• Bast

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • JohPet

    Aslan: Bara ett litet tips ang välling (som för oss innebar ett helt annat (minskat) nattätande). Har ni testat att blanda i lite fruktpuré? Sen kan man fasa bort detta.

  • milimina

    aslan,

    det är nog absolut nån fas just kring 8 mån! vi är flera i "min" augustitråd som upplever samma sak, bebisar som sovit hela natten börjar helt plötsligt vakna osv. junior är superklängig och skulle helst sova inuti mej om han fick välja, men nu ligger han "bara" klistrad mot mej, och jag måste ligga på höger sida vänd mot honom annars ligger han och gnäller. han håller t o m fast mej! förutom det hade han nu i lite drygt en vecka en period då han ville ha mat minst en gång i timmen, nu har han skurit ner till varannan, var tredje timme. vi kan väl lugnt säga att jag passat på att sova dagslur med honom rätt många gånger på senaste tiden

    förutom själva utvecklingssprånget så har han också nyligen lärt sej krypa och är en fena på att gå (ehm, springa) med stöd, och det är inget han slutar med bara för att han sover/ska sova, utan benen går hela tiden. det underlättar förstås inte för en god sömn så han har det lite jobbigt nu.

  • Esping

    Jag har inte varit inne på länge, men jobbat på här hemma. Vi har gjort vissa framsteg tycker jag, läggningen går jättebra och snabbt nu och utan att tutte behövs.

    Trots det är nätterna värre än någonsin, han vaknar varje eller varannan timme. Förut kunde han iaf sova tre eller ibland fyra timmar. Det verkar som att han drömmer en del och vaknar helt förtvivlad och då duger bara bröstet. Vi ska också försöka sluta nattamma tänkte vi, och börja med välling, och hyser stor förhoppning till att det ska ge bättre sömn. Det hoppades vi ju dock på med gröten också....

    En positiv sak är iaf att sommartiden verkat till vår fördel, nu vaknar han 06 istället för 05 och det är vi ju tacksamma för.

    Jag ska försöka skumma igenom boken igen tror jag, och se vad jag missat. Vi har ju hållt på med det här sedan sonen var tre månader, och nu är han sex, utan att det blivit särskilt mycket bättre. Jag har väl inte varit stenhård enligt boken, men iallafall haft en idé med hans sömn. Det känns som att de framsteg vi gjort lika väl kan bero på att han vuxit och mognat.

  • JohPet

    Esping: Samma här med sommartiden. Skönt!

    Har du börjat med välling? Kanske det kan vara något som gör att han sover längre. För Elias var det ju så. Han vaknade ju ändå på natten, men ville INTE ha mat.

  • Esping

    JohPet - jag har köpt välling idag och tänkte börja introducera den imorgon. Sen har jag tagit beslutet att sluta nattamma helt, och om dagamningen ryker på köpet så får jag ta det, det är värt priset för att få sova på natten.

    Blev lite inspirerad efter att ha läst om Babywhisperer, så om ett par veckor flyttar vi in honom i eget rum och tar några 'grisnätter', för att få honom att förstå att det är färdigätet på natten. Förhoppningsvis hjälper vällingen till att hålla honom mätt och lugn större delen av natten, så vi får så lite skrik som möjligt.

  • milimina

    *fniss* förlåt men jag kan inte annat än skratta lite trött när jag läser sånt som "han sover säkert bättre på välling" junior har aldrig sovit mer på välling, senast ikväll: 170ml välling 19.45, vaknar igen 21.30 och äter 60ml ersättning... inatt kommer han garanterat att sätta i sej runt 4-5 dl till. om inte mer. jag går snart under av trötthet men än värre är att jag blir så j*kla stel av att sova på bara en sida. inatt ska jag ta med en flaska med vatten in också för att försöka få honom att somna om på den, men de gånger jag testat hittills har ju gått sådär...

    det är bara en fas, det är bara en fas... *mantra*

  • misslobaloba

    Hej hej
    Vill bara 7 dagar senare berätta att med tydliga rutiner varje kväll så somnar lilla tösen mkt fortare och mycket tidigare. Nu somnar hon vid ca 19 förut ca 22. Och sover till ca 06- 06.30
    JIPPI!
    Och när detta fortsätter och har blivit konstant då ska jag ta itu med att minska på amningen oxå,,,, men en sak i taget!
    Tjoho, jag är bara så glad....

  • misslobaloba

    Öh, jag har även varit noga med dagsömnen och kollat vad hon behöver. Och det är sova tre ggr trots att hon är 6 mån och hon orkar vara vaken typ 2 h sen är det vagnsov som gäller, i lugn och ro

  • MN72

    Har just beställt boken och har några funderingar så här innan jag börjar.
    Min son är 3 mån och måste snart byta från korg till spjälsäng. Bör vi göra det innan vi jobbar på nattsovandet?

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3