• Bempa

    Varför klä sin pojk i tjejkläder????

    Ok, nu vet jag att detta upprör en del, men jag förstår inte att det nu ska vara att alla kan ha alla slags plagg.
    Häromdagen träffade jag en dagisgrupp. Ett barn hade långt blont hår, med rosa slingor. En kofta i rosa, lila o vitt, o ett par jeans med älvor o glitter. Dom cerisa strumporna lyste all världens väg, o för att inte tala om stövlarna med blommor, och fransar.
    Ja, jag tog för givet att detta var en tjej, men jag hade fel.
    Det jag kan känna är att barn kan vara elaka, o man behöver ju inte hjälpa till som förälder.
    Ja, jag vet också att en hel del tycker att det ska vara jämnställt med kläder osv, men det är trots inte det ännu, o jag hoppas att det aldrig blir det faktiskt.
    En rosa piké till grabben, visst absolut, men man behöver ju inte överdriva.

    Ni som klär barnen i alla plagg, tänker ni aldrig på hur det kan tas emot av barnets kompisar mm?????

  • Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????
  • 62a

    Snurre Sprätt - jodå visst är det föräldrarna som köper kläderna men barnet vill ju ibland välja själv. Det finns ju tex valmöjligheter för barnet om det har ett syskon av ett annat kön att låna något av deras kläder. Vet inte om TS exempel hade valt utstyrseln själv, men det är väl ganska troligt.

    Förskolor nuförtiden jobbar med genusfrågor och jobbar för att pojkar och flickor ska behandlas lika. Att en pojke tex ska få en liten fläta i håret på dagis om han vill, när en liten flicka intill får sitt hår flätat. Och klä ut sig till prins eller prinsessa, rosa eller blått, oavsett kön. Då ska väl iaf inte föräldrarna förfära sig och bromsa det arbetet.

  • Åsa

    Snurre Sprätt: "Tomas Di Leva är en vuxen person o väljer själv...det gör inte ett barn alla ggr."
    Nej, ett barn väljer ofta inte själv. Men i diskussioner här kan man få uppfattningen att radikala föräldrar brukar tvinga på sina småpojkar "flickiga" kläder. Detta trots att styrningen tvärtom brukar bestå i att små pojkar som gillar vad som idag anses vara flickiga kläder i raka ordalag ("nej, det får du inte" eller med negativa reaktioner på önskemålen ("men det där vill du väl ändå inte ha...") hindras att använda och uppfostras att inte vilja ha dem.

  • Eva och Nadjas mamma
    Triskele skrev 2008-01-22 21:59:50 följande:
    Disan skrev 2008-01-22 21:30:07 följande:
    Själv slet jag sönder ett antal kjolar och klänningar vid vilda lekar i skogen och på cykelturer.Höll på att slå mig fördärvad mig en gång när klänningen fastnade i en gren och jag ryckte loss den lite obetänksamt. Tur att man hade balans och var barfota.Jag blev mobbad för att jag avvek, det är det dom flesta mobbarna går på, något som avviker, någon som är lite utanför.Någon som klär sig utifrån egna normer...
    Men varför är det så populärt att sätta på sina pojkar klänning då om det nu är så lekhämmande och hemskt. Min dotter har iallafall inget problem att leka när hon har klänning på sig, spelar roll om det beror på att hon är van sen bebisåldern att ha klänning eller inte. Det viktigaste är väl att det verkligen inte ÄR lekhämmande för henne. Det var det inte för mig heller som barn. Min största hobby som barn var att klättra i träd och klättra på berg. Det är det jag blir påmind av släktingarna när jag träffar dom nu, att jag var en sån klätterapa. Mitt andra stora intresse var gammaldags klänningar, såna där som flickorna i alla astrid lindgren filmer hade. Så jag klättrade omkring med mina madickenklänningar utan problem så därför har jag nog en bredare syn än dig på klänning och lekande vilket är helt förståeligt då du själv känner dig hämmad av att bära klänning.

    Och tro det eller ej så finns det faktiskt barn som hellre har fina kläder än leker. Men det är nåt som många föräldrar försöker motarbeta eftersom det fortfarande anses som nåt negativt att vara utseendefixerad som barn. "barn ska vara barn, och ett riktigt barn föredrar ju praktiska kläder framför fina kläder". Min dotter är kanske inte ett riktigt barn då...
  • uniMog
    Eva och Nadjas mamma skrev 2008-01-23 15:26:14 följande:
    Men varför är det så populärt att sätta på sina pojkar klänning då om det nu är så lekhämmande och hemskt. Min dotter har iallafall inget problem att leka när hon har klänning på sig, spelar roll om det beror på att hon är van sen bebisåldern att ha klänning eller inte. Det viktigaste är väl att det verkligen inte ÄR lekhämmande för henne. Det var det inte för mig heller som barn. Min största hobby som barn var att klättra i träd och klättra på berg. Det är det jag blir påmind av släktingarna när jag träffar dom nu, att jag var en sån klätterapa. Mitt andra stora intresse var gammaldags klänningar, såna där som flickorna i alla astrid lindgren filmer hade. Så jag klättrade omkring med mina madickenklänningar utan problem så därför har jag nog en bredare syn än dig på klänning och lekande vilket är helt förståeligt då du själv känner dig hämmad av att bära klänning.Och tro det eller ej så finns det faktiskt barn som hellre har fina kläder än leker. Men det är nåt som många föräldrar försöker motarbeta eftersom det fortfarande anses som nåt negativt att vara utseendefixerad som barn. "barn ska vara barn, och ett riktigt barn föredrar ju praktiska kläder framför fina kläder". Min dotter är kanske inte ett riktigt barn då...
    men poängen är fortfarande att pojken själv ska få välja om han vill ha den där klänningen oavsett om den är praktiskt eller opraktisk och att han ska ha samma rätt att vara utseendefixerad som en flicka hade haft.

    Sen tycker jag det är fel att uppfostra barn till små dockor men de har ju såna perioder de också, så klart. Men vissa flickor uppfostras ju verkligen från spädbarnsåldern till att bli små utseendefixerade mannekänger och det är det jag ogillar.
    Why are vampires always so stupid?
  • KickanAnnika

    Barn väljer själv i en kombination av att bli styrda eller tvingade i en viss rikting. Nu menar jag i ett vidare begrepp än bara kläder. Vissa tvång äro rubbliga (man kan inte gå ut utan jacka på vintern), vissa kan redan små barn få vara med att bestämma (tröjan med blommorna eller med bilen?)

    Den halvan i tråden som tycker att killar inte får ha "tjejkläder" (mitt tangentbord godkänner nästan inte det ordet) verkar inte inse att ni i större grad styr era barns "val", genom att tydliggöra för dem vad som passar sig för en kille att ha på sig. Hos oss är det tillåtet att vara med och välja kläder och det blir blandat av de två stora passionerna (grävskopor och hjärtan). Jag styr inte dem, tvärtom! Vilken underbar valfrihet jag måste tycka att mina söner har! Vilken härlig öppenhet jag bidrar till att de kommer att känna.
    (I alla fall tills era barn kommer och trycker ner dem och talar om vad som passa en kille resp.tjej)
    Att inte ge sina barn den valfriheten, den möjligheten tycker jag är att tvinga sina barn att ha på sig kläder de kanske inte valt om de själv fick...
    När jag ser en pojke som jämt har "grova" typiska "pojkkläder" i mörka färger och våldsamma tryck, då tänker jag att det är ena riktigt korkade föräldrar som styr in barnet i det. Är inte det tvång, överdrivet och "för mycket" så vet inte jag... Men det är accepterat medans en blomsterpojke inte är det och det är rent jävla bedrövligt om ni frågar mig.

  • Eva och Nadjas mamma
    Pejgan skrev 2008-01-23 15:30:05 följande:
    men poängen är fortfarande att pojken själv ska få välja om han vill ha den där klänningen oavsett om den är praktiskt eller opraktisk och att han ska ha samma rätt att vara utseendefixerad som en flicka hade haft. Sen tycker jag det är fel att uppfostra barn till små dockor men de har ju såna perioder de också, så klart. Men vissa flickor uppfostras ju verkligen från spädbarnsåldern till att bli små utseendefixerade mannekänger och det är det jag ogillar.
    Jag håller med dig till hundra procent att pojkar måste få ha klänning om de vill. Jag stör mig bara på att vissa tycker att det är jättebra att sätta på sin pojke en klänning för då är man en avslappnad förälder tydligen. Sätter man på sin dotter en klänning så hämmar man henne på alla möjliga vis.

    Sen tror jag inte att det spelar så stor roll om jag klär mina flickor i klänning och annat som jag tycker är fint. Jag tror inte att det kommer att påverka hennes egen klädstil som hon bildar sen när hon blir äldre. Jag tror de har sina egna individer. Min ettåring har i princip likadana kläder som min sjuåring hade som barn. Jag föreställer mig ändå inte att de kommer klä sig likadant som vuxna. Eva blir utseendefixerad, det är jag säker på. Om hon fick välja så skulle hon trippa omkring på höga klackskor och läppstift varje dag. Nadja däremot ser jag mer som ett litet troll som kommer att bry sig mer om djur och sånt än kläder.

    Det finns många utseende kvinnor idag men det finns nog ännu fler som inte är det. Sen finns det nog lika många fåfänga män.
  • Disan

    Hahaha, Tomas Di Leva, vem vill ha en son som klär sig som han? Räcka ut tungan Eller dotter heller, för den delen!!

    Tyckte att det var bra skrivet, som ngn skrev här ovan, att det är ju olika för alla. Visst är det så, men vi alla är ju lite trångsynta och tycker att vi själva har rätt och därför är det ju så roligt med alla dessa forum så att man kan diskutera saker!!

    För jag har ju rätt, eller..??


    Tänk att man kan vara så här lycklig!!
  • Triskele

    Eva och Nadjas mamma skrev 2008-01-23 15:26:14 följande:


    Men varför är det så populärt att sätta på sina pojkar klänning då om det nu är så lekhämmande och hemskt. Min dotter har iallafall inget problem att leka när hon har klänning på sig, spelar roll om det beror på att hon är van sen bebisåldern att ha klänning eller inte. Det viktigaste är väl att det verkligen inte ÄR lekhämmande för henne. Det var det inte för mig heller som barn. Min största hobby som barn var att klättra i träd och klättra på berg. Det är det jag blir påmind av släktingarna när jag träffar dom nu, att jag var en sån klätterapa. Mitt andra stora intresse var gammaldags klänningar, såna där som flickorna i alla astrid lindgren filmer hade. Så jag klättrade omkring med mina madickenklänningar utan problem så därför har jag nog en bredare syn än dig på klänning och lekande vilket är helt förståeligt då du själv känner dig hämmad av att bära klänning.Och tro det eller ej så finns det faktiskt barn som hellre har fina kläder än leker. Men det är nåt som många föräldrar försöker motarbeta eftersom det fortfarande anses som nåt negativt att vara utseendefixerad som barn. "barn ska vara barn, och ett riktigt barn föredrar ju praktiska kläder framför fina kläder". Min dotter är kanske inte ett riktigt barn då...
    Flickor ska vara fina. Det anses dom vara i klänning.
    Pojkar vill också vara fina, alltså ber små pojkar om att få ha klänning.
    Jag anser det negativt att sitta still som barn då rörelse och lek främjar utvecklingen.
    Om man sitter still så får man inte den stimulansen.
  • Eva och Nadjas mamma
    Triskele skrev 2008-01-23 16:04:10 följande:
    Eva och Nadjas mamma skrev 2008-01-23 15:26:14 följande:
    Flickor ska vara fina. Det anses dom vara i klänning.Pojkar vill också vara fina, alltså ber små pojkar om att få ha klänning.Jag anser det negativt att sitta still som barn då rörelse och lek främjar utvecklingen.Om man sitter still så får man inte den stimulansen.
    Det finns alltså inga traditionella pojkkläder som anses fina, då?
    Skjorta?
    Du vill få det till att klänning är det enda plagg som finns om man vill vara fin.
    Rörelse och lek främjar inte utveckligen på ett barn som verkligen inte finner nåt nöje med det.
    Det finns massor av barn som föredrar stillasittande lekar och det främjar nog just deras utveckling. Tror att en påtvingad lek sällan kan leda till nåt bra.
  • Snurre Sprätt

    Kom o tänka på en sak just nu...

    Jag har twins på 5 år. En pojk o en flicka. Min pojke brukar ibland ta ett par byxor som min flicka har. Ett par jeans med en lila fjäril på byxbenet.

    Han har haft dom på sig o jag har skrattat till o sagt att dom är jättefina. Han har fått ha dom på sig faktist. Har någon frågat så harjag sagt att det är lillsyrrans byxor som han ville ha på sig.

    Sen det här med att barnen väljer kläder i butiken...ja det gör mina med...till en viss mån.

Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????