• Bast

    Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3

    www.pantley.com/elizabeth

    Vi som försöker få våra små att sova bättre, utan några gråtmetoder.

    De viktigaste punkterna i boken "Somna utan gråt"/"The no-cry sleep solution" av Elizabeth Pantley::

    * Tidigare läggningstid (ca 18.00-19.00)
    * Tydlig läggningsrutin, samma varje kväll
    * Införande av snuttefilt eller liknande
    * Göra sovplatsen mysig men inte rolig
    * Komma på en "sovfras" man säger när barnet ska sova
    * Förlänga/förbättra sovstunderna på dagen
    * Skilja dagvilorna från nattvilan
    * Förändra barnets sovassociationer om det exempelvis bara somnar vid amning

    Boken har nu även kommit ut på svenska!

    Tråd nr 1: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m12974267.html
    Tråd nr 2: www.familjeliv.se/Forum-3-23/m15920264.html

    Kika gärna i de gamla trådarna, de är som ett helt bibliotek av sömntips!

    I dessa trådar har vi även blandat in en del från andra "sömnmetoder", då det viktigaste för oss är att barnen ska kunna somna utan att gråta och inte att följa en metod slaviskt.
    Ett par av dessa tips är:
    - "Wake to sleep", vilket är ett sätt att försöka få barnet att förlänga daglurarna. Man "stör" barnet strax innan det brukar vakna, genom att t.ex. smeka lite lätt på benet, stoppa in nappen eller liknande. Tanlen är att barnet ska "somna om" och på så sätt komma i en djupare sovfas igen innan det vaknar.
    - "Dream feed", vilket innebär att man ger barnet välling/ersättning i sömnen så att barnet inte vaknar och är lite småsugen/hungrig och tror att det måste äta för att kunna somna om.

  • Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3
  • milimina

    julmusten,
    tracy hogg heter hon googla på baby whisperer så hittar du garanterat hennes hemsida. hon har lite mer handfasta råd än ncss att ta till, utan att det fördenskull handlar om att gråta sej till sömns a la 5mm osv. jag har inte läst boken men funderar starkt på att köpa den eller önska mej i present.
    jag tror du kommer orka med att jobba med en långsam metod bara du får sova ut en eller ett par nätter... men just nu så är du nere i skorna vilket man blir, totalt. jag förstår så väl för jag känner så igen det. att försöka avvänja henne från tutte på natten kan nog vara ett bra steg, för kommer ni så långt så är det ju som du säger inget mysande att vakna upp till. natten ska vara tråkig, för då sover man. junior kan ibland vakna riktigt, men eftersom vi sover så ligger han mest stilla och filosoferar och så somnar han om efter en stund - det är ju så mörkt och trist! så go for it! det blir garanterat gråt, men antagligen mest en ilsken gråt och inte den där ledsna övergiven-gråten vilket ju är det man vill att de ska slippa. arg är det okej att vara, det får man.

  • misslobaloba

    Är det ngn här inne som har erfarenhet av att använda denna metod oxå för att få tidigare kvällar?
    Vi vill använda denna men största problemet är ej att hon vaknar på nätterna, utan att hon inte vill somna på kvällen. Hon blir oftast övertrött då hon inte vill sova i tid, vi har börjat med rutinerna, men det är svårt att få dem innan läggning då hon inte vill sova då.....
    Hon är 6 månader och somnar vid 22-23 och sover till 08.30 (med uppvaknande däremellan)
    Hjälp nån?

  • julmusten

    misslobaloba, dar har vi faktiskt fatt jattemycket hjalp av Pantley.

    Gor en lista pa en bra och genomforbar kvallsrutin, (mat, bad, ta pa pyjamas, sjunga lite vaggvisor etc. etc. etc.), och starta sedan den da ni ser tydlige tecken pa att hon ar trott. Hos oss ar ett sakert tecken att hon slutar leka med vad hon sysslar med. Sen borjar hon gnugga ogonen, men da har det nastan gatt for langt. Borjar hon dra i oronen sa blir det jatte, jattesvart att lagga henne.

    Om hon inte visar trotthetstecken forran sent pa kvallen sa kanske ni far borja med att tidigarelagga rutinen po om po. Om ni flyttar den en halvtimma varje kvall sa blir hon trottare tidigare automatiskt efter ett tag.

    Lycka till.

    Jag skall absolut kolla in Baby Whisperer, men nu sa gnuggar sig Ella i ogonen sa jag skall se om jag kan fa henne att vila lite nu. Har bara fatt in tva halvtimmesvilor hittills idag. En narmare en timma skulle sitta fint!!

  • Bast

    Julmusten, www.babywhisperer.com/babywhisperer.html hemsidan, samt en bra tråd på FL (ja, jag har den i mina favoriter. ALLT som är bra för att få till en god nattsömn är välkomna tips! ) www.familjeliv.se/Forum-3-23/m17564907.html

    misslobaloba, vi hade också sena nattningar förut, men flyttade succesivt fram dem så att min son nu går och lägger sig vid 20.00. Vi lade nån halvtimme tidigare åt gången, och körde 21 läääänge (eller ja, en dryg vecka iallafall) innan vi hamnade på 20.00. Under tiden jobbade vi stenhårt på kvällsrutinerna så att nattningen inte skulle komma som någon överraskning, utan han visste vad som var på gång.
    Nu lägger vi honom vid 20.00 efter vår lilla kvällsrutin, säger godnatt (eller snarare Ssssscccchhhhh som är våra key words) och går ut. Sen får vi kanske gå in nån gång till och lägga honom ner, men oftast så somnar han helt själv. Sedan sover han till 7.30 ungefär.

  • misslobaloba

    Tack för tipsen,
    Problemet är att hon visar att hon är trött tidigt men hon vill inte sova. Hon bara rullar runt och pruttar m munnen och håller låda. På dagarna somnar hon nästan bara i vagnen, förr vid mitt bröst, aldrig själv. Vi samsover fortfarande då hon hade kolik första tiden och bara sov på mig då hon sov, så hon vandes vid det då...
    Jag antar att hennes sömn mognad är försenad oxå för 2 h är det hon brukar orka vara uppe innan hon blir trött igen, förutom på kvällen då när hon vägrar sova vid två timmars gränsen utan blir övertrött istället och det går 4-5 h innan hon sover.
    Så frågan är om jag ska strunta i den misslyckade läggningen med rutiner då hon är trött tidigare på kvällen och köra den då hon är helt över.... Men det känns oxå så fel. Puh!
    Orkar ni analysera detta mer?? Känner mig så villrådig...

  • Bast

    misslobaloba (jag bara äääälskar ditt nick! ), du behöver ju inte ha en så lång nattningsrutin?! Jag brukar bara dämpa belysningen lite när det närmar sig, men inte så långt innan. Sen går jag in och tar av kläderna, tvättar av lite med en trasa, på med blöja och pyjamas, och sen välling i soffan. Sen går vi in i hans rum, kramas lite och dricker lite vatten på sängkanten innan jag lägger honom i sin säng med nappen och trasan.
    Vi kan inte varva ner särskilt mycket i förväg här hemma då jag förutom 1-åringen har en grymt vild 5-åring som ALDRIG är still!

    Hur gammal är hon nu, förresten?

  • Bast

    Har hon napp? Kan ni inte låta henne ligga och prutta och hålla låda en stund om hon inte är ledsen? eller somnar hon inte till slut? Jag kan höra hur Noel lallar runt ett tag innan han somnar, och Jenna (5-åringen) sjunger och pratar sig själv till sömns.

  • misslobaloba

    Hej Bast. Tack igen . Hon är 6 mån i morron. Har napp och blir ledsen efter en hel del pruttande och vill inte sova. Vi brukar då ta upp henne igen (som nu) går runt och är förvirrad och hon är ledsen för hon är övertrött. Bör hon få ligga och leka?? Ska vi bara kånka runt henne tills hon är hungrig igen och hon blir nockad då jag ammar. För det är oftast så det slutar... Ioförsig så har vi inte hållt på så länge än men det känns som om början känns helt knasig då hon som sagt inte somnar efter rutinen. Men vi kan ju göra rutinen igen då fast skippa badet, och ta på pyjamas. Nu hör jag att det kan vara dags igen, totalknäckt litet barn, hu vad det skär i hjärtat.

  • julmusten

    Ah tack, nu har jag spenderat hela kvallen med att lasa en massa pa Babywhisperer. Det later ju absolut som nagot vi kan gora om det nu inte blir battre av att forsoka fa henne sova i sin sang hela natten, (vilket jag starkt tvivlar pa att det kommer gora). Sa nu skall vi fixa en heldagsrutin forst och sen sa far vi se vad som kommer harnast.

    Vi har redan kommit pa att kvallsrutinen skall borja med en amning i stallet for att sluta med en. Da sa lugnar hon forhoppningsvis ner sig lite, och blir nojd och glad nar hon skall bada, (vilket hon i och for sig alltid ar, men det blir ju sa mycket mer markant da att amning och somn inte hor i hop).

    Tack alla, jag behovde bara lite annan information for att fa igang gnistan igen alltsa. Att lasa de dar andra bockerna vi hade var for deprimerande tror jag.

  • Aslan

    Hej på er!

    Vad bra med en ny tråd! Jag tittar in ofta o läser men hinner tyvärr inte skriva så mkt.

    Jag har använt mig av NCSS och haft stor framgång vad gäller insomnandet och kopplingen till amning. Tidigare var det bara "suck to sleep" som funkade. Men med hjälp av gentle removal och lite egna ihopsnickrade metoder har min son lärt sig att somna i sin säng. Jag har oftast fått buffa honom lite eller vagga på sängen.

    Tidigare sov han bredvid mig hela nätterna och snuttade var o varannan timme.
    Vår nattningsrutin börjar med amning, sedan läser vi några böcker, sjunger lite o så lägger jag honom o sitter bredvid tills han somnar. Oftast går det på 5-10 minuter. Sedan har han kunnat sova där mellan 5-8 timmar. När han vaknat har jag ofta tagit över honom till mig. Ibland har han somnat då o ibland har jag ammat och då måste jag erkänna har jag inte kört med GR.

    Nu är min son 8 månader och allt detta har förändrats drastiskt.
    Det är svårare att få honom att somna själv i sin säng. Ibland gråter han så hysteriskt så jag har tagit upp honom och vaggat honom i min famn tills han somnat o sedan lagt honom i hans säng. Han sover inte alls länge i sin säng längre. Han vaknar o gråter och vill tutta. Inatt var den värsta natten på länge. Det känns som han har legat vid mitt bröst hela natten, precis som förr i tiden .

    Jag har för mig att jag läst att detta är en intensiv utvecklingsperiod som kan påverka sömnen. Är det några som har erfarenhet av det? När perioden är över har då sömnen ordnat till sig igen?

    Jag skulle vilja sluta nattamma men vet inte hur jag ska göra. Har provat att ge välling innan läggning istället för välling, men han vägrar ta den.

    Detta sömnstrulande blir inte bättre av att min man inte hjälper till alls med detta. När sonen vaknar på natten o skriker o jag kanske försöker buffa honom till sömns så kan min man väsa att jag ska amma honom. Bara för att det är den enklaste vägen så han får sova antar jag. Han skulle aldrig drömma om att hjälpa till på nätterna för att få slut på nattammandet. När läggningen började funka bra sa jag till honom att han skulle prova att lägga sonen så det inte bara är jag som duger men då fick jag ngt svävande svar. Blir så avundsjuk på er som har män som hjälper till så mkt. Trots detta älskar jag ju min man men ibland blir man irriterad ändå.

Svar på tråden Somna utan gråt/NCSS, en mjuk "metod" för att hjälpa barnet att sova. Pepptråd nr. 3