Inlägg från: Kronärtskocka |Visa alla inlägg
  • Kronärtskocka

    Vi som inte var gravida

    Här är ännu en som alltid tycker att mammorna är alldeles för sega med maten! Oavsett om det är bröst eller flaska...

    Nu har vi också lyckats fånga några kissomgångar i handfatet och en bajsomgång. ( Men strålen kommer ibland farligt nära tvålen, tur vi har pumptvål och inte en tvålkopp...)

    Vi lever fortfarande i ett dis av att ge sonen det han vill och däremellan vara glada om vi mammor hinner göra något. (Förutom att tvätta och äta. Vi tvättar varannan, var tredje dag och då har vi ändå mest engångsblöjor och enstaka tygblöjor... Men många kräk och torklappar att tvätta.) De senaste dagarna har vi dock infört en rutin sedan den fd. gravida blivit piggare så nu tar vi en daglig promenad med vagnen. Sonen sover gott i kylan väl nedbäddad. Å norrlänningen i mig njuter av minusgraderna!

    Ammiz- har ingen lösning på nätterna men har redan börjat fundera hur tusan man ska få ihop det. Å ena sidan tror jag inte att jag kommer fungera så bra på jobbet om jag bli störd var tredje timme, men å andra vill jag finnas nära sonen även på nätterna, annars bli det få timmar om dygnet när han har en chans att få en relation även till mig...

    Tuctuc: Kul att höra om er och tjejerna! Bra jobbat med koppmatningen och amning. Själv tyckte jag just koppningen var så tidskrävande och sölig...

    Här har byxorna i stl 50 lagts i annan låda och vissa av 56 plaggen börjat användas. Fy så snabbt tiden går, nu över tre veckor sedan han kom. Han lär ju hinna gå innan jag fattar att det är verkligt att vi är föräldrar!

  • Kronärtskocka

    Är inte så många som vet att vi delvis använder tygblöjor så vi har inte hört något än. Frun hade tygblöjor som barn så hennes föräldrar tycker det är kul att se andra vikningar än den de använde och de olika ytterbyxorna. ( Då använde de limpvikning samt plastblöjsnibbar…)  


    Hur många tygblöjor har ni för att klara er? Vår grabb kissar mycket så jag vet inte om vi skulle klara oss på bara tygblöjor som det är nu, med ibland tre byten på 45 min… Då skulle vi behöva en egen tvättmaskin eller boka tid varje dag. Hoppas går åt mindre blöjor när han blir äldre.


     


    Här har jag fått dagens adrenalinkick. Ringde skatteverket för att kolla om jag blivit juridisk förälder nu. ( Fick hem en blankett som frun skrivit under där de ville ha båda vårdnadshavarnas underskrift så då blev jag lite hoppfull…) Det hade jag inte. Ringde familjerätten för att se hur vi låg till där. Den som svarade sa att vi skulle få en ny handläggare, men att vi fick vänta tills de fått besked om barnet via Skatteverket. Jag hänvisade till att vi ju redan varit där med alla papper innan, träffat en handläggare och att de bara väntade på personnumret efter det för att göra mig till förälder. Men nej, vi skulle få göra om det. När jag blev besviken (och kanske lät lite arg/desperat?) sa hon att vi fick väl ringa till den förra handläggaren, men underförstått: såhär gör vi. Som tur var jobbade den handläggaren idag och hon sa att hon fått papperen från Skatteverket om personnumret i mellandagarna och skulle skriva under idag samt skicka kopia till oss. Så, nu är allt lugnt. Men vilken stress jag kände när jag trodde vi var tvungen att åka dit igen och göra om besöket. För att inte tala om stressen inför att de föräldradagar jag har ansökt om i februari inte skulle bli godkända om jag inte är vårdnadshavare osv…


     


     

  • Kronärtskocka

    Tack för svar om antal blöjor, då har jag en uppfattning om antalet.


    presens indikativ: Skönt med så mycket sömn. Men förstår att magläget känns oroligt. Andningslarm ifall det är så hon vill sova? ( Jag låter honom sova på mage när han ligger på mig, även om jag slumrar en stund. Kanske är jag naiv och blåögd, men ibland är det bara det som godkänns när han har magont...)
    På försäkringskassan säger jag. Svensk byråkrati tar tid och rätt var det är kanske ni behöver de där pengarna?


    Ammiz: Det går inte att missa när han har kissat, han säger tydligt till att det inte är bra! Engångsblöjor kan han ibland ha även om han har kissat en liten skvätt, men många gånger säger han till även när han har kissat i dem en gång. ( Å de säger att de moderna blöjorna är så torra, det tycker då inte lilla A. Eller så är det värmen/kylan/ hårdheten han reagerar över?) Tygblöjorna säger han också till om han har kissat i, oftast på en gång, men annars när han har ätit klart. Kissar han när han äter, är mat överordnat att byta blöja för honom ; - ) Han kissar inte alltid i handfatet när vi byter men ibland.

    Ammiz- Grattis till det juridiska föräldraskapet!

  • Kronärtskocka

    Presens: Vi har en trikåsjal men också en Manducasele som komplement. ( Hade gärna haft en Beco, de är så snygga!) Tycker sjalen är mysigast och avlastar bäst, och drömmer redan om fina vävda i framtiden även om vår trikåsjal sägs funka länge till... Men vi har användning av Maducan med. Frun (som inte övat på knytningar innan grabben kom) tyckter att selen varit lättare att sätta på sig själv. Jag tycker att den är bra när det är brått att få ned honom i sjalen/selen, då är jag snabbare med selen än sjalen. När han är på humör att svänga med huvudet är det också lättare att vara i sele än sjal eftersom huvudstödet är bakom huvudet på selen mot någon av sidorna på sjalen. Varm är tyvärr även selen.

    Vi har också gemensam tvättstuga på gården med tider dygnet runt. Har valt att inte skaffa egen tvättmaskin just för att det är smidigt att tvätta flera maskiner samtidigt och få allt torrt på en gång, mot att alltid ha något på tork i vardagsrummet... Men visst vore det smidigt när det bara är kräktrasorna som är slut.

    Ammiz, förstår att det känns tungt. All tid är ju liksom mysig tid man vill vara med om. Men det kommer säkert massor av mysig tid när du är hemma efter jobbet och sedan när du är hemma på heltid också. Får hoppas att hon får nöjdare och mer sociala kvällar framöver när hon vill vara med dig och utforska världen!

  • Kronärtskocka

    Ammiz: Hoppas det har gått bra idag!

    Här har vi ännu en med magbesvär och nu är det alla saker på en gång dvs. mer magvänlig ersättning, sempers magdroppar och minifom. Hoppas väl också på att kunna ta bort en sak i taget sedan för att slippa pyssla med allt. Men men, nu är han smått bättre iaf. Inte lika hård i magen och mindre gaser på morgonen. Men ännu inte helt bra, så vad som händer framöver.

    Våra EC-försök står lite i stå nu då han varit lite mer nöjd och därför hellre lekt eller kommunicerat med oss än att hållas ovanför handfatet... Men jag kom på: vad har ni för ljud ni betingar barnet på? Vi har inget alls än, men är tveksam till kss med tanke på att vi ofta är hos sväföräldrarna och de har katt och vissa säger att det är bättre om det inte är samma ljud som när man sedan lockar dem med.


    presens: med bärdon verkar det snarare så att många byter och har sig för att det är så roligt med alla olika som finns *ler*

  • Kronärtskocka

    Presens: Härligt att dottern växer och utvecklas bra!
    Ang. vaccineringar har vi inte tänkt något. Tror att vi inte kommer börja tänka heller utan bara tacka ja. Börjar jag oroa mig och söka info vet jag vart det slutar... Så på denna punkt får jag nog anpassa mig.

    Ammiz: Skönt att det gick bra med jobbet. Låter hoppfullt att barnet tar tankarna från jobbet på fritiden med, det kommer jag må bra av.

    Vi är också vegetarianer, (var förr vegan under många år.) och det kommer lille A också att bli. Vegetarisk mat på dagis och att ta med till vänner såsom jag tänker nu. Jag har svårt att ge mitt barn något jag själv inte vill äta. Skulle det visa sig att han socialt lider av det kanske vi får tänka om den dagen, men hoppas kunna hitta ett dagis där fler äter vegetariskt. Morföräldrarna respekterar vårat val och förstår att de måste ge vårt barn vegetarisk mat. Men de skämtar gärna om att ge honom kött. Och min mor skulle nog önska att hon fickl ära honom äta både grisfötter och surströmming...

    Presens: Ugnsbakade grönsaker med god sås till är alltid gott. Eller rödbetor i alla former...

    Här maratonåt sonen igår och sov sedan sex timmar under natten. Vi är som nya människor idag! Tänk att sex timmar en natt nu är fantastiskt, hade jag sovit sex timmar i höstas innan jobbet hade jag tyckt att jag sovit alldeles för lite ; )

  • Kronärtskocka

    Presens: Skönt att det verkar ljusna på FK-fronten.

    Ammiz: Delar de andras synpunkter på att det är intressant att höra hur du upplevde att det var att äta vegetariskt som barn. Hyser en förhoppning om att det är lättare nuförtiden då fler är vegetarianer.

    Paprikatingeling: Hos oss är det som hos er. Jag håller med om tanken om att vegetarismen är likt en religiös övertygelse medan frun är mer öppen för att låta barnet äta annan mat tidigare. Hur vi tänker i framtiden får vi se.

    A har tidigare veckor haft en vakenperiod om två tre timmar på förmiddagen, men nu har det ibland varit upp till fem timmar vissa dagar. Självklart med massa mat och blöjbyten emellan. Det är olika olika dagar. Ibland äter han med tre timmar mellan ätstart och ätstart, andra dagar två timmar. Men generellt är han ganska pigg och social på förmiddagen och på kvällen efter sju-åtta. På natten, om magen inte är jobbig, vaknar han mest för att äta för att sedan somna om.

    En liten hälsning till Lotuskotte: Jag höll på att bli kallad för mormor häromdagen av personal på sjukhuset. Jag må vara tre månader äldre än frun, men hennes mor? *ler*

    På BVC har vi också fått frågan om sjukdomar i min släkten innan hon själv insåg, att ja just ja, det är inte relevant...

  • Kronärtskocka

    Ammiz- vilken tant! Förstår att det måste vara en konstig upplevelse när någon annan tar sig rätten att kritisera en. Som förälder vill man sitt barn det bästa, och precis som du skrev, vad vet hon om vilka förutsättningar olika föräldrar har? Gör det som känns rätt för er!


     


    Lotuskotte- kul att höra att allt är bra. Visst är leendena fantastiska. Man bara myser och njuter. Och ägnar all sin kreativitet för att hitta fler saker som barnet skrattar åt! Hoppas sömnen håller i sig.


     


    Ang. tygblöjor har vi nu lämnat vikblöjorna och nyttjar IVs formsydda istället. Men enbart när vi är hemma, inne och på dagtid eftersom sonen fortfarande vill byta så fort han har kissat. Med engångsblöjor har han lite större tålamod, iaf om han är trött, mätt och mår bra i övrigt. Andra blöjor vågar jag knappt titta på eftersom vår ekonomi inte tillåter det. Men såg att alvehamn.se också har muksutblöjorna, men vet ej om de är billigare eller ej där.  (Däremot kan jag inte låta bli att drömma om en bärjacka. Ett litet tag till kan jag bära sonen under fruns vinterkappa, men hon har ingen jacka som funkar för henne om hon vill bära. Så en som funkar för oss båda vore bra.)


     


    Presens- Vår bebis verkar för det mesta tycka att hans mammor är likvärdiga. Bara hans behov blir tillgodosedda blir han nöjd för det mesta och brukar inte reagera över att han byter famn, ex. om han vill byta blöja mitt i amningen i famnen hos frun är det oftast jag som tar det. Då skriker han oavsett. Först för att blöjan ska bytas, och väl på skötbordet över att maten är borta ; ) Den skillnad vi har kunnat se är att han vid flera tillfällen när han har skrikit en längre period och frun har vyssjat och tröstat för att sedan överlåta honom till mig, ja då blir han snabbt tyst och nöjd väl i min famn. Jag tycker dock det känns lite jobbigt. Det blir på något sätt så otacksamt mot frun som tröstat och tröstat. Medan han hos mig bara kommer till ro. Men kanske är det för att hon har vyssjat så bra, eller att han blir förvånad av miljöombytet? Vet ej…


     


    Vi har ännu inte fått några gissningar om kön. Återkommer den dagen vi får det. Kan tänka mig att han kanske tas för tjej, iaf nu när han snart växer i alla de rosa kläderna han har i stl 62.

  • Kronärtskocka

    Ammiz- Hos oss sover bebisen oftast en längre stund på eftermiddagen, allt mellan två och fyra timmar innan nästa mål. Somnar oftast vid 12. Kan ibland sova en stund på förmiddagen men, andra dagar inte alls. Han somnar ofta (eller är nära på att somna) i samband med att han har ätit och då går det lägga ifrån sig honom i korgen eller babynestet utan problem. Men han kan också sitta och leka i babysittern och sen somna. Han kan också sova i sjalen på långpromenad eller när vi stoppar ned honom i vagnen. Då sover han oftast vidare i liggdelen efter att vi har burit in honom. Vi har fått för oss att han sover längre när han varit ute än när han bara sover inne. Idag har vi åkt mycket bil och som tur är sover han gärna i babyskyddet också. Verkar som att han gillar när det är trångt och han är omhuldad.


     


    Delar din upplevelse av att inte känna så många med barn i samma stad. Frun hittade andra med barn på vänta barn-gympan, men det känns lite sniket att hänga på dem. Jag får väl hitta andra när jag är mammaledig, men till dess är det ett tag… Får väl se när vi blir tilldelade en föräldragrupp via BVC och om de träffas på tider jag kan eller ej. Men det är säkert också på vardagar…


     


    På tal om vakenhet så chockade sonen oss i söndags! Då var han vaken från 9 på morgonen till 22 på kvällen! (Bortsett från två korta lurar om 20 min då vi åkte bil.) Han har de senaste dagarna börjat upptäcka världen och då är det mycket roligare att le, göra ljud, vifta på händerna och titta på mammorna än att äta eller sova. Men det var bara en dag, igår och idag har han sovit på dagen som vanligt.


     


    Paprikatingeling- Det är märkligt att behöva bevisa att man är en bra förälder till ett barn man längtat efter och gjort möjligt att det ska komma! Hoppas lagstiftningen ändras en dag inte allt för långt bort!

    Vi har också märkt att han många gånger inte har kissat när han sover. Oftast vaknar han till, gör ett litet ljud (som en förvarning om att han ska kissa) och kissar först efter en stund. Tyvärr har mammorna inte riktigt fått kläm på skillnaden på ”snart ska jag kissa skriket” och ”mat/gos skrik”, så oftast hamnar kisset i blöjan och återföljs av ett tydligt ”byt på mig nu-skrik”.



    Presens- hoppas du får bra besked från familjerätten. 


     


  • Kronärtskocka

    Presens- Stackars liten. Men skönt att hon äter bra, hoppas det går över snart!

    Vi mår bra allesammans. Jag har varit på after work i några timmar med kollegorna. Är skönt att träffa andra vuxna som omväxling. 
    Projektet hemma är att försöka få sonen att skippa tremålet. Har försökt väcka honom vid tolv nu för att han ska äta och sen förhoppningsvis sova till sex. Äter gör han, men vaknar ändå vid tre... Ibland har han velat äta då, men oftast går det bra att snutta på nappen och vifta på armarna ett tag och sedan somna. Kanske får vi inse att han är ett barn som vill sova mellan 21-03 för att sedan äta och somna om?

    Vi har sett över vår planering av föräldaledigheten och jag tycker att det är så svårt att veta hur man ska göra. Har tänkt att vi vill vänta med förskola till augusti 2011 (tror det är lättast att få plats då, samt att börja innan sommarstängningen känns lite ologiskt...) Men väntar vi tills dess blir det inte många dagar kvar. (Vi har ju tagit ut fullt nu när vi båda är hemma.) Å dem vill man ju ha kvar för att fylla upp med för att skydda SGIn när han fyllt ett, men om vi båda vill jobba deltid sedan när han går på förskolan kommer de ju ta slut väldigt fort. Är det då ens någon idé att försöka skydda SGIn? Eller är det bara att inse att om man vill jobba deltid och ändå ha kvar dagar av FP så kommer SGIn att sänkas... Då gäller det att hoppas att man håller sig frisk och har jobb! Eller ska man låta honom börja på förskola tidigare för att spara dagar? (Fick jag drömma skulle jag ju vilja ha dagar kvar den dagen det förhoppningsvis kommer ett syskon så vi kan vara hemma båda två då igen.) Hmm.. Berätta gärna hur ni andra tänker kring förskola och FP.

    Paprikatingeling- Spännande med en resa! Vi ska till mormor och morfar i Norrland början av mars, ska bli spännande både att flyga med sonen och att vara borta... (Det är ju ganska bekvämt att vara hemma i sin hemmiljö.)

Svar på tråden Vi som inte var gravida