• EpicF

    Hur gick det för er ofrivilliga pappor?

    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 11:46:26 följande:
    I Sverige har vi inte så brådis med beslut, det vet vi alla som gått igenom soc till tingsrätt, det tar mycket lång tid, och det är inget vi kan göra åt saken mer än vänta.
    Det samma gäller för faderskaputredning, finns ingen anledning o utföra den på studs och i rekord fart, tar det några månader spelar ingen roll, underhåll är retroaktivt, han blir pappa om allt matchar upp.

    Man startar sin utredningar, man kallar in, pratar med dom, alla får välja en tid som passar, blir man sjuk, byter man bara till en tid som passar nästa gång.
    Allt går rätt till, utan behov av panik, resultatet kommer presenteras o utredning är färdigställd.
    Bara för det tog ett år för dig så gör det inte det för alla. Mam kan starta tidigare och få det gjort innom några veckor. Även i Sverige. 
  • EpicF

    Anonym (fkl): Panik? Nej, men det bra att få gjort det så fort som möjligt för alla parter. Och framfart för barnet. 

    Ja, utredningen tar tid. Men det behöver inte ta så lång som du vill. 

  • EpicF

    Anonym (fkl): Det är så att en faderskapsutredning måste göras inom ett år. Inte att det tar 1 år att slutföra. 

  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 13:12:13 följande:
    Upp till ett år, man har alltså lagt en tidsgräns, men denna kan flyttas och tas upp vid ett annat tillfälle/år om det visa sig komma nya uppgifter.

    Det finns ingen anledning till att påskynda utredningen, den tar vanligtvis några månader, pappan har inger rätt att tränga sig in på BB, pappan har heller ingen rätt att se barnet första tiden om mamman inte vill.

    Man gör utredningen efter, mycket kan hända före, det är inte 100% säkert det blir ett barm, barnet kan födas sjuk, behöver intensivvård osv.
    Man tar utredningen med ro för allas skull.
    Det måste görs inom ett år. De flesta utredningar tar 1-4 månader. 

    Du drar upp scenarior som är extrema. 

    Ett faderskapstest kan också tas under graviditeten... 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 13:30:42 följande:
    Ja för det är ingen panik och veta direkt vem pappan är, det utgör ingen skillnad.
    Man kan göra utredningen efter när man vet att allt har gått bra, finns inga garantier att det inte ska uppstå komplikationer vid en födsel.
    Det samma gäller för mamman, bara för att hon fött barnet menas inte att hon mår toppen, även mamman behöver tid att anpassa sig till det nya livet, varav gräns på 1 år, mår mamman toppen, barnet mår toppen allt flyter på kan det ger resultat kortare tid.
    Pappan som inte ens har kontakt eller något kommer inte dö för han inte vet om det är hans barn eller inte. Han kommer i tredje han.
    Det är viktigt för alla parter, inkl barnet att faderskap blir fastställt så fort som möjligt. Få faderskapsutredning tar ett år. Faderskapet måste vara fastställt före barnets 1 års dag, det innebär att i realiteten har man inte ett år på sig. 

    Som sagt tar en utredning 1-4 månader och de flesta är färdiga inom en månad. 

    Du verkar tro att det är mycket som skal till för att göra en utredning. Det är det inte. I ts fall finna en pappa. Det innebär att ts kan lämna dna test redan nu och mamman och barnet kan lämna på BB, efter förlossningen. Dna testet som lämnas är ett sk topp-test. Dvs man toppsas i munnen. Inget svårt alls eller ens obehagligt. 

    Jo, för alla parter så utgör det en skillnad av att få fastställt vem som är pappan. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 13:44:37 följande:
    Nu bör den ta 1 år, dvs om den tar lite längre tid finns inget som stoppar för den skull, som allt annat inom vård osv, bara för att du får en tid menas inte att den stämmer, ex vårdgaranti, många får vänta år längre.

    Det samma är det med utredning ang faderskap, det tar den tid som det tar.
    Allt beror på vad som hänt och hur allting gått. Man drar inte ut ett barn ur en kuvös bara för att göra ett faderskapstest.
    Barn kan födas för tidigt, jag finns hundra o en anledning till olika komplikationer. som förlänger en utredning.
    Nej, det ska vara klart inom ett år. 

    Skyldigheten till att utreda faderskapet infaller 15 dagar efter barnets födelse. Det innebär att senast 15 dagar efter att barnet är fött ska Soc/familjerätten påbörja utredningen enligt lagen. 

    Eftersom barnet har rätt till sin pappa så tar man hänsyn till vad mamman vill, eftersom hennes vilja är irrelevant. Det är alltså utifrån barnets bästa som faderskapet ska fadtällas. Inte utifrån vad mamman eller pappan anser. Utan utifrån barnet. 

    Allt står i föräldrabalken. 

    Förövrigt kan dna test tas även om barnet ligger i kuvös. Är ett q-tips som tas in i barnets munn. Svårare än så är det inte. Inga blodprover eller andra prover behövs. Endast en lite q-tips. Detta kan göras på BB, neo eller där barnet befinner sig. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 13:57:53 följande:
    Men studera lagen, om barnets mamman har en annan snubbe som skickar in till SKV att han är barnets pappa kollar man inget mer, man litar på mamman och pappan har ett samförstånd, dvs högre säkerhet finns inte.
    Då är utredningen redan klar. Eftersom man som moder kan föranmälan vem som är pappan och den potentiella pappan godkänner, med eller utan teaf. 

    Men i ts fall så är ts som mamman har utpekat som pappa. Hon kan fortfarande föranmälan att han är pappan och ts kan godkänna, med eller utan dna test. 

    Det står också i lagen att man kan föranmälan vem som är pappan. Det kan idag ske digitalt. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 14:05:18 följande:
    Sedan har alla regler undantag, bara för att barn föds menas inte att det är start datum, som sagt föds barnet 1-3 månader förtidigt är det oftast intensivvård.
    Kanske mamman blir sjuk, man startar inte heller då någon tvingande utredning, man tar det när allt är lugnt o fint.

    Det spelar ingen roll om TS är pappa eller inte första månaderna, han har inga rättigheter till umgänge, se eller ens röra barnet under denna tid.
    Skyldigheten till utredning om faderskap infaller 15 dagar efter barnets födelse, oavsett om barnet är fött för tidigt. Det står i lagen. 

    Mamman har ingen talan utredning eftersom det görs för barnets skull, för barnets bästa. Vill inte mamman medverka så behöver hon inte det, men en utredning startas oavsett. 

    Det är inte pappan (eller mamman) som har rättigheter till sitt barn, uten barnet som har rättigheter till båda sina föräldrar. 

    Du kommer enbart med en massa idiotiska undanflykter, som i realiteten inte hindrar att en utredning startas. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 14:34:53 följande:
    Som allt annat, bara för att man startar något innebär inte att man ger det högsta prioritet, man öppnar en akt och börjar lägga upp en plan.

    Men förstå du har stort förtroende i hur allting fungerar, där man typ sätter in säpo och full styrka. nä inte i Sverige. Första dagen i vårt land är att en handläggare får uppdrag, sedan tar handläggare uppdraget när det finns tid och jobbar sig lugnt framåt. det är bara ett uppdrag i den stora högen av arbetsuppgifter.
    Vet du vad en faderskapsutredning är och hur det går till? 

    En faderskapsutredning tar 1-4 månader. Det är normaltid. 

    Och nej, Säpo är inte inblandad i en faderskapsutredning. 
  • EpicF
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-19 15:20:24 följande:
    Jag menar att det fungerar som allt annat, bara man registrerar ett ärende innebär det även att man startat ärendet, men man behöver inte fysiskt starta ärendet med arbete, man tar det när man kommer dit, oftast har man fler ärende med liknande prioritet i högen, man jobbar systematiskt fram, ibland tar det 2-4 månader.

    Liknande kan du se hos polisen, du ringer in ett pågående brott, polisen svara vi se om vi kan skicka någon, ibland kommer dom timmar efter.

    Liknade är det med dom flesta myndigheter osv, man gör det man kan, dvs oftast är det inte direkt på studs, man har andra ärenden som redan finns.

    Bara för att en pappa ringer in o berätta jag är pappan, menas inte att man inte även frågar mamman och följer utredningen. Oftast startar man inte med dna, man snackar med grabben, vill han ha dna gör med det då först, även det tar sin tid, alla får tid för att fullfölja vilka krav man ställer, det är inte spikade tider, man tar det med en tid som passar inom tidsramen.
    Utredningen ska enligt lagen starta senast 15 dagar efter barnets födelse, det innebär att processen startas då. Inte senare. Utan just då. 

    I ts fall har det tekniskt sätt redan startat då mamman pekat ut honom som potentiell pappa och Familjerätten (som i hans kommun sköter det) vet om det. 

    Du kan inte jämföra det med en utredning hos polisen. 

    Har du på något sätt svårt att förstå lagen? Processen hur det går till? 
Svar på tråden Hur gick det för er ofrivilliga pappor?