• Bempa

    Varför klä sin pojk i tjejkläder????

    Ok, nu vet jag att detta upprör en del, men jag förstår inte att det nu ska vara att alla kan ha alla slags plagg.
    Häromdagen träffade jag en dagisgrupp. Ett barn hade långt blont hår, med rosa slingor. En kofta i rosa, lila o vitt, o ett par jeans med älvor o glitter. Dom cerisa strumporna lyste all världens väg, o för att inte tala om stövlarna med blommor, och fransar.
    Ja, jag tog för givet att detta var en tjej, men jag hade fel.
    Det jag kan känna är att barn kan vara elaka, o man behöver ju inte hjälpa till som förälder.
    Ja, jag vet också att en hel del tycker att det ska vara jämnställt med kläder osv, men det är trots inte det ännu, o jag hoppas att det aldrig blir det faktiskt.
    En rosa piké till grabben, visst absolut, men man behöver ju inte överdriva.

    Ni som klär barnen i alla plagg, tänker ni aldrig på hur det kan tas emot av barnets kompisar mm?????

  • Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????
  • mina små kämpar
    Leoella skrev 2007-10-26 07:45:22 följande:
    mina små kämpar skrev 2007-10-26 07:40:35 följande: Ursäkta men... vilket resonemang! Det är alltså FÖRÄLDERNS fel om ens barn blir mobbat/retat? Det resonemanget underbygger ju att vi som föräldrar ska försöka få vårt barn att sticka ut så lite som möjligt. Få barnet att anpassa sin smak, sina intressen, sina kläder efter någon slags "allmän ram" istället för att ge dem friheten att få välja bland ALLT. Är det rätt? Viss anpassning behövs ju i samhället, men vad gäller just kläder och färger??Själv tycker jag att det är _mobbarna_ och DERAS föräldrar som äger problemet om de mobbar/retar något barn som har "fel" kläder!!
    om jag har en son och börjar klä han i väldigt flickiga kläder, princessor glitter mm

    så kan jag nästan räkna ut på förhand att han kommer att bli retad för det, eftersom det

    även för ganska små barn är självklart vad killar respektive flickor brukar att ha på sig,

    givetvis är det mobbarna deras föräldrar som äger problemet, men det är ändå mitt barn

    som blir väldigt sårat och kan jag förhindra det så gör jag det, men skulle han vilja bära

    sådana kläder självklart skulle han få det, men han skulle inte ha dem till dagis skola mm
  • Leoella

    mina små kämpar skrev 2007-10-26 07:52:10 följande:


    om jag har en son och börjar klä han i väldigt flickiga kläder, princessor glitter mmså kan jag nästan räkna ut på förhand att han kommer att bli retad för det, eftersom detäven för ganska små barn är självklart vad killar respektive flickor brukar att ha på sig,
    Jag förstår hur du menar, men ärligt talat: ÄR det verkligen så??

    Min bror hade på sig (mina) spetsstrumpbyxor till lekis när han var 6 år. Mamma var lite fundersam (rädd att han skulle bli retad och även rädd för vad fröknarna skulle tänka om henne), men ville inte "stoppa" honom och sa "javisst kan du ha dem!". När hon hämtade honom frågade hon lite försiktigt fröknarna vad som hänt under dagen. Det som hänt var att ALLA pojkarna varit jätteavundsjuka och sagt "åååå, såna vill jag också ha!". Han stoltserade runt i dessa hela dagen och var jättenöjd. Det här hände för 30 år sen!

    Jag tror/tycker att ju mer vi föreställer oss att vi måste skydda vårt barn mot andra barns fördomar - desto mer fortsätter vi odla dessa fördomar. Om verkligen ALLA föräldrar som tycker att kläder och färger inte spelar någon roll verkligen börjar LEVA efter det så kommer ju våra barn vara i majoritet och inte BLI retade. Visst kan man vara rädd att ens barn ska bli retat, men ska denna rädsla (som man inte ens VET är befogad) styra deras klädval, färgval, intresseval osv.? Då lär ju vi dem att de som retas har RÄTT.
  • mina små kämpar
    Leoella skrev 2007-10-26 07:58:48 följande:
    mina små kämpar skrev 2007-10-26 07:52:10 följande: Jag förstår hur du menar, men ärligt talat: ÄR det verkligen så??Min bror hade på sig (mina) spetsstrumpbyxor till lekis när han var 6 år. Mamma var lite fundersam (rädd att han skulle bli retad och även rädd för vad fröknarna skulle tänka om henne), men ville inte "stoppa" honom och sa "javisst kan du ha dem!". När hon hämtade honom frågade hon lite försiktigt fröknarna vad som hänt under dagen. Det som hänt var att ALLA pojkarna varit jätteavundsjuka och sagt "åååå, såna vill jag också ha!". Han stoltserade runt i dessa hela dagen och var jättenöjd. Det här hände för 30 år sen!Jag tror/tycker att ju mer vi föreställer oss att vi måste skydda vårt barn mot andra barns fördomar - desto mer fortsätter vi odla dessa fördomar. Om verkligen ALLA föräldrar som tycker att kläder och färger inte spelar någon roll verkligen börjar LEVA efter det så kommer ju våra barn vara i majoritet och inte BLI retade. Visst kan man vara rädd att ens barn ska bli retat, men ska denna rädsla (som man inte ens VET är befogad) styra deras klädval, färgval, intresseval osv.? Då lär ju vi dem att de som retas har RÄTT.
    på dagis kan det nog hända att barnen inte bryr sig så mycket särskilt inte om man är 3-4

    men när det kommer upp i skolan så blir det retade om något avviker. tyvärr är det så

    har man ett barn med mycket skinn på näsan så kanske hon/han kan stå på sig, men jag

    som har en son som tar illa vid sig om någon är elak. han skulle bli helt knäckt , när han

    börjaden första klass var det en flicka där som hade pippi byxor hennes mamma berättade
    för mig om hur retad hon blivit för hon hade de barnsliga byxorna, efter det tänker jag en

    del på hur de ska klä sig inför skolan, min son är 10 år nu hans favorit färg är rosa

    vilket jag tycker är kul och han vill bara ha kläder i den färgen nu, och det får han det är

    tydligen inne nu, men det som är viktigt det är att han vill ha dem han har valt själv
  • Eva och Nadjas mamma
    Leoella skrev 2007-10-26 07:41:00 följande:
    Eva och Nadjas mamma skrev 2007-10-26 06:53:51 följande:
    Därför att ALLA barn (och vuxna) kunde få bli nöjda och känna sig "hemma" om inte könsindelade kläder fanns!Minoriteten barn som idag känner sig ledsna/obekväma/utanför för att de gillar "fel" färger, "fel" kläder eller har "fel" intressen för sitt kön - tänk vad skönt om de fick SLIPPA känna så!!Eller??
    Jojo, men hur ska vi få bort det då? Det är en jättelång procedur och man måste börja ändra på de personer som kan tänkas bli förebilder för barnen. Alltså måste vi rensa bland barnprogrammen och det mesta som visas för barn på tv. Det är oftast tv-programmen som bildar förebilder för barnen. Sen måste vi vuxna börja klä oss i unisex kläder eftersom de äldra barnen vill vara som de vuxna och småbarnen tar efter de äldre barnen.
    Jag känner att allt detta besvär är väldigt, väldigt mycket besvär för nåt som egentligen inte är ett så stort problem.
    Och jag som vuxen kommer att fortsätta att klä mig feminimt eftersom jag passar bäst i det.
  • Rusty

    Eva och Nadjas mamma skrev 2007-10-26 08:21:26 följande:


    Jojo, men hur ska vi få bort det då? Det är en jättelång procedur och man måste börja ändra på de personer som kan tänkas bli förebilder för barnen. Alltså måste vi rensa bland barnprogrammen och det mesta som visas för barn på tv. Det är oftast tv-programmen som bildar förebilder för barnen. Sen måste vi vuxna börja klä oss i unisex kläder eftersom de äldra barnen vill vara som de vuxna och småbarnen tar efter de äldre barnen.Jag känner att allt detta besvär är väldigt, väldigt mycket besvär för nåt som egentligen inte är ett så stort problem.Och jag som vuxen kommer att fortsätta att klä mig feminimt eftersom jag passar bäst i det.
    Jag tycker inte att nån skall behöva ändra på sig. Varken du eller "alla som kan tänkas vara förebilder" eller killar som vil ha rosa och glitter. Jag tycker inte att man skall jobba på att ändra på alla utan för att alla skall få vara som de är. Och ett bra första steg är väl att vuxna människor kan vara lite vuxna och toleranta och låta barn ha vilka kläder de vill på sig utan att förfasas och kommentera att det är "fel"!
  • Eva och Nadjas mamma
    Leoella skrev 2007-10-26 07:41:00 följande:
    Eva och Nadjas mamma skrev 2007-10-26 06:53:51 följande:
    Därför att ALLA barn (och vuxna) kunde få bli nöjda och känna sig "hemma" om inte könsindelade kläder fanns!Minoriteten barn som idag känner sig ledsna/obekväma/utanför för att de gillar "fel" färger, "fel" kläder eller har "fel" intressen för sitt kön - tänk vad skönt om de fick SLIPPA känna så!!Eller??
    Att intressen är könsindelat är ju naturligtvis fel och så borde det verkligen inte vara. Färger tycker jag är ganska neutralt idag ändå. Det är snarare modellerna och eventuella tryck som gör kläderna till pojk- och flickkläder.
    Beträffande att "få känna sig hemma" går ju oftast att lösa ändå. Jag säger nej till massor av kläder som min dotter vill ha av massor av olika anledningar. Det kan vara kvalitetsmässigt, prismässigt eller vad som helst men oftast brukar man kunna hitta andra kläder som kompenserar. Så jag ser ändå inte problemet.
  • Eva och Nadjas mamma
    Rusty skrev 2007-10-26 08:36:46 följande:
    Eva och Nadjas mamma skrev 2007-10-26 08:21:26 följande:
    Jag tycker inte att nån skall behöva ändra på sig. Varken du eller "alla som kan tänkas vara förebilder" eller killar som vil ha rosa och glitter. Jag tycker inte att man skall jobba på att ändra på alla utan för att alla skall få vara som de är. Och ett bra första steg är väl att vuxna människor kan vara lite vuxna och toleranta och låta barn ha vilka kläder de vill på sig utan att förfasas och kommentera att det är "fel"!
    Absolut! Jag håller med dig där.
  • tröllkäringa

    Gud stackars pojk säger jag också. har inte läst alla svar utan relaterar bara till det som står i ts nu, Låt pojkar få vara pojkar o flickor flickor!!!!


    (¯`°?.¸ ღ www.thinkerbell.se ღ ¸.?°´¯)
  • tröllkäringa

    rött på pojkar är jättesnyggt och det har min pojke massa kläder av. h ar dock inte nåt rosa, skulle väl va om man köpte nån snygg skjorta åt han nångång men där går gränsen. Blått tycker jag är mer en neutral färg.

    men kjol o glitter o glatter tycker jag hör tjejer till


    (¯`°?.¸ ღ www.thinkerbell.se ღ ¸.?°´¯)
  • Miss Lau

    Alltså, att pojkar ska få vara pojkar och flickor flickor det håller jag med om helt och hållet (ingen vill väl att barnen ska byta kön?).  Men jag har aldrig förstått vad som gör att pojkar bli mindre pojkar med rosa kläder, glitter etc. Exakt vad i det är det som gör pojkarna till mindre pojkar?

Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????