• Bast
    Äldre 6 Apr 10:31
    20359 visningar
    234 svar
    234
    20359

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • Söthjä­rta
    Äldre 18 Apr 11:52
    #51

    ja, nu såg jag det i trådhuvudet. Wake to sleep. Står det mer om det någonstans?

  • MN72
    Äldre 18 Apr 16:46
    #52

    Söthjärta: Det står mer om det i boken

    Vi började logga igår. En extremt dålig dag med bara 1,5 tim sömn totalt följdes av att han tvärsomnade vid 21.15 och sov nästan 4 timmar i sträck. Ammade på ett bröst, somnade vid bröstet och sov 1,5 tim. Sen tuttade han konstant i 2 timmar. Efter det la jag över honom på min andra sida och höll om honom. Då somnade han !

    Enligt vad jag förstått bör jag, enligt bokens lösningar för barn under 4 mån, börja med att vänja honom av med att somna vid bröstet. Ser ett stort problem här. JAG SOMNAR MED HONOM VID BRÖSTET! Särskilt vid det första amningstillfället på natten. Jag lägger till vid första bröstet och sen vaknar jag

  • MN72
    Äldre 18 Apr 16:49
    #53

    Uuups!
    Här kommer fortsättningen
    Jag lägger till vid första bröstet och sen vaknar jag 2 timmar senare när han talar om att han inte blev mätt på det han fick.

    Måste jag försöka hålla mig vaken!!! Det är ju det sista jag vill, men om det gör att jag får sova senare under natten får jag väl ta det.

  • minnap­inna
    Äldre 21 Apr 15:34
    #54

    Kanske en tråd för mig. Jag har en fråga: Min dotter sover väldigt bra numera. Hon somnar 18-19 och sover hela natten. Hon är 9 månader. "Problemet" är att jag vill att hon somnar själv, i sin säng. Som det ser ut idag så ligger antingen jag eller min sambo bredvid Nora i våran säng, tills hon somnar. Sen lyfter vi över henne till sin säng.

    Vi ska snart flytta och då ska hon få eget rum. Det vore så smidigt om man bara la henne och gick ut ur rummet...


    Är det någon här inne som använt metoden endast för att lyckats få barnet att somna själv på kvällarna?

    Tacksam för svar.


    Nora 15/7 -06
  • Blåmes
    Äldre 21 Apr 20:36
    #55

    Hej Minnapinna!

    Vi körde metoden för nattning utan att veta att det var just metoden?! (Såg det när jag väl köpte boken) För nattningarna har funkat för oss sedan drygt en månad tillbaka och då gjorde vi som så att vi hade bestämd rutin för nattning vid samma tid: Mat vid 19, bad och mys med dämpat ljus i badrummet, dra ned på lampor och ljud från TV (dock ej sänga av), mera mat (läs amning)PRECIS när hon släppte bröstet och var på väg att somna, EJ HUNNIT SOMNA, lade vi över henne i sin säng, hon tittade sig omkring och somnade.

    Jag ser ju att du har en större tjej än vad vi har. Går det med att ni sitter lite längre ifrån/ligger lite längre ifrån och flyttar längre och längre bort under utdragen tid som en process? Utan att veta hur det är att ha ett barn i den åldern så är det något jag skulle testa lite med.

  • minnap­inna
    Äldre 21 Apr 21:24
    #56

    Blåmes,
    tack för ditt svar. Vi har inte provat att sätta oss längre o längre ifrån sängen. Har provat att lägga ner henne i sin säng och jag själv ligger i våran säng (1 m ifrån), men hon bara skriker.

    Det låter dock som en bra idé. Ska prata md sambon. Jag återkommer :)


    Nora 15/7 -06
  • sophia­77
    Äldre 21 Apr 22:01
    #57

    Hej!
    Jag erkänner med en gång att jag inte har läst alla inlägg och att svaret på min fråga kanske finns där, förlåt i så fall...

    Jo så här är det. Vår son är 9 mån. Vi har kört 5 mm och den fungerar jättebra iblan och inte så bra andra dagar. Dagtid är det inga problem och han somnar själv på kvällen.
    Det är natten som är jobbig.
    Han vaknar ofta och är ledsen. Jag klarar inte av att låta honom ligga där, det känns som om han söker närhet och det kan jag ju ge!
    Men faktum är att han sover absolut bäst i sin egen säng. I vår säng blir han störd, sover dåligt och blir gnällig.
    Jag vill därför att han ska sova i sin egna säng!

    I natt när han vaknade satte jag mig brevid hans säng (rörde inte vid honom) tills han somnade lugnt och fint. Sen sov han i 3 timmar, dvs 2 timmar längre än "normalt"...

    Vad har ni för akuta tips som jag kan tillämpa inatt?
    Jag har tänkt köpa boken men det får jag göra nästa vecka.

    Jag är medveten om att NCSS är en process som tar tid men det är jag beredd på, jag behäver lite uppstarthjälp bara!

    Tack på förhand!

    Sophia

  • Äldre 22 Apr 21:58
    #58

    Hej tråden!

    Kikar in här och läser era kloka inlägg..

    Juni är nu snart 5 månader och har nu börjat strula rejält på nätterna. Egentligen strular hon inte, hon vill bara vara nära och använda min tutte som napp hela, hela allstå HELA  nätterna.
    Och egentligen kan man väl inte kalla det att strula, bara att ha et stort närhetsbehov? Men för mig är det ett problem eftersom jag inte kan sova..


    Hon har sedan 5 veckors ålder ungefär sovit hela nätter (23-06) utan att tutta på natten alls. LYXIGT VÄRRE!
    Sen för några veckor sedan började hon att vakna och vilja äta 2-4 ggr/natt och det var väl lite jobbigt, men funkade och jag trodde det var för att hon ville öka mjölkproduktonen hon började tutta nattetid..
    Men nu, kanske 4 veckor senare, tuttar hon mer än någonsin och jag misstänker att hon inte vill åt mjölken varje gång utan bara tar ut sitt sugbehov på tutten eftersom hon totalvägrar nappen... :tutte:


    Vi har en 2,5 meter bred familjesäng där både moi, Pappan och Storasyster Meja 2år sover, mysigt!. Tanken var att Juni ska sova med oss men hittills har hon sovit i takvaggan eller vagnen och sen har vi lyft över henne till oss när hon ska tutta och tillbaka till vagnen när hon tuttat klart och det har funkat fint och jag har inget alls emot att nattamma någon eller några gånger, bara hon kan släppa tutten och somna om sen!
    Men nu senaste nätterna kan hon bara inte sova själv. När hon tuttat klart och vi lägger henne i vagnen vaknar hon direkt och grymtar, smågnäller och om vi inte tar upp henne börjar hon skrika och väcker Meja...
    Hon är sååå trött egentligen, det visar hon genom att somna om så fort hon läggs till tutten eller om Pappa tar upp och skumpar i famnen.
    Men om det är Pappan som skumpari famnen vaknar hon på direkten när hon läggs ner, och samma sak med tutten då..


    Oj, det här blir för långt. Ingen kommer orka läsa sig hit ner...
    Kort och gott:
    HJÄLP!  Vad är det som händer med vår lilla 5 månadersbebis och hur ska vi få henne att sova på natten UTAN min stackars bröstvårta i munnen HELA TIDEN???

    ...Jag vägrar 5 min metoden vill jag bara tillägga.. Jag vill inte att hon ska behöva skrika och känna sig helt övergiven..
    Vad är Babywhisperer som någon skrev om här?


    Mamma till MEJA född 050314 och JUNI född 061126
  • misslo­baloba
    Äldre 24 Apr 09:44
    #59

    Bättre sent än aldrig...

    Bast: Att hon blir lugn då jag går ut ur rummet gäller bara om hon går med mig ...

    Men vi börjar få ordning på sovningen nu, hyffsat ia fall. Hon behöver få böka runt och stå på huvet i allt mellan 15 min till 1 h. Så fort hon gråter ammar jag senlägger jag ner henne igen o jag är bredvid. (sen får jag ligga där resten av natten men det tar vi sen.. hi hi) Därför är det är svårt att få tid att sitta här.

    Clara: Min tös på 6 mån har precis börjat att vilja ha mer tutte på nätterna oxå, inte lika mkt som din men det kanske är ngn fas?
    Har tyvärr inget tips då vi fokuserar på nattningstid bara än så länge

  • Bast
    Äldre 24 Apr 10:35
    #60

    Jösses, jag känner att jag har varit väldigt frånvarande i tråden.... Kanske jag kan skylla på att Noel har varit sjuk och sover väldigt dåligt på nätterna igen! De två senaste nätterna har maken tagit, och natten som var nu senast var ändå riktigt skaplig jämfört med hur vi hade det en gång i tiden.....

    Baby whisperer har en tråd här på FL: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m17564907.html

    Nu ska jag se om jag kanske kan komma med några svar/funderingar...

    Sophia, du skulle inte kunna dra hans säng intill din då, så att han kan ligga i sin säng men ändå vara nära? Min son har, nu när han varit sjuk, haft ett mycket större närhetsbehov, och jag har i omgångar fått lov att ligga i stora sängen i hans rum, för så fort jag lämnat rummet har han blivit jätteledsen.

    Minnapinna, vi lägger vår son i sängen, säger godnatt och går ut och han somnar själv. Vi har inte direkt jobbat efter boken då vi började med det(hade inte köpte den då), men jag kan ju berätta hur vi gjorde.
    Vi hade våran lilla kvällsrutin som visade att det strax var dags för nattning (så att läggningen inte kom som en överraskning). Sen fick han välling i rummet och vi lade honom i hans säng, klappade och gosade lite och sa "ssssccccchhhhhh, ssssssov sssså goooott....." och gick ut. Självklart blev han ledsen ganska omgående och då gick vi in igen. Sa ssssscccchhhhh och gick ut, och så höll vi på.
    Detta började vi med när jag märkte att vi faktiskt störde honom när han skulle somna. Så han var nog lite kluven själv!

    Nu har jag ju egentligen ingen aning om när han somnar, varken på dagen eller kvällen, för vi är ju inte där då. Men ibland hör jag hur han kastar ner napparna från sängen, eller att han ligger och trallar. Då går jag in och lägger honom tillrätta och går ut med ett ssssccchhhhh igen.

    Kanske skulle detta kunna kallas 5mm-extremt light? Själva grunden är ju den samma, men skillnaden är att vi ju aldrig lät honom GRÅTA, utan vi gick direkt in igen. Ligga och gnöla kunde han få göra, men aldrig GRÅTA. Jag kan ju säga att de blev mååånga vändor i början, men nu är det oftast ingen gång, eller kanske två-tre.

    MN72, jag ser att det är ett tag sedan du skrev, men jag provar att svara, ifall du är kvar och läser:
    Du skulle inte kunna sitta upp och amma? Då är risken mycket mindre att du somnar själv. Jag gjorde det själv en period, och det var ju inte lika skönt, men jag somnade heller inte.

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3