• Bempa

    Varför klä sin pojk i tjejkläder????

    Ok, nu vet jag att detta upprör en del, men jag förstår inte att det nu ska vara att alla kan ha alla slags plagg.
    Häromdagen träffade jag en dagisgrupp. Ett barn hade långt blont hår, med rosa slingor. En kofta i rosa, lila o vitt, o ett par jeans med älvor o glitter. Dom cerisa strumporna lyste all världens väg, o för att inte tala om stövlarna med blommor, och fransar.
    Ja, jag tog för givet att detta var en tjej, men jag hade fel.
    Det jag kan känna är att barn kan vara elaka, o man behöver ju inte hjälpa till som förälder.
    Ja, jag vet också att en hel del tycker att det ska vara jämnställt med kläder osv, men det är trots inte det ännu, o jag hoppas att det aldrig blir det faktiskt.
    En rosa piké till grabben, visst absolut, men man behöver ju inte överdriva.

    Ni som klär barnen i alla plagg, tänker ni aldrig på hur det kan tas emot av barnets kompisar mm?????

  • Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????
  • Eva och Nadjas mamma
    Redgreen skrev 2007-10-26 00:11:41 följande:
    Håller med. Jag vet massor av tjejer som jag inte har ett dugg gemensamt med och massor av killar som jag har jättemycket gemensamt med. Många av de skillnader vi har är mer uppfostrade än nedärvda, tror jag. Någon gång har rosa och rött blivit "tjejfärger" och volanger blivit tjejigt, men om man tittar på hur folk var klädda för så var det inte så, rika män bar både rött och blått (och rika kvinnor säker också) eftersom det var dyra färger och därmed status. Och kolla kråsblusarna på en del gamla kungar!Morbid Mistress skrev 2007-10-25 21:53:07 följande:
    Varför detta tjat om förr?? Vad spelar det för roll? Idag är rosa en tjejfärg och skitsamma vilket årtionde det blev det.
    Frågan är väl varför det är viktigt för endel att få bort könsindelade kläder när majoriteten av barn är nöjda? Varför lägga så stor vikt vid det?
    Det som däremot är viktigt är väl hur vi vuxna behandlar barnen och utgår från deras individ och inte kön, men det problemet kommer man åt nån annanstans än i kläderna.
  • fruis
    PetJA skrev 2007-10-25 23:29:58 följande:
    Läser TS och kan inte annat än hålla med...VARFÖR???Vi är olika, vi är män och kvinnor, pojkar och flickor... Är det så "fel" att det finns en faktisk skillnad på oss? Vem är det som känner sig hotad av att vi har olikheter och faktiskt inte är könlösa??? Vill killen (i detta fall) klä sig i tjejkläder så fine, men ärligt talat så känns det som att det är föräldern i detta fall som klär ut sin kille till tjej (eftersom han är så ung menar jag). Men jag vet ju inte.Hmm...
    Vem säger något om könslöshet? Det är ju ett faktum att man föds med ett kön (och det finns fler än två). Problemet är ju genus, dvs att man förväntas bete sig på ett visst sätt för att man tillhör ett visst kön. Det är det vi vänder oss emot. Jag hävdar fortfarande att man kan vara man i kjol eller kvinna i byxor (fast det är ju konstigt nog ingen som protesterar mot längre eftesom samhällsnormen har ändrats). Könet är inte det första man måste veta när man träffar en ny människa. Det är inte ditt kön som är det viktigaste i din person.

    Och det är knappast någon som "klär ut" sina barn. Det handlar ju om att barnet önskat sig vissa kläder och man som förälder inte vill säga "du får inte ha på dig kläder du gillar för du tillhör fel kön". Varför begränsa människor?
  • Eva och Nadjas mamma
    fruis skrev 2007-10-26 06:55:17 följande:
    Vem säger något om könslöshet? Det är ju ett faktum att man föds med ett kön (och det finns fler än två). Problemet är ju genus, dvs att man förväntas bete sig på ett visst sätt för att man tillhör ett visst kön. Det är det vi vänder oss emot. Jag hävdar fortfarande att man kan vara man i kjol eller kvinna i byxor (fast det är ju konstigt nog ingen som protesterar mot längre eftesom samhällsnormen har ändrats). Könet är inte det första man måste veta när man träffar en ny människa. Det är inte ditt kön som är det viktigaste i din person.Och det är knappast någon som "klär ut" sina barn. Det handlar ju om att barnet önskat sig vissa kläder och man som förälder inte vill säga "du får inte ha på dig kläder du gillar för du tillhör fel kön". Varför begränsa människor?
    Det här med att förväntas bete oss på ett visst sätt pga könet är jag naturligtvis också emot, men det problemet måste ju ändå ligga hos den som har förväntningarna och inte i kläderna som barnet bär. Superflickiga tjejer i rosa kjol ska väl förväntas att vara smarta och tuffa också, de ska väl inte behöva ändra klädstil för att få andra förväntningar?
    Än så länge finner sig både pojkar och flickor i att rosa är en tjejfärg och vice versa så jag tycker att det ses som ett onödigt problem. Missnöjda minoriteter kommer det som sagt alltid att finnas inom alla områden.
  • sunshine03
    Polgara skrev 2007-10-25 15:28:20 följande:
    [citat]
    sunshine03: Men köp det då om hon gillar byggare bob. Hur svårt är det ?Visst du får gå på pojkavdelningen men det finns ju s a s.

    Jag har byggare bob kläder till min dotter,, det är bara så tråkigt att han inte finns med lite mer klara färger el på klänning/kjol... (Fast jag hittade faktiskt en röd tröja)

    Min dotter har väldigt lite hår,, har haft från början så det kan nog lätt se ut som en kille... först nu har hon börjat få lite längre hår..hon kan inte ens ha flätor,, hon vill så gärna ha det (som pippi)och då tycker jag det är tråkigt när man jämför andra 4-åringar som har hår längre en axlarna..min dotters hår når axlarna nu.. (och jag har aldrig klippt mycket bara toppat varje gång.. )

    och jag tycker det är tråkigt när nån tror att hon är en kille....
  • Zagalika

    Om man vill slå ett slag för ett samhälle där det inte är några som helst skillnader mellan kvinnor och män, så tycker jag att man kan börja med sig själv!

    Pappan till pojken (som ts berättar om) kan väl ha på sig volanger och glitter och sandaletter och kjol, och mamman klä sig i rutig flanellskjorta och herrbyxor. DÄR kan de väl börja, genom att föregå med "gott" exempel

    Det är så jävla taskigt att göra barnen till slagträn i den här frågan.

  • mina små kämpar
    Zagalika skrev 2007-10-26 07:35:50 följande:
    Om man vill slå ett slag för ett samhälle där det inte är några som helst skillnader mellan kvinnor och män, så tycker jag att man kan börja med sig själv!Pappan till pojken (som ts berättar om) kan väl ha på sig volanger och glitter och sandaletter och kjol, och mamman klä sig i rutig flanellskjorta och herrbyxor. DÄR kan de väl börja, genom att föregå med "gott" exempelDet är så jävla taskigt att göra barnen till slagträn i den här frågan.
    du skrev det jag ofta tänker, men aldrig orkar skriva!!!!!!

    ja det är föräldrarna själva som borde göra det, risken är så stor att dessa barn blir retade mm
    och hur kan man vilja utsätta sitt barn för det
  • Leoella

    Eva och Nadjas mamma skrev 2007-10-26 06:53:51 följande:


    Frågan är väl varför det är viktigt för endel att få bort könsindelade kläder när majoriteten av barn är nöjda?
    Därför att ALLA barn (och vuxna) kunde få bli nöjda och känna sig "hemma" om inte könsindelade kläder fanns!
    Minoriteten barn som idag känner sig ledsna/obekväma/utanför för att de gillar "fel" färger, "fel" kläder eller har "fel" intressen för sitt kön - tänk vad skönt om de fick SLIPPA känna så!!Eller??
  • delphibaby

    OM ditt barn vill ha rosa byxor med älvor låt han ha de..betyder inte att han fortsätter att ha de när han blir stor...
    Tror att de är föräldrarna som "skäms" över sitt barn och orkar inte förklara hur de ligger till för andra..

  • Leoella

    mina små kämpar skrev 2007-10-26 07:40:35 följande:


    du skrev det jag ofta tänker, men aldrig orkar skriva!!!!!!ja det är föräldrarna själva som borde göra det, risken är så stor att dessa barn blir retade mmoch hur kan man vilja utsätta sitt barn för det
    Ursäkta men... vilket resonemang! Det är alltså FÖRÄLDERNS fel om ens barn blir mobbat/retat? Det resonemanget underbygger ju att vi som föräldrar ska försöka få vårt barn att sticka ut så lite som möjligt. Få barnet att anpassa sin smak, sina intressen, sina kläder efter någon slags "allmän ram" istället för att ge dem friheten att få välja bland ALLT. Är det rätt? Viss anpassning behövs ju i samhället, men vad gäller just kläder och färger??

    Själv tycker jag att det är _mobbarna_ och DERAS föräldrar som äger problemet om de mobbar/retar något barn som har "fel" kläder!!
  • Leoella
    delphibaby skrev 2007-10-26 07:41:14 följande:
    Tror att de är föräldrarna som "skäms" över sitt barn och orkar inte förklara hur de ligger till för andra..
    *håller med*
    Och så kan man ju undra vad det är de ska behöva förklara egentligen.... ?
Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????