• Bast

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • MN72

    Bast: Det är ju en tänkbar lösning. Just nu fokuserar vi på läggningen. Han har somnat själv i spjälsängen (jag kvar i rummet) 2 kvällar av 2, så det funkar ju bra än så länge.

  • milimina

    jag har tyvärr inget smart att komma med heller, känner mej som utskitet äppelmos efter en fjärde omgång magsjuka sen nyår. den här gången har det tagit många dagar att komma tillbaka till livet igen.

    och för tillfället känns det verkligen inte som om det är nåt no-cry här hemma - junior kinkar så vid läggning dagtid att det ibland tagit 45 min att få honom att sova! det är inte utan protester, skrik och tårar då inte... på kvällen somnar han dock utan vidare spisning vilket är skönt. för sen vaknar han minst varannan timme och vill äta men jag klagar inte för nu har han fått tillbaka aptiten dagtid!

  • minnapinna

    Tjoho.
    Snart ska lillan somna för kvällen och min sambo och jag har bestämt att det är dags att hon somnar själv nu. Vi har hittills legat bredvid henne i våran säng (tar oftast 30-60 minuter) tills hon somnat och sedan lyft över henne. Nu är det ändring på saken. Tips mottages gärna.

    Kan vi göra så att vi lägger ner henne i sin säng och sätter oss bredvid tills hon somnar. Sen i morgon kväll så flyttar vi lite längre bort från sängen o nästa kväll ännu längre bort, för att tillslut vara utanför rummet när hon somnar. Vad tror ni om det?


    Nora 15/7 -06
  • JohPet

    minnapinna: Så gör jag just nu. Jag sitter lite med honom i famnen och lägger sedan ner honom i hans säng innan han somnat. Innan somnade han på min arm i min säng. Har tagit det stegvis. Och för ett tag sen accepterade han INTE att jag la honom vaken i spjälsängen. Då bara satte han sig upp och var ledsen.

  • minnapinna

    Johpet,
    ahh. Tack för ditt svar.  Ikväll gick det inte bra alls och vi kom på att det inte är bra att börja med andra rutiner just nu. Vi ska nämligen ha barnvakt till dottern på kvällen för första gången nu på onsdag, så vi väntar med att få henne att somna själv.

  • JohPet

    minnapinna: Låter klokt! Gå efter hur barnet reagerar och hur barnet verkar "vilja" ha det. Min son är rätt så lustig! Han verkar inte gilla att man verken sjunger eller bär honom just nu. Det trodde jag skulle bli ett gissel

  • kehe

    Har inte varit aktiv här inne på ett tag, vi har superdåliga nätter hela tiden,har provat alla tänkbara metoder inkl.denna och inte lyckats nå målet ännu. Min son är nu 6 ½ månad och har som längst sovit 4-5 timmar i sträck nån enstaka gång. Funderar en del om det kan vara nåt annat som stör honom nattetid-nån lättare form av reflux(får upp maginnehåll i matstrupen som retar). Ska kolla upp det efter helgerna tänkte jag.

    Läste Claras inlägg och vill bara tipsa: Om den lilla tar flaska kan man prova att ge vatten att dricka när de vill amma, en del barn slutar då att vilja vakna för tutte på natten för vatten smakar inte lika gott! Man kan givetvis amma nån gång på natten om man tycker det är okej, men man kan ju bestämma att en lilla tex. bara får tutte X antal gånger och däremellan vatten. Man kan ju ge ersättning till natten också, en del barn (inte min son dock!)sover ju bättre på lite "tyngre" mat! Napp kan man också testa om man vill..men då kan de å andra sidan vakna av att de tappar den..Ja, det är en djungel av alla typer av metoder och råd man får.TÅLAMOD är nog det som mest behövs tror jag. Lycka till!

  • Bellsebub

    Hej!

    Har precis beställt boken här idag så jag kommer nog behöva lite peppning här framöver...
    Har haft riktigt snälla små tvillingtjejer på nätterna, ja dagarna oxå, men för några nätter sen har dom börjat bråka lite med mig.

    Vaknar ca var 10:e minut och skriker/kinkar efter den rackarns nappen *morr*  Inte samma tjej varje gång iofs men för mig blir det ju oftare än för dom =)
    Inatt höll det på mellan 02 och 06, då gav jag upp och tog dom till min säng så jag slapp kliva upp varje gång plus att dom sover så mycket bättre hos mig, eller kanske helt enkelt är så att dom är sååå trötta där på morgonen?

    Tidigare nätter, innan detta strul började så var det liksom tvärtom. Dom sov som små änglar fram till 05-06 och hade en timmas supervaken tid och somande sen om till runt 08, jobbigt värre tyckte man då *ler* men byter gärna tillbaka nu =)

    Jaja, nu blev det nästan en novell här så jag återkommer!

    *kram*

  • Bellsebub

    Just ja, ska tillägga att dom snart fyller 5 månader oxå...

    *kram*

  • Sara med Melvin

    Bellsebub: Precis kollat ditt galleri. Sicka sötnosar du har. Kan förstå att det är kämpigt men himla skoj däremellan.
    Vår som började strula med sömnen vid 4-5månader och vi fick kämpa med rutiner och sånt men det var först när vällingen kom in i bilden som det löste sig bättre. Men han äter 220ml vid 19, 220ml vid 23 och sen 220ml vid 5 och jag får det inte att bli bättre än så...men hade också varannan timme innan så allt är relativt!!

    Hoppas det löser sig för er.

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3