• Kavat

    Äggallergitråden: del 11

    Äggallergitråden: del 11
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd ?vattnet? (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************
    Allergitråden:vwww.familjeliv.se/Forum-3-22/m42713619.html
    Recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-05-12 14:57
    Allergitråden: www.familjeliv.se/Forum-3-22 /m42713619.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-01 21:00
    Ny allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m45238443.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-08-10 21:55
    Ny äggallergitråd: www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46267803.html

  • Svar på tråden Äggallergitråden: del 11
  • Blå Flygare
    Twixie skrev 2009-06-17 21:31:30 följande:
    Jag önskar verkligen att det fanns en märkning för uppskattad mängd vid "spår av". Så man vet om det är stor risk att den ändå kan finnas ägg i eller om risken är minimal. Känner mig så osäker ibland på "spår av".
    Håller med! Kan ju vara allt från "vi har ägg i andra sidan fabriken" till "vi kör detta o x med ägg på samma band och orkar inte rengöra emellan".
  • saffe
    Amulett skrev 2009-06-17 19:35:40 följande:
    Ska också ha om en månad (mitten juli. känns läääänge kvar ...) och har funderat i samma banor. Vi äter i stort sett mjölkfritt hemma, men jag äter yoghurt till frukost och tar gärna lite glass ute på stan då och då Började med Proviva-shots för ca en månad sedan och dricker dem hyfsat regelbundet. Har också övervägt att ta bort mjölk och ägg nu i slutet för att vara mer eller mindre "ren" när jag börjar amma. Men har bestämt mig för att låta bli av samma skäl som BlåMyran nämnde, att jag ändå tror att det är bra att bebisen får små mängder via mig.Men jag har med mig en burk Profylac i väskan om det skulle krävas (sonen fick ju tillägg BabySemp på Neo och jag tror att det skyndade på allergin eftersom han verkade reagera i stort sett omedelbart!)
    Jag ska nog i alla fall dra ner kraftigt på mjölk och ägg-konsumtionen, men tänker inte be att få specialmat om jag ska bort. Bara om jag märker att det är nåt barnet inte tål. Så får vi se om det gör nån skillnad. På min dotter märktes det ju redan efter 2 månader att det inte funkade med mjölk och ägg. Ännu tidigare egentligen om inte bvc envisats med att eksemen var "hormonprickar"... Ska ta med Nutramigen till bb, min dotter fick oxå tillägg på bb, tänkte vara på den säkra sidan den här gången! Blir kul o se vem som får först, jag ska oxå ha i mitten på juli!
  • Cecilia80

    Hej. Min lilla dotter är allergisk mot ägg. Nu ska jag baka tårta till helgen (vill gärna bjuda på någon fryst) men hittar inget recept utan ägg. Tips någon? Är det någon som provat "no egg" ?

  • Blå Flygare

    Den här har jag hört ska vara riktigt bra, har inte testat den själv dock. Har lite andra recept i min "mjölkfri bak"-blogg, det mesta där är även utan ägg.
    NoEgg är rätt bra, men som med all äggersättning kan man inte ha för mycket, då funkar det inte.
    Man behöver vara försiktig med vätska när man bakar utan ägg, annars orkar inte bakpulvret lyfta smeten och det blir helt platt. Och så frys allt samma dag, för det torkar snabbt! Jag bakar gärna med banan för att få saftigt fika utan ägg. Banan-och-chokladkakan är en riktig favorit här!

    Tårtbotten med äpplemos

    3 ½ dl vetemjöl
    2 dl socker
    2½ tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    1 dl flytande mjölkfritt margarin
    1 dl äppelmos
    2 dl vichyvatten eller iMat

    Blanda de torra ingredienserna, tillsätt de övriga ingredienserna, blanda varsamt.
    Häll i en smord och bröad kakform (ca 1,8 l) och grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna en stund och stjälp sedan upp den.

    För chokladbotten kan man tillsätta två msk kakaopulver.

  • Blå Flygare
    Cecilia80 skrev 2009-06-24 21:09:41 följande:
    Hej. Min lilla dotter är allergisk mot ägg. Nu ska jag baka tårta till helgen (vill gärna bjuda på någon fryst) men hittar inget recept utan ägg. Tips någon? Är det någon som provat "no egg" ?
    Oj, missade visst det med fryst. Varför inte en glasstårta? Den mesta glass är väl utan ägg? Pytsa i i en bakform (nalle/hjärta/...) frys. Ta upp aldeleds innan servering (spola varmvatten på formen för det ska släppa) och dekorera som du vill med t.ex. strössel.
    Det gjorde vi till ett-årsdagen med havreglass eftersom det skulle vara mjölkfritt, och iår kör vi favorit i repris fast med sorbé eftersom det ska vara utan sädesslag också.
  • SanTan

    Cecilia80:
    Använd vaniljvisp och vispa den hårt. Blada i smaker efter tycke. Vi gillar finhackad dajm och minimashcmalows. Häll i form och frys. Blir som glass. Jättegott!

    Även gott att blanda i bär av olika sorter. Och finhackad polkagris om man gillar det. Variationerna begränsas bara av fantasin!

    Lycka till!

  • Twixie

    Är det bara äggallergi så kan man ju göra många goda "krämer" eller vad man ska kalla det med godis. Typ Dumlekolakräm och liknande.

    Fryst så skulle jag kanske antingen göra en marängtårta och frysa (marängbottnar är ofta äggfria) eller köpa en glass och göra lite tårta av den men kanske lite bär emellan eller en enkel Vienetta.


    (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
  • Kreativ
    TinaZ skrev 2009-06-06 21:50:13 följande:
    Här är vårt pannkaksreceptblanda 3dl mjöl, 2rågade tsk no egg, ca 1tsk bakpulver, lite saltvispa med 3dl havremjölk till en jämn smet, vispa sedan i ytterligare 3dl havremjölkStek som vanligt. Jag brukar ta en knapp dl smet till varje pannkaka.Dessa blir väldigt goda o mycket likt vanliga.Jag har bjudit många på dem o INGEN har ens märkt att det skulle vara ngt annorlunda med dem.Kladdkaka har jag också gjort med lyckat resultat, annars är det lite klurigt just med fikabröd utan ägg, utom kanelbullar o chokladbollar då förstås
    Inget smör i eller så?!??! Skulle just göra dessa, men blev tveksam när jag såg att inget smör skulle i... hm?
    Melvin 060609, Ida 080426
  • TinaZ

    nix inget smör i smeten, bara att steka i förstås

Svar på tråden Äggallergitråden: del 11