• Bast
    Äldre 6 Apr 10:31
    20355 visningar
    234 svar
    234
    20355

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • MN72
    Äldre 14 Apr 10:48
    #31

    Spelar det nån roll var jag ställer sängen? Funderar på att ha den intill vår säng så att han ligger bredvid mig fast inte intill.

  • Bast
    Äldre 14 Apr 12:01
    #32

    misslobaloba, det är bara att gratulera! Visst är det underbart när man märker en förändring!

    MN72, jag tror nog att ni kan dra igång med allt på en gång. Det är ju inga "svåra" saker man börjar med, så jag tror absolut att du kan byta till spjälsängen samtidigt som ni börjar med nätterna. Kan kanske till och med vara en fördel, för det är ju ett ordentligt avstamp isåfall: Ut med korgen och in med sängen och god nattsömn!
    Jag tror inte att det spelar någon roll vart nu ställer sängen. Det viktiga är att det känns bra för både dig och din son! Själv var jag överlycklig att få ut min son ur rummet helt och hållet, men det är ju jag, det! Är ni vana att ligga nära kanske det är jättebra att börja med att ha sängen intill din!

  • julmus­ten
    Äldre 14 Apr 15:03
    #33

    HEjsan i traden.

    Jag ville bara tacka Milimina och Bast for att ni visade mig vagen till Babywhisperer. Det verkar vare metoden som funkar har. Eller ja, hon vaknar ju fortfarande under natten, men hon sover i egen sang, somnar sjalv infor kvallen och sover ordentlig vila i vagnen utan att jag behover ga ut med henne tva ganger under dagen, och sen sa kan hon sova flera timmar i rad pa natten innan hon vaknar. Det kanns urbra. Hon har inte gratit nagot namnvart heller, hon klagar mest bara. Eller, jag testade att borja pa dagen det forsta jag gjorde och det var helt fruktansvart. Hennes rum ar for ljust och varmt pa dagen, sa efter det tar vi vagnen och vagnar lite. Nar natterna har blivit nagorlunda forutsagbara, (just nu sa vaknar hon lite hipp som happ, men jag har inte riktigt fattat varfor an), sa kanske jag borjar testa att lata henne sova i sangen pa dagen med.

    Det kanns i alla fall som att det har ar ljuset i slutet av tunneln, (fast det ar en massa tunnel kvar, och sakert ett och annat gupp pa vagen), och jag har fatt mer energi och motivation for att jobba pa det har. Ikvall skall min man ta kvallen och natten, vi skall se hur det blir. Det kan sla bakut helt och hallet, men de maste ju bada lara sig hur man gor allt det har, jag kan ju inte vara den som lagger henne forever.

  • MN72
    Äldre 14 Apr 17:00
    #34

    Bast: Det låter ju bra. Nu sover han i korgen (vid vår fotända) fram till första amningen. Jag somnar med honom vid bröstet, så ofta blir han kvar resten av natten. Flyttar över honom (sovandes) om jag vaknar. Sen kan inte JAG sova. Undar om det blir bättre om jag har hans säng intill min?

    Vårt största problem är inte nattsömnen utan att han inte somnar själv. Jag bär honom på min axel och det börjar göra rätt ont i den nu. Måste dessutom vända bort huvudet för att han inte ska skrika mig rakt in i örat.

  • misslo­baloba
    Äldre 17 Apr 19:57
    #35

    Inte lika glad längre......
    Nu har min lilla tös kommit på att det är sova vi ska göra efter att ha gått igenom hela nattningsrutinen, så hon börjar gråta så fort vi kommer in i sovrummet. Hon blir jättearg och supersvår att få att sova, det känns som en enda kamp. Ammar, vyssar. Hon blir ledsen/arg snurrar runt gråter. Blir bara lugn om jag går ut ur rummet eller ibland om jag ammar igen. Så håller vi på tills hon krashar vid bröstet. Ahhhhh..... Utan gråt, inte riktigt. Hon vill helt enkelt inte sova. Hon har börjat protestera på dagarna oxå när hon märker att hon ska somna i vagnen. Oh nej jag vill inte!!! Det säger hon. Gaah vad göra????

  • JohPet
    Äldre 17 Apr 20:08
    #36

    misslobaloba: Tänk så olika det kan vara! Elias är tvärt om. Så fort vi går in i sovrummet på kvällen efter välling i soffan slänger han sig ner på sidan i min famn. Gullungen! Ikväll somnade han dessutom SJÄLV i SIN säng. Jag kunde bara lägga ner honom. Har aldrig hänt innan Han brukar bara sätta sig upp och bli ledsen om jag lägger honom vaken i sin säng annars.

  • JohPet
    Äldre 17 Apr 20:09
    #37

    misslobaloba:
    Bara en tanke... Är hon tillräckligt trött? Elias gillar inte heller att sova om han inte är supertrött. Speciellt inte dagtid

  • misslo­baloba
    Äldre 17 Apr 20:13
    #38

    Hon hinner snarare bli övertrött eftersom hon inte vill somna först då hon är trött... Nu är hon helt över oj oj oj. Kul för dig i alla fall

  • JohPet
    Äldre 17 Apr 20:13
    #39

    misslobaloba:
    Aha! Ja, då är det inte lätt

  • misslo­baloba
    Äldre 17 Apr 20:14
    #40

    nä, ska gå och göra nåt nu....

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3