• Anonym (TS)

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    En del av sonens svenska kompisar pratar ortensvenska och jag fattar inte varför. Sonen skulle aldrig göra det själv eftersom han ser det som förnedrande.

    Flera av sonens svenska vänner har blivit rånade av killar från orten och ändå vill de prata som rånarna. Det är ett helt obegripligt. Sonen har frågat vännerna om det och de har ingen vettig förklaring. Ingen av vännerna har själva vuxit upp i orten.

    Det är en sociolekt som är förknippad med kriminalitet och en subkultur där man ser ner på ?svennar?. Det är verkligen inte alla invandrarungdomar som pratar så utan en viss kategori. Sonen har flera vänner med invandrarbakgrund och de flesta pratar inte ortensvenska.

    Jag har uppfostrat sonen att vara stolt över den han är och sitt svenska/nordiska ursprung. Jag lärde honom tidigt om vår historia och traditioner. Det är helt naturligt och okontroversiellt att uppfostra sina barn så i våra grannländer och övriga Europa.

    Frågar man ortenkillarna själva skulle de säga att det är självklart att vara stolt över sitt ursprung. Det är ingen slump att det viftas med flaggor från föräldrarnas hemländer på studentflaken både i förorter och innerstaden. Jag förstår det just för att jag värdesätter mitt eget ursprung. Det finns inget motsatsförhållande i det. Har man föräldrar från två olika länder lär man sig om båda föräldrarnas ursprung.

    Jag blir ledsen av att se vissa svenska ungdomars identitetsförvirring för de är de enda som har lärt sig tänka så. Självklart är det upp till var och en hur man vill identifiera sig men man måste veta var man kommer ifrån och åtminstone inte skämmas över det. Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt.

    Svenskar tror ofta att vi är så moderna att vi inte har någon kultur men allt ifrån vårt språk och vårt sätt att resonera till våra traditioner är präglade av vår historia. Det går inte att förstå vår samtid om man inte känner till historien.

    Om du tänker att jag måste vara sverigedemokrat borde du stanna upp och fundera över varför du drar den slutsatsen för det är en del av problemet. Jag är inte sverigedemokrat utan en svensk som värdesätter mitt nordiska ursprung. Är det provocerande för dig så borde du vara konsekvent och bli lika provocerad av att till exempel irakier, somalier, bosnier, syrier, afghaner etc. viftar med flaggor och älskar sitt hemland.

    Hur ser du på svenska ungdomar som pratar ortensvenska? Om dina barn gör det, har du frågat varför?

  • Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska
  • Anonym (Stina2)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-09 00:08:30 följande:

    Ok, fortfarande ingen förklaring om halvjuggarna alltså utan bara fler anklagelser och en undvikande motfråga.

    Jag har inget behov av det alls. Mina närmaste vänner är svenskar, antagligen för att vi har mycket gemensamt. Jag värderar inte mina vänner utifrån etnicitet som du verkar göra - heljuggar ger tydligen fler mångfaldspoäng än halvjuggar till exempel.

    Att jag hela tiden poängterar att det är skillnad mellan olika ungdomar i förorterna är ju tvärtom om för att inte generalisera om invandrare överlag. Att man är invandrare och bor i en förort betyder inte att man per automatik pratar ortensvenska och lyssnar på gangsterrap. Att man har dålig ekonomi och bor i ett socialt utsatt område betyder inte att man per automatik är gängkriminell.

    Du förstår uppenbarligen inte att jag inte bryr mig om du eller någon annan i tråden tror att jag är rasist. Jag vill bara att man ska motivera sådana anklagelser med sakliga argument annars blir det en massa emotionellt snömos i inlägg efter inlägg.

    Sakfrågan är varför _svenska_ ungdomar pratar ortensvenska som är förknippat med en subkultur där det odlas ett förakt mot svenskar. Jag citerade en kriminologisk forskningsartikel ovan där en ungdomsrånare till exempel konstaterar att rånen handlar om att de krigar mot svenskar och att han vill att svenskarna ska kyssa hans fötter. Varför i hela friden skulle en svensk ungdom vilja prata och bete sig som den typen av killar? Det är självklart förnedrande.

    Min teori är att svenska ungdomar är indoktrinerade med att det är kontroversiellt och hotfullt att vara stolt svensk. Titta bara på den här tråden och hur du och andra går fullständigt banans över att jag nämner mitt nordiska kulturarv.

    Samtidigt som svenska ungdomar växer upp med sådana föreställningar höjer kulturetablissemanget och medierna gangsterrap till skyarna och delar till och med ut pris till gangsterrappare som sitter i fängelse. Det är helt ok med våldsförhärligande gangsterromantik men nordiskt kulturarv är farliga saker.

    Problemet är att det bara är svenska ungdomar som får höra detta. Det är självklart att kurder, somalier, araber etc. får vara stolta över sin kultur. Det uppmuntras i stället. Jag minns ett nationaldagsfirande där en av mina favoritfolkmusiker Ale Möller fick förklara varför det inte är rasistiskt med svensk folkmusik på nationaldagen. Det är bland det sjukaste jag har sett. Samtidigt är det inslag med afrikansk dans etc. varje år på nationaldagen.

    Svenska ungdomar vet inte längre vilka de är och var de kommer ifrån men gangsterrap gillar etablissemanget och kanske till och med deras föräldrar. Det är coolt att prata ortensvenska och imitera ortenkillarnas stil. Fast ortenkillarna har samtidigt kvar sin etniska kultur. De vet var de kommer ifrån, de kan din historia och hyllar sin kultur som de dessutom ofta anser är betydligt bättre än den svenska. Motsatsen är däremot extremt provocerande att hävda.

    Jag fattar inte hur man kan göra så mot svenska ungdomar. Jag har ju inte uppfostrat min son så och det är därför han ser hur absurt det är när hans svenska kompis försöker prata och bete sig som en ortenkille.

    Det här är i första hand svenska föräldrars ansvar och det var därför jag ställde frågan i trådstarten till dem, om deras svenska barn pratar ortensvenska och om de har frågat barnen varför (se trådstarten). Jag fick också några svar om det innan tråden drunknade i hysteriska rasistanklagelser och halmgubbar.

    Det är sakfrågan och jag har förklarat det otaliga gånger så nu måste det vara svårt att missa.


    Nej nej ingen har halmgubbat dig nånstans - har hängt med från början. De svarar enbart på det du skriver.

    Du vill ju diskutera detta det är tydligt. Ok för det första gör du gärna skillnad på ungdomar med annan etnisk bakgrund och svenskar märker jag. Vita killar med etnisk svensk bakgrund är svenskar - eller?

    För det andra handlar den mesta delen av gangsterrap inte om svenskar eller svenskhat. Rötägg finns överallt och det kan man anmäla som tur är.

    Gangsterrap är i allra högsta grad en del av kulturen i förorten ja.

    Kan tala om att ungdomarna i orten som inte är etniskt svenska eller halv osv ofta känner sig rotlösa och har identitetskris pga detta. De känner sig inte svenska då de på många sätt är marginaliserade i svenska samhället och aldrig riktigt integreras trots att de ofta är födda här men råkar bo i ett segregerat område. De känner sig heller inte som en självklar del av sitt hemland eller föräldrarnas hemländer och kan ofta inte vare sig svenska eller modersmålet jättebra. (Oftast bättre svenska då rinkebysvenska går att växla till den dialekten som talas i länet så vissa är väldigt bra på svenska andra inte)

    Vidare beskriver du själv att många svenskar inte ens vet vad deras egen kultur går ut på. Hur ska dem veta? Dem som ska integrera sig och kanske inte har svenska föräldrar. Hur ska ens ?svenska? ungdomar enligt dig veta? Ja det är allas ansvar så då är det konstigt att inte din sons kompisar tagit det ansvaret då att lära dem om traditioner. Du vet det ligger liksom inget motsatsförhållande i att prata ortensvenska och att kunna vara svensk i sina traditioner.

    Prtensvenska är en del av Sverige nu för tiden. Om folk blir provocerade av svenska traditioner får det stå för dem. Kanske är det en jobbig påminnelse för de som bor i orten att de aldrig blir riktigt accepterade bland som du själv beskriver ?majoritetsbefolkningen?.

    Det folk beklagar sig över är att du visar att du behöver ta avstånd från saker som symboliserar förorten genom att förfasas över att din sons kompisar imiterar ortenkillarnas sätt att prata för att det tydligen symboliserar svenskhat m.m och andra otrevligheter.
  • Anonym (Stina2)

    Men tjat om halvjuggar det var ett exempel ! Du skriver gärna att *1995 umgicks jag faktiskt med en halvdansk så därmed umgicks jag med en utlänning och det ger mig rätten att trycka ner andra invandrare som inte faller mig i smaken* typ hoppas du förstår min poäng.

  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 01:50:16 följande:

    Hahahah Hahah är du på riktigt!! Du säger ju det själv!! Att det sättet att prata förknippas med en jäkla massa negativt. Ja jag bor i en *sån ort* där man pratar så och oavsett om det finns folk som inte pratar så där så är det ovidkommande. Det sättet att prata är självklart en del av kulturen i orten. Hur kan du missa det? Språk är kultur. Okej nu kom den också - har har vaaarit i Alby osv .. mhm. Du behöver inte dumförklara mig jag vet mycket väl hur man pratar och att det finns olika etniciteter här. Ungdomarna pratar överlag ortensvenska oberoende av språklig bakgrund/modersmål hemma. Det gör även svenskarna som bor här o i alla andra orter runt om i landet


    Menar du att gamla tanter och farbröder och småbarnsmammor i förorterna pratar ungefär som 1.Cuz, Greekazo och Yasin?

    Hur vet du om alla invånare i alla förorter definierar sin ?kultur? som du gör? De kan tycka att gangsterrap och ortensvenska är ett jävla otyg eller fantastiskt som du. Kan du beskriva den alldeles egna kulturen och språket som alla invånare i förorterna delar och är positivt inställda till?

    Du vill hela tiden få det till att jag skriver om förorter generellt när jag gång på gång har förklarat att jag skriver om en specifik subkultur med en egen musik, klädstil och ett visst sätt att prata.

    För att citera den P3-prisade Yasin ?Varje gång jag sätter på min skjorta jag blir äcklad Hämta min adidas, TN skorna, guldish länkar.? Klär sig alla i förorten så?

    Är det här kulturen du skriver om i förorterna? ?Släpper bollar i krogarna, jagar ut golarna, Klär av de i skogarna, var är alla bovarna Brorsan top shotta, det står döda på knogarna Grisarna dom backar, stenar flyger ifrån broarna?.

    Det är den här subkulturen som är tätt förknippad med kriminaliteten i förorterna jag avser. Yasin satt som sagt inne när han fick priset. Och ja, den subkulturen är jag mycket negativt inställd till och jag förstår inte varför svenska ungdomar vill imitera den. Det gör mig inte till rasist.

    Jag har aldrig skrivit om alla invånare i förorterna. De är individer som alla andra och det går inte att generalisera på det sättet som du gör. Alla som bor i förorterna använder inte ens uttrycket ?orten? om sitt område. Det är inte en neutral term utan förknippat med ovanstående subkultur och sociolekt.

    Du förstår inte hur lite jag bryr om vilket betyg just du eller någon annan i tråden ger mig i tolerans. Det är inte för att övertyga dig om att jag är en god människa som jag nämner att jag har tillbringat mycket tid i just de områdena utan för att jag vet att det du skriver är BS. Den gemensamma kultur och det rådande språket du skriver om är en illusion. De är som vilka områden som helst med alla möjliga människor, språk, klädstilar och sätt att tala.

    Du vill få det till att ortensvenska är allmänt accepterat och ses som något positivt av alla i förorterna för att DU gillar ortensvenska men du är inte en företrädare för alla som bor där.

    Hela din argumentation bygger på att jag svartmålar alla som bor i förorterna men du kan inte ge exempel på var jag har skrivit det av den enkla anledningen att jag inte gör det.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 02:23:35 följande:

    Men tjat om halvjuggar det var ett exempel ! Du skriver gärna att *1995 umgicks jag faktiskt med en halvdansk så därmed umgicks jag med en utlänning och det ger mig rätten att trycka ner andra invandrare som inte faller mig i smaken* typ hoppas du förstår min poäng.


    Ja, för att du hycklar och nej, det skriver jag inte. Visa mig exakt var jag skrev det eller sluta ljug.
  • Anonym (Stina2)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-09 11:56:00 följande:

    Ja, för att du hycklar och nej, det skriver jag inte. Visa mig exakt var jag skrev det eller sluta ljug.


    Du fattar uppenbarligen inte poängen med liknelser. Har aldrig påstått att du skrev exakt så. Det var en liknelse.
  • Anonym (Stina2)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-09 11:54:24 följande:

    Menar du att gamla tanter och farbröder och småbarnsmammor i förorterna pratar ungefär som 1.Cuz, Greekazo och Yasin?

    Hur vet du om alla invånare i alla förorter definierar sin ?kultur? som du gör? De kan tycka att gangsterrap och ortensvenska är ett jävla otyg eller fantastiskt som du. Kan du beskriva den alldeles egna kulturen och språket som alla invånare i förorterna delar och är positivt inställda till?

    Du vill hela tiden få det till att jag skriver om förorter generellt när jag gång på gång har förklarat att jag skriver om en specifik subkultur med en egen musik, klädstil och ett visst sätt att prata.

    För att citera den P3-prisade Yasin ?Varje gång jag sätter på min skjorta jag blir äcklad Hämta min adidas, TN skorna, guldish länkar.? Klär sig alla i förorten så?

    Är det här kulturen du skriver om i förorterna? ?Släpper bollar i krogarna, jagar ut golarna, Klär av de i skogarna, var är alla bovarna Brorsan top shotta, det står döda på knogarna Grisarna dom backar, stenar flyger ifrån broarna?.

    Det är den här subkulturen som är tätt förknippad med kriminaliteten i förorterna jag avser. Yasin satt som sagt inne när han fick priset. Och ja, den subkulturen är jag mycket negativt inställd till och jag förstår inte varför svenska ungdomar vill imitera den. Det gör mig inte till rasist.

    Jag har aldrig skrivit om alla invånare i förorterna. De är individer som alla andra och det går inte att generalisera på det sättet som du gör. Alla som bor i förorterna använder inte ens uttrycket ?orten? om sitt område. Det är inte en neutral term utan förknippat med ovanstående subkultur och sociolekt.

    Du förstår inte hur lite jag bryr om vilket betyg just du eller någon annan i tråden ger mig i tolerans. Det är inte för att övertyga dig om att jag är en god människa som jag nämner att jag har tillbringat mycket tid i just de områdena utan för att jag vet att det du skriver är BS. Den gemensamma kultur och det rådande språket du skriver om är en illusion. De är som vilka områden som helst med alla möjliga människor, språk, klädstilar och sätt att tala.

    Du vill få det till att ortensvenska är allmänt accepterat och ses som något positivt av alla i förorterna för att DU gillar ortensvenska men du är inte en företrädare för alla som bor där.

    Hela din argumentation bygger på att jag svartmålar alla som bor i förorterna men du kan inte ge exempel på var jag har skrivit det av den enkla anledningen att jag inte gör det.


    Ett långt inlägg av dravel. Nej det är du som lägger ord i munnen på mig.

    Jag har aldrig påstått de sakerna du säger eller ens uttryckt min egen åsikt om ortensvenska. Nej som sagt som sagt som sagt som sagt lyssna sista gången. Alla pratar inte så. Alla lyssnar inte på den musiken. Men de flesta som gör det bor i orten och har vissa särdrag. Som du känner ett behov av att ta avstånd ifrån och tala illa om. Och ja det är ganska stort och accepterat men du har nog missat det. Finns folk som är intoleranta. Nej absolut men din text talar för sig själv så ganska lätt att dra vissa slutsatser utifrån det.
  • flygrl

    Har inte läst hela tråden men måste få påpeka att jag själv som är född av invandrade föräldrar och bott i Norra Botkyrka hela livet pratar miljonsvenska/ortensvenska men att det inte vart nåt medvetet val utan helt kommer av att dom flesta i min omgivning pratat så (inte mina föräldrar däremot, dom bryter). Jag är en hiphopbrud men INTE kriminell och hatar absolut inte svenskar eller Sverige och har ingen sympati med personer med invandrarbakgrund som har såna negativa attityder.

    Det finns däremot mycket skit i orten och jag tänker inte stanna här för alltid. Har dom senaste åren försökt jobba bort min ortensvenska för jag vill helt enkelt tala mer rikssvenska. Kommer alltid stå för var jag kommer ifrån men vill deffo höra till det svenska samhället, va en del av det. Sverige är mitt hemland, mitt enda hemland jue och jag är lojal mot det. <3

    Peace out!

  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 02:19:31 följande:

    Nej nej ingen har halmgubbat dig nånstans - har hängt med från början. De svarar enbart på det du skriver.

    Du vill ju diskutera detta det är tydligt. Ok för det första gör du gärna skillnad på ungdomar med annan etnisk bakgrund och svenskar märker jag. Vita killar med etnisk svensk bakgrund är svenskar - eller?

    För det andra handlar den mesta delen av gangsterrap inte om svenskar eller svenskhat. Rötägg finns överallt och det kan man anmäla som tur är.

    Gangsterrap är i allra högsta grad en del av kulturen i förorten ja.

    Kan tala om att ungdomarna i orten som inte är etniskt svenska eller halv osv ofta känner sig rotlösa och har identitetskris pga detta. De känner sig inte svenska då de på många sätt är marginaliserade i svenska samhället och aldrig riktigt integreras trots att de ofta är födda här men råkar bo i ett segregerat område. De känner sig heller inte som en självklar del av sitt hemland eller föräldrarnas hemländer och kan ofta inte vare sig svenska eller modersmålet jättebra. (Oftast bättre svenska då rinkebysvenska går att växla till den dialekten som talas i länet så vissa är väldigt bra på svenska andra inte)

    Vidare beskriver du själv att många svenskar inte ens vet vad deras egen kultur går ut på. Hur ska dem veta? Dem som ska integrera sig och kanske inte har svenska föräldrar. Hur ska ens ?svenska? ungdomar enligt dig veta? Ja det är allas ansvar så då är det konstigt att inte din sons kompisar tagit det ansvaret då att lära dem om traditioner. Du vet det ligger liksom inget motsatsförhållande i att prata ortensvenska och att kunna vara svensk i sina traditioner.

    Prtensvenska är en del av Sverige nu för tiden. Om folk blir provocerade av svenska traditioner får det stå för dem. Kanske är det en jobbig påminnelse för de som bor i orten att de aldrig blir riktigt accepterade bland som du själv beskriver ?majoritetsbefolkningen?.

    Det folk beklagar sig över är att du visar att du behöver ta avstånd från saker som symboliserar förorten genom att förfasas över att din sons kompisar imiterar ortenkillarnas sätt att prata för att det tydligen symboliserar svenskhat m.m och andra otrevligheter.


    Vet du vad halmgubbe betyder? Det är när man tillskriver den man diskuterar med falska åsikter för att sedan gå till rasande angrepp mot samma åsikter som man själv har hittat på.

    Jag skriver klart och tydligt redan i trådstarten att jag inte avser alla som bor i förorten utan skriver om en subkultur. Då får jag X antal svar om att jag vill trycka ner alla som bor i förorten, anser att alla invandrare förstör och är kriminella. De anklagelserna är enbart påhitt, jag har inte skrivit det någonstans och det är verkligen inte mina åsikter, men baserat på dessa påhittade åsikter drar du och andra slutsatsen att jag är brunskjorta och rasist. Sedan attackerar ni mig med stor dramatik och aggressivitet för era egna påhitt.

    Det är ett skolboksexempel på en halmgubbe större än Gävlebocken.

    Nej, jag anser inte att bara vita etniska svenskar kan vara svenskar. Adopterade är till exempel självklart svenskar enligt min uppfattning om de själva vill identifiera sig som det förstås. Det är ju upp till var och en. Däremot tror jag att den identitetsförvirring du beskriver bland ungdomar i förorterna handlar om tanken på att man måste bli svensk för att man lever här. Då är den amerikanska modellen bättre där man till exempel kan identifiera sig som svensk-amerikan eller italo american. Varför inte vara svensk-kurd, svensk-somalier etc. om man kämpar med sin dubbla identitet? Juridiskt är du ju svensk när du blir medborgare här men hur man vill identifiera sig är upp till individen.

    Om en invandrare vill kalla sig svensk är det bara välkommet för min del. Problemet är ju inte att för många invandrare känner sig som en del av Sverige utan snarare tvärtom om och det beror både på misslyckad integration och självvald segregation.

    Det jag beskriver är en ideologisk motvilja mot att värdesätta sitt svenska ursprung men kunskapen om svensk kultur är tillgänglig för alla i böcker, dokumentärer och på museer. Det är inget som hindrar ungdomar i förorterna från att ta reda på mer om de är intresserade. Det gäller även svenska ungdomar och deras föräldrar. Det är upp till var och en. Däremot anser jag att skolan ska lära ut mer om vårt svenska och nordiska ursprung så att alla känner till det, oavsett om de vill identifiera sig med det eller ej.

    Ortensvenska symboliserar inte förorter för mig utan en subkultur. Jag har återigen inte skrivit att alla förortsbor eller alla som pratar ortensvenska ägnar sig åt svenskhat. Det är en av trådens många halmgubbar. Föräldrar och religiösa ledare i förorterna har själva i otaliga reportage uttryckt sin oro för gangsterkulturen som tar unga mäns liv så det är inte bara jag som har en negativ syn på företeelsen.

    Precis som polisen konstaterar i rapporten jag citerade ovan så är gangsterrappen ett varumärkesbyggande för gängkriminella. Unga killar som ser upp till gängkriminella rånar andra ungdomar för att imponera på sina kriminella förebilder och det är ingen slump att de rånar just etniska svenskar. Det är ett krig mot svenskar som rånaren i den ovan citerade artikeln uttryckte det, han som vill att svenskar ska kyssa hans fötter. Det är inte heller någon slump att rånen går ut på att förnedra.

    Du får tycka att den subkulturen är positiv med bara några rötägg men som förälder till ett potentiellt rånoffer ser jag den som skadlig och destruktiv och inget jag vill att min son ska beundra eller imitera.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska