt till att skaffa barn, även om man nu i efterhand tycker att hon inte borde ha gjort det. Menar du att samhället skulle ha tvångssteriliserat henne? 7
Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning