• fornminne

    Frånvarande fäder

    Jag skulle vilja diskutera varför det är så vanligt med frånvarande fäder. Varför så många pappor skiter i sina barn. Vi läser om det i förorterna, som en delorsak till våldet och gängkriminaliteten där. Vi läser om det bland självdestruktiva medelklassbarn. Mamma finns där, men inte pappa. Sällan är det tvärtom.

    Ville dessa pappor inte ha barn? Eller ångrade de sig senare och tror att det finns ångerrätt på barn? Många av de övergivna barnen verkar ha varit både planerade och önskade. Ändå drar pappan efter skilsmässan, eller när han träffar nån ny. Eller är det mamman som sätter käppar i hjulet? Försöker förhindra umgänge? Det verkar stämma i en del fall, men absolut inte i majoriteten av fallen. Alltför många barn i Sverige växer upp med frånvarande eller flyktiga fäder. De flesta av dessa är garanterat inte okända män eller män som blev påtvingade barn mot sin vilja.

    Jag vet att det finns otroligt många närvarande och bra pappor där ute. Som tar stort ansvar, vare sig de bor med barnen på heltid eller ej. De ska inte ha skit för vad andra pappor gör eller inte gör. Jag vet att det även finns fäder som tvingas täcka upp för frånvarande eller dåligt fungerande mödrar. De ska ha lika stor cred som de många ensamstående mammor som finns och kämpar där ute. Men faktum kvarstår. De frånvarande och ansvarslösa fäderna, är betydligt fler än de frånvarande och ansvarslösa mödrarna.

  • Svar på tråden Frånvarande fäder
  • Postman
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-08-09 14:05:05 följande:
    Jag tror också att man behöver fokusera mer på jämlikt föräldraskap i skolan, om det inte redan görs. Sen finns det ju en del tjejer som redan i högstadiet börjar prata om att de skulle vilja ha gulliga små barn. Det hör man aldrig från killar. Bara ibland från vuxna män.

    Samtidigt känner jag få män som vill ha barn men förväntar sig att kvinnan ska ta huvudansvaret. Antingen umgås jag inte i sådana kretsar, eller så är det inte längre socialt accepterat att tycka / uttrycka det. Så visst har saker förändrats.

    Både jag och min man ville ha barn och var inte helt opålästa. Gick föräldrakurs mm. Däremot var vi inte särskilt vana vid småbarn. Vi hade bara varit barnvakt tillfälligt eller till äldre barn.

    Det är det som avgör i slutändan, upplever jag. Man kan läsa hur många böcker som helst, eller hur mycket som helst på nätet, eller träffa släktingars och vänners barn osv. Det är alltid bra att skaffa sig kunskap. Men det är först när man står där och själv är förälder (vi fick två på en gång dessutom) som man inser vad det verkligen innebär.

    Dock har många kvinnor kanske mer vana vid barn än vad jag hade, samt har varit intresserade längre. På det sättet är de mer förberedda, också mer mentalt förberedda än de flesta män. Ihop med graviditet och amning ger det dem ett försprång gentemot pappan. Det som känns naturligt för mamman när hon väl har vant sig, kommer kanske inte lika naturligt för pappan. Det är därför så många jämställdhetsexperter och familjeterapeuter påtalar vikten av att pappan tidigt får egentid med barnet. Att mamman inte är där och övervakar hela tiden. Och ju äldre barnet blir, desto mer kan denna egentid förlängas, och desto mer naturligt blir det att båda är närvarande och aktiva föräldrar. Du fick detta tack vare din frus arbetstider.
    Ja det skiljer mellan pojkar/flickor, det skiljer mellan kvinnor/män hur man tänker eller förbered er sig om/inför barn, relationer och sociala kontakter osv. Vi är olika men vad det grundar sig i kan nog vara helt olika.

    Jag tror det är bra om pappor får egentid med barnen med utan att mamman är där och övervakar.
  • Anonym (?)

    Inte läst alla inlägg, mest bara kollat rubriken...
    Skulle ALDRIG någonsin vara en frånvarande pappa! 
    Har haft jobb med en del hotellnätter men jag ha nog fan bytt fler blöjor än mina barns mammor gjort totalt.
    Skulle aldrig överge något av mina barn.
    Har haft turen att träffa en bonusmorsa som verkligen tagit mina barn till sig.
    Hon är fan bättre morsa än bio-mamman!
    Känns så skönt att ha träffat så rätt.

  • Anonym (Många)

    Vet många fäder som via tingsrätten blivit fråntagna vårdnaden över sina barn.
    Som blivit en varannan helg lekpappa utan något vardagsliv med barnen.
    Som sen blivit motarbetade på alla sätt som går av galna ex och soc.

    Många av de männen gick in i väggen och orkade till slut inte.

    Vet också pappor som struntat i sina barn, dock inte lika vanligt i min bekantskapskrets.
    Ofta rör det sig då om alkohol, droger eller något psykiskt.

  • Postman
    Tow2Mater skrev 2022-08-09 15:00:55 följande:

    Finalnd går i täten för lika fl-ledighet mellan könen, kanske dags sverige följer efter och lagstadgar.


    I fortsättningen får båda föräldrarna 160 föräldrapenningsdagar. Av dem kan 63 dagar överlåtas till den andra föräldern eller någon annan som vårdar barnet.


    Dessutom får mamman graviditetspenning i 40 dagar innan perioden med föräldrapenning börjar.

    svenska.yle.fi/a/7-10019201


    Nej håller inte med, jag vill ha kvar den valfrihet som är idag. Det är upp till varje familj att få fördela dagarna som man vill.

    Det kommer bli väääldigt många dagar som brinner inne istället om man låser in dagarna, det skulle inte alls främja jämställdheten tror jag.
  • Tow2Mater
    Postman skrev 2022-08-09 19:41:36 följande:
    Nej håller inte med, jag vill ha kvar den valfrihet som är idag. Det är upp till varje familj att få fördela dagarna som man vill.

    Det kommer bli väääldigt många dagar som brinner inne istället om man låser in dagarna, det skulle inte alls främja jämställdheten tror jag.
    Det blir ju en process, folk kommer att anpassa sig. Och syftet med dagarna är ju inte att bara använda dem tills de tar slut for att de finns. Syftet är ju vad man använder dem till.
  • Anonym (N)

    Tror det finns många olika anledningar, de vanligaste:
    1. Han älskar inte sina barn, helt enkelt. 
    2. Han fattade inte vad han gav sig in på, dum i huvudet.
    3. Han gav med sig för att kvinnan tjatade, och trodde att det skulle bli bra bara hon blev tyst. 

    Oavsett så är dessa män svin, män är lika mycket föräldrar som kvinnor och kan göra jobbet minst lika bra, det finns inga ursäkter. 

  • Anonym (Mfnf)

    För min del är det helt och hållet tvärtom. Mamma är den som skiter i vilket. Pappa har alltid brytt sig. Han är den som tagit alla fotografier på oss barn, osv osv. 

  • Anonym (Vänster är ett skällsord)
    Seven Costanza skrev 2022-08-09 16:12:43 följande:
    Det har vi ju redan, åtminstone för föräldrar med gemensam vårdnad. Då får man ju hälften av de 480 dagarna vardera automatiskt och kan av dess överlåta 90 dagar till den andra. Så 150 är låsta på respektive förälder och utöver detta kan hen överlåta/få 90 dagar. Problem har dock funnits med pappor som inte tyckt sig kunna ta ut föräldraledighet men ändå vägrat att föra över de dagar som de skulle kunna ge till mamman, som då behövt vara hemma utan ersättning. 
    Du har rört ihop det o vänt på det hela.
    Det är 90 dagar som är öronmärkta åt vardera förälder och inte kan överlåtas.
    Det har höjts i 3 steg, först var det 30, sen 60, nu är det 90.

    Så det går åt rätt håll.....

    Bakåtsträvande kvinnor som fortfarande önskar låsa in sig i den stereotypa "kvinnofällan" missbrukar den förlegade juridiken kring föräldraförsäkringen, hon nekar fadern att bli vårdnadshavare och får således alla 480 dagarna själv....
  • Anonym (Många)

    Jag och min bror är uppväxt med min far.
    Min mor lämnade oss då vi var små.
    Hon tyckte det var jobbigt med barn.

    Har idag ingen kontakt med min mor och av mina barn har bara en utav de träffat henne en gång för säkert 15 år sedan.
    I övrigt lyser hon med sin frånvaro.
    För några år sedan pratade jag med henne och nämnde hur mitt liv påverkats att en frånvarande mor, en som man blivit bortvald av.
    Efter det så har jag ändå inget hört från henne.

    Värt att nämnas är att hon inte skaffade någon ny familj eller barn efter oss.

  • Anonym (Biologi)
    Anonym (Många) skrev 2022-08-09 19:41:31 följande:

    Vet många fäder som via tingsrätten blivit fråntagna vårdnaden över sina barn.
    Som blivit en varannan helg lekpappa utan något vardagsliv med barnen.
    Som sen blivit motarbetade på alla sätt som går av galna ex och soc.

    Många av de männen gick in i väggen och orkade till slut inte.

    Vet också pappor som struntat i sina barn, dock inte lika vanligt i min bekantskapskrets.
    Ofta rör det sig då om alkohol, droger eller något psykiskt.


    Det är väl inte så konstigt att mamman får ensam vårdnad när hon tar ut nästan all föräldraledighet, all VAB och sköter den mesta markservicen inklusive allt praktisk med barnet. Pappan var en lekfarbror från början. Du kan läsa statistik på det här eller titta i valfri tråd här på FL. 
Svar på tråden Frånvarande fäder