Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Esa skrev 2008-12-22 10:02:55 följande:


    Finns det någon risk med det?
    Det finns ingen risk med sen avnavling. Tidigare har man trott att barnen fick behandlingskrävande gulsot av det, men ingen av alla de läkare och barnmorskor jag frågat har kunnat hänvisa till någon forskning som styrker detta påstående. Det verkar alltså bara vara gammalt skrock.

    Barn som får sin fulla blodkvot brukar dock få en naturlig och helt ofarlig gulsot som inte behöver behandlas,
  • abuelita

    Esa skrev 2008-12-22 11:01:44 följande:


    Men varför vill man då avnavla tidigt om det inte finns några risker med sen avnavling?
    Kan ju tänkas att det har med Nationella blodbanken för stamceller att göra, som ligger på Sahlgrenska. Det krävs nämligen avnavling före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakorna till stamcellsforskarna.
    Eller så är det ren prestige. Du anar inte vad mycket prestige jag stött på under min 20-åriga kamp mot tidig avnavling.
  • abuelita

    Esa skrev 2008-12-22 11:25:45 följande:


    Vi har en tråd för oss som ska föda på NÄL och jag ska kopiera länka till den här sidan där!
    Kanonbra Esa!!!
  • abuelita

    Krulltott07 skrev 2008-12-22 18:32:45 följande:


    Bara en fråga.... Hur lång tid ungefär tar det innan pulsationen slutar då?
    Hej Krulltott.
    Det tar normalt ca 3-5 minuter, men ibland går det lite fortare och ibland tar det längre tid. Det har kommit några rapporter här i trådarna om att det tagit både 10 och 11 minuter, och jag har hört talas om navelsträngar som pulserat över en halvtimme. det verkar som att det här har ett samband med hur lång tid det tar för barnet att komma igång helt med andningen. Navelsträngen försörjer ju barnet med syre.

    När den pulserat färdigt är den vit och slapp och tömd på blod. Man kan gott vänta med avnavlingen tills moderkakan kommit ut, och inte ens då är det bråttom. Efter ett tag "klampar " den sig själv, och man kan då klippa av utan att det blödet från den.
  • abuelita

    zingo74 skrev 2008-12-22 20:17:46 följande:


    Ska också föda på Näl och pratade med min barnmorska om detta i förra veckan. Hon hänvisade då till att de ska ta pH-värde och därför vill navla av tidigt. Jag tänker ändå skriva i förlossningsbrevet att jag vill ha sen avnavling. Men menas det när man sätter på en peang då eller när man klipper den? 
    Hej Zingo. Ja, det tycker jag absolut du ska skriva i förlossningsbrevet. Ta med dig en utskrift av texten i inlägg nr 2 också och visa upp, både på mvc och förlossningen. Och kom ihåg att du enligt Hälso och Sjukvårdslagen (se TS) har rätt att bestämma över det här själv .

    Ja det är när peangen sätts på navelsträngen som räknas som avnavling. Det är då blodflödet stryps. När själva avklippandet med sax sker är oväsentligt eftersom navelsträngen då redan är förstörd.

    De har faktiskt haft över ett år på sig att lära sig ta pH-prov från pulserande navelsträng, alltså sedan perinatalmötet förra hösten. Se den här artikeln www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-stod-for-senare-klipp/index.xml

    I de nationella riktlinjerna som presenterades 23 oktober i år står det så här :
    ?Prov på navelsträngsblod bör tas även i fortsättningen men på ett sådant sätt att barnet inte går miste om tillförseln av blod och stamceller via navelsträngen. ?
    www.lakartidningen.se/07engine.php
    och det flesta sjukhus i Sverige tar nu pH utan att navla av.

    Så här skrev överläkaren på kvinnosjukvården i Östersund i ett mail till mig:
    ?Angående din fråga vilka åtgärder som sätts in när man får svar på provet är detta av vikt endast om barnet mår dåligt. Barnläkare startar då återupplivningen och efter ett par minuter får han veta vilket pH-värde barnet hade vid förlossningsögonblicket. Barn kan ju må dåligt även av andra orsaker. pH-värdet är viktigt för barnläkaren just för att veta vilka åtgärder som ska sättas in i så fall.
    Här i Östersund klämmer barnmorskan av navelsträngen just efter förlossningen innan barnet skriker. Undersköterskan tar provet och därefter släpper barnmorskan trycket så att blodet kan pulsera fritt i navelsträngen. Detta för att påverka naturen så lite som möjligt men ändå få ett bra prov. ?

    Och så här skrev sign Lilla JJ 8/4 i den här tråden www.familjeliv.se/Gravid/Forum-2-13/m31299523-15.html

    ?På SÄS klampas numer navelsträngen direkt för att Ph prov skall tas. Denna rutin ändrades någongång under 2005 om jag inte har helt fel innan dess tog man Ph i pulserande navelsträng ?
    (Nationella blodbanken för stamceller på Sahlgrenska öppnade 2006)
    De kunde alltså det här för bara några år sedan! (jag tror att det är samma sak med NÄL, Östra och Mölndal)

    Så himla svårt kan det ändå inte vara att lära sig det här. Så här stod det i ett tidigare inlägg (nr 841, 18/6)
    ?Men varför klämma över huvudtaget. Jag har tidigare jobbat som usk (på ett av sjukhusen som nämns i TS) och en av mina arbetsuppgifter var just att ta blodprov från navelsträng en. Vi hade två sprutor redo (en för artär och en för ven) och drog snabbt upp blod i dem - gick på några sekunder.
    Det jag blir lite förvånad över är att det pratas om att klämma åt med fingrarna om man nu inte kan klampa... Vi gjorde varken det ena eller det andra det gick snabbt och bra ändå. Det enda vi gjorde var att lägga en kompress över insticksstället efteråt - annars kunde det bli en lite blodfontän?
  • abuelita

    Glass skrev 2008-12-22 20:26:43 följande:


    Jag ska på rundvandring på varbergs sjukhus i morgon. Jag ska fråga om deras inställning då, tänkte jag. Det gäller att plantera tanken hos dem så att det blir lite enklare att få dem på det spåret då jag ska dit, om jag nu kommer dit
    Det har faktiskt bara kommit positiva rapporter om Varberg här i trådarna om avnavling. Läste du meddelandet i min gästbok från 12 december?
    Då kan du ju kolla upp i morgon om det stämmer.
  • abuelita

    Esa skrev 2008-12-23 07:27:09 följande:


    Jag ska nog ringa till förlossningen på NÄL idag och kolla med dem. Låter ju väldigt konstigt om inte de kan ta blodprovet från en pulserande navelsträng om andra sjukhus kan det! Det handlar nog tyvärr mer om vilja och enkelhet skulle jag tro...
    Bra idé där Esa, att ringa NÄL och kolla med dem.

    Lova att rapportera här sen.
  • abuelita

    zingo74 skrev 2008-12-23 08:49:44 följande:


    Tack för ditt svar, ska skriva mitt förlossningsbrev nu genast!
    Jättebra!!
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)