• Anonym (neurotypical)

    autism partner

    Jag lever med en autistisk partner och det är oklart för mig hur det kan påverka livet om vi får barn ihop. Jag förstår att det beror på individen, men jag vill gärna höra om andra har haft bra/sämre upplevelser.

    Söker svar, både positiva och kritiska svar. Det här är något jag måste tänka på för att inte förstöra de närmsta 18 åren av mitt liv.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-05-09 17:01
    Hej, en kort uppdatering efter 9 dagar. Idag har jag lugnat mig (jag är inte superrädd), och det skedde gradvis genom informationsintag och att min partner efter 7 dagar äntligen gick tillbaka till ett normalläge. Det som skedde under en hel vecka var en slags "shutdown", och detta var precis efter 2-3 stycken "meltdowns" som inte var enkla för mig att förstå (men jag skulle ta skulden och ansvaret för dom såklart.)

    Jag vill bara säga att jag uppskattar alla som delat sina erfarenheter i denna tråd. När jag startade tråden var jag förtvivlad, ensam och superstressad. Nu har jag spenderat (dagligen) tid på att lära mig om aspergers (som det kallades förut) och skapa ett ordförråd för att förklara vissa beteenden jag ser. Det är inte enkelt att prata om ämnet till främlingar som blir irriterade, träffade; speciellt inte om man personligen är djupt investerad i en relation och dessutom är RÄDD. Jag behövde prata! Jag blev ledsen när jag blev anmäld, för tråden försvann helt för mig ett tag. Nu syns den igen. Vad vet jag, jag kanske bara inte förstod hur man hittade tillbaka till tråden när man skrev den som anonym. Tack och lov fanns tråden kvar, för det var flera individer som behövde prata om detta. Jag förstår det också.. Man behöver stöd.

    Jag hoppas att den som misstror mitt motiv med tråden, kanske ser att de lyckligtvis hade fel själva. Jag vill faktiskt bara veta hur andra erfarit liknande sits, speciellt med föräldrarskapet och konflikthantering.

    Tack för all hjälp. Jag fortsätter läsa vad folk delar för erfarenheter men jag kommer inte lägga mig i någons separata diskussion.

  • Svar på tråden autism partner
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:45:16 följande:

    Tänker varken skönmåla eller svartmåla, utan konstaterar bara utifrån egen erfarenhet att som anhörig kan livet bli svårt i det långa loppet.

    Könner stekt igen mig i vissa saker som nämnts redan i tråden.


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:54:52 följande:

    Starkt skulle det stå, inte stekt.. 

    Men det börjar märkas efter några år och sedan blir det långsamt mer problematiskt över tiden. Man blir lött isolerad och väldigt ensam.

    Stor del av ens lediga tid går åt till att supporta den andre. Det är i smått och stort. Det är både handgripligen, och mentalt. Blir lätt att allt snurrar runt enbart den enes olika behov. Svår spiral att ta sig ur. Man blir efter några år dränerad på energi och det är stört omöjligt att försöka förklara det.

    Svårt att uppleva saker tillsammans. Eftersom det kan vara svårt, inte omöjligt men svårt, för en autistiskt lagd person att spontant känna av och lägga sig på samma sinnesnivå i stunden. 


    Just när man får barn och de blir lite större ökar ju just behovet av spontana små beslut i vardagen. Här kan också problem uppstå som orsakar slitningar. Det blir slitsamt även för fullt fungerande par i relationer också ju, så tänk då hur det kan se ut om en problematik finns med i spelet hos en förälder.

    Det är så oerhört svårt ibland att förklara vissa saker. Saker som inte går att förklara logiskt blir ibland omöjligt att förklara frustrerande!


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:59:05 följande:

    Man känner sig också ensam i längden när den andre inte automatiskt känner av när det är läge för en kram, eller bara lite kort i vardagen bryta fokus för en kort liten stund och avdela uppmärksamhet åt ett annat håll. 

    Ofta fokus på detaljer även om helheten går helt förlorad. Svårt att umgås gemensamt med andra eftersom samtalsmönstret kan avvika lite. Små skillnader får i praktiken stor betydelse i långa loppet. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:01:36 följande:

    Men det är bara min personliga lilla erfarenhet. Finns garanterat andra som upplevt det annorlunda.

    Handöar som sagt inte om svartmålning, utan tvärt om kan vissa saker rent av vara enklare eftersom alla rutiner gör att mycket flyter på bra i vardagen. Men som sagt man känner sig ensam.


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:05:29 följande:

    Och jag skiter fullständigt om jag trampar någon på tårna. Min upplevelse är min egen!

    Men ärligt talat det finns bra och mindre bra sidor av en relation när den här problematiken finns hos en av individerna. Det är både och. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:14:24 följande:
    Jag kunde uppleva att både sex, och övrig emotionell samvaro på det rent mentala planet eller vad man ska kalla det, liksom fanns där ändå i förhållandet. Men utan någon riktigt stark koppling då mellan de två bitarna. 

    Svårt att förklara, men sex var sex. Emotionellt samliv var emotionellt samliv. Fanns liksom ingen automatiskt koppling däremellan? 
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:18:03 följande:

    Nu har jag gnällt av mig. Som sagt finns positiva bitar också. Och allt är ju inte ens diagnos. Någons personlighet formas ju även av omgivning, uppfostran osv.. 

    Alltså svårt att veta exakt vad som är asperger, och vad som är exempelvis dålig uppfostran bara, eller vad som helt enkelt bara är dåligt humör för stunden. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:33:22 följande:

    Och jag som skriver det här påstår inte att min verklighet representerar allas. Och jag är väl medveten om stora individuella skillnader hos personer inom spektrumet.

    Jag tror även själv att jag lutar lite åt det autistiska hållet i min personlighet. Jag har en dragning åt det hållet på skalan, även om jag kanske inte skulle säga att jag ligger så långt ut att jag nödvändigtvis skulle få en diagnos av doktorn. Men jag är lite mer aspie än NT. Om så bara några procent..

    Det delförklarar nog lite hur jag kunde hamna i en relation me en. Och hur den relationen kunde hålla så länge ändå.

    Och jag har även nära anhöriga, diagnostiserade som odiagnostiserade med starka drag, som jag naturligtvis inte hatar! Vissa tycker jag snarare mycket om skulle jag vilja påstå. Så nej något personligt har förekommer inte. Även att jag alltid haft lite udda personer som nära anhöriga under uppväxten förklarar nog också hur jag kunde hamna i en jobbig relation utan att kanske reagera i tid som jag gissar att andra skulle ha gjort.


    Hej, tack för allt du delar <3. Har du hittat stöd för det du gått igenom? Jag kan annars dela lite vad jag hittat de senaste dagarna. Men det låter som att du har koll på dig själv och människor i ditt liv.









  • Anonym (Stina)
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-10 10:06:47 följande:
    Hej Teddy, jag ser hur du varit stöttande i tråden. Tack så hemskt mycket för allt stöd <3  Och det stämmer, jag försöker förstå det här. Det går bättre och bättre för varje podcastavsnitt jag hinner höra på, varje ny bok jag hinner läsa sammanfattningarna på, osv. Jag samlar min data nu och gör det bästa jag kan framöver. Jag hade absolut ingen aning om vart jag skulle hitta denna information, när jag startade denna tråd. Det var väldigt ensamt och tungt. Nu känns det ljusare <3 

    Jag glädjer mig att du nämner att du är den nya generationen som har mycket större medvetenhet runt funktionsvariation. Jag förstod inte om du är ND eller NT men det spelar ingen roll för mig såklart. Men om det spelar roll för dig, att kommunicera just det till mig så får du gärna förtydliga det. Det är vad jag menar!

    Med tanke på mina egna erfarenheter vill jag fråga dig: vad gör din pojkvän för att få ert liv att fungera? Läser han böcker om sin diagnos, går han på samtal för att förstå sig själv, har han själv tagit initiativ till samtal med dig för att ta upp saker som han tycker ni ska tänka på? Har han nämnt saker han har svårt med och saker han önskar du har förståelse för? Har han frågat dig hur du mår i relationen och hur hans diagnos påverkar dig? Har han frågat vad han kan göra för dig? 

    Se upp med att bli projektledare för er relation. Även med AS kan man lära sig om sig själv och i relation till andra. Som flera i tråden påpekat så hänger mycket på att partnern med autism själv jobbar runt sina svårigheter. 


    Jag vet hur befriande det är när personen ifråga får en diagnos och man uppfylls av känslan av förståelse och vilja att hitta lösningar på problem. Men lösningarna MÅSTE komma från personen själv. Det kan inte helt hänga på serverade lösningar från hens partner. Poängen är ju att han ska vara tillsammans med dig och leva även med dina behov och din personlighet. dessa är lika viktiga. 


    och som sagt: jag har sett flertalet ensamma mammor med autism som skaffar boendestöd, som gör listor över hushållsarbete, som t o m skriver listor där de påminner sig själva om barnens känslomässiga behov. Det går alltså jättebra att ta fullt ansvar för sina svårigheter och axla även tunga situationer. All cred till dem. Att bara konstatera att man har en diagnos och sen låta partnern rätta sig efter detta utan att själv gå till mötes är något annat. 

  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Stina) skrev 2022-05-10 10:18:40 följande:

    Med tanke på mina egna erfarenheter vill jag fråga dig: vad gör din pojkvän för att få ert liv att fungera? Läser han böcker om sin diagnos, går han på samtal för att förstå sig själv, har han själv tagit initiativ till samtal med dig för att ta upp saker som han tycker ni ska tänka på? Har han nämnt saker han har svårt med och saker han önskar du har förståelse för? Har han frågat dig hur du mår i relationen och hur hans diagnos påverkar dig? Har han frågat vad han kan göra för dig? 

    Se upp med att bli projektledare för er relation. Även med AS kan man lära sig om sig själv och i relation till andra. Som flera i tråden påpekat så hänger mycket på att partnern med autism själv jobbar runt sina svårigheter. 


    Jag vet hur befriande det är när personen ifråga får en diagnos och man uppfylls av känslan av förståelse och vilja att hitta lösningar på problem. Men lösningarna MÅSTE komma från personen själv. Det kan inte helt hänga på serverade lösningar från hens partner. Poängen är ju att han ska vara tillsammans med dig och leva även med dina behov och din personlighet. dessa är lika viktiga. 


    och som sagt: jag har sett flertalet ensamma mammor med autism som skaffar boendestöd, som gör listor över hushållsarbete, som t o m skriver listor där de påminner sig själva om barnens känslomässiga behov. Det går alltså jättebra att ta fullt ansvar för sina svårigheter och axla även tunga situationer. All cred till dem. Att bara konstatera att man har en diagnos och sen låta partnern rätta sig efter detta utan att själv gå till mötes är något annat. 


    Hej Stina,
    vi är gifta. Vi har dessutom flyttat till Frankrike, och han är fransk. 
    Det finns mycket vi fortfarande inte har pratat om, med tanke på att det kanske tar 12-18 månader innan han är redo att utforska detta närmare. Just nu måste jag stödja mig själv, eller ge upp. Men hur enkelt är det att göra ett mellanting när man bor utomlands och dessutom är bundna juridiskt? Jag är i en väldigt speciell sits.. Och vi har inget socialt nätverk ännu på grund av pandemin. Vi har bara varandra. Jag kan tänka mig att han går med på att utforska alexithymia framöver, för det har ingenting med mig att göra. Men att utforska ASD närmare, måste ske när han får upp ögonen för att något saknas mellan oss i kommunikationen (eller med sina familjemedlemmar som ringer ibland).
  • Anonym (neurotypical)
    www.simonandschuster.com/books/What-to-Say-Next/Sarah-Nannery/9781982138202&utm_source=author_post&utm_campaign=what_to_say_next&utm_content=what_to_say_next

    Det finns ett gratis "excerpt" att läsa av denna bok om man scrollar nedåt (på länken).

    Jag tror att när jag hittar rätt författare, så kommer jag få ett perspektiv som jag kan använda när jag försöker förklara för min make att detta är något han behöver titta närmare på om han vill att vi ska ha en ljus framtid ihop. För just nu räcker inte mina ord, mitt perspektiv, jag behöver lära mig mer. Det är ingen hemsk sak att jag tar på mig med tanke på att vi är gifta och äktenskap betyder något för mig (och för honom).
  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-10 10:12:53 följande:
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:54:52 följande:

    Starkt skulle det stå, inte stekt.. 

    Men det börjar märkas efter några år och sedan blir det långsamt mer problematiskt över tiden. Man blir lött isolerad och väldigt ensam.

    Stor del av ens lediga tid går åt till att supporta den andre. Det är i smått och stort. Det är både handgripligen, och mentalt. Blir lätt att allt snurrar runt enbart den enes olika behov. Svår spiral att ta sig ur. Man blir efter några år dränerad på energi och det är stört omöjligt att försöka förklara det.

    Svårt att uppleva saker tillsammans. Eftersom det kan vara svårt, inte omöjligt men svårt, för en autistiskt lagd person att spontant känna av och lägga sig på samma sinnesnivå i stunden. 


    Just när man får barn och de blir lite större ökar ju just behovet av spontana små beslut i vardagen. Här kan också problem uppstå som orsakar slitningar. Det blir slitsamt även för fullt fungerande par i relationer också ju, så tänk då hur det kan se ut om en problematik finns med i spelet hos en förälder.

    Det är så oerhört svårt ibland att förklara vissa saker. Saker som inte går att förklara logiskt blir ibland omöjligt att förklara frustrerande!


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:01:36 följande:

    Men det är bara min personliga lilla erfarenhet. Finns garanterat andra som upplevt det annorlunda.

    Handöar som sagt inte om svartmålning, utan tvärt om kan vissa saker rent av vara enklare eftersom alla rutiner gör att mycket flyter på bra i vardagen. Men som sagt man känner sig ensam.


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:14:24 följande:
    Jag kunde uppleva att både sex, och övrig emotionell samvaro på det rent mentala planet eller vad man ska kalla det, liksom fanns där ändå i förhållandet. Men utan någon riktigt stark koppling då mellan de två bitarna. 

    Svårt att förklara, men sex var sex. Emotionellt samliv var emotionellt samliv. Fanns liksom ingen automatiskt koppling däremellan? 
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:33:22 följande:

    Och jag som skriver det här påstår inte att min verklighet representerar allas. Och jag är väl medveten om stora individuella skillnader hos personer inom spektrumet.

    Jag tror även själv att jag lutar lite åt det autistiska hållet i min personlighet. Jag har en dragning åt det hållet på skalan, även om jag kanske inte skulle säga att jag ligger så långt ut att jag nödvändigtvis skulle få en diagnos av doktorn. Men jag är lite mer aspie än NT. Om så bara några procent..

    Det delförklarar nog lite hur jag kunde hamna i en relation me en. Och hur den relationen kunde hålla så länge ändå.

    Och jag har även nära anhöriga, diagnostiserade som odiagnostiserade med starka drag, som jag naturligtvis inte hatar! Vissa tycker jag snarare mycket om skulle jag vilja påstå. Så nej något personligt har förekommer inte. Även att jag alltid haft lite udda personer som nära anhöriga under uppväxten förklarar nog också hur jag kunde hamna i en jobbig relation utan att kanske reagera i tid som jag gissar att andra skulle ha gjort.


    Hej, tack för allt du delar <3. Har du hittat stöd för det du gått igenom? Jag kan annars dela lite vad jag hittat de senaste dagarna. Men det låter som att du har koll på dig själv och människor i ditt liv.









    Noll stöd 
  • Anonym (Vänta nu..)

    Min personliga erfarenhet som anhörig är att det är väldigt mycket två lägen. Behöver inte nödvändigtvis vara nåt negativt i varje enskilt fall men ändå. Antingen totalt ointresse för nåt, eller så nästan mani eller vad man ska kalla det. Mani kanske inte riktigt är rätt ord då, men ja ni kanske fattar?


    Och det ser man tydligare och tydligare efter hand som tiden går. Den fulla bilden av allt märks först efter ett bra tag när man kan titta bakåt och verkligen se mönster.

    I alla fall jag hade i början och en bra bit in i förhållandet så oerhört svårt att sätta fingret på vad som inte stämde. För är det en högfungerande person så beter sig ju den människan kanske 97 till 99 procent normalt hela tiden. Tar lite tid att märka de små små konstigheterna. Dock efter lång tid när mönstret framträder så ser man klarare och förstår på ett annat sätt. Aha!

    En grej som krånglar till också är ju det att vi alla människor, neurotypiska också i allra högsta grad, anstränger oss i början av ett förhållande. Men efter några år sedan så slappnar man ju av och är allt mer sig själv. Då ökar slitningarna i ett förhållande. Såklart även i ett förhållande med två NT märks ju det också efter en tid. Men här kan slitningarna bli svårare att hantera eftersom kommunikationen är på en knackigare nivå, och missförstånden så många fler. Visst nu, lite förenklat kanske men ungefär så. 

  • Anonym (Vänta nu..)

    Rent personligen fick jag höra väldigt mycket bortförklaringar i början när jag ifrågasatte en massa saker. Och lite dum som jag var gick jag ju också ofta på det. Kanske inte att jag köpte precis allt, men i stort. 


    Med tiden däremot så började jag reagera på att det alltid var samma samma bortförklaringar hela tiden och jag tänkte -Känner verkligen inte den här människan sig själv? 


    Det tråkiga svaret jag kom fram till var att nej. Inte fullt ut i alla fall.

    Och en människa som inte känner sig själv blir ju då också oerhört svår att lära känna. Särskilt på djupet. Det blir tyvärr i långa loppet svårt att ha en relation. Vem och vad har man en relation med egentligen?

    Saker jag upplevde var att det pratades med två lägen. Antingen oerhört långsamt och trögpratat. Eller så slutades det inte prata. Långa meningar som aldrig verkade ta slut. Oförmåga att prata och lyssna samtidigt, det var antingen eller bara.


    Någon mer som upplevt just det med själva samtalsbiten?

  • Anonym (Vänta nu..)

    En lite komisk och rolig grej som jag märkte tidigt i förhållandet och knappt egentligen reagerat mycket på eftersom jag lärde mig hantera det snabbt var ju att det inte gick att ställa två frågor på en gång. Inte samtidigt på en och samma gång. Nej nej.. 

    Spelade ingen roll om det var verbalt eller i text. Frågade jag två saker samtidigt så fick jag aldrig svar på båda frågorna. Bara den frågan som ställdes sist!

    När jag sedan frågade igen om första frågan jag ställt såg sambon ut som ett frågetecken. -Vilken fråga? Den hade inte ens uppfattats. 

  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 19:16:41 följande:
    Noll stöd 
    Beklagar verkligen!
    Här, kolla länkarna nedan och lyssna på gamla avsnitt om du bläddrar ner till botten och jobbar dig framåt i kronologisk ordning.

    Du får tröst där hoppas jag. <3

    www.healingcassandra.com/podcast

    www.neurodiverselove.com/podcast-3

    www.neurodiverselove.com/podcast


    och om du vill skratta lite så kan jag rekommendera detta avsnitt först:

    www.neurodiverselove.com/podcast/episode/1cd22170/neurodiverse-couples-coach-minister-wife-and-mother-in-a-neurodiverse-marriage-janelle-harding

    Ibland måste man skratta för att inte gråta.
    kram
  • Anonym (Hia)

    Det du gör TS låter farligt. Din man har på riktigt betett sig som skit, skrämt dig och varit elak och nu försöker du hitta förklaringen i hans diagnos. Även folk med diagnos kan uppföra sig. Han behöver nog lära sig att leva med sin diagnos och inte skylla på den innan han är mogen för att ha någon som helst relation.

Svar på tråden autism partner