• Anonym (Kaffedraken)

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • Anonym (Kaffedraken)

    Aslan, vi har, sedan ungefär 5 månaders ålder, lagt Noel i sängen och gått ut. I början fick vi gå in massor, gång på gång på gång. Men oftast så lägger vi och hör inget mer av honom.
    Ibland hör jag hur nappen far i golvet, och en napp till och så en till (han har en hel hög i sin lilla nappburk). Efter ett tag brukar jag gå in, plocka upp napparna och lägga Noel till rätta. Annars så händer det allt att han får ligga och snacka och grejja innan han somnar.

    Om han däremot blir ledsen så går vi in på en gång. Jag vill INTE att han är ledsen och ensam, eller att han känner sig övergiven! Men om jag går in och han är ledsen så lugnar jag honom bara och går ut igen. Ibland får jag gå in direkt igen, och nån gång händer det att jag får stanna nån minut med handen på ryggen.

    Det var även så vi introducerade hans insomnande. Lägga, säga godnatt och gå ut. In igen när han grät och så ut igen. Ett slags 5 mm men det handlar inte om att stanna ute 5 minuter, utan bara att visa att "jag går ut, men jag finns precis i närheten om du behöver mig". Så jag går alltså in direkt om han gråter. Men där lär man sig ju även att höra skillnad. Ibland "gråter" han till, men jag behöver inte gå in. Jag tror att det kan vara typ "åh vad trött jag är, men jag vill ju inte sova riktigt än" eller nåt....

    Det där med dagsömnen.... Noel sover inte alls bra i vagnen nu, utan allra bäst sover han i sin säng. Och jag lägger honom på samma sätt för daglur som för natten.
    Har du provat att "störa" honom alldeles strax innan han vaknar? Typ om du vet att han brukar sova 40 minuter, så efter 35 minuter går du in och klappar lite på benet, eller sätter i nappen (om han nu har napp) för att på så sätt få honom att komma ner i djupare sömn innan han vaknar.

    Själv upplever jag att Noels dagsömn förbättrades när vi dels fick in rutinen hur han somnar (lägga honom och sen gå ut) och när vi kom fram till att han sov allra bäst i sin säng!

  • Anonym (Kaffedraken)

    både våra dagar och nätter är rent katastrofala nu, ur dröm-perspektivet sett. jag önskar ju att han kunde somna på egen hand kvällstid, sova utan att matas på natten, sova i sin säng dagtid och ta sina lurar samma tid varje dag. just nu känns det som en utopi.

    junior flaskas till sömns på dagen. detta dels för att han vägrar äta precis allt utom ersättning, inte ens välling går i honom. han äter då oftare, och självklart sammanfaller oftast hunger med trötthet och han däckar när han ätit så han storknar. sen sover han i min famn eller på soffan bredvid mej och då i två timmar! jag har prövat att lägga honom i spjälisen men då vaknar han efter bara 30 min så jag får ju sitta med honom/bredvid honom för att han ska få sova ordentligt. nu sover han oftast 2ggr/dag, ett tag velade han mellan 1-2ggr/dag och det var omöjligt att lägga honom i spjälisen den "vanliga" tiden för han jagade bara upp sej själv med att krypa runt och ställa sej upp.

    på kvällen är det bara pappa som funkar att lägga. när jag försöker tror han att vi ska leka jag vet inte hur han gör, om han gör så annorlunda egentligen, jag har iaf lagt honom ner, sagt godnatt och gått ut ifall han börjar leka och sen blir det ett evigt springande in och ut för att lägga honom ner och godnatta tills han ligger kvar och inte kryper runt. när han bestämt sej för att han nog är väldigt trött så räcker det oftast att hålla handen eller klappa på ryggen/rumpan/benen tills han nästan somnat.

    för nån månad sen fungerade allt som en klocka! han sov och åt enligt "schemat" (hans egna vanetider som jag spann vidare på), lyckades förlänga dagsömnen till 1½h/gång och han sov också en hel vecka utan att äta nånting på natten! sen vet jag inte vad som hände, han blev sjuk plus hamnade i utvecklingssprång och separationsångestfasen och sen har det bara gått utför Gråter han har slutat äta mat, kan inte somna på egen hand, vägrar spjälisen och skriker så fort man närmar sej sovrummet på dan. han vaknar minst tre gånger varje natt för mat och äter mellan 3-5dl/natt och ett tag kissade han igenom varenda blöja vilket gjorde mej nästan galen! för det var bara upp och byta blöja+pyjamas+fixa så det gick att sova i sängen och det höll oss alla tre vakna! nu har vi löst blöjproblemet (active fit som dras åt omlott över magen, glipar inte) och han får sova utan filt vilket gör att han är svalare och äter mer sällan (ett tag åt han 6dl och vaknade varje timme...) men vi är ju tillbaka på ruta ett!!

  • Anonym (Kaffedraken)

    milimina, hur ater han pa dagen da??? Ni kanske maste minska nattmatningen lite succesivt och oka maten under dagen??

    Kan ni lagga till raps eller linfroolja i ersattningen i flaskan med pa kvallen kanske?? Jag har hort att det skall gora att de sover langre for det ar en massa kalorier i oljan. En matsked skall tydligen ge en timmas mer somn eller nat i den stilen.

    Ella har nu sovit hos oss pa natten i over en vecka da hon varit sjuk, men ikvall tror jag att hon skall fa sova i sin sang igen. Igar natt sa sov hon helt mysko brevid mig i sangen. Det ar nastan som att hon inte kan sova for att hon ligger brevid mina tuttar sa hon maste hela tiden dit och snutta. Jag skall bara orka att halla pa med att fa henne att somna om i sin sang, men det hoppas jag att jag gor. Jag far sova i morgon under dagen da hon sover for att ta igen det jag forlorar nu.

  • Anonym (Kaffedraken)

    han äter riktigt bra på dagen, om man ska jämföra med hur han tidigare ätit nu tar han 160-200ml/gång jämfört med 80-120ml förut. han äter också varannan-var tredje timma så han äter ordentligt! men som sagt, enbart flaska och ingen mat. olja i ersättningen kan vara värt att prova, på natten blir det allt mellan 40-100ml och på 40 sover han ju inte länge. ska testa inatt!

    han var en stökis inatt så jag ska försöka sova lite med honom på fm. ska nämligen iväg till vc två gånger (!) i em så jag måste vara någotsånär utsövd för att inte krocka...

  • Anonym (Kaffedraken)

    Aslan
    För oss och vår 7 mån tös är det så här:
    Efter rutinerna vid själva insomningen är det lite olika, ibland somnar hon mitt i att hon bökar runt, vilket tar mellan 20-80 min. Ibland så håller jag om henne så hon får gosa med min arm och så gungar jag oss. Hon har oxå svårt att komma till ro.
    Det hjälpte lite då vi satt på en cd skiva med ösregn på för då blir hon ej störd av andra ljud + att det påminner väl lite om ljudet i magen sägs det.

    På dagarna sover hon bara i vagnen ute. Då hon hållt på att vakna efter ca 35 min så har jag fått gått med henne eller vagnat vagnen innan ett tag och över perioden. Ibland så funkar det ibland inte. Och vaknar hon helt, då är det kört.

    Men av att vara väldigt ihärdig med det under morronsov stunden i ca 5 dagar så sov hon 2 h varje morron ett tag alldeles själv, tyvärr slutade hon med det för ett par dagar sen så i morse satt jag och vagnade henne igen och hon sov nästan 2 h. Så vi får se om det håller i sig

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej! Jag har precis beställt boken och hoppas att den kommer med posten imorgon. Jag ska absolut läsa igenom alla 3 trådarna, men det kommer not att ta ett tag, ni har varit flitiga

    Min son är 9 månader och kan inte somna själv. Förmodligen vårt fel eftersom vi alltid vaggade honom eller lät honom somna med flaskan i munnen när han var riktigt liten. Numera somnar han bara om han får ligga i vår säng med mamma eller pappa bredvid och sedan lyfter vi över honom till hans säng i hans egna rum. Det händer att han ligger kvar där hela natten, men oftast så vaknar han efter några timmar och är jätteledsen och det enda som tröstar honom är om han får ligga i vår säng, då somnar han direkt. Jag är så avis på alla som bara lägger ner sina barn i deras säng, säger gonatt och går ut och så sover barnet hela natten.

    Jag har hört mycket gott om "No cry sleep solution" och hoppas att det kan vara nåt för oss, jag vill verkligen inte att sonen ska behöva gråta sig till sömns, det känns helt fel och osunt.

    Ska som sagt läsa igenom alla trådarna när jag hinner, men det vore jättekul om nån kunde svara lite snabbt på om det har fungerat för er och ungefär hur många nätter det tog innan ni såg resultat?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Silverkatten06, vi körde metoden i två månader innan det blev BRA! Och då menar jag sova HELA nätterna, flera nätter i rad. I början tror man inte att det är sant, och bara väntar på att få vakna igen, men så småningom vänjer man sig faktiskt vid att få sova!
    Vi märkte docj en förbättring efter ett par veckor, med färre uppvak, men inte hela sömnnätter. Så rent personligen tycker jag att "metoden" funkar, men det är ju med den som med allt annat; barn är olika, och för vissa har de inte gått lika bra.

    Har du tid att läsa trådarna så tror jag att du har oerhört mycket att hämta, för många som numer har väldigt bra nätter har ju av förklarliga skäl lämnat tråden! (Jag är kvar, trots att jag är en sådan du säger dig vara avundsjuk på, men det är för att jag vill göra vad jag kan för att hjälpa andra trötta mammor och pappor!)

  • Anonym (Kaffedraken)

    Tack för svaret Bast! Ingen mirakelkur som funkar direkt med andra ord, men det hade väl varit att hoppas på för mycket

    Jag ska absolut försöka hinna med att läsa alla trådarna. Börjar med inlägg ett och så får jag läsa några inlägg i taget

  • Anonym (Kaffedraken)

    Silverkatten, du har rätt i att det inte är en snabb metod, tyvärr..... SHN-kuren ska ju ge resultat redan andra natten, men vi klarade inte av att höra Noel gråta så! Det var det värsta jag någonsin utsatt något av mina barn för!
    Fördelen med NCSS är ju att det handlar om att bryta mönster och skapa nya vanor och rutiner på ett sådant sätt att barnet hinner med och känner sig tryggt. Ser man det så så känns det helt klart värt att kämpa på!

    Vi har, i dessa trådar, även blandat in andra knep för att få våra telningar att sova bättre. Hojta bara till om det är något som vi kan hjälpa till med!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vi har börjat med ordentliga rutiner och försök till fasat tider nu.
    Men tyvärr blir det bara kaos.
    Hon somnar jättelätt efter kvällsrutinen men vaknar efter tjugo minuter och är helt omöjlig att få att somna om. Det har tagit tre till fyra timmar hela veckan.
    Jag tänker dock fortsätta för jag tror på idén. Tyvärr måste vi åka bort nästa vecka så då lär väl allt bli kaos.
    Det tråkiga är att det blir fel för Alma så fort vi gör något utöver det vanliga. Sova i bilen kan hon ej, vaknar efter tjugo minuter. Likaså i vagnen och sova borta är helt kaos. Jag försöker öva på sådant här nu då jag bestämt mig för att börja ha ett liv och till exempel gå på babysång eller fioka med andra mammor...

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3