• AndreaBD

    Paludans koranbränning idag utanför Turkiets ambassad!

    pyssel skrev 2023-02-06 21:23:18 följande:
    Det är klart det är fördomar att utgå från att just sekulära muslimer skulle vara mer i konflikt med sin tro än vad du är i konflikt med påven. Varför skulle en sekulär muslim brottas mer med någon slags existentiell ambivalens än Stina 15 år som konfirmerat sig "för att få presenter"? Du skrev ju "De som är väl integrerade måste ju ha en konflikt mellan samhället de lever i och sin religion." Varför skrev du så?

    Fanatiker, särskilt i eller från diktaturer, brukar reagera så mot all slags kritik eller kränkning mot [stats-]religionen. Det kan väl knappast vara en nyhet. 
    Du missförstod mig - igen. Jag menade konflikten om de ska vara på muslimernas sida, och då de mer radikala muslimerna (eftersom det ändå inte är några problem med dem mer moderata), eller på svenska samhällets och demokratins sida. Ingen kristen behöver bestämma sig mellan samhället och religionen. 

    Vi vill ha dem på svenska samhällets sida. Men då får vi se till att de känner sig inkluderade också. 
  • AndreaBD
    Anonym (torka sig i röven?) skrev 2023-02-06 18:47:43 följande:

    Personligen tycker jag att högerextremister är bakåtsträvande nollor som inte klaffar med sin samtid utan lever kvar i någon forntida "utopisk" dröm om hur deras samhälle ska se ut. Men jag förstår inte riktigt varför jag måste gilla islamism(islam) bara för att jag ogillar fascister eller nazister. Jag vill bara se ett bättre och progressivt samhälle, utan vare sig omfattande gängkriminalitet, nazism eller islam. Jag har inget emot vare sig någon nationalsocialist eller muslim på ett personligt plan, då jag anser att människor ska bedömas efter sina handlingar och inte politiska eller religiösa åskådningar. Däremot kan jag avsky både islam och nationalsocialism som ideologier, eftersom båda är skadliga för samhällen. Vi såg det i nazityskland, vi ser det i Saudiarabien, Afghanistan och delar av västvärlden numera. 

     


    Och den inställningen är ju hemskt motsägelsefull. Att vilja förbjuda en religion, att man vill "få bort" den - då är du lika odemokratisk som högerextremister och islamister. Har man demokrati, så måste man också vara någorlunda tolerant. Man kan och ska ha gränser där förstås. Man ska inte tillåta att grupper som vill avskaffa demokratin får agera fritt. Men så länge folk inte gör det - och det gör inte moderata muslimer - så kan man inte bara förbjuda deras religion. Det vore verkligen bakåtsträvande, när vi har haft religionsfrihet länge. 
  • AndreaBD
    Anonym (Niklas) skrev 2023-02-07 10:20:27 följande:

    Jag tycker det är dags att vi förbjuder koranbränningar och alternative former som kritiserar Islam. islam är inte kompatibelt med västerländska värderingar och för att främja integrationen måste vi anpassa oss. 
    Integration är inte nödvändigvis att invandrare ska anpassa sig till sverige, utan kan vara lika mycket att sverige ska anpassa sig. 
    Nu lever vi i ett mångkulturellt samhälle och det är fantatiskt. Men Islam får inte kritiseras


    Försök inte låtsas att någon skulle tycka så!
  • AndreaBD
    JanusPanus skrev 2023-02-07 10:43:10 följande:
    Du tycker ju så 
    Då har du uppenbarligen väldigt dålig läsförståelse.
  • AndreaBD
    Anonym (Tiwi) skrev 2023-02-07 10:50:56 följande:

    Vi får ta mycket skit i Sverige, ta bara den muslimska kampanjen mot socialtjänsten, där vissa islamistiskt anstrukna imaner och personer som av Säpo klassats som säkerhetshot.
    Syftet ska vara att skapa kaos och ilska mot majoritetssamhället och de politisk styrande.
    Man gick ut med en massa, vi tvingar barn äta griskött, vi omhändertar muslimska barn osv.

    Bara såna här muslimska kampanjer mot Sverige utgör att vi måste fortsätta stå på oss, behålla vår yttrandefrihet osv.


    Jo, när man ser såna konkreta saker - där bör man vara tydlig och agera. Vilket får mig att tänka - folk verkar gå i allt större utsträckning på såna här kampanjer. Oftast via sociala medier. Jag fattar ibland inte vad det är som händer där. 
    Och det är inte bara ungdomar, inte heller bara korkade, obildade människor. Det verkar som om en del är psykiskt svaga och har lätt att gå på sånt. 
  • AndreaBD
    Anonym (torka sig i röven?) skrev 2023-02-07 15:29:04 följande:
    Jag vill inte att man lagstiftar bort islam eller förbjuder det. Jag är för den fria människan. Jag tycker inte att staten ska gå in och arrangera bokbål. Jag skrev att det bästa vore om alla koraner försvann från jordens yta, stämmer. Men det är upp till var och en som äger en att göra vad de vill med den.

    Jag tycker att islam och islams roll i svenska samhället främst bör ifrågasättas och kritiskt granskas. Man ska inte svartmåla muslimer, men man ska verka för en liberalisering/frigörelse/sekularisering inom den muslimska gruppen. En del är det och det är ju bra, men många är fast i hedersstrukturer och islamism. Inte minst i förorter.   
    Där kan jag hålla med dig. Absolut. 
  • AndreaBD
    Anonym (torka sig i röven?) skrev 2023-02-07 16:23:21 följande:
    Den där pellejönsen menar att jag har något emot muslimer och vill ha bort de, men det är fel. Jag ser de som människor som ska behandlas utefter sina handlingar, precis som alla andra. De är inte sämre eller bättre till motsatsen är bevisad. Men det betyder inte att jag gillar religionen eller ideologin islam. 
    Man kan ogilla Nordkoreas styre utan att ogilla varenda nordkorean som tycker att diktatorn är bra. Man kan ogilla radikalvänsterns ideologi, men det betyder inte att jag på ett personligt plan ogillar varenda vänstermänniska. 

    Man måste skilja på ideologi och människa. Men om en människa är på tok för influerad av en värdelös ideologi eller religion, så finns risken att den blir en dålig person. Allt handlar om vilken nivå. Jag har problem med folk som diskriminerar andra eller behandlar andra respektlöst. Oavsett om de är svenskar eller muslimer från Somalia. 
    Kanske har du också sagt saker som man kan tolka så. Och sen är det ju också så att även om man själv inte gillar en ideologi eller religion  - om andra vill ha det och vill leva så, så ska man egentligen inte blanda sig i där heller. Om folk vill leva så, så får de väl göra det. Visserligen, man kan ha invändningar när det gäller barn då. 
  • AndreaBD
    Anonym (torka sig i röven?) skrev 2023-02-07 16:45:27 följande:
    Nej jag är rak. 

    Tycker inte att man behöver linda in det. Jag ser inte hur vare sig Sverige eller någon annan del av världen blivit bättre av islam, därför gör jag slutsatsen att islam suger. 

    Men man kan behandla muslimer med respekt utan att linda in sina åsikter om islam. Man ska vara ärlig och respektfull, men inte falsk. Svenskar är experter på att linda in saker till den grad att åhörarna tvingas läsa mellan raderna för att fatta. Om ens det. Folk säger en sak, men tycker en annan. 
    Det var inte det jag pratade om. Utan frågan var om man kan acceptera att andra människor vill leva på ett sätt som man själv inte skulle vilja. Är man så tolerant? Sin åsikt kan man säga ändå. Kanske inte i onödan, men när det kommer upp. 
  • AndreaBD
    Anonym (torka sig i röven?) skrev 2023-02-07 16:51:11 följande:
    Jag accepterar muslimer. Jag diskriminerar ingen, jag är inte otrevlig, jag drar inte av slöjan på nån. Därmed är jag tolerant. Jag vill inte förbjuda de något. Jag vill att de aktivt ska upplysas om hur dåligt islam är bara. Precis som man gör med alla andra ismer som suger. Det är att göra de en tjänst. Inte minst alla kvinnor som lever i hedersförtryck. 
    Det kan man göra. Men det är en himla balansgång om man inte vill att de uppfattar det som något värre än vad som är menat. Det är därför det är så svårt. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-07 19:15:06 följande:
    Jag läste vad du skrev, jag missförstod inget alls. 

    Nu menar du alltså att du egentligen menade att de radikala ska välja sida? Du förstår inte att de gjort det och att arbetet bör utföras där, precis som några av oss hävdar? Inte genom att de radikala (som imamen de redan träffar) ska utföra detta, enligt din idé och hårt prövade stadsdelsförvaltningars förkastade försök. 
    Glöm det nu. Nu säger du raka motsatsen igen, och nej, tvärtom. Men lägg ner det nu. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-07 19:46:22 följande:
    Som jag tidigare förklarat gällande "tvärtom": Det finns inget som motiverar din fantasi om detta existentiella "val" mellan samhälle och religion för en sekulär muslim. Inse att dina generaliseringar är enbart fördomsfulla. En person som lever i en sekulär del av världen, har en sekulär tro och livsåskådning, har generellt inte denna djupa konflikt och detta ställningstagande du påstår.

    Inse när du är ute och cyklar. 
    Lägg ner bara. Jag förklarar inte fler än fyra, fem gånger. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-08 17:33:18 följande:
    Ja det brukar ju låta så - "Lägg ner" - när du visat dig totalt okunnig på ett område flera gånger och blivit korrigerad nästan lika många. 
    Jag orkar inte förklara samma sak mer än fem gånger. Det är inget krav man kan ställa på folk. Och det jag sagt - nämligen att vi vill ha de moderata muslimer på vår sida, istället för att alienera dem så att de slår sig på extremisternas sida - det är fullständigt självklart.  

    Jag tror du bara VILL få det till något konstigt som är fel. Men sorry..... det är det inte. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-08 20:20:11 följande:
    Och jag har frågat dig minst tre gånger vad du grundar dina farhågor på och att jag tycker det är rent av dumma och helt okunniga spekulationer. Snudd på koloniala fördomar. Med ett enkelt exempel frågade jag dig om du känner mer samhörighet med en tysk nynazist, pga ditt tyska ursprung, än en värmlänning vars värderingar du är mer i samklang med. Nä, då har jag missförstått, vilket du med det jag fetstilat visar att jag inte alls gjort.

    Du verkar inte förstå att muslimer med en modern och sekulär livsstil inte står fem centimeter från extremistens "varma" famn och att du måste "vinna över eller förlora dem till extremismen". Förstår du inte att dessa är utsatta av extremisten om de är extremistens granne, eller så bor de granne med "dig" istället. 
    Du bara ser svart och vitt där. Du missar nyanserna och du missar helt beröringspunkterna, t.ex. att dessa människor kan ha barn som blir islamister. De lär inte bara överge dem. 

    Och jag menar absolut inte att de skulle slå sig till 100 % på islamisternas sida. Det räcker om de gör det till - låt oss säga - 20 %. Då samarbetar de inte så jättebra ifall myndigheter vill veta något. Det handlar inte om allt eller inget, utan om mer eller mindre. Det finns gott om anpassade muslimer som är missnöjda för att de inte inkluderas. Och då tystnar de, då hjälper de inte polisen/staten/myndighetern lika mycket om de blir frågade om något, och om de sitter inne med information. Man träffar såna människor och de är inte få. Du har väl i alla fall hört att brott inte blir uppklarade för att folk inte säger något? Just skötsamma invandrare då. Visserligen, de är också rädda, men inte alltid bara rädda.

    Men det här har inte mycket med trådens ämne att göra, och det är verkligen läge att komma tillbaka dit. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2023-02-08 21:43:24 följande:
    De moderata muslimerna står på en helt annan sida än extremisterna, de är väl integrerade i samhället och accepterade för att de är helt Svensson-aktiga. De enda som försöker alienera dem är väl någon enstaka rabiat SD-rasbiolog, men det finns det inte så många av som tur är. Men om de stöter på någon sådan individ, är det väl inte så troligt att reaktionen blir att plötsligt bli konservativ islamist. Det är inte ett realistiskt alternativ att bli det de just tar avstånd ifrån. 
    Dessa moderata muslimer håller sig undan de extrema, konservativa islamisterna och vill inte ha med dem att göra och ser det inte som sin plikt att reformera islam för andra.  
    Se mitt svar till pyssel - det är inte 0 eller 100, det är alltid något mitt emellan. Jag har träffat ganska många såna invandrare under årtionden. De allra flesta av dessa känner sig inte 100 % inkluderade. De känner sig utanför och inte tillräckligt uppskattade. De kanske gör det de ska, följer lagarna. Men inget mer. De håller tyst om polisen frågar om de har sett något. Och de kör lite kompromiss ibland, håller dels med sina med-muslimer, men också med samhället. De skulle kunna ta ställning mot islamister mycket starkare, om de kände sig fullt inkluderade. 

    Jag ska inte skriva något mer om det här nu, det är ju inte trådens ämne. 
  • AndreaBD
    Anonym (H) skrev 2023-02-08 22:52:49 följande:

    Det var rätt beslut att inte ge tillstånd


    Absolut. Det borde de ha gjort då också....
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-08 23:38:31 följande:
    Hahaha, vilket skitsnack! "Svart och vitt där", klonen. Så mycket smörja, så många felslut och kolonialmadamska gissningar. Helt i din anda får en därmed ta detta ditt senaste svammel som att en tysk alltid är mer eller mindre nazist, vilket på något vis måste gälla även svenskar, men då mer för just kungafamiljen. "Jo, för så svart/vit var ABD, jo, jo."
    Varför försöker jag ens. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2023-02-08 23:27:25 följande:
    Jaha, ja då utgår jag då från mina iranska vänner (som inte bor i Sverige men i ett annat EU land).
    De är fullkomligt integrerade där de bor. Polisen frågar dem aldrig något. De har inget samröre med polisen eller med extrema islamister. Utom när de anordnar stora fester och måste ha kontakt med polisen som en säkerhetsåtgärd, av rädsla för islamistiska fanatikers påverkan. De lever Svensson-liv fast i det EU land där de bor och följer alla lagar. 
    Ett par gånger har de fått någon rasistkommentar på gatan, under typ 20 år. 
    De tar en stark ställning mot extrema islamister, eftersom det är anledningen till att de inte återvänt till Iran. De känner sig fullkomligt inkluderade i samhället där de lever. 
    Jag tror inte mina vänner är undantag, det finns många muslimer som lever helt integrerade i västerländska samhällen. 
    Men då har de inte heller hamnat i den situationen att de har något barn, en vän eller en släkting som är extrem-muslim. Det händer att folk plötsligt hamnar i den situationen, att någon som är nära dem, plötsligt radikaliserar sig. Dvs. de måste inte ha valt att umgås med såna, utan personen förändras radikalt. 

    En av mina bästa vänner är från Iran. Och om dina vänner också är såna som har flytt 1979 eller åtminstone av den anledningen, pga av den förändringen, så är de ju från början MOT extrem islam. De är inte typiska muslimer. Min vän är t.o.m.  döpt i svenska kyrkan och gifte sig med en svensk. Förutom maten som hon lagar är hon svensk, kan man säga. De har ju inget vettigt kvar att identifiera sig med i hemlandet. Jag hade också en kollega från Iran, som var intresserad av historien och som berättade en del om att iranierna ju inte var muslimer från början utan invaderades av araberna och islam tvingades på dem. Vilket jag visste, men jag trodde inte att det lever kvar så mycket. Och många iranier är högutbildade också och blir då inte så lätt "underdog". 

    Det kan vara ganska annorlunda med folk som kommer från fattiga länder som flyktingar. Framför allt så håller familjerna ihop i stor utsträckning. De har ingen bra utbildning, får ett dåligt betalt jobb. Sedan är det risk att andra generationen radikaliserar sig. Jag ser ju mest dessa ungdomar, som inte vill bli som sina föräldrar och som tycker att svenska samhället har svikit deras föräldrar, eller att föräldrarna är dumma som ställer upp på det. Och som hellre vill bli gangster. Jag känner några som blev det också. En håller just på att försöka komma tillbaka på rätt väg. Samtidigt som han blev kriminell, så var han plötsligt muslim igen också (hans mamma praktiserar inte verkligen religionen). 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2023-02-11 08:17:47 följande:
    För att du ofta är både ivrig och uppläxande på sådant du inte alls kan. 
    Inte i det här fallet. I det här fallet var det för att inte vara taskig. Men eftersom du inte har några problem med det borde jag kanske inte ta såna hänsyn heller. 
Svar på tråden Paludans koranbränning idag utanför Turkiets ambassad!