• broderbob

    Varför tar ni inte vaccinet?

    Uppdaterade scenarier tyder på ytterligare ökad smittspridning av covid-19


    PUBLICERAT 13 JANUARI 2022


    Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och når sin topp i slutet av januari. Orsaken är den omfattande smittspridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar i Sverige. Jämfört med tidigare varianter har omikron en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer. Samtidigt verkar omikron medföra mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för vaccinerade.




    Folkhälsomyndigheten uppdaterar nu sina scenarier över smittspridningen i Sverige fram till och med den 20 mars 2022. Anledningen är den kraftiga spridningen av virusvarianten omikron. Under de senaste veckorna har kunskap tillkommit om omikron och dess förmåga att bryta igenom tidigare immunitetsskydd. Bland annat visar preliminära resultat från Storbritannien och Danmark att skyddet mot smitta efter den andra vaccindosen, liksom efter genomgången infektion, är lägre mot omikron än vad som antogs i de tidigare scenarierna. Utvecklingen i Sverige följer den som varit i många andra länder i Europa, till exempel Storbritannien, Nederländerna och Danmark, där omikron lett till en kraftig ökning av smittspridningen.


     


     


    Topp i slutet av januari

     


    Beräkningarna i Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier tyder på en kraftigt ökande smittspridning i ytterligare cirka två veckor, med en topp i slutet av januari. Även om vaccinerade har ett gott skydd mot svår sjukdom i åtminstone ett halvår efter den andra dosen, och det finns indikationer på att infektion med omikronvarianten generellt medför en minskad risk för allvarlig sjukdom, så bedöms belastningen inom hälso- och sjukvården öka. Vaccinationstäckningen i befolkningen 12 år och äldre uppgår nu till 82,5 procent, men det är fortfarande 1,2 miljoner individer i Sverige som inte är vaccinerade.


    ? Vi är i ett allvarligt läge där smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och den har ännu inte kulminerat. Det är oerhört viktigt att alla antar erbjudandet om vaccination och följer gällande restriktioner och råd för att hålla kontakterna i befolkningen nere. Att var och en tar sitt ansvar är avgörande för hur väl vi lyckas bromsa smittspridningen och minska dess konsekvenser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


    Uppdaterade scenarier tyder på ytterligare ökad smittspridning av covid-19 ? Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
  • broderbob

    När ni talar om Coronavaccinet så kan det vara bra att veta vilket vaccin som ni faktiskt pratar om då de finns en mängd av dom och är olika typer utav vaccin.


     


    Vilken eller väilka utav dessa vacciner är det som ni pratar om, jag har liksom lite svårt att hänga med då ni bara skriver covidvaccine eller corona vaccine


     


    Sinovac COVID-19 vaccine även kallad CoronaVac


    BBIBP-CorV även kallad  Sinopharm COVID-19 vaccine


    Sputnik V COVID-19 vaccine eller Gam-COVID-Vac

    Comirnaty (Pfizer/BioNTech). 
    Spikevax (Moderna).


    Vaxzevria (Astra Zeneca).


    Covid-19 Vaccine Janssen.


    Nuvaxovid (Novavax)

  • broderbob
    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig"

    Längd: 04:19 11 timmar sedan


    Statsepidemiolog Anders Tegnell om den ökade smittspridningen och FHM:s nya scenarier:? Vi har många fler vaccinerade vilket gör att pressen på sjukvården inte blir lika stor som tidigare. Men, så här många smittade samtidigt innebär problem.


    Mer från TV4


    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig" (msn.com)

  • broderbob

    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende)


    Sidan är uppdaterad: 13 januari 2022.


    Trygga besök på vård- och omsorgsboenden

    För att kunna erbjuda trygga besök samt begränsa risken för smittspridning på vård- och omsorgsboenden har Göteborgs Stad särskilda besöksrutiner.


    Munskydd på vård- och omsorgsboenden 

    Munskydd ska användas av alla medarbetare och besökare som vistas i på vård? och omsorgsboendet. Det gäller även hyresgäster (om det inte finns medicinska hinder) när de är utanför sin lägenhet eller inte kan hålla fysiskt avstånd till andra. 


    Besök kan göras alla dagar och när man kommer till vård- och omsorgsboendet kontaktas enheten om entrédörren är låst.


    Vi behöver fortsatt vara noga med att minska risken för att sprida smitta. Därför behöver besökaren tvätta eller sprita händerna när hen kommer. Vi erbjuder munskydd till besökare.


    Varje vård- och omsorgsboende informerar anhöriga och hyresgäster om hur trygga besök genomförs.


    Vi uppmuntra till besök i hyresgästens lägenhet, utomhus eller på annan utsedd plats på boendet.


    Vid konstaterad smitta på ett boende ansvarar enhetschef för att informera hyresgäster och närstående om smitta, samt vädja om att avvakta besök.


    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende) - Göteborgs Stad (goteborg.se)

  • broderbob
    Smittan på äldreboenden ökar ? igen

    Publicerat igår kl 20.52


    Antalet smittade på äldreboenden ökar kraftigt.


     


    Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet smittade på äldreboenden tiodubblats på två veckor.


     


    ?Självklart är det en oro att det ska komma in igen. Så långt vi kan försöker vi förhindra det?, säger Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på äldreboendet Solgården i Sköndal i Stockholm.


    De senaste veckorna har allt fler som bor på äldreboenden smittats av covid-19. Under vecka 1 registrerades 528 smittade på äldreboenden i Sverige. Det är mer än dubbelt så många som veckan innan och tio gånger så många som två veckor innan. Det visar statistik från Socialstyrelsen.


    ? Antal smittade nu ligger väldigt högt. Senast vi såg samma mängd smittade på äldreboenden var i början av 2021, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    Jämfört med tidigare smittvågor är antalet personer på äldreboenden som dött med covid-19 mycket färre. Under vecka 1 har hittills 6 dödsfall med covid-19 på äldreboenden registrerats, men det finns en eftersläpning. Samma vecka för ett år sen dog 260 på äldreboenden och veckan när det var som värst under första vågen dog 400 personer.


    ? Det som är skillnaden nu är att de flesta är vaccinerade och har tagit dos 3. Så det vi kan se nu är att de inte blir lika sjuka som för ett år sen, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    På Solgårdens äldreboende i Sköndal i Stockholm kom smittan in i början av pandemin. Just nu är många av personalen sjuka eller i karantän men ingen av de boende är smittade, enligt Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på boendet.


    ? Självklart att vi är oroliga att det ska komma in igen. Men vi har ju våra rutiner. Alla som kommer på besök ska boka besök, de ska ledsagas in i lägenheten till den boende och använda handsprit och munskydd under hela besöket. Man kan ju aldrig vara hundra att det inte kommer in men så långt vi kan försöker vi förhindra det, säger hon.


    Smittan på äldreboenden ökar ? igen - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

  • broderbob
    Anonym (Frida) skrev 2022-01-14 10:40:05 följande:
    Så du menar att jag som sjuksköterska ska behöva vaccinera mig med ett totalt jäkla värdelöst vaccin för att visa solidaritet? För vad? Nej tack. För att dra in mer pengar till den korrupta läkemedelsindustrin? Nej tack. Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.
    Jag är säker på att du inte är sjuksköterska och här kan man också skriva att man är Överläkare , Docent eller till och med Infektionsläkare Glad som jag kanske är ( fast det är klart att jag inte är det) - Då du kan säga - Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.-

    Du vet inte ett dugg vad du talar om, sjuksköterskor och USK:or med skyddskläder (tunga och varma) långa arbetstider upp till 12 timmar / dag, kommer hem för att äta och sedan gå till sängs för att orka med nästa dag, orkar inte umgås med familjen, 

    Sjuksköterskor som går ut och demonstrerar så att folk ska förstå att de måste vaccinera sig så att de inte blir sjuka, att de inte kommer in på sjukhuset. De går på knäna , ibland måste de avvisa patienter.

    Sköter palliativ vård där anhöriga inte får vara närvarande utan tar farväl bakom glasrutor / glasdörrar.

    Får ingen lunch knappt toabesök, då patienter ständigt kommer in,  somliga ska till IVA med övervak, andra upp på avdelningen -

    De som nu för tiden kommer in så är de flesta yngre och ovaccinerade som dig,  och som dig onödigt tar upp vårdplatser - de som är till för behövande och allvarligt sjuka i Covid eller följdsjukdomar - att du berättat sagor för oss är en sak - att du tar upp tid med ditt sagoberättande är en annan
  • broderbob
    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari

     


    Spridningen av omikron ligger på den högsta nivån någonsin. Folkhälsomyndighetens nya scenarier visar dessutom stor risk för ett förvärrat läge under kommande veckor.»Vi har större antal fall per dag än vi varit i närheten av tidigare«, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


     


    Anders Tegnell inledde, i vanlig ordning, torsdagens presskonferens om covid-19 med att ge en bild av pandemiläget.


    ? Vi befinner oss i en situation med väldigt snabbt ökande smittspridning. Det är ett scenario som vi sett i andra länder, men som kommit sent till Sverige, sa han.


    Omikron har inneburit en ännu högre växel i spridningen jämfört med den tidigare dominerande deltavarianten. På onsdagen gjordes en ny toppnotering i antalet nya registrerade smittofall under ett dygn: 25 215 stycken.


    Smittspridningen ligger på en nivå som är högre än någonsin tidigare under pandemin.


    ?Vi har ett större antal fall per dag än vi haft någon gång, sa Anders Tegnell.


    Eftersom ny kunskap har kommit om omikron som jämfört med tidigare varianter har en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer, har myndigheten tagit fram två uppdaterade scenarier för hur utveckling kan tänkas bli fram till 20 mars 2022. Enligt dessa fortsätter den kraftiga smittspridningen i ytterligare två veckor för att nå en topp i slutet av januari. Scenarierna ger en betydligt mer dramatisk bild än de tidigare. Ett av dem pekar på 69 000 nya bekräftade fall per dag under spridningens topp.


     


    En ökad belastning på sjukvården är att vänta, konstaterade Anders Tegnell. Under den senaste veckan har flera regioner också höjt beredskapen. Enligt Socialstyrelsen befinner sig en region i förstärkningsläge, elva i stabsläge och nio i normalläge. En klar majoritet av regionerna ser en negativ utveckling framför sig både på lång och kort sikt.


    Hittills har dock inte antalet intensivvårdade patienter med covid-19 på ökat i proportion med den snabba smittspridningen. 1 178 patienter vårdas inneliggande på sjukhus, inom intensivvården vårdas ytterligare 94 patienter som har covid-19.


    Antalet fall inom intensivvården har till och med minskat den senaste veckan. Enligt Socialstyrelsen är det för tidigt att dra en slutsats av det.


    ?Vi vet att det dröjer ett antal dagar innan det behövs Iva-vård. Kanske är det platåläge just nu men det vet vi inte, sa enhetschefen Mattias Fredricson.


    Risken att hamna på Iva är fortfarande betydligt högre för ovaccinerade än för vaccinerade. Omikrom verkar medföra mindre risk för allvarlig sjukdom. Om det även gäller ovaccinerade är däremot ännu oklart, enligt Folkhälsomyndigheten.


    Anders Tegnell uppmanade gång på gång till vaccinering. I gruppen 65 år och äldre har runt 83 procent fått en tredje dos.


    ? Vaccinering är det bästa verktyget vi har.


    Den stora och ökande sjukfrånvaron som följer i pandemins spår beskrivs också som problematisk, bland annat för hälso- och sjukvården.


    Det är nog vid få tillfällen under pandemin om någon som man hört den orosnivån som finns nu hos samhällsviktiga funktioner, sa Svante Werger, särskild rådgivare vid MSB, på presskonferensen.



    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari (lakartidningen.se)


     

  • broderbob

    Det är enormt tråkigt när man får se dessa vaccinationsmotståndare och de med konspirationsteorier tillåts sprida sitt budskap då vi fortfarande har en samhällsfarlig smittspridning - när de som sitter vid el-försörjning , vattenförsörjning blir sjuka eller familj måste stanna hemma och isolera sig då hotas samhället, liksom utryckningsfordon, kommunikation, hälsovård och sjukvård  med mera - ett samhälle som kollapsar, det är vad dessa antivaccionsmotståndare är ute efter - ett total kaos samt en politisk ide som bygger på antidemokratiska regler - samma personer som låg bakom attacken på Capitolium i USA är också de som är motståndare till vaccinet - höger krafterna. I Sverige syns vaccinmotståndarna vid skolor med hotfulla plakat skrämmer lärare och elever


    Skolpersonal och elever möts av hotfulla aktioner och mejl

    7 OKT 2021 2021


     


    Vaccinmotståndare har under hösten skickat hotfulla mejl och gjort aktioner utanför skolor för att nå föräldrar, skolpersonal och elever med sitt budskap.
    ? De jämför covidvaccineringen av barn med experiment som utfördes av nazister under andra världskriget på barn, säger Kent Werne, författare av boken ?Konspirationsfeber".


     


    Strax efter att gymnasieeleverna slutat skoldagen den 30 augusti möttes de av en aktion från vaccinmotståndare på en parkering utanför Wisbygymnasiet. Skolan förberedde just då att inom kort starta vaccinationer på skolan och erbjuda gymnasieskolans 1540 elever vaccinationer på plats.


    Rektor Peter Lerman valde att inte polisanmäla händelsen men kontaktade regionens säkerhetsavdelning och pratade med personalen efter händelsen:


    ? Det stod ett antal personer och delade ut flygblad på skolans parkering. Men de möttes av ganska irriterade och arga elever som ifrågasatte dem så det blev nog ingen lyckosam aktion för deras del. Vår skolhälsovård drog till och med slutsatsen efter händelsen att det kan ha påverkat vaccinationsviljan positivt bland eleverna, säger Peter Lerman.


    I dagsläget har 80 procent av skolans elever hunnit vaccinera sig.


    Vaccinmotståndare slår till mot skolor och hotar personal och elever | Läraren (lararen.se)

    Det får vara nog nu

  • broderbob

    Vaccinationsmotståndarna är bara ett gäng ligister

    Vaccinmotståndare har under hösten skickat hotfulla mejl och gjort aktioner utanför skolor för att nå föräldrar, skolpersonal och elever med sitt budskap.

     De jämför covidvaccineringen av barn med experiment som utfördes av nazister under andra världskriget på barn, säger Kent Werne, författare av boken ?Konspirationsfeber"

    De har inget att komma med en skev världsbild, en skev verklighetsuppfattning, en människosyn  som följer hatets fotspår, gallrar bort människor (en logisk följd utav deras tänkande) - jag (vi) skulle aldrig gallra ibland människor

  • broderbob
    Anonym (Covidvaccin, nej tack) skrev 2022-01-14 13:59:34 följande:
    Verkar väldigt ovanligt att omge sig av så många vänner med konspirationsteorier som provocerar dig. Varför behöver du bry dig om folk som väljer bort vaccinet? Det beslutet behöver inte vara förankrat i en konspirationsteori. Du verkar dela upp människor i onda och goda beroende på vaccininställning, verkar inte helt sunt. Du vet att människan är mycket mer än sina åsikter kring vaccinet...
    De med konspirationsteorier letar sig in som larver i finmaskiga nät för att sprida sina mörka idéer och sedan skylla på andra -så har det alltid varit och därför måste man se upp med dessa innan man snärjts in i deras garn precis som  Scientologerna och Jehovas vittnen, är du väl därinne har du svårt att ta sig från  - Det där tjafset om - . Du vet att människan är mycket mer än sina åsikter kring vaccinet...- samma sak finns inom dessa rörelser för att försöka ge tyngd åt sina argument - det är bara dimslöjor som du lägger ut
Svar på tråden Varför tar ni inte vaccinet?