• Anonym (Milor­i)
    Tue 23 Feb 2021 11:42
    14670 visningar
    584 svar
    -11 +3
    584
    14670

    Mycket Tabubelagt ämne varning

    Hej... vet att detta kan skapa starka reaktioner och vill inte stöta någon i sidan... men har alltid undrat över hur folk som genomgår massa ivf-behandlingar orkar/tänker.

    Som jag ser det är man generellt sett ganska gammal i Sverige när man börjar försöka skaffa barn. Rent biologiskt är ju det i många fall en omöjlighet och i många fall förknippat med ökade risker för missbildningar och svåra förlossningar. Faktum är att man inte är speciellt ung vid 30 men många tänker att de ska vänta till 35-40 typ.

    Många tänker på att de vill festa, resa, utbilda sig, köpa och renovera hus först osv osv och känner sig inte redo och väntar och väntar och väntar.

    Förutom de risker som finns, kostar detta samhället enormt mycket pengar, plus att barnen får växa upp med onödigt gamla föräldrar. Är själv sladdbarn och tycker det är sjukt jobbigt att mina föräldrar är så otroligt gamla och orkeslösa.

    Nu pratar jag inte om folk som börjar i god tid typ 25-årsåldern och inte kan få barn. De ska få hjälp tycker jag personligen. Är inte emot ivf så men känns som att många 40-åriga gamla par försöker och försöker med ivf utan att lyckas hur många gånger som helst liksom.

    Så min fråga är egentligen

    1) varför skaffar ni inte barn tidigare?

    2) har ni någon idé att måste vara med en rätt partner som är omöjlig att träffa i yngre år?

    3) hur tänker ni kring hälsoriskerna det innebär att skaffa barn så sent?

    4) anser ni att det är etiskt mot barnet att skaffa barn så sent i livet?

    5) anser ni att barn är en mänsklig rättighet?

    6) om ni ser till antalet barn som far illa idag och är föräldralösa - och är beredda att lägga hiskeliga belopp på ivf, varför kan ni inte lägga de pengarna på att omhänderta barn som faktiskt behöver det genom adoptioner istället för att försöka skapa någonting som är lönlöst och inte menat att bli?

    Har personligen själv 4 barn, skaffade första när jag fyllt 20. Jag är klar med barnafödande nu innan 30 års ålder. Har hög utbildning och körkort bil och ett fungerande äktenskap. Jag skaffade barn tidigt för att det var viktigt för mig med barn. Annars hade jag skitit i det. Hade definitivt inte försökt mig på massa svåra behandlingar i 40-årsåldern pga alla de anledningar som jag ställt i frågorna. Jag menar känns som att många i Sverige har svårt att acceptera sin biologiska ålders gång, att det ibland inte är meningen osv. Hur ser ni på detta? Hur tänker ni som håller på med ivf i sen ålder?

  • Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning
  • Anonym (Patet­iskt)
    Tue 23 Feb 2021 15:09

    Jag tycker att det vore bra om man förbjöd att skaffa barn i ung ålder. 
    Dessutom barn till äldre mammor är smartare och mer framgångsrika.


  • Tue 23 Feb 2021 15:18
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 14:34:41 följande:

    Men det är ju precis det jag säger !! Det är en jäkla skillnad på 25 och 45! Ja det har jag inte förringat heller. Jag kan lägga mig platt som en dörrmatta om du vill men jag måste väl på ett respektfullt sätt få fråga?


    Fast det är inte det jag säger. Jag säger att jag, trots att jag inte känner någon som genomgått IVF kring 40, eller själv gjort det, har en förståelse för att det kan finnas många, många anledningar.

    Och nej, du har inte på ett respektfullt sätt frågat. Du implicerar att många väljer att supa istället. Jag hoppas att du skäms över både din okunnighet och din totala oförmåga att uttrycka dig på ett respektfullt sätt!
  • Anonym (Drömm­er om sladdi­s)
    Tue 23 Feb 2021 15:27
    +1

    Jag fick två barn när jag var i 20-årsåldern och nu är jag 45 år. Jag har träffat en betydligt yngre man som inte har barn sedan tidigare och vi vill väldigt gärna ha ett gemensamt barn. Tyvärr är jag så gammal att det är praktiskt taget omöjligt att bli gravid på naturlig väg och vi planerar därför att genomgå äggdonation. Vi skulle helst av allt vilja använda mina egna ägg eftersom vi förstås vill blanda mina egna gener med hans, men om det inte går är donerade ägg det näst bästa alternativet.

    Det kanske kan anses egoistiskt men man skaffar väl alla sina barn av egoistiska skäl oavsett om man är 20 eller 50? Jag är fullt frisk och kommer inte att ha några problem att orka med att ha småbarn och jag räknar inte med att dö på många år än. Och min man är ung, han kommer att finnas även om jag går bort tidigare.

    Jag skulle nog på många sätt vara en bättre och mer närvarande mamma nu när jag är lite äldre, lugnare och mer stabil. Om/när vi får barn kommer jag att betrakta barnet som ett verkligt mirakel och ägna all min tid och energi åt vår lilla familj. Jag har gjort allt annat jag velat i livet och blir jag mamma nu kommer jag att gå upp i rollen till 110%.

    Jag var absolut inte någon dålig mamma till mina barn som jag fick när jag var i 20-årsåldern men mitt fokus var splittrat, i den åldern var det så mycket som hände. Jag ville förverkliga mig själv; studera, jobba, göra karriär, ägna mig åt tidskrävande intressen, umgås med vänner, festa, resa osv. Jag fick mitt första barn när jag var bara 20 år och jag hade så mycket att göra och uppleva, mitt liv hade ju knappt börjat och jag måste ärligt erkänna att mitt barn nog tyvärr inte alltid var mitt prio nr. 1 utan fick hänga på i mina svängar rätt mycket. Jag ser absolut fördelar med att få barn både tidigt och sent. Biologiskt är vi skapta för att få barn tidigt men det krockar lite med vår moderna livsstil och alla förväntningar och krav. Då hade knappt ro att sitta i timtal på lekplatsen och baka sandkakor, idag kan jag inte tänka mig något annat jag hellre skulle vilja göra. Att få ett barn nu skulle vara min största lycka i livet. Jag ser också fram emot att bli mormor och hoppas att det också kommer att hända snart, jag längtar så efter en liten, eller flera, att älska.

  • Anonym (Lova)
    Tue 23 Feb 2021 15:29

    Så du har fått 4 barn på 10 år och hunnit med att "hög-utbilda" dig också, jo tjena...

  • Tue 23 Feb 2021 16:20
    +2
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 14:24:39 följande:

    Jag ber om ursäkt till äldre mammor.

    Hur ska jag kunna ha haft insikt om detta från början menar du? Jag frågar ju för att jag saknar insikt i frågan och stöter på den ofta i olika forum och i tidningar så undrar. Jaa hör väldigt ofta att man vill satsa på sig själv bara tänka på sig själv göra det och det och det först och sen göra det och sen kanske skaffa barn vid 35-40 det hör jag väldigt ofta ja. Från båda könen. Det får det för mig att låta nonchalant och som om barn är en rättighet och att man kan kontrollera detta precis som man kan kontrollera husköp, bilköp, utbildningar osv osv. Många män och kvinnor är sjukt omogna och bara super och håller på bete sig som barn tills de är 40 typ och då blir förvånade att det inte går. Är fuullt medveten om att det oftast inte går till så ifråga om ivf utan är en lång process över flera år. Men mer i ämnet kan inte jag , saknar erfarenhet , har aldrig pratat med någon som genomför ivf mer än på forum.


    Fast du frågar helt utan ödmjukhet. Dessutom utan kunskap (obegränsade skattefinansierade ivf:er eftet 40, var? Att det är ett lätt, snabbt och problemfritt alternativ att adoptera) eller respekt.

    Varför är det fel att satsa på sig själv innan man (försöker) skaffa barn? Varför anser du det automatiskt negativt med äldre föräldrar?

    Varför har du inget samhälls-/ normperspektiv i din fråga?
  • Anonym (ED-ma­mman)
    Tue 23 Feb 2021 16:31
    Drottningen1970 skrev 2021-02-23 13:20:24 följande:
    Socialtjänsten kämpade för att lilla hjärtat skulle få vara kvar i familjehemmet men förvaltningsrätten gick på föräldrarnas linje och bestämde att flickan skulle hem igen...
    Jaså, så var det. Nån gjorde fel i alla fall. Poängen var ju att varför var det meningen att hennes mamma skulle få ett barn hon sen dödade, men vi som fick kämpa är det inte meningen för då hade vi lätt lyckats. Det är helt ologiskt. 
  • Tue 23 Feb 2021 16:32
    +1
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:39:52 följande:

    Nej det är jag inte. På vilket sätt? Mm om de ens lever då. Det här luktar föräldrars rätt till barn och inte tvärtom.


    Du har ju nån låsning vid just detta med gamla föräldrar, men inte unga. Kan det vara för att du själv varit aj ung förälder? Och vill projicera dina farhågor på andra?

    Föräldrars rätt till barn - brinner du lika mkt för att tex gravida sjuttonåringar ska göra abort? Eller tjugoåringar utan jobb? Det handlar väl också om förälderns rätt / lust till barn snarare än om barnets absolut bästa? Det är väl isf ingen som borde få skaffa barn annat än med exakt balanserad ekonomi vid 27 års ålder eller vad som kan tänkas vara den matematiskt statistiskt optimala åldern för att maximera alla faktorer för barn och barnbarn?

    Livet är inte perfekt för de flesta, ändå blir det bra. Det kostar lite olika saker bara. Det är liksom inte farligt att livet inte blir perfekt. Slappna av.
  • Tue 23 Feb 2021 16:46
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 14:24:39 följande:
    Jag ber om ursäkt till äldre mammor.

    Hur ska jag kunna ha haft insikt om detta från början menar du? Jag frågar ju för att jag saknar insikt i frågan och stöter på den ofta i olika forum och i tidningar så undrar. Jaa hör väldigt ofta att man vill satsa på sig själv bara tänka på sig själv göra det och det och det först och sen göra det och sen kanske skaffa barn vid 35-40 det hör jag väldigt ofta ja. Från båda könen. Det får det för mig att låta nonchalant och som om barn är en rättighet och att man kan kontrollera detta precis som man kan kontrollera husköp, bilköp, utbildningar osv osv. Många män och kvinnor är sjukt omogna och bara super och håller på bete sig som barn tills de är 40 typ och då blir förvånade att det inte går. Är fuullt medveten om att det oftast inte går till så ifråga om ivf utan är en lång process över flera år. Men mer i ämnet kan inte jag , saknar erfarenhet , har aldrig pratat med någon som genomför ivf mer än på forum.
    Jag skulle säga att de flesta som skaffar barn runt 40 är mycket mogna och medvetna om att det kan ta tid. Det är självklart ingen rättighet att ha barn, varken för dig eller för mig - oavsett ålder. Känner ingen som har supit och betett sig som ett barn när de var 40 år. Det brukar vara ungdomen förbehållet. Jag känner inte heller någon som har genomgått ivf. Jag och de andra jag känner som fick barn kring 40 fick barn på naturlig väg utan problem. Själv blev jag gravid på första försöket. 
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 14:46:56 följande:
    Aa sant men visst är det ändå så att många går o filar på med samma partner år efter år men aldrig kommer till skott trots att de faktiskt vill ha barn? Det är såklart deras ensak... min kusins tjej ville ha barn i 20 år. Han vägrade tills de blev 40. Det gick inte. Mannen kände sig inte redo. Ville satsa på sig själv.
    En bisak, men jag rekommenderar inte någon kvinna att vänta på en man i 20 år. Det är att kasta bort sitt liv. 
  • sextio­talist
    Tue 23 Feb 2021 16:49
    Anonym (ED-mamman) skrev 2021-02-23 16:31:20 följande:
    Jaså, så var det. Nån gjorde fel i alla fall. Poängen var ju att varför var det meningen att hennes mamma skulle få ett barn hon sen dödade, men vi som fick kämpa är det inte meningen för då hade vi lätt lyckats. Det är helt ologiskt. 
    Livet är förbaskat orättvist ibland. Det finns de som är långt ifrån bra föräldrar, som föder barn på löpande barn, sedan finns det de som kan blir suveräna föräldrar som inte kan få egna barn. Livet är inte logiskt, så att fundera på det logiska kommer aldrig ge något resultat.
    Själv har jag en kompis som inte kan bära fram ett barn, så inte ens ED skulle vara aktuellt, det blev adoption
  • sextio­talist
    Tue 23 Feb 2021 16:50
    Olivera skrev 2021-02-23 16:32:27 följande:
    Du har ju nån låsning vid just detta med gamla föräldrar, men inte unga. Kan det vara för att du själv varit aj ung förälder? Och vill projicera dina farhågor på andra?

    Föräldrars rätt till barn - brinner du lika mkt för att tex gravida sjuttonåringar ska göra abort? Eller tjugoåringar utan jobb? Det handlar väl också om förälderns rätt / lust till barn snarare än om barnets absolut bästa? Det är väl isf ingen som borde få skaffa barn annat än med exakt balanserad ekonomi vid 27 års ålder eller vad som kan tänkas vara den matematiskt statistiskt optimala åldern för att maximera alla faktorer för barn och barnbarn?

    Livet är inte perfekt för de flesta, ändå blir det bra. Det kostar lite olika saker bara. Det är liksom inte farligt att livet inte blir perfekt. Slappna av.
    Dessutom känsligt ämne, med varning i rubriken. 
Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning