• Applemum

    För oss med barn som inte sover!!!

    När man är förbi av trötthet efter att inte sovit mer än ett par timmar i streck dag efter dag... UHÄÄ!!! Har skrivit i trådar bett om tips och stöd men knäcks ännu mer av inägg från mammor som inte har barn med SÖMNPROBLEM.

    Här kan vi stötta varandra ge varandra tips och på riktigt fundera (vågar inte dkriva diskutera) över sovmetoder. Eller varför inte bara ge varandra omtanke...

    I detta kaos av trötthet kan minsta lilla bagatell få mig att storgråta... Inte minst när min son gör det.

    Detta postas tio i sex efter tre vakna timmar i rad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-04 10:30:57:
    Här är listan för oss med barn som inte sover...
    Natthjältarna *listan*
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m28433157.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-08 21:00:34:
    VÄLKOMMEN att skriva upp dig på listan. där kan du också se vilka åldrar som är representerade i tråden...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-03-14 13:35
    fortsättningstråd
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m30694736.html

  • Svar på tråden För oss med barn som inte sover!!!
  • Tygtiiger

    Vill bara komma med ett uppmuntrande ord: nu är sonen tre år och vaknar bara någon enstaka gång per natt. Och efter att ha genomlevt långa perioder med ständiga uppvaknande, nattskräck etc så är det fantastiskt skönt! Jag uppskattar en hel natts sömn på ett sätt som ingen som inte haft illasovande barn kan göra

    Det finns en ände på allt och det finns ljus i tunneln. De flesta barn sover betydligt bättre när de blivit större!

  • 3hjärtan

    Nu vänder jag mig till er här med barn som är lite "äldre" (omkring året eller så), som har stora sömnproblem o som då skriker o gråter i massor nattetid... Vissa barn med sömnstörningar kan väl ganska snabbt bli lugna o sedan bara helt enkelt vägra sova - vill bara leka eller bara vara... Jag undrar såå... i o med detta skrikande - vår dotter går från noll till hundra direkt när hon vaknar till o skriker en hel del, ofta svår att trösta - har vi så svårt att avgöra om det gör ONT eller om hon "bara" skriker av andra anledningar... Vi kan ibland tro att det är magen som spökar, sett till hennes beteende. Hon har aldrig driekt lidit av kolik - det mesta började när hon var ca 5 mån gammal o har hållit på sen dess, nu är hon ca 14 mån.

    Som bekant lyckas ju allt fler bota kolik hos sina spädbarn med akupunktur. Det är ju inte tillåtet hur som helst på barn under 8 år, utan det krävs speciella godkännanden för specifika akupunktörer. Frånsett det (hur jag nu kan säga så) grunnar jag mkt på om akupunktur skulle kunna vara en lösning...om det i ngn mening är magen som spökar (trots att det inte konstaterats i den "vanliga" vården). Jag tror i många fall att alt.medicinska metoden är en lösning...frågan är om det är tänkvärt i detta fall. JAG UNDRAR VAD NI ANDRA HAR FÖR KUNSKAP/VETSKAP OM AKUPUNKTUR O BARN???

  • 3hjärtan

    F´låt för luddigt inlägg ovan...barnen var/är lagom missnöjda här så det var eg läge att skriva nu. Förstod ngn vad jag menar o undrar? Om inte, fråga gärna igen...kanske kan jag förklara bättre m lugn o ro runt omkring mig!Flört

  • Tygtiiger

    3hjärtan: vår son vaknade ofta mellan 12 och 20 månaders ålder med nattskräck, då satte han sig bara upp i sängen och skrek. Han var väldigt svår att trösta och gick liksom inte att "nå", det effektivaste var att tala lugnt till honom om hans gosiga kudde och hur skönt det var att sova... så la han sig ibland ner efter en fem minuter och somnade om. Min mamma kunde söva honom genom att sätta honom i knät och gunga fram och tillbaka och prata vänligt, då lugnade han sig efter en stund, "vaknade" och somnade om.

    Nattskräck är en mardröm i den djupa sömnfasen (inte i drömsömnen som man i vanliga fall drömmer i) och är besläktat med sömngångeri - barnen ser vakna ut men sover och är svåra att väcka.

    Stämmer det med din dotter?

  • 3hjärtan
    Tygtiiger skrev 2008-02-27 16:55:00 följande:
    3hjärtan: vår son vaknade ofta mellan 12 och 20 månaders ålder med nattskräck, då satte han sig bara upp i sängen och skrek. Han var väldigt svår att trösta och gick liksom inte att "nå", det effektivaste var att tala lugnt till honom om hans gosiga kudde och hur skönt det var att sova... så la han sig ibland ner efter en fem minuter och somnade om. Min mamma kunde söva honom genom att sätta honom i knät och gunga fram och tillbaka och prata vänligt, då lugnade han sig efter en stund, "vaknade" och somnade om. Nattskräck är en mardröm i den djupa sömnfasen (inte i drömsömnen som man i vanliga fall drömmer i) och är besläktat med sömngångeri - barnen ser vakna ut men sover och är svåra att väcka. Stämmer det med din dotter?
    Vi var tidigare inne på det. Men efter samtal med en barnpsykolog som beskrev nattskräck kund evi nog ändå konstatera att det inte riktigt stämde. Visst, hon har ofta varit otröstlig - nästan hysterisk. Men in takt med att hon blivit äldre har just det förändrats en aning. Jag vet verkligen inte vad jag ska tro... Det tycks bara aldrig ta slut!
  • Tygtiiger

    3hjärtan: vi märkte en tydlig skillnad när sonen var runt 20 månader, och from 2 års ålder minskade antalet uppvaknanden dramatiskt, då vaknade han runt tre ggr per natt (istället för som tidigare runt 8) och nu är han som sagt nere på i snitt en gång. Nattskräcken försvann också och ersattes av vanliga drömmar.
    Jag var likadan som liten så vi kunde få visst hopp från min mamma!

    Vi funderade också över smärta, ffa hade sonen det väldigt jobbigt med sina tänder länge. Har ni provat att ge en ordentlig dos ipren/alvedon innan hon lägger sig? Om det ger bättre sömn finns det ju en rimlig chans att hon faktiskt har ont på nätterna.

  • miasiv

    hej!
    Jag är ny här, har en son på snart 9 månader som har strulat enormt mycket med sömnen de 3 sista månaderna.

    Kan man ge omega3? och vad är eyeQ bra för? aldrig hört talas om detta förut, är tacksam för svar

  • 3hjärtan
    miasiv skrev 2008-02-27 20:28:30 följande:
    hej!Jag är ny här, har en son på snart 9 månader som har strulat enormt mycket med sömnen de 3 sista månaderna. Kan man ge omega3? och vad är eyeQ bra för? aldrig hört talas om detta förut, är tacksam för svar
    Visst kan du ge Omega 3! Om jag förstått rätt så är även EyeQ en sån olja. Det finns flera att välja på. Själv löpte jag på Hälsokost men det finns även på Apoteket. Dock har jag inte förstått om det skulle vara ngn skillnad på de olika märkena. Detta med att Omega 3 skulle ha effekt på barns sömn är väl vad jag förstår ännu i forskningsstadiet. Dock finns det teckemn som tyder på att det skulle vara gynnsamt. Hur som haver skadar det inte att testa eftersom det på inget vis är skadligt för barnen, snarare tvärt om!

    Frågan är: kan man vänta sig mirakel? HOPPAS!
  • memysan

    Hejsan alla! Har en dotter på 11 mån som ganska nyligen slutat med välling på natten. Hon har alltid haft svårt att somna på kvällen o även sova på natten. Har blivit mycket bättre sen vi slutade med välling på natten (hörde att det kunde ha uppiggande effekt).
    Nu undrar jag vad eyeQ o eskimo är för något? Kanske det kan få henne att sova hela natten? Man märker att hon sover oroligt...
    Tacksam för svar!

Svar på tråden För oss med barn som inte sover!!!