• Bast

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • milimina

    misslobaloba,
    sån är junior också just nu. han gnäller när vi kommer in i sovrummet och när han läggs i spjälisen bökar han runt som en liten gris, leker, ställer sej upp och blir bara piggare. förut tog det max 5 min för honom att somna, idag höll jag på från 10 till 11.30 innan han somnade! alltså han fick komma upp mellan varven så jag försökte flera ggr, och sista gången var det nästan så att han började ledsengråta innan det äntligen gick att lägga honom ner och han slappnade av. slappnar han bara av så somnar han på stört, men vägen dit är gruvlig!! i vårt fall har det absolut att göra med att han börjat krypa och sätta/ställa sej själv. jag tror det bara är att gilla läget just nu, iaf för oss. det går väl över förr eller senare. det vore väldigt skönt med förr

  • misslobaloba

    Hon sover nu i alla fall och jag ska skynda mig tillbaka till henne men det är ju så att Cecilia oxå börjat åla/krypa nu så det kanske ligger nåt i det. Nu när hon väl slappnade av så poff sov hon. Oj oj de små liven.

  • julmusten

    Ett litet tips som jag inte vet om det hjalper er, men Ella slappnar av pa tva sekunder om man flakter henne lite i insomningsprocessen. Hon haller ju ocksa pa att lara sig krypa och stalla sig och allt det dar, sa det ar ratt sa grinigt over lag, bade dag som natt.

    Jag kor ju PU/PD, vilket innebar att man plockar upp dem sa fort de grater, och det gor hon ju i nagra minuter. Eftersom hon haller pa att lara sig krypa dock sa borjar hon krypa pa en nar man tar upp henne och det kanns som att jag kommer tappa henne, sa hon blir nerlagd snabbt som attans. Att aka upp och ner i sangen sa blir man ratt sa varm av, och en sval flakt ar jatteskont da tydligen!!!

  • Bast

    Jag måste få fråga lite mer om PU/PD...
    Jag har en kompis som kämpar med sin dotters sömn, och jkag tror att det ev. skulle kunna funka för henne. Visst kommer det ifrån babywhisperer?
    Julmusten, du som har kört detta, hur funkar det? Får "man" hålla på länge?

    När de små lär sig något nytt så är det hemskt lätt att sömnen blir störd. Och hela tiden är det nya lärdomar! Men jag ber er ändå att inte ge upp! Vi kan ha ett par halvjobbiga nätter (eller framför alllt kvällar) när Noel kommit på något nytt eller blivit förkyld, men sen är vi snabbt tillbaka till våra härliga nätter igen!

    Misslobaloba, jag funderade på en sak du skrev: "Blir bara lugn om jag går ut ur rummet eller ibland om jag ammar igen". Det går inte att du låter henne ligga och böka i sängen om hon blir lugn om du går ut? Jag märkte på Noel att jag började störa honom när jag satt brevid sängen, så då gick jag helt sonika ut och satt utanför rummet men gick in när han blev ledsen igen.

  • milimina

    bast,
    jag gjorde pu/pd i ca en timme en kväll, sen fattade junior själv att man somnar och sover i sin säng istället för i mammas famn. detta efter att i hela sitt liv blivit sövd i famnen, så jag tror det funkar rätt fort.

  • Bast

    Okej, då måste jag bara kolla om jag greppat det rätt:
    När barnet gråter tar man upp det, tröstar och lugnar, och lägger ner igen. Och så håller man på tills barnet somnar?

  • julmusten

    Bast, japp sa ar det. Forsta kvallen vi gjorde det tog det 37 minuter pa insomnandet for kvallen. Men sen kommer mitt i natten uppvaknandet och da kan man halla pa i ett tag. Tva timmar har vi hallt pa som langst. Men Ella grater inte hela tiden. Hon leker med sina fotter, sover lite, vaknar igen och sa. Sa vi haller inte pa att lyfta och trosta i tva timmar i rad, da skulle vi nog bryta ryggen tror jag.

    Beroende pa hur gammal babisen ar kan man tydligen ocksa gora nagot som kallas for ssh/pat. Da sa pattar man dem pa ryggen och shhar samtidigt som de grater, (detta skall pa nagot satt ga att gora i sangen, men jag fattar inte riktigt hur).

  • E76

    Hej tråden! Vi har en tjej på 14 mån som sovit bra under en längre tid men som nu börjat vakna på nätterna och då är vaken i 2-3 timmar och därför behöver vi sömnråd. Hon är ledsen när hon vaknar på natten, ibland rejält ledsen med hjärtklappning och darrar. Det vi gjort hittills när hon vaknat på natten är att gå in till henne, ta upp henne ur spjälsängen och lägga henne bredvid den av oss som gått upp i hennes dagbädd (en 90-säng utan ben som hon sover i på dagen). Där har hon snurrat runt (dock utan att vara ledsen) i 2-3 timmar innan hon somnat om tillsammans med sin förälder (som då ibland gått tillbaka till sin säng, ibland sovit kvar med dottern). Vi har tydliga rutiner för kvällen med bad/tvättning och pyjamaspåtagning etc, välling och tandborstning. Därefter plockar vi undan i hennes rum, hon får sin nalle och napp och så kryper jag och hon upp i hennes dagbädd och läser ett tag (sedan några månader tillbaka är det bara jag som får lägga henne om vi båda föräldrar är hemma). Sen släcker vi och då sjunger jag ett tag medan hon slappnar av. Tyvärr hinner hon oftast somna innan jag lyfter över henne i spjälsängen. Vi lägger henne vid sammma tid varje kväll (kl 19-19.15). På dagen sover hon antingen i dagbädden eller i vagnen. När hon sover inne på dagen så sjunger hennes pappa som är föräldraledig för henne men hon får somna in själv, han står bredvid sängen.

    Vi har flyttat för snart 3 veckor sen (men det är först senaste veckan som hon börjat trassla med sömnen och nu verkar hon helt ha vant sig vid nya lägenheten på dagtid iaf). Av denna anledning har vi lyft upp henne och stannat kvar hos henne när hon vaknat på natten och vi har inte heller velat ändra hennes kvällsrutiner. Helst vill vi ju dock att vi båda får lägga henne på kvällen, att hon somnar in själv och att det sker i hennes spjälsäng samt att hon kan somna om själv eller efter en enkel/snabb lugnande visit i hennes rum.

    Hur tycker ni att vi ska göra för att åstadkomma detta???

    (Ursäkta det långa inlägget...)

  • Söthjärta

    Hej! Jag har precis hittat hit!
    Min lilla tjej Isa är precis fyra månader och vi tänkte införa lite nya kvällsrutiner för henne.

    Varför vill vi det?
    Hittills har hon sovit hyfsat bra. Hon har vaknat en gång på natten och velat äta (somnar direkt när hon ätit klart) och sen en gång på morgonen för att äta (då somnar hon om sen igen, så det är inte slutsovit då). Så egentligen klagar vi ju inte på att jag får gå upp så ofta och amma utan känner mer att vi vill att hon ska lära sig att somna själv. Som det är nu så somnar hon nästan alltid vid bröstet eller i lite mer sällsynta fall i min mans famn.
    Vi tror att det blir enkare längre fram om hon lär sig att somna själv. Det kanske t.o.m blir så att hon inte behöver det där nattmålet som brukar infalla vid 2 eller 3 då?

    Jag ska snart få hem boken som är föremål för denna tråds uppmärksamhet! Men är ändå osäker på om det är ngn mening att starta en ny rutin. Tänk om man river upp en massa... vill ju inte ha en osäker unge som hatar att gå och lägga sig... Har nämligen redan tjuvstartat och kan bara säga att hon INTE gillade att somna själv i sin säng... No cry - ehh?

  • Söthjärta

    Hur ska man få sin bebis att sova längre pass på dagen? Isa har tre korta pass och ett långt. De korta är nog på 45 min och det långa är nog på va 1,5-2 timmar. Fanns det inte ngt trick, att man skulle störa dem strax innan de ska vakna... har läst det någonstans men minns inte vart??

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3