• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • strålöga
    Svar på #404
    Jag har gjort dessa undersökningar bla för att kolla sfinkterns funktion.
    Anorektal manometri samt ett analt ultraljud. Dessa undersökningar gjordes 2005 dels pga uppdrag från PSR. Då min förlossningsskada från 2003 är fortfarande under utredning av försäkringsbolaget.

    Jag själv ska in på en ny operation imorgon, en ny sns interstim operation. Då den förra operationen för ett år sen blev mindre lyckad.
    Jag var även i tisdags för en gynekologisk undersökning. Har en hudflik som irriterar och tar ont. Uppsatt på operation av hudflik samt ev en annan operation oxå beroende på hur det går med hudfliken.
  • Wednesday85

    Någon här som vet ungefär hur lång tid det kan ta för en sfinkterruptur att läka? Nu är det snart 5 veckor sen förlossningen och jag är fortfarande rädd för att såret ska gå upp, har inte ens vågat titta hur det ser ut.

  • Cesso
    strålöga skrev 2009-03-12 13:17:15 följande:
    Jag har gjort dessa undersökningar bla för att kolla sfinkterns funktion.Anorektal manometri samt ett analt ultraljud. Dessa undersökningar gjordes 2005 dels pga uppdrag från PSR. Då min förlossningsskada från 2003 är fortfarande under utredning av försäkringsbolaget.Jag själv ska in på en ny operation imorgon, en ny sns interstim operation. Då den förra operationen för ett år sen blev mindre lyckad.Jag var även i tisdags för en gynekologisk undersökning. Har en hudflik som irriterar och tar ont. Uppsatt på operation av hudflik samt ev en annan operation oxå beroende på hur det går med hudfliken.
    Så du fick operationen? Visst snackade de om pengar först, att det var för dyrt? Hur som helst - Lycka till! Ska du få en pacemaker i morgon?
    Hoppas hoppas du får klar förbättring!

    Kanske är undersökningar med ultraljud mm, mest för de som fått stora skador?
  • strålöga
    Lonicera skrev 2009-03-12 14:38:25 följande:
    Jag håller tummarna för dig.
    Tack{#lang_emotions_smile}
  • strålöga
    Cesso skrev 2009-03-12 19:26:45 följande:
    Så du fick operationen? Visst snackade de om pengar först, att det var för dyrt? Hur som helst - Lycka till! Ska du få en pacemaker i morgon? Hoppas hoppas du får klar förbättring! Kanske är undersökningar med ultraljud mm, mest för de som fått stora skador?
    Jo, för ca 4 v sen hade inte kirurgen råd att omoperera mig.
    Kirurgen ringde mig för en vecka sedan och planerade in en ny sns op nu till fredagen.
    Jag vet först imorgon efter operation hur mycket som opereras om, om det är både elektrod och pacemaker. Jag vill iaf ha ändrat läge på pacemakern, det tar ont att sitta för närvarande, less på all bandage över pacemakerdosan.
    Tack så mycket för lyckönskningarna och jag hoppas verkligen att fredagen den 13:e är min lyckodag

    Trevlig helg önskar jag till er alla!
  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-12 18:10:39 följande:
    Någon här som vet ungefär hur lång tid det kan ta för en sfinkterruptur att läka? Nu är det snart 5 veckor sen förlossningen och jag är fortfarande rädd för att såret ska gå upp, har inte ens vågat titta hur det ser ut.
    Ca sex månader står det i det infomaterial jag fick. Eller om det möjligtvis stod "upp till sex månader"....jag minns inte riktigt.
  • Cesso
    strålöga skrev 2009-03-12 19:58:48 följande:
    Jo, för ca 4 v sen hade inte kirurgen råd att omoperera mig.Kirurgen ringde mig för en vecka sedan och planerade in en ny sns op nu till fredagen.Jag vet först imorgon efter operation hur mycket som opereras om, om det är både elektrod och pacemaker. Jag vill iaf ha ändrat läge på pacemakern, det tar ont att sitta för närvarande, less på all bandage över pacemakerdosan.Tack så mycket för lyckönskningarna och jag hoppas verkligen att fredagen den 13:e är min lyckodag Trevlig helg önskar jag till er alla!
    Det hoppas jag med! Att fredag den 13:e är din lyckodag! Otur brukar ju vända så småningom!
    Berätta sen hur det går.
  • Wednesday85

    Delicia- Jaså det kan ta så pass lång tid... På förlossningen sa dom till mig att jag borde känna mig som vanligt igen efter en månad, men det gör jag ju inte. Vissa dagar är det bättre och andra sämre.

  • sazzia

    I veckan beökte jag speciallisten (som Cesson) rekommenderade till mig.
    Först frågade hon mig hur mycket info jag egentligen fått och sedan gick hon igeom allt från början, vad SF är och vad som orsakar SF.

    Sedan kollade hon att jag knep rätt och kollade SF.
    Hon tyckte verkligen inte att jag ska behöva vänta till September innan dom åtgärdar, men vi bestämmde att om det inte blivit bättre till mitten av Maj så ska jag ringa henne igen och dom ska vi disskutera en ny OP.
    Känndes OTROLIGT skönt en riktigt lättnad att äntligen bli tagen på allvar!
    Vi disskuterade ev. kommande graviditeter och förlossning, var på hon sa att ja jag kan ju inte bstämma åt dig men jag rekommenderar dig snitt med tanke på graden av din SF + att min ärrvävnad är så hård osv.
    Dels sa hon att man kan inte utesluta helt att du skulle få SF igen men om det skulle hända så är det jätte svårt att fixa en andra gång och man får oftast mycket besvär efter att ha fått SF en andra gång.
    SF är svårt att fixa första gången men ännu svårare andra gången, och oftast kräver det många om OP.

    Hon sa även att om du den dagen får problem med att få ett snitt om du vill ha det så ring mig så ska jag hjälpa dig. Det kändes så bra, jag vet redan nu att jag aldrig skulle våga mig på en vaginal förlossning igen.

    Min gyn läkare kom också och
    Jag fick även veta mina provsvar ang att mensen är så strulig..
    Jag har pco-s...
    Min läkare sa att vi ska köra behandlig för att få ordning på mensen men att om jag bestämmer mig för att bli gravid så kan man sätta in hormonbehandling direkt.

    Vi disskuterade även alla ärrvävnad och läkaren sa att du kommer att få en ny OP men att hon ville helst att vi skulle testa en behandlig med hjälp av Emla (bedövningskräm) smärtan beror mest troligt på att nerverna skickar fel signaler till hjärnan vilket för att jag har blivit hyperkänslig.
    Om det funkar med Emla så kommer en ny operation av ärrvävnade inte att göras för en jag fått dom barn jag vill ha (eller kan få).
    Hon förklarade att det är bäst för min del att vänta för att den ny graviditet och alla hormoner påverkar tydligen även ärrvävnade och ibland så pass mycket att även om man inte föder vag så måste man göra en ny OP efter graviditeten.

    Så jag hoppas att et funkar med krämen, för visst kan jag vänta om jag slipper ha ont. Vill ju inte kanske eventuellt behöva göra flera OP i den delen av kroppen.
    Så kul är det ju inte, så nu håller jag tummar o tår att Emla funkar.
    Ska smörja 2-3ggr/dag i en vecka, testa vara utan o se om det hjälper.
    läkaren förklarade att ibland när nerverna skickar felaktiga signaler för att dom söker nya vägar så kan det räcka med att bedöva området ett tag så slipper man smärtan framöver. Hon sa att det är lite likt fantom smärtor.

    Så GUD låt det nu funka!!! Lite tur ska man väl ha =)

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera