• fornminne

    Frånvarande fäder

    Jag skulle vilja diskutera varför det är så vanligt med frånvarande fäder. Varför så många pappor skiter i sina barn. Vi läser om det i förorterna, som en delorsak till våldet och gängkriminaliteten där. Vi läser om det bland självdestruktiva medelklassbarn. Mamma finns där, men inte pappa. Sällan är det tvärtom.

    Ville dessa pappor inte ha barn? Eller ångrade de sig senare och tror att det finns ångerrätt på barn? Många av de övergivna barnen verkar ha varit både planerade och önskade. Ändå drar pappan efter skilsmässan, eller när han träffar nån ny. Eller är det mamman som sätter käppar i hjulet? Försöker förhindra umgänge? Det verkar stämma i en del fall, men absolut inte i majoriteten av fallen. Alltför många barn i Sverige växer upp med frånvarande eller flyktiga fäder. De flesta av dessa är garanterat inte okända män eller män som blev påtvingade barn mot sin vilja.

    Jag vet att det finns otroligt många närvarande och bra pappor där ute. Som tar stort ansvar, vare sig de bor med barnen på heltid eller ej. De ska inte ha skit för vad andra pappor gör eller inte gör. Jag vet att det även finns fäder som tvingas täcka upp för frånvarande eller dåligt fungerande mödrar. De ska ha lika stor cred som de många ensamstående mammor som finns och kämpar där ute. Men faktum kvarstår. De frånvarande och ansvarslösa fäderna, är betydligt fler än de frånvarande och ansvarslösa mödrarna.

  • Svar på tråden Frånvarande fäder
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Gullvivor skrev 2022-08-09 11:32:03 följande:

    Det är mer troligt att en pappa blir frånvarande snarare än mamman helt enkelt eftersom det är så det ser ut naturligt. Man ställer krav och förväntar sig att pappor ska vara föräldrar på samma sätt som mammor, men glömmer att det inte är naturligt för män att ta så stort ansvar över barnen.
    Det finns en anledning till att det är vi kvinnor som bär och ammar våra barn - för att sedan ta det större ansvaret när det gäller att ta hand om barnen. 

    Jag menar inte att detta skulle vara anledningen till att många pappor är frånvarande, för det är inte okej att lämna sina barn. Däremot är det mer naturligt att det är just papporna det handlar om. Vilket man även kommer inse när man slutar förvänta sig samma föräldraskap av män som av kvinnor. 


    Om det var onaturligt för män att ta hand om barn, skulle vi inte ha så många män (flertalet, åtminstone i mer civiliserade miljöer) som trots allt klarar av det. Som aldrig skulle överge sina barn.

    Jag och min man har delat på ansvaret från dag 1. Inte alltid 50/50, men barnen har aldrig bara varit mitt ansvar. Detsamma gäller de flesta par jag känner. Är vi onaturliga?

    Men frånvarande fäder handlar inte om vem som matar eller byter blöjor. Frånvarande fäder överger även äldre barn. 
  • Anonym (enny)
    Anonym (Biologi) skrev 2022-08-09 11:34:06 följande:

    Jag tror det till största delen har med biologi att göra sen spelar såklart samhällsnormer in hade det inte ansetts som okej så hade färre män övergett sina barn. 


    Män generellt (nej inte alla män) känner inte lika starkt för sina barn som kvinnor (återigen det finns undantag) vilket inte är så konstigt kvinnan både föder och ammar. Ett spädbarn i där ersättning inte finns klarar sig inte utan sin mamma (eller en amma som naturligtvis också är kvinna) men utan pappa går jättebra. Det finns inget däggdjur där bara hanen uppfostrar ungarna men det finns massor där bara honan gör det. 


    Män vill i högre grad sprida sina gener, kvinnor kan bara få ett visst antal barn medan mannen kan få nästan hur många som helst. 


    Det här är så långt från PK man kan komma men att låtsas att vår biologi är samma är att göra göra både män och kvinnor en björntjänst. 


    I många avseenden är vi ju bara däggdjur men, på väldigt många sätt så har vi ju som människor lite högre krav på tillvaron än att bara leva efter biologiska instinkter. Tror du att det bara är biologi eller kan även detta förändras iom att samhället förändras? Jag tror och hoppas det i alla fall, för uppenbarligen behöver barn ha sina pappor för att må bra under uppväxten och i livet, eller i alla fall känna att de inte övergetts.  Om det var naturligt och biologiskt inbyggt att pappor lämnade barnen så borde barnen inte ta det så hårt som det nu ändå verkar vara.

    Och hur menar du att man gör sig en björntjänst genom att låtsas att män och kvinnor har samma biologi? Menar du att det bäddar för besvikelse att ha förväntningar på män som närvarande föräldrar och att det är lika bra att inte ha såna förväntningar alls eftersom männen ändå biologiskt inte klarar av att uppfylla såna förväntningar? För i så fall kan ju mannen lika gärna bara reduceras till donator och leva ensam och gå runt och befrukta om han får till det, medan kvinnor och barn lever tillsammans och delar på omsorgen om alla barnen. Många män verkar inte helt nöjda med det upplägget heller...?
  • Anonym (enny)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-08-09 11:46:39 följande:
    Om det var onaturligt för män att ta hand om barn, skulle vi inte ha så många män (flertalet, åtminstone i mer civiliserade miljöer) som trots allt klarar av det. Som aldrig skulle överge sina barn.

    Jag och min man har delat på ansvaret från dag 1. Inte alltid 50/50, men barnen har aldrig bara varit mitt ansvar. Detsamma gäller de flesta par jag känner. Är vi onaturliga?

    Men frånvarande fäder handlar inte om vem som matar eller byter blöjor. Frånvarande fäder överger även äldre barn. 
    Och många gånger handlar det lika mycket om att papporna överger känslomässigt såväl som rent praktiskt omsorgsmässigt. Men det är ju lättare att skapa känslomässiga band till barn som man har aktiv omsorg om och lär känna i vardagen, troligen också svårare att överge dem. 
  • Friger

    Har 3st av mina barn på deltid. Halva tiden. Älskar dem mycket, men saknar dem inte när de är borta. Vet att de har det bra.

    Deras mor saknar dem jättemycket när barnen är hos mig. Hon är inte orolig, utan saknar dem bara.

    Vet inte, det kanske är något i generna?

  • Anonym (enny)
    Postman skrev 2022-08-09 11:43:26 följande:

    Är det så många män som är frånvarande numera eller är det bara något som vi fortfarande bara tror? Det är svårt att inte generalisera här men spontant känner jag att många kvinnor i all välmening tränger ut männen i allehanda situationer när det gäller barnen. De anser sig ha tolkningsföreträde vad det nu än kan vara med barnen. Männen är samtidigt tafatta och tar inte plats utan viker sig snabbt och fokuserar på annat typ jobbet, snickra eller vad det nu kan vara. Kvinnor är också mer på när det gäller relationen med barnen. De är långt mer omhändertagande och engagerade. Detta har vi män eller får vi män oss aldrig direkt till livs. Tittar jag på mig själv så var jag sjukt omogen och okunnig när det gällde barn. Hustrun hade långt mer driv, en tanke och var långt mer insatt och förberedd på allt som hade med barn att göra. Jag bara åkte med, var en avelstjur och stod tafatt bredvid och inväntade nästa direkt liksom. Det var inte svårt att köra över mig om man säger så. Det som lyfte mig som pappa var när hon jobbade kvällar och helger. Då fick jag göra och ta hand om barnen på mitt sätt och i min takt.


    Jag tror och hoppas att allt detta håller på att förändras. Jag ser det till viss del i mitt arbete i barnsjukvården där jag ofta möter familjer under många år. Papporna idag är insatta i barnens omvårdnad, har koll på mediciner, symtom, allmänna saker. De är inte bara lekpappa när de har lust.

    Och det handlar ju om intresse också. Både kvinnor och män kan läsa på och ta reda på saker när det ska bli barn i familjen. Varför väljer män bort den biten i så fall? Och är den omvårdande sidan biologisk eller inlärd? 

    Och du fick ju chansen att vara en mer engagerad pappa när hon jobbade. tror du att det påverkar din relation med barnen senare? Skulle du kunna lämna dem bakom dig lättvindligt, eller känner du starka band med dem och vill ha dem nära i ditt liv oavsett relationen med deras mamma?
  • Anonym (enny)
    Friger skrev 2022-08-09 11:50:38 följande:

    Har 3st av mina barn på deltid. Halva tiden. Älskar dem mycket, men saknar dem inte när de är borta. Vet att de har det bra.

    Deras mor saknar dem jättemycket när barnen är hos mig. Hon är inte orolig, utan saknar dem bara.

    Vet inte, det kanske är något i generna?


    Är det bara för dina barn du känner så - att du inte saknar dem? Eller är det så du känner för alla människor, liksom en allmän avsaknad av känslor som saknad och liknande? Det är jätteintressant det du skriver, och jag undrar vad det beror på att du känner så. 

    Om dina barn försvann för gott - skulle du sakna dem då? Eller skulle du bara rycka på axlarna och tänka, jahapp, det var de ungarna det. 
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (enny) skrev 2022-08-09 11:36:41 följande:
    De pappor jag beskriver (min pappa, styvpappa, morbröder) är ju äldre nu, födda på 40-talet. Så, jag tror och hoppas att något förändrats och fortsätter att förändras sedan dess. 

    Jag arbetar med barn också, i sjukvården och har ofta långvarig kontakt med familjer och får följa deras liv. Och jag tycker nog att pappor som har barn idag är väldigt engagerade och sällan lämnar relationen med barnen om det blir tex separation. Men OM någon förälder checkar ut alls, så är det ju 99% pappor, och otroligt sällan mammor (fast jag har sett det). 

    Min egen pappa var väldigt engagerad och brydde sig och tog ansvar, både när han levde med min mamma och efter att de skilde sig. Men när han träffade en ny kvinna så valde han bort oss barn ganska snart eftersom han då fick andra intressen som han ville ägna sig åt. Så han engagemang för oss gällde liksom bara så länge det gav honom själv något (sällskap etc när han levde ensam) men sen när han fick det han behövde på annat håll så hade han inte lika stor lust längre. Numera är han en fin morfar och engagerad styvpappa till sin frus barn och barnbarn medan han har en sporadisk och ganska formell kontakt med sina egna barn och barnbarn.

    Minns också att när mina föräldrar skilde sig (jag och min syster var då 7 och 9 år) så skapade mamma genast ett hem för oss, med rum som inreddes fint, leksaker, böcker, kläder, allt som man behöver som barn. pappa däremot hade rum till oss, men saker, leksaker och sånt tyckte HAN inte var så viktigt så då hade vi inte det. Och tomma rum är inte så trivsamma. När vi hade julen hos honom så tyckte han att julgran var ju inte så viktigt (för honom) och lagade den mat som han gillade oavsett vad vi barn ville äta - helt enkelt så hade han svårt att se andras behov om de skilde sig från hans egna. Vet inte om det är en defekt hos just honom eller beror på hur han lärt sig att förhålla sig i livet som man. Jag kan tyvärr se lite de tendenserna även hos min egen man och män i hans generation, men nu lever vi ju tillsammans och då för vi ju nåt slags dialog om vad som är rimligt och hur man kan tänka om andras behov, sina egna osv. Men kanske har det till viss del att göra med mansrollen, jag vet inte. 

    Men jag tycker att det här är väldigt intressanta ämnen att fundera över. 
    Min pappa var lite äldre och levde aldrig ihop med en ny kvinna efter att han och mamma hade separerat. Han hade en särbo ett tag, men det var allt. Större delen av hans fokus låg på oss, på släktingar, vänner och intressen. Han hade inte en ny relation som slukade allt. Inte heller hade han intressen som krockade med våra behov, vi var alltid prio ett när vi hälsade på. 

    Trots att han var lite gammaldags och "macho" på vissa sätt, levde han egentligen mer som många ensamstående kvinnor gör. Han var inte särskilt barnkär generellt, men han prioriterade sociala relationer och hade inte svårt att knyta an till folk. Jag tror heller inte att han hade svårt att sätta sina egna behov åt sidan när det krävdes, i alla fall inte vad jag märkte. Men han hjälpte ofta andra, eller ägnade sig åt oss, för att han tyckte det var kul, det gav honom något. Och han hade ju bara oss ibland, till skillnad från mamma, som hade oss större delen av tiden. Så hur mycket bortprioriterade han sig själv egentligen?

    Men han var en kärleksfull och engagerad far. Det är det viktigaste. Men du har rätt, dessa frågor är intressanta att fundera över. Varför gör vissa män som din farsa gjorde? Är det lika vanligt nu, eller har det blivit mindre vanligt och mindre accepterat?
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Postman skrev 2022-08-09 11:43:26 följande:

    Är det så många män som är frånvarande numera eller är det bara något som vi fortfarande bara tror? Det är svårt att inte generalisera här men spontant känner jag att många kvinnor i all välmening tränger ut männen i allehanda situationer när det gäller barnen. De anser sig ha tolkningsföreträde vad det nu än kan vara med barnen. Männen är samtidigt tafatta och tar inte plats utan viker sig snabbt och fokuserar på annat typ jobbet, snickra eller vad det nu kan vara. Kvinnor är också mer på när det gäller relationen med barnen. De är långt mer omhändertagande och engagerade. Detta har vi män eller får vi män oss aldrig direkt till livs. Tittar jag på mig själv så var jag sjukt omogen och okunnig när det gällde barn. Hustrun hade långt mer driv, en tanke och var långt mer insatt och förberedd på allt som hade med barn att göra. Jag bara åkte med, var en avelstjur och stod tafatt bredvid och inväntade nästa direkt liksom. Det var inte svårt att köra över mig om man säger så. Det som lyfte mig som pappa var när hon jobbade kvällar och helger. Då fick jag göra och ta hand om barnen på mitt sätt och i min takt.


    Intressant det du skriver. Både jag och min man var ganska "okunniga" när vi fick våra tvillingar. Jag var egentligen inte alls van vid småbarn, medan han hade syskonbarn. Men det är ju inte samma sak.

    Vi fick lära oss och gjorde många misstag, dock inga allvarliga. Men jag var aldrig den drivande som trodde mig veta allt om barns behov, medan han var tafatt. Snarare var vi nog båda lite tafatta i början. Kanske gjorde det att vi påbörjade vårt föräldraskap på mer jämlika premisser? Sedan har vi delvis utvecklats åt olika håll och vi är inte överens om allt, men jag skulle nog ändå säga att vi kompletterar varandra.

    Din frus arbetstider gav dig utrymme att bli en välfungerande pappa på dina egna premisser. Synd att det ska behövas kvällsjobb för det.
  • Friger
    Anonym (enny) skrev 2022-08-09 11:58:17 följande:
    Är det bara för dina barn du känner så - att du inte saknar dem? Eller är det så du känner för alla människor, liksom en allmän avsaknad av känslor som saknad och liknande? Det är jätteintressant det du skriver, och jag undrar vad det beror på att du känner så. 

    Om dina barn försvann för gott - skulle du sakna dem då? Eller skulle du bara rycka på axlarna och tänka, jahapp, det var de ungarna det. 
    Skulle sakna barnen väldigt mycket om de försvann för gott. Jag älskar dem mycket och skämmer bort dem en hel del.

    Men jag ser det som ett jobb att ta hand om dem när de är hemma hos mig. Tycker det är skönt när de är hemma hos mamman, längtar till bytesdagarna. Svårt att förklara.

    Som person har jag inga problem med att vara ensam, jag trivs med den saken. Så har det alltid varit.
  • Lönnsirap
    Gullvivor skrev 2022-08-09 11:32:03 följande:

    Det är mer troligt att en pappa blir frånvarande snarare än mamman helt enkelt eftersom det är så det ser ut naturligt. Man ställer krav och förväntar sig att pappor ska vara föräldrar på samma sätt som mammor, men glömmer att det inte är naturligt för män att ta så stort ansvar över barnen.
    Det finns en anledning till att det är vi kvinnor som bär och ammar våra barn - för att sedan ta det större ansvaret när det gäller att ta hand om barnen. 

    Jag menar inte att detta skulle vara anledningen till att många pappor är frånvarande, för det är inte okej att lämna sina barn. Däremot är det mer naturligt att det är just papporna det handlar om. Vilket man även kommer inse när man slutar förvänta sig samma föräldraskap av män som av kvinnor. 


    Jag tycker mig tvärtom se att man inte alls förväntar sig samma sak av pappor, som av mammor... utan att det i sig är en del av problemet.

    Män och kvinnor har olika förutsättningar, men exakt vilken del som beror på biologi och vad som beror på sociala normer är ju knappast färdigdiskuterat.

    Jag tänker att barn i Sverige har lägre risk att tappa kontakten med sin pappa, utifrån att att vi i högre utsträckning faktiskt räknar med papporna och att de faktiskt i hög utsträckning är närvarande och duktiga på omsorg. 

    Med detta sagt tänker jag dock att det fortfarande är så att män inte alltid räknar med sig själva, eller tror att de förmår. Eller faktiskt inte vill.
    En kvinna som inte vill aktar sig nog i högre utsträckning för att bli mamma, eller "står ut". Män är inte lika beredda på föräldraskapet, dels p.g.a. biologi, men också på grund av att sociala strukturer påverkar.

    Så personligen tror jag mer det handlar om att man behöver förvänta sig av män att de är tillräckligt bra föräldrar, inte att man ska tänka att alla män är usla för uppgiften. De flesta män överger inte sina barn och barn får det inte bättre av att vi ser på män som andra sortens föräldrar.
Svar på tråden Frånvarande fäder