• Anonym (neurotypical)

    autism partner

    Jag lever med en autistisk partner och det är oklart för mig hur det kan påverka livet om vi får barn ihop. Jag förstår att det beror på individen, men jag vill gärna höra om andra har haft bra/sämre upplevelser.

    Söker svar, både positiva och kritiska svar. Det här är något jag måste tänka på för att inte förstöra de närmsta 18 åren av mitt liv.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-05-09 17:01
    Hej, en kort uppdatering efter 9 dagar. Idag har jag lugnat mig (jag är inte superrädd), och det skedde gradvis genom informationsintag och att min partner efter 7 dagar äntligen gick tillbaka till ett normalläge. Det som skedde under en hel vecka var en slags "shutdown", och detta var precis efter 2-3 stycken "meltdowns" som inte var enkla för mig att förstå (men jag skulle ta skulden och ansvaret för dom såklart.)

    Jag vill bara säga att jag uppskattar alla som delat sina erfarenheter i denna tråd. När jag startade tråden var jag förtvivlad, ensam och superstressad. Nu har jag spenderat (dagligen) tid på att lära mig om aspergers (som det kallades förut) och skapa ett ordförråd för att förklara vissa beteenden jag ser. Det är inte enkelt att prata om ämnet till främlingar som blir irriterade, träffade; speciellt inte om man personligen är djupt investerad i en relation och dessutom är RÄDD. Jag behövde prata! Jag blev ledsen när jag blev anmäld, för tråden försvann helt för mig ett tag. Nu syns den igen. Vad vet jag, jag kanske bara inte förstod hur man hittade tillbaka till tråden när man skrev den som anonym. Tack och lov fanns tråden kvar, för det var flera individer som behövde prata om detta. Jag förstår det också.. Man behöver stöd.

    Jag hoppas att den som misstror mitt motiv med tråden, kanske ser att de lyckligtvis hade fel själva. Jag vill faktiskt bara veta hur andra erfarit liknande sits, speciellt med föräldrarskapet och konflikthantering.

    Tack för all hjälp. Jag fortsätter läsa vad folk delar för erfarenheter men jag kommer inte lägga mig i någons separata diskussion.

  • Svar på tråden autism partner
  • Anonym (Amonym)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-02 16:41:47 följande:
    Anonym (Hon) skrev 2022-05-02 15:48:50 följande:
    Jag är så glad över att hitta denna tråd. Har själv försökt starta X antal trådar vart jag skulle få input och bli klok på detta. Men de dog ut/någon missförstod...
    Jag är gift med en man med en oklar, outredd diagnos och känner SÅ igen vad du funderar kring! I vårt fall märkte jag inget förrän vårt första barn kom. Hans mamma hade flera gånger pratat med mig om att han ju är "lite speciell" men jag såg aldrig tydligt vad det kunde innebära. Jag var själv blind för såna saker i början av vår relation el så tyckte jag bara det var lite gulligt och charmigt.
    Men det är tufft! Ofta känner jag att barnens välbefinnande och att tillgodose behov endast hänger på mig, just i och med att han inte uppfattar signaler, tider, har svårt med rutiner etc. Han hör sällan vad någon säger och prioriterar sig själv och sina egna behov främst. Om barnen låter vid lek (ganska normalt) så kan han bli stressad och skrika åt dem att vara tysta. Hans standard svar till all form av liv och väsen är att skrika "SLUTA", och har sällan förmågan att diskutera ifall barn har åsikter /inte lyder.
    Detta är bara några exempel. Jag kunde skriva en hel bok om detta.
    Nu undrar säkert någon varför jag skaffade ett till barn med denna man, men det var främst för att jag själv växt upp väldigt ensam och tänker att ett syskon är en tillgång på alla sätt. Sen är jag övertygad om att det även är en trygghet för dem, också eftersom jag inte vet ifall vi kommer att hålla ihop så länge...
    Har tänkt på separation redan i flera år men barnen är en av orsakerna till att jag stannar, eftersom jag inte vill lämna dem ensamma med honom, blir förhoppningsvis lättare när dom är lite större. Funderar ofta på hur barns utveckling påverkas av en sådan förälder, själv har jag även mina brister men jag gör så mycket jag kan för att kompensera för min man och hans "bristfälliga" föräldraskap.
    Han är ganska krävande att leva med men jag älskar honom extremt mycket, trots att vi har kommunikationsproblem... 
    Jag känner några föräldrar med autism och känner igen problemen du beskriver. Just det att ha svårt att se saker ifrån andras synvinkel och förstå att människor kan uppleva saker olika. Även den låga stressnivån. Jag upplever också att partnern måste kompensera och täcka upp en hel del. I vissa fall har det inte funkat och paret har separerat.

     


    I viss mån kan det vara så att "kaka söker maka"; det är inte helt ovanligt att 2 autister går ganska bra ihop. Eller skär sig totalt. Ibland kan den ena parten ha lite större problem, medan den andra inte upplever sig ha problem alls, och om de då båda gräver ner sig i skyttegravarna och inte kan se den andras synvinkel så kan det bli problem. Oavsett förhållande så bör det i de fall när barn är inblandade finnas en förälder som kan koppla på storsinnet och säga "nu löser vi det här" utan att personlig prestige eller rättshaverism får stå i vägen. 


    På föräldrakurser etc har vi ibland sett par där båda föräldrarna sannolikt har (eller borde ha) en diagnos, sådana par kan stå inför extra svårigheter men det betyder inte att de älskar varandra mindre eller att de värnar mindre om sina barn. 

  • Anonym (Amonym)
    Anonym (Autistisk kvinna.) skrev 2022-05-06 19:28:45 följande:
    Har inget hjälpbehov på det sättet. En del sociala koder och missförstånd men det hjälper min man mig med. Så inget boendestöd. Jag ligger då kanske på 0,5 på en sådan skala. 

    Jag tror att det är det absolut vanligaste. Autism är väldigt underdiagnosticerat och mycket vanligare än man tror. På senare tid har diagnoser ökat, men jag tror det beror mestadels på ökad kunskap samt ett samhälle där den som är lite udda paradoxalt nog sticker ut mer än tidigare. (Samhället är mer tolerant idag, överlag, men samtidigt kunde man förr vara lite udda utan att någon brydde sig nämnvärt, man umgicks dessutom ofta i snävare kretsar med färre överraskningar i vardagen)


    Vårt barn har nivå 2 men min bedömning är att han kommer att klara sig utan boendestöd eller liknande. Nivån sattes när han var liten. Intellektuellt är han på alla områden över medel (men generellt sett inte särbegåvad), det underlättar. 


    Man ska inte haka upp sig på nivån alltså, om ens barn får en sådan. Speciellt om barnet är litet. 

  • Anonym (Amonym)
    Anonym (B) skrev 2022-05-06 20:02:23 följande:

    Håller med. Har också ett barn med autism och det är jäääätte tufft. Autism är väldigt ärftligt. Jag kan bara tänka mig att det måste vara väldigt mycket värre om man har en autistisk partner och ett autistiskt barn att ta hand om.


    Nu vänder jag mig mot ordvalet "värre", men jag tänker att om man kan hantera en partner med autism så har man förmodligen det rätta tänket för att även klara ett barn med autism. Om båda föräldrarna har autism kan det bli klurigare, kan jag tänka mig, men det är säkert högst individuellt. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-08 16:25:11 följande:
    Nej, den handlar inte om ALLA med autism. Fortfarande handlar trådstarten om ts och hennes pojkvän och deras gemensamma framtid.
    Ts har inte beskrivit sin pojkvän som en sämre människa. Det finns några gemensamma kriterier för att få diagnosen autism. Här diskuteras det hur det är att leva med och eventuellt starta en familj med någon med dessa kriterier. 
    Som "Stina" här under beskriver så är inte människor med autism de enda som anpassar sig efter sin omgivning. Det gör vi alla och även de som lever med någon med autism. Det kan vara utmattande både för de med autism och de som lever med dem. 

    Stina berättar att det bara är hon som anpassar sig och att de i hennes närhet med diagnosen skiter i andras känslor.

    För dig är den här tråden en enskild företeelse och då förstår jag att det inte är så farligt särskilt eftersom de flesta neurotypiskà inte ser ur den autistiskes synvinkel.  Det finns ingen som startar en tråd om sin blinde, döve eller rullstolsburna partner medan det finns en miljon om just autism. Att inte gå in på en krog som saknar rullstolsramp när man är med någon som sitter i rullstol är självklart för alla och ingen uppoffring medan att inte gå in på en krog med för hög musik när man umgås med någon med autism är en uppoffring och anpassning. Så olika behandlas vi. 

  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (Atypisk autism) skrev 2022-05-08 10:13:46 följande:
    Det är för att dessa trådar går ut på att svartmåla autister och att vi ska ses som andra klassens människor som inte är värdiga en familj, vänner mm Det blir ingen nyanserad diskussion när man måste börja med att försvara sitt människovärde.
    Det var den mest fyrkantiga konspirationsteorin jag någonsin stött på tror jag.
  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (Atypisk autism) skrev 2022-05-08 14:09:37 följande:
    Nej, den handlar inte om mig utan om ALLA som har autism. Vi med autism, inklusive ts partner är inte sämre människor. Det är inte okej att svartmåla en hel grupp på det här sättet. 
    Är väl ingen som påstått att det skulle handla om sämre människor?
  • SweeneyTodd
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-08 20:20:21 följande:
    Det var den mest fyrkantiga konspirationsteorin jag någonsin stött på tror jag.
    Det är ingen konspirationsteori. Det är sant, någon eller några vill svartmåla autister, och skapar måååånga trådar om det. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-08 20:20:21 följande:
    Det var den mest fyrkantiga konspirationsteorin jag någonsin stött på tror jag.
    Är rasism och homofobi också fyrkantiga konspirationsteorier enligt dig? 
  • Anonym (B)

    Värre på så sätt att man både har en partner och ett barn. Två jobbiga grejer är jobbigare än att ha bara ena jobba grejen.


    Anonym (Amonym) skrev 2022-05-08 17:12:19 följande:
    Nu vänder jag mig mot ordvalet "värre", men jag tänker att om man kan hantera en partner med autism så har man förmodligen det rätta tänket för att även klara ett barn med autism. Om båda föräldrarna har autism kan det bli klurigare, kan jag tänka mig, men det är säkert högst individuellt. 
  • Anonym (B)

    Det är (kan vara) riktigt, riktigt tufft att ha barn med autism. Det säger även andra föräldrar med barn med autism. Och autism är väldigt ärftligt. Jag tror personer med autism kanske inte förstår just hur jobbigt det är för omgivningen. Det går för oss inte att leva som en vanlig familj och det är inte så himla kul. Jag vill verkligen varna om detta.

Svar på tråden autism partner