• EpicF

    Hur gick det för er ofrivilliga pappor?

    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 10:51:53 följande:

    Problemet för TS blir att han får ingen vårdnad, hon kan flytta om hon vill.
    Vårdnad kan endas förälder väcka talan om i domstol, genom barnets unga ålder, mamman behöver alla föräldradagar, ta alla beslut om ev sjukvård, dagis, skolor, osv, kommer TS inte få vårdnad. Av den enkla anledning att dom känner inte varandra och mamman måste ha fria händer inom alla dessa områden.

    Blir lite som Danne berättar mamman har full kontroll ang umgänge, ett litet barn är sjuk ofta, samt barnet har inget behov av umgänge första tiden, detta startar en ond cirkel, mamman kämpar igenom första tiden själv, via detta förstärks hennes mamma känsla, hon ser enbart sig själv som kapabel för att ta hand om barnet.

    Vi är många som kan bevittna detta , även via grupper där en massa pappor får genom gå liknande sär behandling att inte träffa sina barn.

    Tro att TS barns mamman ska vara helt olik är ett önsketänkande, människan är ett vanedjur, man har i generna att försvara sitt barn till det yttersta. och använda alla medel för att uppnå detta.

    Barnets bästa väger tyngre än själva umgänget, vem som bråkar spelar ingen roll enligt lag, ännu värre för en förälder som inte varit med från start, barnet känner inte TS.

    Men visst är TS fri och pröva, men vi alla vet att han kommer förlora om det uppstår en tvist. ang umgänge osv.


    Man kan som föräldrar dela vårdnaden från första stund eller senare även om man inte är i en relation. Så jo, ts kam kan visst få vårdnad utan att gå till rätten. 

    Umgänget är för barnets bästa. Det är barnet som har rätt till umgänge med sin far.

    Nej, varför är det så självklart att ts skulle förlora? Vi vet hur den blivande mamman är eller hur hon kommer att vara efter att barnet är fött. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 11:24:16 följande:
    Enbart om mamman går med på delad vårdnad, annars måste man väcka talan i domstol, hänvisa varför man ska vinna delad vårdnad.
    Ja,  och dom mamma kan man mycket väl vilja ha delad vårdnad även om man inte är ett par. Utifrån barnets bästa (du gillar ju att alltid tala utifrån barnets bästa) så är delad vårdad och umgänge med båda föräldrarna det bästa. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 11:47:23 följande:
    Barnets bästa kommer i första frågan vid en tvist, har man samarbetsproblem som andra frågan, dvs detta är mycket viktiga frågor som allt för ofta kör över alla andra frågor, påverkas barnet negativt via brister i samarbete dömer man som jag visat 77% till mammans fördel, detta för hon har säkert den närmsta och bästa relationen med barnet, dom står varandra närmast. vilket är barnets bästa.

    Många barn mår inte bra av delat umgänge, många barn tycker vv-liv är slitande och påfrestande för barnet.
    Även här träder barnets bästa in, dvs umgänge och vv-liv är inte det bästa för barnet och man plockar bort vv-liv och utformar vv-helg istället.

    Sedan att relation o umgänge försämras med den andra förälder bryr man sig inte om. Man utgår för vad som är bäst för barnet.
    Barnets bästa och dess rättighet är att ha umgänge med båda föräldrarna. 

    Du pratar om varannan vecka, varför? Barnet kommer vara alldeles för litet för det. 

    Förövrigt så har varken umgänge eller vårdnad att göra med var barnet bor. Man kan fint delad vårdnad utan att ha vv eller vh boende. 

    Det bästa för barnet är att ha umgänge med båda föräldrarna. För vet väl att det är barnet som har rätt att ha ungänge med sina föräldrar, inte tvärt om. 
  • EpicF

    Anonym (fkl): Varför skulle inte ts kunna få umgänge med barnet från start? Eller snarare barnet få ungänge med sin pappa från start? 

    Du drar alldeles för stora växlar. 

  • EpicF

    Anonym (fkl): Hon kan få föräldradagar av ts. 

    Finns inget som säger att de inte kan lära känna varandra under tidens gång. 

    Återigen, du drar alldeles för stora växlar. 

  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 18:37:27 följande:
    Vid gemensam vårdnad kan man inte ge bort alla föräldradagar hur mycket man än vill, dessa är låsta till den andra förälder, dessa tillkom för att förbättra relation mellan barn och bägge föräldrar, jämna ut vårdnadstvister.
    Varför tror du att man införde låsta dagar?
    För att tvinga mannen att vara ledig eller vad.
    Nej, inte de som är vigda till pappan. Men vi vet inte heller om ts vill bara föräldraledig. Kan mycket väl hända att de får till en normalt relation, har gemensam/delad vårdnad och att ts är föräldraledig för sitt barn. 
  • EpicF

    Anonym (fkl): Återigen, du drar för stora växlar. 

    Finns inget som säger att ts inte kan vara med från början, dvs träffa sitt barn från start. Finns inte heller något som säger att de inte kam ha gemensam vårdnad eller ts kam bara föräldraledig. 

    Föräldrar har inga rättigheter till sina barn, men barna har rättigheter till umgänge med sina föräldrar. 

  • EpicF

    Anonym (fkl): De 10 pappadagagarna kam ts ta ut innan 60 dagar efter att barnet kommet hem från bb.

  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 20:25:20 följande:
    Och du tror pappan kommer veta om exakt den dagen barnet kommer, ringa sin chef, jag har fått barn. 
    Chefen men vad roligt vad blev det?  TS jag vet inte , har inte träffat barnet, men jag ska ändå vara ledig.

    Nå nä, det kommer inte hända så länge dom inte känner varandra.

    Ta tidigare skribent, folk är mer medvetna idag att inte ge bort vårdnaden utan orsak, som ex samarbete, detta lär inte ske.
    Pappan kan ta ut sina 10 dagar innom 60 dagar efter att barnet kommit hem från BB. Behöver då inte infalla precis vid födseln. 

    Om ts är pappan och han får veta detta innan de 60 dagarna har gått så har rätt att ta ut de 10 dagarna oavsett om jan träffat barnet tidigare eller inte. Det är en rättighet som mam har som pappa. En rättighet man inte kan bli nekad och också något man kan ta ut med kort varsel. 

    Och de 10 dagarna har inte med vårdnaden att göra. Det är vigda till den andra föräldern (oavsett kön på föräldern) men kallas i folkmun för "pappadagar"
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 21:07:14 följande:
    Kanske, men om man vänder sig till lagen säger den så här. deltar han inte till födelsen eller ens är närvarande begår han ett brott.
    -

    En pappa har rätt till tillfällig föräldrapenning om han avstår från arbete vid sitt barns födsel, för att närvara vid förlossning, för att sköta hemmet eller vårda barnet (13 kap. 1 och 10 §§ socialförsäkringslagen). Enligt 13 kap. 14 § gäller detta i högst 10 dagar.


    I 14 § står det inte uttryckligen att det gäller arbetsdagar, däremot hänvisar det lagrummet tillbaka till 10 §. Det innebär att man får läsa dessa tillsammans. Slutsatsen man kan dra ifrån detta är att en pappa har rätt till föräldrapenning för dagar han avstår från arbete på grund av sitt barns födsel, i högst 10 dagar. Det rör sig därför om arbetsdagar, vilket också är rimligast då alla kan ha olika många arbetsdagar per vecka.


    Dessa 10 dagarna ska enligt fk tas ut innan 60 dagar från barnets hemkomst. Och självklart ska man avstå från arbete. Men man behöver inte vara med vid födseln för att då dessa tio dagarna. 

    Finns många orsaker till att man inte kan närvara vid födseln. Så nej, man begår inget brott av att inte vara med vid födseln och senare ta ut de tio pappadagarna. 

    Däremot är dessa dagarna till för att man ska, om man kan, närvara vid födseln och då avstå från arbete och inkomst. 
Svar på tråden Hur gick det för er ofrivilliga pappor?