• Anonym (Freddan)

    Ingår duschhuvudet?

    Om det på visningen av en hyreslägenhet finns ett fint och dyrt duschhuvud i badrummet (obvi...), kommer den då följa med lägenheten om inget annat framkommer? Vad säger reglerna?

  • Svar på tråden Ingår duschhuvudet?
  • viseversa
    Anonym (V) skrev 2019-01-16 18:04:24 följande:
    Om en hyresgäst lämnar ett lyxigt duschmunstycke kan värden också välja att byta ut det mot ett standard vid genomgången innan den nya flyttar in.

    Värden behöver bara tillhandahålla vad som är standard i lägenheten.
    Ja såklart. Men ts kan inte kräva att ett dyrt duschmunstycke ska ingå bara för att det fanns där på visningen. Det har ju dom som bor där köpt skälva.
  • Virriga Vera
    Anna60 skrev 2019-01-16 11:35:59 följande:
    Ja, man skall återställa till originalskick. Men man skall också säga till att "detta kommer vi ta med oss och sätta tillbaka originalet" om man låter sina egna prylar vara kvar vid visning. 

    Förstår inte vad som är så svårt att förstå?
    Anna60 skrev 2019-01-16 12:22:06 följande:
    Japp, om lägenheten är tom och man är avflyttad visas den med hyresvärden. Är den inte det, utan inventarier och lösöre finns kvar, så brukar lägenhetsinnehavaren vara med. Inte minst för att skydda sina egna prylar. OCH tala om att "diskmaskinen ingår inte, inte heller duschhuvudet","

    Det är ju inte klokt att man tackar ja till en lägenhet med vissa finesser, och när man sen flyttar in är lägenheten helt avskalad på de finesser man trott ingår. HUR skall en blivande hyresgäst veta vad som är standard hos just den hyresvärden? 

    Det står i det hyreskontrakt man skriver under. Dessutom så brukar hyresvärdar vilja att man återställer, tar bort persienner, markiser m.m
  • FuckGoggleAskMe

    Jag förstår inte ens att detta diskuteras i tråden. Gamla Hyresgästen GH har ett kontrakt med LägenhetsÄgaren LÄ. Nya Hyresgästen NH får sedan ett kontrakt med LÄ, efter det att LÄ och GH har fullföljt och avslutat kontraktet dom hade. I avtalet mellan GH och LÄ, står det antagligen att GH måste återbörda lägenheten till ursprungligt skick när GH flyttar (fast lite normalt slitage är ok). Det står bergis INTE att om GH köper ett duschtillbehör och monterar upp den, så övergår automatiskt äganderätten till detta, till LÄ (eller NH) när GH flyttar ut. Det står antagligen inte heller att GH har en plikt att skriva en lista över duschattiraljer och dörrhandtag den köpt och monterat synbart i lägenheten och ge till LÄ, eller på något sätt förmedla detta till en tredje part, NH (detta är nog inte omöjligt att avtala, men skulle vara extremt ovanligt). GH och LÄ har förpliktelser mot varandra, likaså NH och LÄ. Noll skyldigheter eller rättigheter finns mellan GH och NH. Jag har däremot förståelse för att NH trodde att exempelvis duschmunstycket inte ägdes av GH, utan av LÄ (så det skulle ingå), så NH blir lite besviken. En ambitiös LÄ tar väl reda på sådant, och berättar för NH innan, men det är nog sällsynt. Att det hör till god ton att GH skänker av sina ägodelar till NH, eller gör en massa extra saker, är verkligen inte sant, och återigen, GH och NH har noll med varandra att göra. Amen.

  • Physalis
    Anonym (....) skrev 2019-01-16 18:50:30 följande:

    Jag antar att jag har haft tur som har haft mer seriösa hyresvärdar än vad du och andra har haft. Jag skulle aldrig ställa upp med att visa en hyreslägenhet till spekulanter.


    Ja det verkar ju rent av osmart av hyresvärden att lämna det uppdraget till någon som med största sannolikhet inte har kompetensen och absolut inte har något att vinna på affären.

    En missnöjd fd hyresgäst får ett perfekt tillfälle att jävlas med hyresvärden, om denne är lagd åt det hållet.
    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (elm)
    Anna60 skrev 2019-01-16 11:35:59 följande:
    Ja, man skall återställa till originalskick. Men man skall också säga till att "detta kommer vi ta med oss och sätta tillbaka originalet" om man låter sina egna prylar vara kvar vid visning. 

    Förstår inte vad som är så svårt att förstå?
    Det kan ju vara schysst att göra det, men det är inget man SKA eller måste. Du behöver inte vara otrevlig för att du har fel.
  • Anonym (Inte så svårt)

    När vi hade sagt upp vår hyresrätt där vi hade betalat ett övertag medhyresvärdens goda minne sa till nya hyresgästen att antingen betalade de för allt. Vi krävde hälften av vad vi betalt. De nya sa nej och vi sålde på blocket. Det handlade om persienner, markis, extra garderober, tvätt och diskmaskin och ett specialblandare i köket.

  • Anonym (nej)

    Du hyr en funktion, inte ett enskilt munstycke, så nej, du är inte garanterad att det blir just detta. Dels kan aktuell hyresgäst ha köpt det själv, och sätter tillbaka det gamla, dels kan hyresvärden byta tillbaka till standard innan du flyttar in.

    Vad regeln säger är att vad som ingår när du flyttar in (inte möbler etc förstås) hör till lägenheten och då är hyresvärden ansvarig för det. Med andra ord, om inte persienner, frys, diskbänksbelysning finns nr du flyttar in (det finns inga lagkrav på sådant) ingår de inte i standard och du kan inte kräva att få dem, bara fråga snällt. Men tidigare hyresgäst köpt dem och lämnat kvar så de finns när du tar över lägenehten övergår de till att bli standard för dig och hyresvärden blir tvungen att fixa eller byta ut dem mot likvärdiga ifall de skulle gå sönder utan att ta betalt för det. Då kan hyresvärden inte bli av med dem förrän om du själv flyttar.

    När vi fick vår lägenhet frågade t ex föregående hyresgäst om vi ville köpa diskmaskin och badkar. (Lägenheten hade haft badkar men tidigare ersatts med dusch och det var vad som stod i ritningen. )
    Vi tackade nej. Diskmaskinen tog de med sig men badkaret lämnade de kvar, och det ingår nu i lägenhetens standard i och med att det fanns där när vi flyttade in (när fronthakar gick sönder ersatte hyresvärden med nya utan att knota). Sak samma med en diskbänksbelysning som någon installerat ännu tidigare. När den gick sönder ersatte värden den med en ny modell.
    Däremot hade värden själv kunnat välja att ta bort dessa saker innan vi flyttade in, eller kräva att den hyresgäst som satt in dem återställde.

  • Anonym (Freddan)

    Kan en polisanmälan för stöld leda nånstans? där man uppger att förra boenden sa att den följer med lägenheten?

  • sextiotalist
    Anonym (Freddan) skrev 2019-01-20 08:04:16 följande:

    Kan en polisanmälan för stöld leda nånstans? där man uppger att förra boenden sa att den följer med lägenheten?


    Nej. Det är ingen stöld, det är inte din egendom. Det är hyresvärdens egendom
Svar på tråden Ingår duschhuvudet?