• Anonym (neurotypical)

    autism partner

    Jag lever med en autistisk partner och det är oklart för mig hur det kan påverka livet om vi får barn ihop. Jag förstår att det beror på individen, men jag vill gärna höra om andra har haft bra/sämre upplevelser.

    Söker svar, både positiva och kritiska svar. Det här är något jag måste tänka på för att inte förstöra de närmsta 18 åren av mitt liv.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-05-09 17:01
    Hej, en kort uppdatering efter 9 dagar. Idag har jag lugnat mig (jag är inte superrädd), och det skedde gradvis genom informationsintag och att min partner efter 7 dagar äntligen gick tillbaka till ett normalläge. Det som skedde under en hel vecka var en slags "shutdown", och detta var precis efter 2-3 stycken "meltdowns" som inte var enkla för mig att förstå (men jag skulle ta skulden och ansvaret för dom såklart.)

    Jag vill bara säga att jag uppskattar alla som delat sina erfarenheter i denna tråd. När jag startade tråden var jag förtvivlad, ensam och superstressad. Nu har jag spenderat (dagligen) tid på att lära mig om aspergers (som det kallades förut) och skapa ett ordförråd för att förklara vissa beteenden jag ser. Det är inte enkelt att prata om ämnet till främlingar som blir irriterade, träffade; speciellt inte om man personligen är djupt investerad i en relation och dessutom är RÄDD. Jag behövde prata! Jag blev ledsen när jag blev anmäld, för tråden försvann helt för mig ett tag. Nu syns den igen. Vad vet jag, jag kanske bara inte förstod hur man hittade tillbaka till tråden när man skrev den som anonym. Tack och lov fanns tråden kvar, för det var flera individer som behövde prata om detta. Jag förstår det också.. Man behöver stöd.

    Jag hoppas att den som misstror mitt motiv med tråden, kanske ser att de lyckligtvis hade fel själva. Jag vill faktiskt bara veta hur andra erfarit liknande sits, speciellt med föräldrarskapet och konflikthantering.

    Tack för all hjälp. Jag fortsätter läsa vad folk delar för erfarenheter men jag kommer inte lägga mig i någons separata diskussion.

  • Svar på tråden autism partner
  • Anonym (neurotypical)

    Okej, tackar. <3


    Anonym (Stina) skrev 2022-05-12 22:27:42 följande:

    oj, ja det har varit en lååååång resa kan jag säga. Man kan ju inte riktigt fixa felaktigheter i efterhand när det handlar om en annan människa (Alltså barnet). Barnen har haft det jobbigt pga pappans svårigheter och de har haft enormt många onödiga konflikter genom åren, om saker som jag tror de flesta vuxna kan styra undan innan det ens blir en konflikt. Och är det ens partner kan man ju ha överseende med en del grejer, för att man själv är vuxen och bestämmer över sig själv. men barn är utlämnade till de vuxnas omdöme och är mer sårbara. 


    Så ja vad sa jag, jag minns knappt. Det jag däremot minns är att jag i många år försökte hitta på regler eller rutiner så pappan skulle ha något att följa. Men eftersom han är väldigt fyrkantig så kunde det bli såhär:

    Barnet hade feber. jag sa att när barnet är rött i ansiktet, grinig och massa andra barn är sjuka så får man först och främst kolla om barnet har feber. Rent absurd grej att behöva säga till en trots allt fungerande vuxen. Bara det att nästa gång kanske det inte var feber utan magsjuka. Eller en stukad fot. alltså något som inte var direkt applicerbart på den första regeln och då var det samma sak igen. Oförmågan att överföra en erfarenhet till en annan, liknande, situation är typisk vid autism och det är ganska frustrerande att försöka lära ut varje detalj i tillvaron. Det går inte. 


    Sen skulle jag säga att det stora problemet är om man inte är medveten om sina svårigheter och inser att det ÄR svårigheter. Det kan ju lätt bli en sorts identitet och man menar att vad är normalt, alla är olika, varför ska just jag ändra på mig. Och svaret är såklart att om alla i en familj måste anpassa sig efter en förälder och tvingas leva på ett sätt som inga andra gör?ja då är det faktiskt majoriteten som måste få bestämma. Om pappa får panik över att det finns fyra krokar i hallen och barnens egna nycklar måste hänga på en av dessa, absolut inte en bredvid, då är det inte rimligt att kräva att detta är något barn ska rätta sig efter. Möjligen kan man säga att JAG är sån här, JAG har detta behov, skulle ni kunna göra så för min skull? Men man kan inte kräva att barn ska leva efter någon annans väldigt styltiga regler utan synlig logik utan att ens få en förklaring till varför. 


    Men som sagt: idag funkar det bra. Men då har också jag fått ta över allt ansvar, både känslomässigt och praktiskt. 


  • Anonym (neurotypical)

    Ja men fortfarande, jag är här och skriver i forumet för att jag behöver inspiration och idéer till eventuella problem i framtiden om vi får barn. Tack för att ni är oroliga över att jag ska bli en medberoende. Men vad vill ni att jag ska säga, ska jag säga "okej du har rätt jag springer och skiljer mig nu!" Eller är det mer normalt att jag gör något innan jag hoppar till skilsmässan? Jag älskar min partner, han är den jag gifte mig med för 100 olika anledningar och bara för att han har problem med att förstå mig som neurotypical, betyder inte att ingenting annat fungerar. 

    Fornminne, är du i förhållande med någon autist? Är du överhuvudtaget gift med en människa och tror på äktenskap? Har du gått i terapi någongång och förbättrat ditt eget liv till något och har erfarenheten av att det går att se saker man aldrig sett förut, med lite information och tålamod?


    fornminne skrev 2022-05-13 00:05:29 följande:

    Marias poäng är ju en undran gällande hur mycket din man anstränger sig för att er relation ska fungera. För att förstå dig och dina perspektiv. För det är väl inte bara du som ska anstränga dig och anpassa dig? Det är ingen sund relation.


     


    Sen kanske vissa saker tar längre tid för din man pga hans svårigheter. Han kanske behöver träna mer på inlevelseförmåga och kompromisser än vad du behöver göra. Det är helt ok. Vi har alla både styrkor och svagheter. Du har säkert egenheter och han är säkert bra på annat.


    Men kommunikation är A och O i ett förhållande och det kan inte bara hänga på dig. Att börja anpassa sig för mycket är en klassisk kvinnofälla, det är därför jag och flera andra höjer ett varningens finger, även om det kanske inte är vad du vill höra.


     


    Även människor med autism eller autistiska drag, kan ha sunda och kärleksfulla relationer. Men diagnosen är aldrig ett frikort för att bete sig illa eller inte anstränga sig i relationen. Då ska man kanske inte vara i en relation. Ett förhållande är ingen mänsklig rättighet.


  • Anonym (neurotypical)

    Igen, tack Maria. Men det jag vill prata om i tråden är inte risker om att jag ska bli medberoende. Jag har sagt det några gånger nu att jag kan observera sådant själv och ni kan släppa det. Det är bara jobbigt att motstrida er, för då hamnar fokuset i detta forum på att göra just sånt. Istället för det jag egentligen startade tråden för. Dessutom är ni oerhört vänliga som tänker på mig, som ni inte ens träffat. Så jag har ingen anledning att avfärda er hårt, men kan ni ta mitt "nej tack" nu och samtidigt "tack för att ni bryr er om detta" ... men nu kan vi släppa oron om medberoende, ok?


    Anonym (Maria) skrev 2022-05-13 06:25:10 följande:
    Tack, precis så menar jag. Och jag vill  verkligen förtydliga att jag inte förespråkar skilsmässa eller något annat drastiskt för TS, bara att hon måste ha ögonen öppna för att båda vill lösa konflikter genom kompromisser, att båda vill förstå den andre för just nu låter det inte som att mannen ens tänker på hur han kan ändra sig.

    Självklart har alla rätt till ett förhållande och de i tråden som skriver om lyckliga förhållande med autister beskriver en partner som försöker förstå, som vill kompromissa även om det kanske tar längre tid men en av nackdelarna med diagnosen är väl just att det kan bli fyrkantigt och att det endast finns ett facit och då blir det sällan ett långvarigt förhållande.
  • fornminne
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-13 10:03:57 följande:
    Ja men fortfarande, jag är här och skriver i forumet för att jag behöver inspiration och idéer till eventuella problem i framtiden om vi får barn. Tack för att ni är oroliga över att jag ska bli en medberoende. Men vad vill ni att jag ska säga, ska jag säga "okej du har rätt jag springer och skiljer mig nu!" Eller är det mer normalt att jag gör något innan jag hoppar till skilsmässan? Jag älskar min partner, han är den jag gifte mig med för 100 olika anledningar och bara för att han har problem med att förstå mig som neurotypical, betyder inte att ingenting annat fungerar.  Fornminne, är du i förhållande med någon autist? Är du överhuvudtaget gift med en människa och tror på äktenskap? Har du gått i terapi någongång och förbättrat ditt eget liv till något och har erfarenheten av att det går att se saker man aldrig sett förut, med lite information och tålamod?

    Jag är inte gift men sambo. Och nej, vi har inga större kommunikationsproblem. Men du besvarade inte frågan. Vad gör din man för att er kommunikation ska bli bättre?
  • fornminne
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-13 10:03:57 följande:
    Ja men fortfarande, jag är här och skriver i forumet för att jag behöver inspiration och idéer till eventuella problem i framtiden om vi får barn. Tack för att ni är oroliga över att jag ska bli en medberoende. Men vad vill ni att jag ska säga, ska jag säga "okej du har rätt jag springer och skiljer mig nu!" Eller är det mer normalt att jag gör något innan jag hoppar till skilsmässan? Jag älskar min partner, han är den jag gifte mig med för 100 olika anledningar och bara för att han har problem med att förstå mig som neurotypical, betyder inte att ingenting annat fungerar.  Fornminne, är du i förhållande med någon autist? Är du överhuvudtaget gift med en människa och tror på äktenskap? Har du gått i terapi någongång och förbättrat ditt eget liv till något och har erfarenheten av att det går att se saker man aldrig sett förut, med lite information och tålamod?

    Ingen har förresten sagt att du ska skilja dig på stört, du övertolkar. Ni har kommunikationsproblem som båda behöver lösa. Har han svårt att förstå andra och anpassa sig till andra, behöver han träna på det om han ska vara i en relation. Det var hela poängen. Och det är i linje med din frågeställning. Du kommer att få exakt samma svar från personer i relationer med autister, där det fungerar och inte har tagit slut. Du behöver lära dig hur han fungerar, men han behöver också lära sig hur du fungerar.
  • Anonym (neurotypical)

    Men då kan du diskutera det -med min man- när han sedan startar en tråd om att han vill förstå mig. Om han någonsin gör det (nej, det kommer inte hända).
    Han kommer eventuellt antagligen gå och prata med psykiatrin. När han är redo.


    fornminne skrev 2022-05-13 14:44:11 följande:

    Ingen har förresten sagt att du ska skilja dig på stört, du övertolkar. Ni har kommunikationsproblem som båda behöver lösa. Har han svårt att förstå andra och anpassa sig till andra, behöver han träna på det om han ska vara i en relation. Det var hela poängen. Och det är i linje med din frågeställning. Du kommer att få exakt samma svar från personer i relationer med autister, där det fungerar och inte har tagit slut. Du behöver lära dig hur han fungerar, men han behöver också lära sig hur du fungerar.
  • Anonym (neurotypical)
    fornminne skrev 2022-05-13 14:35:11 följande:

    Jag är inte gift men sambo. Och nej, vi har inga större kommunikationsproblem. Men du besvarade inte frågan. Vad gör din man för att er kommunikation ska bli bättre?
    ?? Försöker du något med mig? Jag har satt en gräns, och vänligt dessutom. Tack så mycket men nu räcker det med dina spekulationer i mitt liv. Om du vill hålla dig till ämnet, utan att tangera ut och göra antaganden på sådant DU anser är viktigt för mig, så varsågod men jag kommer inte svara.

    Trevlig helg
  • Anonym (neurotypical)
    korrigering:
    ? Försöker du något med mig? Jag har satt en gräns, och vänligt dessutom. Tack så mycket men nu räcker det med dina spekulationer i mitt liv. Om du inte vill hålla dig till ämnet, utan att tangera ut och göra antaganden på sådant DU anser är viktigt för mig, så varsågod men jag kommer inte svara.


    Trevlig helg
  • Anonym (äntligen fri)

    Vad vill du höra TS? Solskenshistorier? Jag levde i 20 år med en man som egentligen aldrig förmådde sätta andras behov framför sina egna. Som sällan förmådde kompromissa. Jag drog det tyngsta lasset med hem, barn och kommunikation, trots att vi båda jobbade heltid. Han jobbade och ägnade sig åt sina specialintressen. Var dock aldrig elak mot mig eller barnen och en bra pappa när han hade ork och lust. Var kärleksfull på sitt sätt. Men det räcker inte i längden.


     


    Anledningen till att jag inte skilde mig tidigare, var att hoppades att det skulle bli bättre. Han hade ingen diagnos, det fick han först när vi hade separerat och han gjorde en utredning. (Autism nivå 1). Det var heller inte så illa i början av vår relation, utan blev tydligt först när barnen kom. De är vuxna nu och tack och lov har ingen av dem ärvt hans svårigheter. För sådant är ingen dans på rosor, även om mitt ex självklart hade fina sidor också.


    Säkert finns det dem med hans diagnos som fungerar bra i en relation. Som är engagerade och närvarande föräldrar. Som tar ansvar hemma och i relationen. Som lär sig se andras synvinklar och behov, åtminstone så pass mycket att det fungerar. Som inte lägger över det mesta på partnern.


     


    Men som någon skrev tidigare: Har ni redan nu kommunikationsproblem och andra svårigheter i relationen, är risken stor att det blir värre med barn, inte bättre. Tänk i stället så här: What you see is what you get. Kan du leva med honom som han är nu? Vad är du beredd att offra? För det är inte säkert att det blir bättre.

  • Anonym (äntligen fri)

    Jag kan tillägga att hade mitt ex fått sin diagnos tidigare, hade det säkert hjälpt oss något. (Jag hade förstått honom bättre och han hade troligen förstått sig själv bättre). Men inte tillräckligt för att rädda vår relation.


    Nu har han verktyg som gör vardagen enklare, men i grunden är han den han är. Jag vet bättre hur jag ska bemöta honom när vi ses eller hörs, men det hade inte räckt för att leva tillsammans.


     


    Nu är jag särbo med en man som inte alls har dessa svårigheter och det är SÅ skönt. Men vi kommer inte att flytta ihop. Jag vill bo ensam.

Svar på tråden autism partner