• Limedryck

    Märker ni av corona?

    Jag hör till de som tog corona väldigt seriöst i början, läste nyheterna hela tiden, följde presskonferenser och restriktioner. För några månader sedan kände jag att detta blev för mycket och att jag måste börja leva mer normalt igen. Till saken hör att jag har ångestproblematik och OCD, så coronafobin gick helt överstyr för mig. Jag valde då att helt sluta läsa nyheter och tänkte att om något större (läs lockdown) händer, så får man reda på det ändå.

    En nära släkting som suttit i karantän och jobbat hemifrån i över ett år hävdade att det inte fanns något normalt samhälle att återgå till, som jag önskade. Att ingen är utomhus, alla håller stort avstånd och att samhället är som en spökstad pga restriktionerna. Detta hade hen uppfattat i sitt flöde på sociala medier, för några riktiga människor hade hen ju knappt träffat.

    Nåväl, jag började vara ute mer igen i lekparker och köpcentrum, umgås med vänner och släkt, gå in på skolgården vid hämtning och lämning, åka kollektivtrafik osv. I början tänkte jag på att hålla avstånd, men glömde snabbt bort det eftersom ingen annan gjorde det. Den spökstad min släkting pratat om fanns inte. Det är människor överallt och ingen håller avstånd. Alla shoppar och åker kollektivtrafik och träffar vänner och går på dejter och firar påsk precis som vanligt. Inte ens på barnens skola hålls det något avstånd mellan personal och föräldrar. Jag har sett ett fåtal munskydd på tåget, men det är allt. I övrigt är samhället precis som vanligt. På arbetsplatserna verkar det inte finnas några restriktioner och pensionärerna har fortfarande fredagsträffar på caféet på ICA Maxi. (Vi talar nu om industrijobb och liknande. Känner inte många akademiker och kontorsarbetare).

    Min fråga är, märker ni av corona på er ort eller är samhället helt som vanligt hos er också?

  • Svar på tråden Märker ni av corona?
  • moaguuun
    Anonym (Klart) skrev 2021-04-06 12:34:02 följande:

    Klart jag märker.

    Vi har hemmakontor 4 dagar i veckan. Träffar inte våra föräldrar. Barnen får träffa en kompis var inomhus. Annars enbart utomhus. Vi vuxna har några vänner vi träffar som redan haft Corona samt en som är vaccinerad.

    Vi åker kollektivtrafik och handlar som vanligt ungefär förutom att vi har matkasse varje vecka.

    Så vi lever bra, inga problem förutom att vi saknar våra föräldrar. Men som vanligt är det ju inte.


    Ni kan dock träffa föräldrarna utomhus. Är bara bra för deras hälsa att vara ute samt träffa folk på avstånd. Nu lär de snart bli vaccinerade iaf.
  • Guldnovan

    Södra Norrland. Ja det märks på många sätt. Kan inte fira födelsedagar och högtider. I påsk samlades några utomhus, son hyrdes in på hotell. Jul firades ute vid öppen eld. Ingen kör. Inga pass med sportklubben.

    Bara digitala möten. Munskydd även för mig med antikroppar.

    Inget umgänge. ..

  • Guldnovan
    Guldnovan skrev 2021-04-06 12:59:43 följande:

    Södra Norrland. Ja det märks på många sätt. Kan inte fira födelsedagar och högtider. I påsk samlades några utomhus, son hyrdes in på hotell. Jul firades ute vid öppen eld. Ingen kör. Inga pass med sportklubben.

    Bara digitala möten. Munskydd även för mig med antikroppar.

    Inget umgänge. ..


    Har tur att min granne oxå har antikroppar. Vi ska ut och gå nu i blåsten. Vi träffas inne hos varandra. Båda inom vård. Hon screenas varje fredag trots att hon haft. Jag testas på varje nysning...
  • moaguuun
    Guldnovan skrev 2021-04-06 12:59:43 följande:

    Södra Norrland. Ja det märks på många sätt. Kan inte fira födelsedagar och högtider. I påsk samlades några utomhus, son hyrdes in på hotell. Jul firades ute vid öppen eld. Ingen kör. Inga pass med sportklubben.

    Bara digitala möten. Munskydd även för mig med antikroppar.

    Inget umgänge. ..


    Varför munskydd när du har antikroppar. Min läkare hade munskydd i början men slutade när hon fick veta hon hade antikroppar 
  • Anonym (Frida)

    Jag tycker att det märks en hel del, även om det absolut inte är så att allt är på paus.
    Föräldrarna hämtar utomhus från skolan, utvecklingssamtal sker digitalt eller med distans och munskydd/visir, inga utflykter, samlingar osv. Många med skrivbordsjobb jobbar hemifrån, möten är digitala. I kollektivtrafiken har alla munskydd på vissa tider/linjer och ganska få på andra. Det är klart mindre folk i köpcentrum, även om det finns sällskap med ungdomar som "hänger". Alla events, osv är inställda. Många kompisar/bekanta isolerar sig, men en del vill ses. (ett par stycken åt gången)

  • cosinus

    Ja nog märks det.

    Inte i mindre isolerade händelser. T ex som ledare i en av barnens aktiviteter kan man nästa glömma av det för stunden. Just där och då för att barnen tränar och man själv får prata med någon vuxen (den andra tränaren)

    Men i övrigt.

    Inga matcher/tävlingar för barnen
    Mindre folk i affären och väldigt glesa köer
    Munskydd på bussar
    Gamlingar som står med 2 meter mellanrum och pratar på gågatan vilket gör att man som löpare för kryssa mellan
    Jobb hemma och när man ändå är in på jobbet extremt få kollegor (typ 2-5 av 60 på plats per dag)
    Ingen möjlighet att träffa föräldrarna
    Extremt begränsat socialt umgänge
    Förbannat tjorvigt så fort någon blir förkyld med test och karantän.
    Väldigt lite folk på gymet.

    o s v.

    Själv har jag valt en medelväg. Jag handlar det jag behöver fysiskt men jag springer inte runt i affärer bara för att. Aldrig promenerat så mycket som i vinter då man inte får vänta inne när barnen tränar, inte ska okynnesspringa i affärer och det är lite för långt hem. Man hinner långt på 2 timmar men det finns mycket bra poddar att lyssna på :)

  • lövet2

    Ja, det märks av väldigt tydligt, men jag bor förstås inte i en stad.

    Sonen har pluggat hemifrån i ett år vid det här laget. All praktik har skjutits upp. Dottern pluggar hemifrån varannan vecka. Ingen av dem är till kompisar utan de träffas bara över nätet. När dottern åker med bussen så har hon munskydd.

    Jag jobbar på dagis och fritids. Det var rätt spännande för några veckor sedan, när nästan all ordinarie personal var hemma med Corona. Bara vikarier var man än såg! Telefonen ringer hela tiden på jobbet. Då är det föräldrar som är på ingång, och vi ser till att barnen är klädda och klara att plockas upp vid porten, för inga utomstående får komma in i lokalerna.
    För ett tag sedan hade vi ett mycket lyckligt barn på jobbet. Hans farmor (drygt 50 år gammal) skulle få komma hem från sjukhuset. Hon hade legat 2 veckor i respirator.

    Just nu jobbar ett av mina barn för tre, eftersom båda hennes arbetskamrater ligger i Corona. Dottern själv hade det för några veckor sedan. Hon tappade inte luktsinnet utan känseln i fingertopparna och kan inte hantera mobil eller skärm ännu.

    Påsken kunde vi i alla fall fira ganska normalt inom familjen. 2 är vaccinerade, 2 hade konstaterad Corona för några veckor sedan och övriga vuxna har antikroppar. Vi bestämde att vi kunde träffas och fira påsken tillsammans.

  • Anonym (F)

    Jag har jobbat hemifrån i över ett år (det har nästan alla på mitt jobb), och har inte umgåtts med någon utanför familjen förutom att jag träffade en kompis ett par gånger i somras. Hur det är i kollektivtrafiken har jag ingen aning om för den undviker jag, och när jag måste handla går jag precis när de öppnar eller strax innan stängning, och då brukar det inte vara mycket folk. Går till gymmet tidigt på morgon när jag är praktiskt taget ensam där.

    Dottern går i skolan (högstadiet), men det är en del förändringar som t.ex att de har alla teoretiska lektioner i samma klassrum för att de inte ska röra sig så mycket mellan klasserna, och de äter även lunch i klassrummet vissa dagar.

    Men jag fick ändå covid för tre veckor sedan. Har ingen aning om var jag kan ha blivit smittad (förmodligen inte av dottern eftersom hon fick det i december och har antikroppar).

  • Anonym (N)
    Anonym (Norge) skrev 2021-04-06 12:04:53 följande:

    Nu bor jag i Norge. Ville bara inflika en annan synvinkel.

    Här är det hemmakontor sedan 13 mars 2020. Munskyddskrav på buss, hos läkaren, hos veterinären, på förskolan för föräldrar, i matbutiker och apotek. På förskolan och skolan måste föräldrarna lämna och hämta barnen utomhus. Alla icke-nödvändiga butiker och köpcentrum är stängda. Inga utvecklingssamtal i skolan eller förskolan. De flesta håller avstånd. Besök i hemmet avråds och om man ska ha besök ska det vara av max två personer. Förskolan har kortare öppettid (7,5 h/dag). Resor så väl utomlands som inlands avråds det från. ?Måste? man resa till sin stuga så ska man handla allt hemma och ta med sig och inte besöka butiker på den orten eller träffa folk.

    Man ser dock folk ute på lekplatsen, pensionärer som går promenader i grupp, barn som leker med varandra.

    Det låter som det är en stor kontrast mellan länderna.

    Vi har följt alla regler men låtit barnen leka på lekplatser och andra aktiviteter utomhus. De har fått ha kalas utomhus.

    När köpcentrumen varit öppna i perioder har jag sett att parkeringen varit full... När jag snabbt skulle in och handla kattmat så såg jag pensionärer sitta i klunga på caféet. Så alla är nog inte lika noga med att följa statens råd.

    Jag sakna att gå på café, lekland, lekdejter, semestrar, Sverigebesök, resa...


    Antar att du bor i Oslo? Här är alla butiker öppna som vanligt. Munskydd enbart krav på bussen och i butiker om man inte kan hålla 2 meter avstånd. Här är också förskolan öppen som vanligt, dock hämtning/lämning utanför med munskydd.
  • Anonym (N)
    moaguuun skrev 2021-04-06 13:04:24 följande:

    Varför munskydd när du har antikroppar. Min läkare hade munskydd i början men slutade när hon fick veta hon hade antikroppar 


    Därför att antikroppar inte nödvändigtvis skyddar och man ska fortfarande följa alla rekomendationer.
Svar på tråden Märker ni av corona?