• Lilith74

    Svenska föräldrar på Irland!

    Äntligen en tråd för svenska föräldrar på Irland... om nu nån hittar hit?
    Jag bor med irländsk man och nyfödd dotter i Cork, har bott här i lite över 4 år.
    Hoppas fler kommer in!

  • Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!
  • lilla mej

    Jag vill bara varna for public transports har..... det ar inget man kan lita pa alls, tex om det regnar for mycket en dag sa kan de stalla in alla bussa och tag!!! utan varning. Men som sagt det byggs och rustas upp over allt, och det galler aven vagar och jarn vagar sa sa smaningom ska det nog funka det med.. och man vanjer sig vid allt + att alla vet hur det funkar med bussar och tag sa att komma forsent till jobbet ar inget konstigt har, bara skyll pa trafiken.

  • Chicchi

    Lilla mej

    Tack for alla dina svar!!!
    Ja som sagt, vi far se, bor ju i Italien f.n. och sambon ar sugen pa att byta jobb och det verkar ju finnas mycket jobb pa Irland. Jag har ju bara varit dar pa semester, men vi tyckte om landet och manniskorna. Regnar det verkligen sa mycket som man brukar saga??? Blir det kallt pa vintern?
    Vi bor i norra Italien och har har husen ofta bra uppvarmning, men i sodra Italien ar husen svinkalla pa vintern och man maste ha tjugo yllekoftor och vantar inomhus, typ... det ar val inte lika pa Irland???

  • Chicchi

    Anganende public transports....som sagt sa bor vi i Italien sa vi ar vana vid bussar som inte kommer

  • lilla mej

    Ja det ar olika regler om man ar gift osv, min jobbar kompis tex betalar mer i skatt an mig fast vi har samma lon men hennes man betalar jatte lite skatt, fast han tjanar mer an henne.... vet inte riktigt hur sant fungerar, kolla med taxoffice de kan svara pa allt sant.

  • lilla mej

    Det kan regna mycket ibland ar det ingen skillnad pa vinter och sommar.... oftast blir det inte sa jatte kallt pa vintern har kanske som kallast 0 -1 eller sa, och ja husen ar svin kalla sa ta med er alla ylle trojor hit... Fast det ar fint i bland och oftast ar det finnare host och var an vi har i sverige.... Just nu har det regnat i ca 2veckor i strack.... men det ar val darfor det ar sa gront och vackert har...

  • lilla mej

    Kanns som jag bara sager negativa saker, men jag trivs jatte bra och livstilen ar sa skon har, ingen stress och massa trevliga manniskor...

  • Chicchi

    Apropa stress: nu kom jag pa att jag ska fraga hur arbetsklimatet ar! Har i norra Italien arbetar man valdigt hart, det ar langa dagar, min sambo aker hemifran vid 8 kommer hem vid 7 och det ar ovanligt tidigt att sluta arbetet, manga i Italien arbetar till sent pa kvallen... han har ratt till ca 1 timmes lunch men har bara tid att ta 20-30 min, sen tar han sammanlagt ca 15 min kafferast under dagen (han ar Key Account Manager). Sa det ar stressiga dagar, mycket jobb. Ar tempot lugnare pa Irland alltsa? En normal arbetsdag pa ett multinationellt foretag, nar borjar o slutar den?
    Jag har sa manga fragor, ni far ha talamod...

  • Chicchi

    Arbetar man overtid? Far man betalt/kompledigt for overtid pa Irland? Eller maste man jobba over utan ersattning?

  • lilla mej

    Jag kan ju bara svara for mig sjalv, jobbar pa ett stort hotell som florist. Vi far ingen overtids ersattning, om vi jobbar over far vi ta ut det i betald ledighet, vilket passar mig jag har nu en vecka att ta ut extra i semester. Beror sakert pa vart man jobbar men har ar det ingen som kollar om du sitter 20 min extra pa din lunch eller hugger huvudet av dig om du kommer forsent en dag(Om det inte hander hela tiden). Nar jag borjade har sa min arbetsledare - Kom i hag att vi jobbar for att leva och inte lever for att jobba! vilket ar ett bra matto, sa tycker jag att det ar har, att familj, vanner och livet utanfor jobbet ar lika viktigt eller viktigare for irlandarna. Visst man jobbar over ibland men nar man behover vara ledig ar det oftast ok inget tjaffs med chefen. Kanske andra har annan erfarenhet och uppfattningar?

Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!