• Kavat

    Allergitråden!

    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-236/m42120614.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-22/m41507854.html
    Mjölkallergi hos äldra barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m41507611.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m41269874.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m41970003.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-22/m39751265.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-05-12 13:18
    Lite nyttig information om Vårdbidrag som även diskuteras lite här och där i tråden: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m42713619-16.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-02 17:43
    Ny sädesslagsallergi tråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m44468319.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-04 19:18
    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

  • Svar på tråden Allergitråden!
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2009-05-23 12:50:12 följande:
    Kavat har recept på en marängtårta som verkar smarrig. Bananmuffinsen är också goda. Och kakorna med muscavado-socker. Och mina bovetekakor (sid 3 i bloggen). Bondkakorna är också bra, Sofie älskar dem.
    Ja, det roliga med att baka utan allt är att det både är lätt och gott!

    Marängtårtan blev riktigt god med rispuffar i. Snabbt att göra och barnen tyckte om den.
    Godaste och lättaste hallonglassen (sorbé) gör av mixade banan och frysta hallon, ungefär lika mängd av varje. Samma som på tårtan.
  • Kavat
    Jasusu skrev 2009-05-22 17:30:50 följande:
    Åh..glasstårta!? Recept snälla!
    Jag lovar att återkomma när jag har mer tid, men lite snabbt så gör jag 3 olika glasssorter och lägger antingen i en springform eller i en stor rostfri bytta. Men det funkar ju med i stort sett vad som helst som går att frysa. Men ska man vända upp den och servera som tårta bör man tänka till så den helst lutar utåt eller att det går att ta bort kanterna. Lättast så.

    Recept till två tårtor ca 30 port? Mer? 5-6 liter glass skulle jag gissa på... En liten och en stor springform nästan fyllda.

    Första lagret är mixade frysta hallon och banan. Gärna väl mogna bananer. Lika mycket av varje, nu tog jag ca 5 bananer och ca 500 g hallon. var försiktig så inte mixen går sönder. Ev. micra/tina litegrann.

    Man smetar ut det så jämt man kan i botten på formen och fryser in. Täck så nära du kan med plastfolie så det inte blir isigt på glassen, men inte ner i för mycket så du inte får loss det sen. Och in i en extra påse.
    Sen väntar man ett tag tills det är helt fryst innan man gör nästa lager. Vi gör ett lager om dagen, men det går ju att göra snabbare i och med att det är "glass" från början.

    Nästa lager är chokladglassen.
    Ekströms KOKbara marsankräm, extra vaniljsocker, socker och risdryck kokas till kräm. Jag tog 8 dl risdryck, 4 msk marsanpulver, 2 msk vaniljsocker, 8 msk socker.

    Kokos"grädde" santa marias 2 st x 5 dl tetra, 4 msk kakao, 8 msk socker, 2 msk maizena rörs kallt och kokas ihop under omrörning.
    Dessa två röror rörs ihop och i med mini marshmallows (Beckys) och 50 g riven choklad (Plamill - utan allt).
    Jag kör sedan detta i två omgångar i glassmaskin och brer ut över det andra lagret. Det går säkert att bara frysa in också, men gärna under omrörning då och då.

    Sista lagret är Rapsys Glassmix. Det gick åt ungefär 1.5 liter glass så 1.5 påse till två tårtor. Jag blandar med ananas och apelsinjucie, men det går ju att ha vilken smak man vill och tål, eller naturell.
    Denna tar lite längre tid att frysa eftersom den är den mest flytande av de de olika smakerna. Jag körde faktiskt även denna i glassmaskin för att skynda på frysandet, men inget måste.

    Jag dekorerade med blåbär och citronmeliss. Bör tas ut ca 1 timme innan man ska äta och sätta i kyl.
    Tar man av runt om kanske det räcker med 30 min... Men den är rätt hård.

    Och hade de boda kakorna med muscvadosocker till. Mumma!
  • Alicia05sMamma
    Jasusu skrev 2009-05-23 12:28:58 följande:
    De var jätte fina,men de måste vara vetefria tyvärr.
    Ja men då är det ju bara att byta till sempers fin mix eller vad du nu använder
    (¯`°?.¸ ღ Mammas lill loppa ♥ ♥ ♥ Alicia ღ ¸.?°´¯)
  • Kikki70
    Kavat skrev 2009-05-23 13:29:00 följande:
    Jag lovar att återkomma när jag har mer tid, men lite snabbt så gör jag 3 olika glasssorter och lägger antingen i en springform eller i en stor rostfri bytta. Men det funkar ju med i stort sett vad som helst som går att frysa. Men ska man vända upp den och servera som tårta bör man tänka till så den helst lutar utåt eller att det går att ta bort kanterna. Lättast så. Recept till två tårtor ca 30 port? Mer? 5-6 liter glass skulle jag gissa på... En liten och en stor springform nästan fyllda.Första lagret är mixade frysta hallon och banan. Gärna väl mogna bananer. Lika mycket av varje, nu tog jag ca 5 bananer och ca 500 g hallon. var försiktig så inte mixen går sönder. Ev. micra/tina litegrann.Man smetar ut det så jämt man kan i botten på formen och fryser in. Täck så nära du kan med plastfolie så det inte blir isigt på glassen, men inte ner i för mycket så du inte får loss det sen. Och in i en extra påse.Sen väntar man ett tag tills det är helt fryst innan man gör nästa lager. Vi gör ett lager om dagen, men det går ju att göra snabbare i och med att det är "glass" från början.Nästa lager är chokladglassen.Ekströms KOKbara marsankräm, extra vaniljsocker, socker och risdryck kokas till kräm. Jag tog 8 dl risdryck, 4 msk marsanpulver, 2 msk vaniljsocker, 8 msk socker.Kokos"grädde" santa marias 2 st x 5 dl tetra, 4 msk kakao, 8 msk socker, 2 msk maizena rörs kallt och kokas ihop under omrörning.Dessa två röror rörs ihop och i med mini marshmallows (Beckys) och 50 g riven choklad (Plamill - utan allt).Jag kör sedan detta i två omgångar i glassmaskin och brer ut över det andra lagret. Det går säkert att bara frysa in också, men gärna under omrörning då och då.Sista lagret är Rapsys Glassmix. Det gick åt ungefär 1.5 liter glass så 1.5 påse till två tårtor. Jag blandar med ananas och apelsinjucie, men det går ju att ha vilken smak man vill och tål, eller naturell.Denna tar lite längre tid att frysa eftersom den är den mest flytande av de de olika smakerna. Jag körde faktiskt även denna i glassmaskin för att skynda på frysandet, men inget måste.Jag dekorerade med blåbär och citronmeliss. Bör tas ut ca 1 timme innan man ska äta och sätta i kyl.
    Mums, låter definitivt som något jag måste prova.
    Dottern blev jätteledsen härom dagen när hon insåg att hon inte kan äta marängtårta med dajmglass som jag brukar att göra till födelsedagarna. Hon tål ju fortfarande ägg (vad de säger just nu i alla fall), så kanske en marängbotten med någon av dina smarriga glassar ovanpå, mmmm.... Det går ju faktiskt också att göra äggfri maräng, så det skulle ju funka även om det inte går med ägg.
  • Jasusu

    Ja..småkakorna får jag försöka mig på!
    Bovetekakorna har vi provat och de har blivit godkända!

    får gå ner och se vad jag har i skafferiet.
    Glasstårtan ska jag försöka mig på något annat kalas. Hinner inte tills i morgon.
    Men det är ju jätte bra att få lite tips och recept så man kan variera sig!
    Tack så mycket

    Det får bli fruktsallad till för det kan ju de flesta äta.

  • Agnes72

    Oj vad goda recept! Jag som ska hålla igen, sitter här och blir riktigt gottesugen.

    Längesen jag plockade fram datorn, maken har varit på resa och jag har inte hittat tiden.
    Ska försöka läsa igenom vad som händer här. Nyfiken på hur ni mår, hur det går med utredningar och intyg mm

    Vi ska ha kontakt med läkaren imorgon. Vet inte om vi är rätt på det, vår pojke verkar må riktigt bra nu, förutom att han fortfarande river och kliar sig över näsan. Magen strular lite fortfarande, men det behöver inte bero på allergi.

  • Jasusu

    Jag bakade kokostoppar,bovetekakor,kakorna med muscavado-socker,kolakakor och kladdkaka på finmiix!
    Det blev jätte lyckat! Så kul när alla barn kan äta av allt utan att vi föräldrar sitter och är oroliga för reaktioner!

  • Agnes72

    Tror ni att jag ska fortsätta stöta på om vidare utredning? Hans mage fungerade utan laktulos i 3,5 vecka, nu är han hård igen av och till.
    Ger päron, katrinplommon och kiwi, försöker se till att han dricker mycket, vi har inte infört något nytt i maten. Han är mycket aktiv.
    Tycker inte att man ska behöva äta laktulos för att fungera. Måste skada i längden.

  • Jasusu
    Agnes72 skrev 2009-05-24 20:30:28 följande:
    Tror ni att jag ska fortsätta stöta på om vidare utredning? Hans mage fungerade utan laktulos i 3,5 vecka, nu är han hård igen av och till. Ger päron, katrinplommon och kiwi, försöker se till att han dricker mycket, vi har inte infört något nytt i maten. Han är mycket aktiv.Tycker inte att man ska behöva äta laktulos för att fungera. Måste skada i längden.
    Jo jag tycker det faktiskt.
    Man ska ju kunna sköta magen utan större problem om man är frisk.
    Nått är ju helt klart galet och för barnets skull så bör man ju verkligen försöka hitta en orsak
  • Kavat
    Jasusu skrev 2009-05-24 20:24:49 följande:
    Jag bakade kokostoppar,bovetekakor,kakorna med muscavado-socker,kolakakor och kladdkaka på finmiix! Det blev jätte lyckat! Så kul när alla barn kan äta av allt utan att vi föräldrar sitter och är oroliga för reaktioner!
    Härligt!
    Föresten, jag hoppas hon tål guar? För det är guar i Sempers finmix.
Svar på tråden Allergitråden!