• Lilith74

    Svenska föräldrar på Irland!

    Äntligen en tråd för svenska föräldrar på Irland... om nu nån hittar hit?
    Jag bor med irländsk man och nyfödd dotter i Cork, har bott här i lite över 4 år.
    Hoppas fler kommer in!

  • Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!
  • Lilith74

    lillamej: Det är ju sant allt du skriver! Det ÄR ett härligt land men materiellt sett är nästan allt mycket sämre än i Sverige!

    Chicci: Min man betalar 40% i skatt, han tjänar över €500 i veckan. Han får tillbaka €60 varje vecka för att jag är hemma med barnet.
    Skatten är mer än i Sverige, nästan säker är jag på det. Dessutom är det så mycket andra kostnader, att ta vår bebis till läkaren nu skulle kosta €40 eller €50, vi ska till en hjärtspecialist med henne nästa vecka, det kommer att kosta €150. Sjukförsäkringen täcker bara om man har kostnader över €500 per år och bara delvis, de skulle betala €39 av de €150 om vi hade utgifter hos specialisten för över €500.

    Boende - standarden är verkligen låg i förhållande till priserna. Husen är kalla, fuktiga och dragiga, värmen ingår aldrig som i hyrda bostäder i Sverige, ofta finns det knappt varmvatten. Vårt hus köpte vi för tre år sedan för €99 000, det var ett otroligt klipp nu i efterhand. Vi har installerat oljevärme + element i varje rum, vi har också kamin där vi eldar med torv som vi får gratis (bog rights), vi har nog det varmaste huset på Irland nu tror jag...

    I Dublin kostar ett litet enrumshus uppåt €300 000, lägenheter vet jag inte.

    Jobb... Jag har jobbat på Apples callcenter och där BLEV man halshuggen om man kom en minut för sent. De mätte allt, en gång fick jag en tillsägelse för att jag varit 6 sekunder för länge på toaletten! Det värsta var en norsk kollega som fick ett mail om att han kommit en sekund för sent till jobbet! Det är sant. Det är väldigt hierarkiskt, de är heller inte så intresserade av förslag till förbättringar som man ofta är i Sverige, på ett annat jobb jag hade sade de alltid: "A lot of thoughts have gone in to this project, we don't need any improvements" om man föreslog något.
    Det är lite skillnad mellan amerikanska företag och irländska, om jag skulle rekommendera något så är det att undvika amerikanska företag på Irland. De är så där, räknar sekunder, lite Enron-inställning till de anställda, att man ska vara så himla "på" och glassig och leva för att jobba, inte tvärtom. Åas var lönen på Apple helt okej, runt €23 000 om året hade jag.

    Ett annat företag jag jobbade för var engelskt och de betalade NADA - vi hade askomplicerade uppgifter som förändrades hela tiden men vi fick bara €7 i timmen, minimilönen + ingen sjuklön, ingen övertidsersättning. De var åas coolare med raster och sådant, de mätte inte sekunder.

    Titta på www.oasis.gov.ie, där finns det massor av information om lagar och löner, boende och sådant.

  • Chicchi

    Lilith74: tack for tipset om websidan, vi ska titta pa den!
    Lakarkostnaderna var inte sa farliga tycker jag, var barnlakare har i Italien ar mycket dyrare!
    Dina erfarenheter verkar ganska daliga vad galler bostad och jobb! Som sagt sa ar vi beredda att betala en hel del for att bo bra. Vi bor ganska dyrt nu i Italien just for att jag vagrar bo kallt och fuktigt...
    Om man kan tanka sig att betala 1200-1500 i manaden for en 2-sovrummare i utkanten av Dublin (i ett bra omrade), kan man hoppas pa en bra boendestandard da?

  • emmafia

    Chicchi!
    Kan bara saga att i Dublin kan du fa en jatte fresh ny lagenhet for det priset!! Dom bygger sa mycket nya lagenheter och hus!! Standarden tycker jag ar super! Ga in pa draft.ie, dar kan du leta efter lagenheter och hus! Tycker att dom har modernare lagenheter har an i sverige!
    Lycka till!!

  • Chicchi

    Hejsan Emmafia!

    Vi har kollat pa daft.ie och jag tycker ocksa att manga av lagenheterna ser jattefina ut, synd att inte alla satter ut foton dock. Visst finns det manga hemska, med rosa heltackningsmatta+rod plyschsoffa etc... (rosa och rott verkar vara poppis nar det galler irlandsk heminredning...???) men ocksa manga fina med parkett, stora fonster, fina kok etc. Kan tanka mig att Dublin har battre standard an resten av landet.
    Finns det nagra omraden i Dublin som INTE rekommenderas? Kriminalitet, droger?

  • lovande

    Chicchi - Vi bor i tyrrelstown, det ligger lite utanfor centrum (tar ca 30 minuter med buss) och vi har en tva sovrums lagenhet som ar nybyggd, jatte frach med allt inkluderat 9det enda vi tog med oss va klader och tv). Vi betalar ?900 i manaden och trivs jatte bra.

    angaende lon och skatter etc kan jag som alla andra bara tala for mig och min pojkvan. Jag jobbar fortfarande 100% men ska nart ga pa mamma ledighet eftersom jag ar due i januari (wiee). Jag jobbar 40 timmar i veckan pa eBay som csr och tjanar ?23 per ar. Jag far ut ca 750 varannan vecka eftersom vi far lon 2 ganger i manaden. Min sambo jobba rpa ett annat amerikanskt foretag nara mitt (symantec) och far nagra tusen mer an jag (han ar revisor) och han skattar inte heller mer an jag. allt beror som sagt pa hur mycket man tjanar.

    Vi har hittat vara lagenheter pa daft, jag ringde runt och kollade pa lagneheter och berattade vilken stanadar jag vill ha. jag ville itne ha heltackningsmattor overallt (i sovrum gar val bra men annars ar det parkett som galler).
    Jag ar dalig pa omraden som inte ar bra att bo i.. det ar battre att kolla sig fram men jag vet att blanchardstown ar bra (vi bodde dar innan) och nu som sagt i tyrrelstown men som emma sager, hon bor nere i stan och det ar jatte fin lagnehet som dom har... men kolla in daft, det kommer sa otrolig tmycket lagenehter dar..

    Lilla Mej - Vad ar det jag hor? kottbullemackor? Vad heter cafeet?

    emma - varofr har vi inte vetat om detta? Latt ansta fika stalle! nagon som ar pa?

  • Lilith74

    Chicchi: Ja mina jobberfarenheter skulle kunna fylla en bok "Världens värsta chefer och jobb", men boendet är inte dåligt. Nu har vi ett underbart hus med stor trädgård och egen fors, äppelträd och tystnad, bara trägolv (hurra) och hur mycket varmvatten som helst, så jag kan inte klaga!!

  • Lilith74

    Chicchi: menar du verkligen att det är dyrare i Italien med läkare för småbarn, samt lika hög skatt!!?? Då fattar jag verkligen varför det föds så få barn i Italien! Lägst nativitet i Europa tror jag...

    Jag blev lite chockad av att det är ÄNNU dyrare i Italien... är det bara i Sverige som alla har råd att ta barn till doktorn? Läskigt.

  • Chicchi

    Hej hej
    Japp var barnlakare i Italien tar mellan 70 och 80 euro for en rutinkontroll, dvs han vager, mater och pratar lite allmant om hur hon mar. Och det ar inte sa att han ar speciellt dyr jamfort med andra! Men han kommer pa hembesok om barnet ar mycket sjukt och da tar han samma pris. Sa jag tycker det ar helt ok.
    Men visst ar det sa, att det ar Europas lagsta nativitet har. Allt som har med barn att gora kostar valdigt mycket (mjolkersattning, blojor, klader, barnmat)...
    Skatten i Italien ar lagre an i Sverige men hogre an pa Irland (vi hittade en sajt som raknar ut hur mycket skatt vi skulle betala pa Irland).

  • lilla mej

    Hej igen!
    Tillbaka efter 2 dagars ledigt... Ja jag har bara dator pa jobbet sa det ar bara nar jag jobbar som jag kan sitta har och babbla... hihi om dom bara visste. Det verkar ju lite blandat det har med boende och jobb... men visst kan ni hitta ett bra boende for ca E1200 kallhyra sarskilt i fororterna till Dublin, tex Celbridge, Maynooth, Lucan, Leixlip, Newbridge, Clane...mm. Det byggs jatte mycket sa om nagra ar kommer det nog vara lattare att hitta bra boende, tyvarr om man inte har rad att betala mer an (normal hyra) pa kanske E400-E700 sa blir det mycket samre standard pa husen. Ingen isolering runt fonstren och bara 1 glas fonster...varmvattnet varms upp genom oljan och det ar bara X liter atgangen.... + att man far kanske dela huset med nagon annan.Men helt klart om ni ar beredda pa att betala ganska mycket sa finns det bra bostader.
    Jag tycker nog att det ar ganska dyrt att ga till lakaren och det ar oftast langa koer. Mamma ledigheten ar bara 12v betalt och sen far man skaffa childecare som kostar ca E400-E700 i manaden for ett barn.... det tycker jag ar det varsta hur ska man klara det? Det ar darfor jag vill aka hem till sverige och skaffa barn.

    Jag vill oxa veta vad cafeet heter med kottbulle mackor!!!

    Jag e saaaa sugen pa hotdogs, hushallsost, limpa, riktigt sma godis, pytti panna, falukorv, kottbullar, brun graddsas och lingon sylt...... mmmmmm ska aka hem om 4 veckor ska frossa...

    Vet nagon om cranberry ar samma som lingon???

    ha en bra dag

Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!