• Lilith74

    Svenska föräldrar på Irland!

    Äntligen en tråd för svenska föräldrar på Irland... om nu nån hittar hit?
    Jag bor med irländsk man och nyfödd dotter i Cork, har bott här i lite över 4 år.
    Hoppas fler kommer in!

  • Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!
  • Chicchi

    Hej igen alla ni pa Irland... hoppas ni har det bra...
    sambon hade en telefonintervju med ett foretag i Dublin nu i veckan... men det tar tid innan han far veta om han gar vidare i rekryteringen. Jag hoppas!!! Vore sa kul med ett nytt land (bor f.n. i Italien). Det skulle val bli ett totalt nerkop vad galler klimatet, men....
    Lilith74: Tycker du att skatten ar nastan lika hog i Irland som i Sverige?????????? Har i Italien ar skatten lagre an i Sverige, och anda skulle min sambo fa cirka 10% lagre skatt i Irland jamfort med har...??? Beror det kanske pa hur mycket man tjanar/typ av jobb????
    Apropa vackra platser, jag har ju bara semestrat pa Irland och aldrig bott dar, men jag minns Blasket Islands som en helt fortrollande vacker plats... har ni varit dar?
    Forresten sa tycker min sambo att jag har varit suddig i mina fragor till er! Jag skulle ha preciserat och sagt: Vad ska man tjana FORE SKATT for att tre pers ska leva bra pa en lon... var det sa ni menade ocksa, fore skatt?

  • Chicchi

    PS Lilith74: Jag minns ocksa Cork som en gullig och fargglad stad! Hur manga bor dar?

  • lilla mej

    jo jag vet standarden pa bostader ar helt kass, vi bor i en liten grannyflat som det heter har eller en gaststuga, pa ca 20kvm det var det enda vi kunde hitta om vi ville bo sjalva. Annars var det bara att hyra ett rum i ett hus med massa andra folk. Vi betalar E550 i manaden och da ingar inte varmen. Det ar saaaa trangt men jag skulle inte sta ut att bo med andra folk....

    Hur gar det med vikten da? Jag har gatt upp 10kg sen jag kom hit, jag tycker det ar mycket svarare att ata nyttigt har, och vill man ha ett social liv sa ar det puben som galler och ol ar ju inte sa bra for vikten heller....

    Fast jag har ett sa skont liv har INGEN stress, sa jag har hellre nagra extra kilon an magkatarr.....

  • Chicchi

    PS igen: nu papekar min sambo att nar jag fragade om hyror skulle jag ocksa ha sagt att vi vill hyra moblerat, och vi vill garna ha en hog standard pa boendet... var det moblerat ni menade? Nagon av er som hyr moblerat?

  • lilla mej

    man kan tjana E220 i veckan skatte fritt, allt fran 220 upp till 500 ar 20% skatt allt efter 500 ar 40% skatt. Later kanske lite krangligt..... men i sverige far jag nastan samma lon som har fast far ut ca 2000kr mer har an hemma sa det ar ju lite mindre skatt har ,fast man far ju inget for skatten man betalar har. Hemma sa har vi ju bra dagis fria skolor, bra aldrevard, sjukvard osv.... jag vet inte nagot jag far ut av min skatt har!!

    ha de bra kram

  • lilla mej

    Man hyr nastan alltid moblerat har! Standarden pa boende ar som sagt mycket lagre an i sverige, vill man bo med riktigt bra standard da far man betala med.... en normal hyra i fororterna till dublin ligger pa ca E900 for en 2 sovrummare lagenhet. Ett hus far du nog rakna med E1100-E1500 i manaden, kallhyra. Har ni tankt att stanna ett bra tag sa tycker jag ni ska tanka pa att kopa hus eller lagenhet.

    Vart har ni tankt er att bo?

  • Chicchi

    Lilla mej
    Jag tror jag fattar, eller kanske inte... sa upp till 220 i veckan betalar man ingen skatt alls??? Om jag hittar ett typ deltidsjobb och tjanar tex 800 i manaden sa betalar jag ingen skatt?

  • Chicchi

    Ja, vi kollade pa Internet (daft.ie) och sag lagenheter som vi gillade.... 1500 cirka lag hyran pa for 2 bedrooms... ibland mer...da var det centralt i Dublin, superfina lagenheter. Jag kan garna tanka mig att bo lite utanfor, huvudsaken ar att det finns bra kommunikationer.

  • lilla mej

    man kan tjana ca E12000 om aret skatte fritt(tror jag) jag tjanar ca E400 i veckan och betalar ca E40 i skatt i veckan. Ja om du skaffar dig ett del tids jobb bor du inte betala mycket skatt.

    Oj i Dublin far ni nog betala skjortan for ett hus. Och visst kan ni nog hitta fina lagenheter med for det byggs som bara 17 har.

    Lycka till hoppas allt gar bra, det ar ett bra land med god ekonomi som ar pa vag upp, jag tror Irland kommer vara ett jatte bra land att bo i framtiden.

  • Chicchi

    Annu en fraga: hur raknas skatten om man ar sambo, betalar man skatt som tva singlar eller som ett gift par?

Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!